WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2015, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak wogole to melduje 1 noc na nowym mieszkaniu. Jeszcze ze tak powiem w burdelu i totalnym chaosie ale juz na nowym :) W starym jeszcze pelno gratow zostalo.

Potrzebuje ktos z HH szafe albo biurko?

amarranta, Melka, Cassie_DE lubią tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2015, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2015, 13:18

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2015, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka
    1. nie, nawet mi nie proponowano.
    2. NUK Babyphone Eco Control+ Video Polecam goraco uzywam do dzis, jade caly czas na Video, bo jak Jas wstaje to jest cicho i zazwyczaj pierwsze co robi to chce wziac kamerke (zamontowalam na stojaku do aparatu fotograficznego i stoi blisko lozeczka, tak ze dosiegnie). Po za tym swietna funkcja termometru, zawsze wiem ile ma stopni. Dziala bez zadnych zaklocen mimo wielu sprzedu typu wi fi w domu. Tryp dzienny w kolorze, tryb nocny na podczerwien czarno biale ale swietnie widac.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2015, 13:17

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2015, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietko gratuluje pierwszej nocy w nowym mieszkaniu. Teraz pewnie czeka Was masa pracy z wypakowaniem wszystkiego. Musicie coś jeszcze robić w mieszkaniu czy jest cale gotowe.

Koalka ja mam taka zwykla nianie kupiona w Realu jakaś "Switel" i działa bez zarzutu. Tez ma termometr i jakies bzdurki jak kolysanki z których nie korzystamy. Jestem zadowolona bo nie jest na baterie wiec nie musze uważać czy sie rozladuje - zreszta teraz chyba nie ma takich na baterie nawet ale pamięta ze moja ciocia taka miała. Pewnie ze chciałabym taka bajerancką jak pisze Endokobietka ale ta zwykla nam się sprawdza.

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2015, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika jeszcze mase roboty zostalo. podlogi w kuchni i lazience, niektore meble Stoja jeszcze w starym miesznakniu. Roboty na 2 miesiace :)
    Zredukowalam dzis godziny pracy z 40 na 35 w tygodniu, do skonczenia 2 lat przez Jasia czyli do lutego 2016 - mam nadzieje ze damy rade finansowo i ze bede mogla poswiecic dziecku wiecej czasu, bo obecnie wracam do domu o 18:30 (wychodze o 7:15), a tak bede juz moze o 17:15 w domu.

Ja porownywalam z pol roku ceny na idealo.de i jak sie trafila okazja to kupilam ta moja za 99, bo normalnie za ok 150 chodza..

Kurcze my chyba tez mamy melodyjki, Cholera zapomnialam dzis sprawdze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2015, 13:55

amarranta lubi tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2015, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka wrote:
    Cassie_DE bardzo fajny wpis, a dlaczego nie bedziesz szczepic dziecka przeciwko rotavirusom. Mnie sie wydawalo ze to akurat jedna z sensowniejszych szczepionek no i bezbolesna. Ja czytalam ze po niej praktycznie nie ma zadnych skutkow ubocznych. Jas chodzi od 3 meisiecy do zlobka i juz 2 razy byly tam biegunki rotavirusowe i jego oszczedzilo, chociaz my z mezem zachorowalismy i to potwornie.

Wiesz, nie wiem czy sie tym sugerowac czy nie ale dzieci moich bliskich znajomych/rodziny po tej szczepionce mialy spore problemy brzuszkowe, wymioty itp.
    Tez sporo o tym czytalam ale jakos boje sie dziecka na to zaszczepic.

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2015, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cassie Jas ma 16 miesiecy my juz ta szczepionke mamy za soba, z ciekawosci pytalam, u nas nic nie bylo, zupelnie nic.

Cassie_DE lubi tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2015, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak ogolnie to dzien dobry!
    Mam dzisiaj dzien lenia. Leze, jem i pije...

Endokobietka gratuluje pierwszej nocki :D

Ja kupilam nianie AngelCare - ale uzywana za 59euro bo nowa to ok 180...
    Probowalam ja z dziecmi w roznych pokojach (mam dom pietro i poddasze + podworko), wszedzie zasieg, czysty dzwiek i bez szumow.
    Mysle ze bede zadowlona.

Wiecie co, mam problem...
    Bede rodzila w sierpniu i pojecia nie mam jakie ubranka przygotowac na wyjscie dziecka ze szpitala...
    To ze rozmiar 56 to wiem, mam kocyk, pieluszki tetrowe i... tu zaczynaja sie schody... Polarkowe ubranka nie beda za grube? Naszykowalam 2 komplety i osobno body z dlugim rekawem + spodenki + skarpetki i czapeczka.
    Mam z tym mega problem...

Endokobietka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2015, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka wrote:
    Cassie Jas ma 16 miesiecy my juz ta szczepionke mamy za soba, z ciekawosci pytalam, u nas nic nie bylo, zupelnie nic.

Musze to przedyskutowac z pediatra. Kurcze nie wiem ale jakos nie mam do tej szczepionki zaufania.

Znalazlam w okolicy Pania Pediatre z Polski, mam zamiar malego do niej zapisac. Mimo ze nie mam problemow z jezykiem wole o takich niemowlecych sprawach pogadac z Polka, stres, nieprzespane noce itp ktore mnie czekaja moga wprowadzic mi zamet w glowie.

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2015, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cassie polar bedzie za gruby w sierpni (jesli bedzie to normalne lato), lepiej rpzygotuj 2 warstwy czegos cienszego, Body z dlugim rekawem i spioszki powinny byc ok. na wszelki wypadke wez tez z krotkim rekawem i skarpetki. Pamietaj o skarpetkach nawet latem, nasz pediatra nam powiedzialm ze do roku dziecki powinny miec zawsze skarpetki, no chyba ze bedzie powyzej 35 stopni. Jas mial caly rok i dzieki temu nie byl chory, teraz tez caly czas ma skarpetki, chodzi do zlobka i narazie odpukac jest jedynm z niewielu dzieci, ktore nie smarkaja.

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2015, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cassie moj maly ani po tej ani po żadnej szczepionce do tej pory nie miał skutków ubocznych oprócz senności. Wiem ze dzieci faktycznie mogą różnie reagować, mize rozmowa z pediatrą Cię uspokoi albo wzmocni Twoje obawy i wtedy będziesz pewna. Ja z kolei nie znam dziecka, które myśli by jakiekolwiek problemy po tej szczepionce.
    A co do ubranek to co ja Ci będę radzić jak Ty bardziej doswiadczona jesteś. Ale ja mimo ze rodzilam w styczniu to tez miałam dwa komplety przygotowane (na cieplejszy u chlodniejszy dzien( i w tych kompletach i tak bylo coś dodatkowo tak na wszelki wypadek, w jednym komplecie byly dodatkowo body a w drugim śpiochy.

Endokobuetka a ja myślałam ze tylko kartony do rozpakowania...ojć... wspolczuje ogromu pracy ale juz za niedługo będzie sie Wam wygodniej mieszkali. A zmniejszenie etatu to super pomysl, niby nie dużo mniej ale zawsze...a finansowo mam nadzieję ze nie odczujecie. Ja się zastanawiam jak będzie u nas teraz bo przez dwa miesiące jednak wyplaty będą niższe a oszczędności wolałabym nie ruszać bo zbieramy na auto.

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2015, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaDM ja rodzilam w grudniu i kwietniu i bylo mi duzo latwiej cos przygotowac niz teraz.
    Musze pojechac po komode z mezem po wyplacie bo mam wszystko tak wymieszane ze ciezko cokolwiek znalezc.
    Szykowanie tej torby to dla mnie wiekszy stres niz porod :/ nie no serio.
    Bo wiem ze gdy mezowi powiem przywiez to to tamto to on sie biedak pogubi, wystarczy ze zostanie sam z chlopakami w domu ;)

• beata1313 Ekspertka

Wysłany: 22 czerwca 2015, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie kobietki :)

Endokobietka super ze juz na nowym :)
    , jeszcze pelno pracy przed Wami ale po malu ogarniecie ;)

Ja tez jeszcze musze kupic "nianie" i wlasnie myslalm o jakiejs z Reala ;)

Cassie ja mam przygotowane po 2 body na krotki rekawek 56 i 62 , skarpetki, czapeczka plus cienka bluzeczka i geterki :)

gyxwcwa1xs1eqezb.png
  • Wendy Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2015, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witajcie
    Migotka gratulacje!!!
    Ja też już zaliczyłam jedna nocke w nowym domu!w sobote-bo przyjechala rodzina mi pomoc na weekend to spalam z nimi tam w sobote chociaz.Skrecali meble i sprzatali.Ja niestety z malym nic prawie zrobic nie moge tam bo ciagle on sie domaga mojej obecnosci a spi doslownie po kilka minut w dzien i karmienie,spi i karmienie ehhh...
    Myslimy ze juz od przyszlego tyg sie tam wyniesiemy,co prawda bedzie jeszcze kupa roboty z wypakowaniem sie,ale ogolnie mamy juz odswiezone mieszkanko fajnie.Kupilismy do calego domu nowe meble i mega lodowke he he-no duzo na jest ;).Nasze stare to mamy stol z krzeslami do salonu i zmywarke
    Mam pytanie-bo musimy kupic płyte grzewcza i piekarnik-co polecacie?chcialabym miec rożno w piekarniku,ale szukam i jakos nie widze aby tu w sklepach mieli takie z ta funkcja....
    czekamy tez az starszy syn dostanie bilet na autobus aby mogl dojezdzac do szkoly a z mlodszym nie wiemy co...mój sie czai dzwonic do sekretariatu bo ta głupia sekretara co kaze sobie tłumacza przyprowadzac moze go nie zrozumie i nie wiemy czy bedzie malemu sie nalezał ten bilet skoro mamy w tej miejscowosci grundschule.I nie wiemy czy zgodza sie aby od nowego roku szkolnego dalej tam chodzil do szkoly czy tez bedziemy musieli tu go przepisac.
    Powiem Wam tez ze pomogła mi jedna kolezanka wypełnic wniosek i zaniesc o elterngeld i poszla tez zapytac sie o te ksiazki czy moze sie cos zmieni jak doszedł nam jeszcze jeden członek rodziny.I faktycznie dostaniemy ksiazki!!juz nastepnego dnia przyszlo pismo i jeszcze wniosek chyba na dofinansowanie obiadów tak mysle-nie wiem dokładnie,musze sobie to przetłumaczyc.
    Nie wiem tylko jak ze starszym bo jego papiery na ksiazki do koblenz wysylalismy i jeszcze zadnej odpowiedzi,martwi mnie to.

Zostało nam teraz myslenie czy zmieniac ta szkole malemu czy nie.Juz wiemy ze zostawiamy go w tej 1 klasie a ta jego pani to na koniec jeszcze gorsza sie robi--mały mowi ze juz jej nie lubi,ze jak ktos go bije to ona to widzi i sie tylko patrzy i nie reaguje!!no pinda jedna!oh zebym ja umiala gadac to bym sobie z nia podyskutowala a tak to co...zosataje mi tylko zeby zaskac ehh.w ogole juz nie sprawdza mu zadan,nie patrzy na lekcji czy on pracuje czy robi czy nie zadania-zlała go totalnie,jestem strasznie nia zawiedziona,mówie wam

co do niani to planuje kupic tą:
    http://allegro.pl/niania-elektroniczna-philips-avent-scd-505-00-24h-i5355618233.html
    ta tez jest fajna:
    http://allegro.pl/tomy-niania-elektroniczna-tf550-y7575-lampka-termo-i5266799933.html

Melka lubi tę wiadomość

pmzt5tj.png

• powidlowa Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2015, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam.
    Mam Pytanie.
    Czy rzeczywiście potrzebowałyście dwóch aktów urodzenia waszych?
    Jeden do aktu ur. dziecka a drugi do paszportu na 5 lat?

Czy do paszportu tymczasowego potrzeba rzeczywiście
    "•polski skrócony odpis aktu małżeństwa w ORYGINALE z adnotacją o noszonym nazwisku dziecka (w przypadku osób w związku małżeńskim"
    Bo ja mam tylko międzynarodowe z Polski.

Czy mogę od razu wyrobić paszport dla dziecka na 5 lat pomijając ten tymczasowy?

Kiedy najwcześniej mogę złożyć wniosek? Bo chciałabym jechać do polski w grudniu, a mała rodzi się we wrześniu. Nie będzie problemu ze zdjęciem?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Wendy Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2015, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    powidlowa ja do aktu urodzenia nie potrzebowałam do aktu ur.dziecka.Ani do szpitala,ani aktu małzeństwa czy meldunku jak niektóre dziewczyny pisza.
    Co do reszty to nie pomoge bo paszportu nie robilam,nie opłacało mi sie.Maz i tak jechał do pl wiec lepiej nam było wyrobic dowod w pl.
    Zdjecie to nie problem idziesz i robisz,wiadomo ze taki maluszek nie otworzy ci na zawolanie szeroko oczu ;).NAM sie siła rzeczy wybudzil u fotografa i pani jakos tam sie udało wychwycic po kilku ujeciach jakies wpół otwarte oczy i było ok.
    Cassie w sierpniu moze byc roznie-teraz tez niby koniec czerwca a pogoda paskudna.Na Twoim miejscu chyba jednak wybralabym body z długim rekawem-to jednak kruszynka kilkudniowa...no i na to spioszki i czapeczka

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2015, 22:51

pmzt5tj.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 czerwca 2015, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :)
    Propos ciuszkow o ktorych pisalam wczoraj, zdecydowalam ze naszykuje dwa komplety ubranek bo cos na lato sie nie zapowiada. Raz cieplo, raz zimno. Ciezko pogode przewidziec.
    W przyszlym tygodniu pojade z mezem po komode do IKEA, wszystko sobie posegreguje wg rozmiarow itp. zeby jednak w razie czego moj maz mial wglad i nie mial trudnosci ze znalezieniem czegokolwiek.

Odnosnie paszportow nie pomoge... W Polsce wyrabialam dla dzieci paszporty ktore byly wazne rok a potem juz tutaj dostali Niemieckie.

Wendy wspolczuje sytuacji w szkole, rozumiem Cie i wiem ze Wam obojgu jest ciezko. Dlatego w Naszym przypadku zmienilismy synowi szkole.
    Tyle ze tez zmiana szkoly to tez nie koniec problemow.
    Inna szkola, inne towarzystwo.
    Ale z nauczycielami problemy sie skonczyly.

Milego dnia!

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2015, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj dziewczyny te niemieckie szkoly i zlobki daja popalic.
    Wyobrazcie sobie, dzis zaprowadzam Jaska do zlobka, a tam kartka na drzwiach jego grupy ze wszyskie 3 wychowawczynie sa chore, musialam go zostawic w grupie zbiorowej, oczywiscie wyl jakby go ze skory obdzierali, ehh szkoda gadac. Pewnie zadzwonia ze mam go wczensiej odebrac, a ja naprawde niemoge. Wczesniej strajkowali caly miesiac, teraz maz byl chory przez tydzien - ja mam zastepstwo urlkopowe w pracy - no kurde nie da rady. Mysle ze w PL byloby to nie do pomyslenia. Siedze jak na szpilkach i podskakuje na kazdy Telefon czy aby to nie KITA.

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 czerwca 2015, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2015, 13:19

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2015, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka dlatego ja wybralam z Video, widze co sie dzieje, widze ze sie wierci jest ok.
    W nowym mieszkaniu Jas ma swoj pokoj ale spi dalej w naszym. Nie wyobrazam sobie zeby spal w drugim pokoju, jestem tez za leniwa i niechcialoby mi sie do niego wstawac, jakby plakal albo cos w tym stylu. Chociaz teraz szczerze mowiac nie pamietam keidy ostatni raz sie zbudzil w nocy. Jak juz zasnie wieczorem to budzi die dopiero kolo 6-7 rano.

17u93e5exqfllrog.png
‹‹ 400 401 402 403 404 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ