Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Koalka ja mam nianię phillips avent bez monitora i bez kamery, to był prezent więc jest jaka jest, tez ma bajery typu kołysanki i temp i lampkę nocną oraz można gadać do dziecka przez słuchawkę,jestem bardzo zadowolona, ma duży zasięg i zawsze ją zabieramy do polski lub np teraz jesteśmy u rodziny w Wolfsburgu, a tu duży dom, ogród itp i wszędzie odbiera.
Co do przewożenia dziecka to my jezdzilismy 3 razy do polski bez paszportu tylko z aktem ur, dowiadywaliśmy się w ambasadzie, jugendamcie i u nas w ratuszu czy możemy tak jezdzxic i wszędzie potwierdzili że tak, mimo że akt ur jest bez zdjęcia, nawet raz nas zatrzymała niemiecka policja do kontroli i tez nic nie mówili. Teraz mamy paszport, bo w międzyczasie wyrobilismy w Polsce.amarranta, Melka lubią tę wiadomość
-
dzięki dziewczyny za wsparcie.Koalka wlasnie gdybyśmy go zostawili w tej szkole to już nie będzie miał tej pani bo ona pojdzie wraz z dziecmi do drugiej klasy a on zostanie w pierwszej i będzie nowa wychowawczyni.
Chyba jej na tym zalezalo aby pozbyć się paru dieciakow z klasy bo podczas roku trochę doszło i klasa ma chyba 27 osob,na dodatek teraz to już posadzila go kolo Albanczyka co dopiero co doszedł i tez ni w zab nie kuma to sobie siedza razem takie bidoki niekumate--chociaż mój to już co nieco zalapal.Ale ostatnio jak robi im testy z niemieckiego to niestety mój nic na nich nie pisze
Jedyne co mnie trzyma teraz przy tej szkole to to ze prawie codziennie ma-on i jeszcze dwojka obcokrajowcow- z taka inna pania godzine lub kilka zajec dodatkowych i ona stara się ich nauczyć cos z tego Niemca.On ja bardzü lubi-ona jest mila i podobają mu się te zajecia.Boje się ze tam na wiosce gdzie jest mala szkola-czasem może i nawet klasa się nie uzbierać-nie zapewnia mu takich lekcji bo co to tylko dla jednego ucznia...ehhh mowie wam mam ogromne wyrzuty sumienia,ze dziecku taki los sprawiłam.
U nas jest Caritas i kiedyś chyba wam pisałam,ze korzystałam z ich pomocy tlumacza wlasnie u młodszego w szkole,chociaz niechętnie pani była bo wlasciwie to ona zajmuje się mlodzieza w wieku 14-27 lat,no i miej tu pomoc.Jak chcieliśmy cos więcej typu polecenie lekarza,wypelnienie papierów o KG to odeslala nas do swej koleżanki,ktora zajmuje się naszym przedzialem wiekowym,ale jest Niemka!no ja cie proszę...ja co nie umiem się dogadać mam z niemka takie sprawy zalatwiac
Teraz probuje się bezskutecznie wlasnie skontaktować z ta polka z caritasu aby zadzwonila do młodszego do szkoły i dowiedziała się czy mu dadza bilet na autobus jak się wyprowadzimy na ta wioske.Moj chce już od poniedziałku tam mieszkac a ja niby mam dzieci wozic aaaaaa ,tak a tego niemowlaka ciagac ze soba w te i nazad dwa razy dziennie
-
Koalka ja bym nie brala z monitorem oddechu,nie dajmy się zwariować,to sa naprawdę ułamkowo procentowo przypadki tak mysle.Ja dopier przy trzecim dziecku prawdopodobnie zakupie-bo jeszcze nie zdecydowałam do końca-zwykla nianie a wcześniej tez mieszkałam w pietrowym domu z ogrodem
Endokobietka lubi tę wiadomość
-
Annaki a ta niemiecka policja kontrolowala wasze dowody??i pokazywaliście im akt urodzenia dziecka?jeszcze zależy gdzie was kontrolowali chyba...bo jak przy granicy to wtedy wiadomo ze jedziesz do PL i dokumentu nie masz a jak gdzies w glebi kraju to nie zawsze musisz mowic ze za granice dzieciaka wywozisz...wiesz o co chodzi
-
Tak spr nasze paszporty, a w moim w środku był akt ur Leny, to było ok 50-60 km do granicy z Czechami, bo my jezdzimy przez Pragę, a jeszcze auto było na niemieckiej rejestracji, zapakowane po dach
, no wygladalismy jak byśmy wywozili dziecko
,
amarranta, powidlowa lubią tę wiadomość
-
My mamy baby phon zwykły z aventa kupiony w rossmanie chyba za 50€ nie ma kamery ani muzyczki ale jestem bardZo zadowolona . Nic wiecej Mi tam nie potrzeba . Co do
Monitoru oddechu nie mieliśmy ok sprawdzałam czasem czy colin oddycha zreszta do teraz to robie ale be przesady
Colin nie ma ani dowodu ani paszportu bylismy na urlopie w szwajcari mieliśmy kontrole i wystarczył tylko akt urodzenia i nasze dowody .
Co do ubierania to mysle ze pod koniec sierpnia bedzie ładna pogoda wiec body i jakis kocyk wystarczy . Nie ma co przegrzewać dziecka . Ja rodziłam na koniec listopada wychodziłam ze szpitala ok 21:30 i colin był ubrany rajstopy spodenki body i sweterk polarowy ah i kocyk koniec . To i tak tylko do auta
Dziewczyny chodziła któraś z dziećmi na basen ? Jutro mamy pierwsze zajęcia i nie wiem czego sie spodziewać
-
nick nieaktualnyZ tymi szkolami to odwieczny problem...
My wlasnie zabralismy syna do innej szkoly dlatego ze jednak nauzczyciele to jedna wielka banda i mimo ze dziecko przechodzi pod innego wychowawce to ten przejmujacy go ma juz wyrobiona opinie na podstawie tego co kolega/kolezanka naopowiadala. Moze byc lepiej ale moze byc tez gorzej.
Ja padlam ofiara mobingu w szkole w 3klasie LO, zmienilam szkole gdybym zostala nie mialabym tam zycia.
Z tymi zlobkami/przedszkolami to tez poezja...
Ja sie ciesze ze mojemu synowi zostaly jeszcze 2 miesiace przedszkola bo na spiace krolewny wychowawczynie nie moge juz patrzec...
Dzisiaj jakis kolega kopnal mojego syna w plecy i oczywiscie ona nic nie widziala, oni nigdy nic nie widzi totalna spiaca krolewna...
Matka tamtego chlopca oczywiscie zostala pooiformowana - uwaga przez mojego syna. Ale jak slyszalam tlumaczenie sie wychowawczyni to zrobilo mi sie niedobrze -
Wendy, po tym co opisujesz, to ja bym też zmieniła szkołę, a nie zostawiała w tej - coś jest nie tak, jeśli takich durnych nauczycieli zatrudniaja. w głowie się nie mieści. współczuję Ci, trzymam kciuki, zeby udało się tą sytuację pozytywnie rozwiązać i żeby synkowi nie zostały bardzo przykre wspomnienia.
ja póki co niani nie kupuję - jeśli po porodzie będę świrowała, to wtedy pomyślę, ale my mamy małe mieszkanie, 43 metry i młoda będzie na początku spała w koszu, który ma kółka, więc jak coś to będę mogła ją brać gdzieś bliżej siebie.
nie chcę Was straszyć, ale słyszałam, że lato w tym roku ma być mało 'letnie', z reztą do tej pory pogoda nie rozpieszcza... choć mam nadzieję, ze tak nie będzie. a propos ubranek, to właśnie zaczynam myśleć, że mam za malo cieplejszych na początek - długich rękawków mam kilka i leginsów/spodenek, ale sweterek i bluzę tylko jeden, żadnego dresu, 3 czapeczki. myślicie, że coś jeszcze dokupić?
Cassie, wspólczuję sytuacji z przedszolankami synka -
Magdalena nurkowaly i Jas uwielbial, ale trzeba do tego sie dobrze przyogtowac i dziecko tez. Niektoryz rodzice nie patrzyli na dziekco, a nurkowalo sie zawsze na komende i Jas jak juz slyszal ze "teraz nurkujemy" zamykal oczy i pani go sdtawiala zawsze jako przyklad i musielismy zawsze nowym dzieciom pokazywac. A puerwsze 3 lekcje to byl Horror caly czas wyl i musielismy wczesniej wychodzic z wody
amarranta lubi tę wiadomość
-
Amarranta u nas na sam początek najbardziej przydatne okazały sie body długi i krotki rękaw pol śpiochy i piżamy te pajace rozpinane od góry do dołu w tym właściwie całymi dniami był i spał mały . Jakies jeansy czy bluza to tylko do lekarza ubierałam . Z tym ze on urodził sie w zimę . Na dwór pakowałam w kombinezon i śpiwór . Często przebierałam body bo to co chwile sie ulalo co chwile mleko wyciekało z piersi na colina
Rozmiar 56 i 62 kupowałam wszystko co mi sie podobało i duzo przeleżało w szafie potem
68 wiedziałam co i jak i kupiłam tylko potrzebne rzeczy mysle ze u ciebie tez w praniu to wszystko wyjdzie co bedziesz lubiałam
Co bedzie wygodne i praktyczneamarranta lubi tę wiadomość
-
Amaranta moj Jas byl tak maly ze na poczatku nosil ubranka rozmiar 44, mialam od kolezanki ktora miala wczesniaka 5 Body teog rozmiaru i 2 pizamki, dokupilam 3 spiochy rozmiar 50 i mi to wystarczylo, ale Jas nie ulewal wiec przebieralam go tylko na noc w nowe Body i potem w nim spal i byl caly dzien, ale to byla zima wiec sie nie pocil. Byl strasznym zmarzluche i polozna tez mi powiedziala ze takie przebieranie 1 dziennie wystarczy zeby go nie meczyc i nie stresowac. Na noc mial pizamke zakladana na Body, a na dzien spiochy. Na spacer miala inne ciuchy i te spacerowe zmienialam zawsze, wiec spokojnie na te na poczatku godzinne spacerki wystarczaly na caly tyzdien, tzn moglam prac je raz na tydzien. Body pralam recznie wieczorem. Nie kupuj za duzo ciuchow, nie ma sensu.
Zawsze mozan uzywac sliniaczki, jakby sie cos ulalo i tak tez mozna "zaoszczedzic" porzebieranie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2015, 14:16
-
Magdalena nurkowali dopiero na 2 kursie, 1 kurs u nas mial 8 lekcji. Jas byl juz wtedy zaprzyjazniony z woda i naprawde strasznie sie cieszyl z tego nurkowania, niekotre dzieci plakaly i rodzice z nimi poprostu nie nurkowali, u nas nie bylo zandych przymusow, to Twoje dziecko i Ty decydujesz co z nim robisz, a pozatym to dziecko tez decyduje czy chce czy nie, wierz mi rozpoznasz czy chce nurkowac czy nie. Jak beda jasno stawiane "komendy" to zobaczysz jak dziecko na nie reaguje.
-
nick nieaktualnyDziewczyny nie za wczesnie zeby brzuch opadl?
Zaczynam w czwartek 33 a jest eweidentnie nizej a caly czas ulozenie posladkowe.
Myslicie ze dotrwam chociaz do 37tc z obnizonym?
Kurcze wizyta w czwartek, zaczynam sie stresowac...
Odnosnie lata mi nie przeszkadza ze w tym roku nie jest tak upalnie.
Wystarczylo kilka dni zebym byla opuchnieta i lezala jak zwloki na kanapie przez 3 dni...
Mam termin na 20.08, ciekawe kiedy mi cc zrobia...
Do szpitala jade zrobic termin za jakies 2 tyg. Juz bym chciala byc po tej wizycie szpitalnej i wiedziec co i jak.
amarrata ja bym o przedszkolu ksiazke mogla napisac
Od zakarzenia krwi (drzazga) po dziure w czole itp...
Moj syn do Aniolkow tez nie nalezy
Ale te spiace krolewny to bym wyslala na inny etat a nie do przedszkola...
-
Magdalena my uzywalismy bardzo dlugo tych malutkich, a pod koniec juz tych rozmiar wiekszych, ale Jas ma 16 miesiecy i dopiero 9.5 kg. Na Twoim miejscu kupilabym te od 7 kg. Ja kupowalam glownie w rossmannie. sa tez takie majtki z pielucha wielorazowego uzytku, niestety okdrylam za pozno, ale niektore dzieci mialy, wypierzesz i masz z glowy, one sa od 3 miesiecy do 3 lat, warto poszukac.
-
Endokobietka dziekuje co bardzo . Kupie pierw te pieluchy zwykle na przetestowanie .
Dziewczyny teraz pytanie z innej beczki z ciekawości sznupie po ustawieniach i jutro kończy Mi sie jakis abonament jak noe wykupie to noe będę mogła sie udzielać na forum ?