Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
A to pomyliłam sie ale wiedziałam ze jedne do pica sa
a kasa nie zawsze pokrywa wszystko . Np dentysta jesli masz dziurę gdzies z tylu to dadzą ci plombę ale srebrna a jak chcesz normalna musisz płacić 100€. Albo jak brakuje ci jakiś ząb i chcesz wstawić to Załóżmy koszt 1500€ kasa daje ci tylko polowe .
-
Mialam na mysli tylko szczepionki u dzieci.
Ja biore zawsze gipsowe biale plomby, trzymaja dlugo (niektore mam 10 lat) i sa za darmo, nigdy jeszcze u dentysty nie placilam. Maz za korony placi ok 200 euro (biale, ceramiczne), mamy uczciwego dentyste. -
Laski tutaj macie kasy chorych, wybierzcie swoje, potem na Schwangerschaft i macie co przejmuja extra (i nie tylko w ciazy). Mam nadzieje, ze komus sie przyda.
http://www.krankenkasseninfo.de/krankenkassen/test/schwangerschaft/
(oooo u mnie daja teraz 100€ w prezencie dla dzieci urodzionych po 1.1.15
Amarranta u mnie bylo w roku kalendarzowym.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2015, 13:02
amarranta, Tigana, Koalka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMagdalena oczywiście ze uważany ze z tymi kaskami chodzi o kasę. Ale jezeli pomaga to czemu nie spróbować. Przynajmniej maly nam nigdy nie powie ze czegos nie zrobiliśmy. Jak pisałam moj mąż ma krzywa głowę i powiedzial ze fajnie by było jakby rodzice coś z tym zrobili ale jak napisalas- kiedyś tego nie bylo i jest ok. Moj Vincent nie bardzo lubi jak lekarz to bada wiec tak mysle ze moze byloby mu niekomfortowo u fizjoterapeuty ale o niego popytam. Czytalam ze można właściwie te kaski zakladac starszym dzieciaczkom ale wtedy noszą je znacznie dluzej.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2015, 06:54
-
nick nieaktualnyJa ostatnio jak poszłam do ginekolożki to powiedziała ze jest takie jedno badanie na które AOK ma promocje i zwraca 80%. Zrobiłam je ale okazało się ze promocje robi AOK Bayern a ja należę do AOK BW i tam promocji nie ma. Ale jak powiedzieliśmy w naszym AOK ze w Bayern zwracają to kazali nam przyslac rachunek i tez zwrócili.
Melka lubi tę wiadomość
-
Gosia witaj! To zalezy z jakiego powodu dostalas zakaz pracy.
Jesli np. masz zwolnienie z powodu szkodliwych warunkow pracy, cizekiego dzwigania itp mozesz bez zgody pracodawcy podrozowac, oczywisice omow to ze sowim lekarzem prowadzacym. Jesli sa to inne powody, to nie mozesz.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2015, 16:02
Gosia10 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyOrchidea Vincent co prawda nie miał kolek ale nasza położna kazala podkladac mu pod nóżki zwinięty w rulon ręcznik, byc może dlatego kolek nie bylo. W szpitalu tez byl tak ukladany. Podobno w takiej pozycji brzuszek sue nie napina bo noworodki maja naturalnie podkurczone nóżki i do tego pampers i maja je tak w górze i "ciągną" się w dol, a ten rulon z recznika przytrzymuje je troche w górze. Vincent lezal tak zawsze jak byl odkładany i tak spal.
-
Orchideea. Jeet melko z hipp na kolki ale czy pomaga szczerze u nas nic nie dało . Sa jeszcze czopki co super daja rade . U nas były pare razy bylismy u lekarza nie raz i raz. Lekarz przepisał nam mleko bardzo drogie najlepiej na receptę inaczej sie nie wypłacisz ale to było dla dzieci które maja alergie na mleko krowie . Chciał juz wszystko sprawdzić i wypróbować . Mleka tego nie daliśmy bo śmierdziało jak cholera . Obyło sie bez tego . Możesz kupić w rossmanie poduszkę z pestkami wiśni i robic okłady na brzuszek . U nas najlepiej pomagało wkładanie do maxi cosi o jazda autem tak godzinka . Obojętnie która godzina była nie raz nawet w środku nocy ubieraliśmy sie i jechaliśmy . Przyjeżdżaliśmy do domu colin spał nic nie bolało . Ah jeszcze mieliśmy Windi taka rureczka co wkłada sie do pupki i pomaga puszczac baki
-
a moze porpostu sab simplex, swietnie dziala, wyprobuj na szklance wody mineralnej z gazem, wpusc 2-3 krople i od razu nie bezdie zadnych baniek powietrza. Moze za bardzo wstrzasasz mlekiem jak przygotowujesz. Nam lekarz takie wskazowki wlasnie dawal, mleko nie moze sie pienic, trzeba lac po sciankach, albo wlasnie sab simplex.
-
Gosia, ja miałam Beschaeftigungsverbot i jeździłam do Polski. moja ginka twierdziła, że mogę. natomiast jakbyś miała Krankenmeldung, to wtedy nie bardzo. ale jak masz możliwość spytać pracodawcy to najlepiej
kupowałyście sab simplex na wszelki wypadek czy dopiero jak coś się działo?Gosia10 lubi tę wiadomość
-
Amarranta ja kupilam na wszelki wypadek (bralam recepte przy kazdej wizycie u lekarza i mam jeszcze butelke na wszelki wypadek) i dawalam po 2-3 krople do kazdej butli. Terza tez mu czasem daje jak jest w obiedzie duzo cebuli albo por (w zlobku byla raz zupa porowa dla rocznych dzieci - masakra byla w domu, po 10 kroplach wszystko wrocilo do normy).
Przy Beschaeftigungsverbot teoretycznie tez potrzebujesz zgody pracodawcy, ale to wlasnie jest uzalenione od przyczyny tego Beschaeftigungsverbot. Jestem w pracy czlonkiem Betriebsrat od 4 lat to cos tam mi sie o uszy obijaWiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2015, 08:49