Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Lena tez chodziła na basen od 6 mies, z tym że nurkowanie było na 2 lekcji, takie dzieci mają odruch żeby zatrzymać powietrze i nie oddychać, nam przed zanurzeniem kazano dmuchac w nosek bo wtedy dziecko nabiera powietrze i nie oddycha
, zresztą ja w wannie od bardzo dawana polewam Lenie głowę i ona wtedy tez zatrzymuje powietrze, no taki odruch jest od urodzenia ale ponoć później zanika, nie wiem kiedy. A nawet jak się napije to odkrxtusi tą wodę, tak więc bez obaw
. są jeszcze inne pieluchy do pływania ale kurcze nie pamiętam nazwy....
A wiem huggiesWiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2015, 15:14
-
Koalka ja właśnie wiedziałam, że ktoś ma blisko mnie termin, ale nie mogę znaleźć tabelki.
Też się zastanawiam, czy jak nie zdążę z paszportem to akt urodzenia w razie czeko przejdzie.
Tak czytam i zachęcacie mnie do tych lekcji basenowych dla maluchów. Na szkole rodzenia popytam jak to u mnie jest to mają różne oferty w tym właśnie basen dla noworodków.
MonikaDM - orientujesz się czy nie ma problemu jak tobie skończy się Elterngeld odczekasz pół roku i mąż wtedy weźmie? Bo pisałaś, że mąż bezpośrednio po Tobie bierze.
Wypełnialiście to od razu we wniosku o Elterngeld? Czy donosiliście?Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2015, 16:40
-
Cassie to faktycznie masz się z tymi przedszkolankami...wspolczuje.A no tak jest,nie zawsze jest ze wszystkim super.Faktycznie macie chyba racje,ze teraz to lepiej i szkole zmienić bo to naprawdę tak jest kolezanka koleżance powie...zresztą już kiedyś slyszalam od innego dziecka polaka ze jego pani i tamtego sobie plotkowaly o dzieciach i ta mowila ze u niej najgorszy jest mój syn--tylko nie wiem w jakim sensie,bo wydaje mi się ze w miare grzeczny jest w szkole-a ze nie rozumiał po niemiecku to inna sprawa.
Zobaczamy,juz dodzwoniłam się do tej pani z caritasu i ma jutro dzwonic do szkoły i zapytać się co i jak z moim dzieckiem,czy dostanie bilet,czy od nowego roku musze go przepisac.
Amarranta zobaczysz na bieżąco co się przyda,fakt ze szybciutko maleństwa wyrastają z tych najmniejszych rozmiarow i nie ma co szalec-Ja miałam tylko ciuszki po siostrze i w pewnym momencie wydawalo się ze mi mało bo malutki sporo ulewal i często przebierałam,ale za to częściej się pralo i od nowa zakladalo.Teraz wbijamy już sie w rozmiar 62 i widze ze tez co niektóre male.Mimo ze urodziłam na początku maja to myslalam,ze większość z krótkim rękawem będzie już nosil-bo ja nie lubie jak jest zbyt cieplo,ale okazuje się ze same długie mu zakładam bo jakos chłodno jest,nawet w cieple dni.
Fajna sprawa z tym basenem,ale my to nie będziemy mieli czasu na takie atrakcje niestety.I co dzieci po tym już na zawsze pamietaja jak się plywa? -
Ja będę chciała wykorzystać wszystkie 3 lata jak żłobka nie znajdę, bo u nas ciężko z tym, a ja muszę pracować od 6 do 15 a nawet 15. I Już zaczynam myśleć jak to wszystko ustawić. Po moich 12 miesiącach wypada zima i musielibyśmy i tak zostać w domu, ze względu na ogrzewanie. Chcielibyśmy wykorzystać elternzeit męża w lecie, żeby można było dziadkom dać nacieszyć się wnuczką na chwilę.
-
nick nieaktualnyWendy gdybym tego rok temu nie przechodzila to bym Ci nie doradzala.
Ja sie umowilam z wychowawczynia na promocje do drugiej klasy ale ze zabiore go ze szkoly.
W drugiej klasie nie mial i nie ma najmniejszych problemow bo to szkola w innej miejscowosci, nauczyciele sie nie znaja.
Ja jestem zadowolona on tez.
Moj syn (mlodszy) zaczyna pierwsza klase w szkole w naszej miejscowosci (w tej ktorej starszy mial problemy) i z ta sama wychowawczynia.
Jesli do pol roku bede widziala ze robi Nam pod gorke przepisze go tam gdzie chodzi starszy syn. Nie pozwole sobie zniszczyc psychiki dziecka.
Trzymam za Was kciuki! -
nick nieaktualnyPowidlowa moj mąż bierze teraz dwa miesiące Elternzeit, będziemy rade bo ja mam do stycznia. Ale jak dzwoniliśmy się dowiedziec wszystkiego to on na wykorzystanie tych dwóch miesięcy ma 3 lata id urodzenia małego, a jezelu firma w której pracuje wyraziłaby zgodę to nawet do 6czy 7 roku zycia dziecka. A wniosek w styczniu wypełnialiśmy tylko dla mnie bo nie wiedzieliśmy o możliwości dla męża i teraz wypełnialiśmy tylko do niego na te dwa miesiące i muszą tam wpisać od kiedy do kiedy ja wykorzystuje Elternzeit.
Annaki nam pytanie do Ciebie. Ty chyba pisalas mi kiedyś o budyniu dla malej. Robilas taki zwykly z torebki czy sama robiłaś z mąki i zoltek? Na normalnym mleku takim 3,5%? I kiedy Lenka to jadla? Vincent chce siedzieć z nami przy stole wiec jak przyjdzie krzeselko to chyba dam mu kilka rozyczek brokuł czy kalafiora i marchewkę do jedzenia czy raczej brudzenia raczek.
A teraz pozale się trochę. AOK dalo nam odpowiedz negatywna w sprawie dopłaty do kasku. Czyli musimy teoretycznie zapłacić sami blisko 2000€. Maz jeszcze dzis rozmawial z głównym przedstawicielem tej firmy co roi te kaski i oni a naszym imieniu zarobią odwołanie. Zobaczymy. U lekarza zapytam jeszcze o fizjoterapię.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2015, 21:18
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyCassie tylko szczerze wątpię zeby jakakolwiek kasa zgodził sie zeby do nich przejść i ze następnego dnia pokryje nam takie koszty. Lekarze mówili ze AOK zwraca 80% wiec może standardowo odrzucają a po odwołaniu zgadzają sie na zwrot. Do tej pory miałam niewiele doplat, tylko za dodatkowe badania w ciąży. Zobaczymy jeszcze.
Roxa ja tez nie mam pojecia czy takie tabletki tu sa. A ginekolog nie zna czegos?
Dziewczyny czy to normalne ze moj maly nagle chce smoka prawie na okrągło? Juz nie tylko do zasypiania. Potrafi się budzić"milion" razy w nocy o tego smoka, moze przez zabki? W ogole jakis marudny jest i spi niespokojnie, podobno jest teraz w skoku rozwojowym i tak może być...ale normalnie jak mu moj synek.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2015, 07:07
-
Rosa nie ma takich talbetek wogole w DE, pytalam 100 razy lekarza i rodzinnego i ginekolog. Jedynie moge Ci polecic magnez. Ja bralam nawet po 10 tabletek dziennie magnezu , oczywisice po konsultacji z lekarzem, pozwolila mi brac do 12 dziennie. Bralam verla Magnesium.
-
Monikadm u nas wlasnie mówili ze nie za często KK pokrywa koszty kasku powód musi byc jakis . Widocznie wiedza ze az tak kask nie jest potrzebny ze sa inne sposoby tańsze na wyprostowanie główki . Dyrektor napewno bedzie sie starał bol chce zarobić . No cóż moze sie uda powodzenia
Co do smoczka to dawaj mu ile chce napewno minie znow ten okres k bedzie spał spokojnie . U nas tez juz było ze budził sie co pol godz i smoczek potem
Nagle z dnia na dzien spał
Normalnie . Teraz pare dni budził mi sie co 3 godz w nocy raczkował po łożku bił nas po głowach ( spi z nami ) gadał bawił sie az tu nagle dzisiaj znow wróciło do
Normy poszedł spac o 20
I wstał o 7:00 dopiero zero smoczka w nocy zero bawienia
Roxa ja miałam tez zalecenie od lekarza i położnej o braniu magnesium 3 razy dziennie po 300mg jak ske nie mylę czy nawet wiecej . U mnie było od 33 tyg skracająca sie szyjka i skorcze . Dało rade . Od 36 tyg wszystko odstawione i urodziłam i tak dopiero w 39
Dzięki dziewczyny za pomoc w tych pieluchach na basen . Kupiłam
Wkoncu babydream te mniejsze zobaczymy
-
Hej dziewczyny,
No wlasnie w polsce to pelno jakis tabletek a w Niemczech jakas katastrofa.szczegolnie mowie o tym ze moj maly musi brac witamine D i dostal ze szpitla w Tabletkach.musze mu rozdrabniac a on mi i tak zwraca.no gdzie takiemu malenstwo tabletke.w polsce Sa w plynie .
Ja rowniez rozkurczowe bralam tylko magnez Verla.
Mam pytanie kupowala z was ktoras mleko alergiczne dla dziecka? Wiecie jak wygladaja takie badania stwierdzajace Allergie?
Wiecie Co stosuje sab simplex na kolke i maly strasznie mi sie prezy i nie spi przez to spokojnie.czy macie doswiadczenie z tym sab simplex?
Za kazdymnrazem dziala to czy musze Jakos okres dawac zeby mialo skutek.
-
U mnie magnezowa samowolka - zaczęłam jeść jak mnie wielki skurcz łydki złapał i czułam jego skutki przez 2 dni
Endokobietko, odpukać spoko się czuję, snuję się po domu i przekładam rzeczy. jutro mam położną i ktg
Orchidea, z tego co mi się kojarzy to tutaj też jest wit. D w płynie tylko musisz powiedzieć, że chcesz w płynie. niech mnie ktoś poprawi jakby co;) resztę nie pomogę, bo nie mam doświadczeniaEndokobietka lubi tę wiadomość
-
Ojaaaa Lenka gratulacje kochana, zdrowej, silnej i szczesliwej ciazy i latwego porodu zycze
Ostatnio napisalam poemat i mi sie nie dodal :'( , wiec tylko pozdrawiam Was serdecznie babeczki, :*Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2015, 10:00
Lenka87 lubi tę wiadomość