WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2015, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bedziesz mogla, tylko wykresu nei bedziesz mogla robic.

17u93e5exqfllrog.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2015, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena tez chodziła na basen od 6 mies, z tym że nurkowanie było na 2 lekcji, takie dzieci mają odruch żeby zatrzymać powietrze i nie oddychać, nam przed zanurzeniem kazano dmuchac w nosek bo wtedy dziecko nabiera powietrze i nie oddycha :-) , zresztą ja w wannie od bardzo dawana polewam Lenie głowę i ona wtedy tez zatrzymuje powietrze, no taki odruch jest od urodzenia ale ponoć później zanika, nie wiem kiedy. A nawet jak się napije to odkrxtusi tą wodę, tak więc bez obaw :-) . są jeszcze inne pieluchy do pływania ale kurcze nie pamiętam nazwy....
    A wiem huggies :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2015, 15:14

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2015, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka ja właśnie wiedziałam, że ktoś ma blisko mnie termin, ale nie mogę znaleźć tabelki.
    Też się zastanawiam, czy jak nie zdążę z paszportem to akt urodzenia w razie czeko przejdzie.

Tak czytam i zachęcacie mnie do tych lekcji basenowych dla maluchów. Na szkole rodzenia popytam jak to u mnie jest to mają różne oferty w tym właśnie basen dla noworodków.

MonikaDM - orientujesz się czy nie ma problemu jak tobie skończy się Elterngeld odczekasz pół roku i mąż wtedy weźmie? Bo pisałaś, że mąż bezpośrednio po Tobie bierze.
    Wypełnialiście to od razu we wniosku o Elterngeld? Czy donosiliście?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2015, 16:40

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2015, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    powidlowa wiem ze nie do mnie pytanie ale my donosilismy, my podzielilismy Elternzeit i Elterngeld po polowie ja bylam pierwsze 7 miesiecy w domu, potem byl maz 7 miesiecy.

17u93e5exqfllrog.png
  • Wendy Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2015, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cassie to faktycznie masz się z tymi przedszkolankami...wspolczuje.A no tak jest,nie zawsze jest ze wszystkim super.Faktycznie macie chyba racje,ze teraz to lepiej i szkole zmienić bo to naprawdę tak jest kolezanka koleżance powie...zresztą już kiedyś slyszalam od innego dziecka polaka ze jego pani i tamtego sobie plotkowaly o dzieciach i ta mowila ze u niej najgorszy jest mój syn--tylko nie wiem w jakim sensie,bo wydaje mi się ze w miare grzeczny jest w szkole-a ze nie rozumiał po niemiecku to inna sprawa.
    Zobaczamy,juz dodzwoniłam się do tej pani z caritasu i ma jutro dzwonic do szkoły i zapytać się co i jak z moim dzieckiem,czy dostanie bilet,czy od nowego roku musze go przepisac.

Amarranta zobaczysz na bieżąco co się przyda,fakt ze szybciutko maleństwa wyrastają z tych najmniejszych rozmiarow i nie ma co szalec-Ja miałam tylko ciuszki po siostrze i w pewnym momencie wydawalo się ze mi mało bo malutki sporo ulewal i często przebierałam,ale za to częściej się pralo i od nowa zakladalo.Teraz wbijamy już sie w rozmiar 62 i widze ze tez co niektóre male.Mimo ze urodziłam na początku maja to myslalam,ze większość z krótkim rękawem będzie już nosil-bo ja nie lubie jak jest zbyt cieplo,ale okazuje się ze same długie mu zakładam bo jakos chłodno jest,nawet w cieple dni.

Fajna sprawa z tym basenem,ale my to nie będziemy mieli czasu na takie atrakcje niestety.I co dzieci po tym już na zawsze pamietaja jak się plywa?

pmzt5tj.png

• powidlowa Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2015, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja będę chciała wykorzystać wszystkie 3 lata jak żłobka nie znajdę, bo u nas ciężko z tym, a ja muszę pracować od 6 do 15 a nawet 15. I Już zaczynam myśleć jak to wszystko ustawić. Po moich 12 miesiącach wypada zima i musielibyśmy i tak zostać w domu, ze względu na ogrzewanie. Chcielibyśmy wykorzystać elternzeit męża w lecie, żeby można było dziadkom dać nacieszyć się wnuczką na chwilę.

3i49tv7371hkkcdh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 czerwca 2015, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wendy gdybym tego rok temu nie przechodzila to bym Ci nie doradzala.
    Ja sie umowilam z wychowawczynia na promocje do drugiej klasy ale ze zabiore go ze szkoly.
    W drugiej klasie nie mial i nie ma najmniejszych problemow bo to szkola w innej miejscowosci, nauczyciele sie nie znaja.
    Ja jestem zadowolona on tez.
    Moj syn (mlodszy) zaczyna pierwsza klase w szkole w naszej miejscowosci (w tej ktorej starszy mial problemy) i z ta sama wychowawczynia.
    Jesli do pol roku bede widziala ze robi Nam pod gorke przepisze go tam gdzie chodzi starszy syn. Nie pozwole sobie zniszczyc psychiki dziecka.
    Trzymam za Was kciuki!

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 czerwca 2015, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa moj mąż bierze teraz dwa miesiące Elternzeit, będziemy rade bo ja mam do stycznia. Ale jak dzwoniliśmy się dowiedziec wszystkiego to on na wykorzystanie tych dwóch miesięcy ma 3 lata id urodzenia małego, a jezelu firma w której pracuje wyraziłaby zgodę to nawet do 6czy 7 roku zycia dziecka. A wniosek w styczniu wypełnialiśmy tylko dla mnie bo nie wiedzieliśmy o możliwości dla męża i teraz wypełnialiśmy tylko do niego na te dwa miesiące i muszą tam wpisać od kiedy do kiedy ja wykorzystuje Elternzeit.

Annaki nam pytanie do Ciebie. Ty chyba pisalas mi kiedyś o budyniu dla malej. Robilas taki zwykly z torebki czy sama robiłaś z mąki i zoltek? Na normalnym mleku takim 3,5%? I kiedy Lenka to jadla? Vincent chce siedzieć z nami przy stole wiec jak przyjdzie krzeselko to chyba dam mu kilka rozyczek brokuł czy kalafiora i marchewkę do jedzenia czy raczej brudzenia raczek.

A teraz pozale się trochę. AOK dalo nam odpowiedz negatywna w sprawie dopłaty do kasku. Czyli musimy teoretycznie zapłacić sami blisko 2000€. Maz jeszcze dzis rozmawial z głównym przedstawicielem tej firmy co roi te kaski i oni a naszym imieniu zarobią odwołanie. Zobaczymy. U lekarza zapytam jeszcze o fizjoterapię.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2015, 21:18

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 czerwca 2015, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika DM w AOK jest strasznie duzo doplat. Zadzwon do IKK w tej sprawie. Ubezpieczalnie zawsze mozecie zmienic nic to nie kosztuje.
    IKK pokrywa nawet w calosci in vitro co w AOK jest platne 100%.

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 czerwca 2015, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny mam pytanie, czy w de sa jakies tabletki rozkurczowe ktore mozna brac w ciazy? Cos jak odpowiednik polskiej nospy? Wy juz wysoko w ciazy albo malenstwa sa z wami wiec moze sie orientujecie...

• amarranta Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2015, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalenia, ja nie miałam nigdy abonamentu na belly ;)

dzięki za ciuszko-porady :)

Monika, trzymam kciuki, zeby się udalo odwołanie z kaskiem :*

Roxa, niestety nie pomogę, bo nie brałam. może zapytaj swojego lekarza?

o1489vvjal2gnmht.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 czerwca 2015, 07:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cassie tylko szczerze wątpię zeby jakakolwiek kasa zgodził sie zeby do nich przejść i ze następnego dnia pokryje nam takie koszty. Lekarze mówili ze AOK zwraca 80% wiec może standardowo odrzucają a po odwołaniu zgadzają sie na zwrot. Do tej pory miałam niewiele doplat, tylko za dodatkowe badania w ciąży. Zobaczymy jeszcze.

Roxa ja tez nie mam pojecia czy takie tabletki tu sa. A ginekolog nie zna czegos?

Dziewczyny czy to normalne ze moj maly nagle chce smoka prawie na okrągło? Juz nie tylko do zasypiania. Potrafi się budzić"milion" razy w nocy o tego smoka, moze przez zabki? W ogole jakis marudny jest i spi niespokojnie, podobno jest teraz w skoku rozwojowym i tak może być...ale normalnie jak mu moj synek.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2015, 07:07

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2015, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosa nie ma takich talbetek wogole w DE, pytalam 100 razy lekarza i rodzinnego i ginekolog. Jedynie moge Ci polecic magnez. Ja bralam nawet po 10 tabletek dziennie magnezu , oczywisice po konsultacji z lekarzem, pozwolila mi brac do 12 dziennie. Bralam verla Magnesium.

17u93e5exqfllrog.png
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2015, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam teraz magnez z doppel herz - zawsze szukam takiego, żeby jedna tabletka pokrywała dzienne zapotrzebowanie.

Cassie_DE lubi tę wiadomość

o1489vvjal2gnmht.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2015, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amarranta ja bralam na podtrzymanie ciazy i przeciwskurczowo, dlatego pare razy dziennie w miejszych dawkach, zalecila mi lekarka.

A tak wogole jak sie czujesz?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2015, 08:59

17u93e5exqfllrog.png
  • Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2015, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monikadm u nas wlasnie mówili ze nie za często KK pokrywa koszty kasku powód musi byc jakis . Widocznie wiedza ze az tak kask nie jest potrzebny ze sa inne sposoby tańsze na wyprostowanie główki . Dyrektor napewno bedzie sie starał bol chce zarobić . No cóż moze sie uda powodzenia
    Co do smoczka to dawaj mu ile chce napewno minie znow ten okres k bedzie spał spokojnie . U nas tez juz było ze budził sie co pol godz i smoczek potem
    Nagle z dnia na dzien spał
    Normalnie . Teraz pare dni budził mi sie co 3 godz w nocy raczkował po łożku bił nas po głowach ( spi z nami ) gadał bawił sie az tu nagle dzisiaj znow wróciło do
    Normy poszedł spac o 20
    I wstał o 7:00 dopiero zero smoczka w nocy zero bawienia

Roxa ja miałam tez zalecenie od lekarza i położnej o braniu magnesium 3 razy dziennie po 300mg jak ske nie mylę czy nawet wiecej . U mnie było od 33 tyg skracająca sie szyjka i skorcze . Dało rade . Od 36 tyg wszystko odstawione i urodziłam i tak dopiero w 39

Dzięki dziewczyny za pomoc w tych pieluchach na basen . Kupiłam
    Wkoncu babydream te mniejsze zobaczymy

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • orchidea33 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2015, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,
    No wlasnie w polsce to pelno jakis tabletek a w Niemczech jakas katastrofa.szczegolnie mowie o tym ze moj maly musi brac witamine D i dostal ze szpitla w Tabletkach.musze mu rozdrabniac a on mi i tak zwraca.no gdzie takiemu malenstwo tabletke.w polsce Sa w plynie .

Ja rowniez rozkurczowe bralam tylko magnez Verla.

Mam pytanie kupowala z was ktoras mleko alergiczne dla dziecka? Wiecie jak wygladaja takie badania stwierdzajace Allergie?

Wiecie Co stosuje sab simplex na kolke i maly strasznie mi sie prezy i nie spi przez to spokojnie.czy macie doswiadczenie z tym sab simplex?
    Za kazdymnrazem dziala to czy musze Jakos okres dawac zeby mialo skutek.

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • Lenka87 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2015, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)
    8ee1bbb492ccec9fmed.jpg

Endokobietka, MonikaDM, Muniek, Cassie_DE, Melka, Wendy, Tigana, powidlowa lubią tę wiadomość

[*]17tc Aniołek-31.01.2015 :( Na zawsze w naszych sercach <3
    Julia 21.02.2016 <3 2850 g szczęścia <3
    p655zbmhi58rbvwi.png
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2015, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie magnezowa samowolka - zaczęłam jeść jak mnie wielki skurcz łydki złapał i czułam jego skutki przez 2 dni ;)

Endokobietko, odpukać spoko się czuję, snuję się po domu i przekładam rzeczy. jutro mam położną i ktg :)

Orchidea, z tego co mi się kojarzy to tutaj też jest wit. D w płynie tylko musisz powiedzieć, że chcesz w płynie. niech mnie ktoś poprawi jakby co;) resztę nie pomogę, bo nie mam doświadczenia

Endokobietka lubi tę wiadomość

o1489vvjal2gnmht.png
  • beata1313 Ekspertka

Wysłany: 24 czerwca 2015, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojaaaa Lenka gratulacje kochana, zdrowej, silnej i szczesliwej ciazy i latwego porodu zycze :)

Ostatnio napisalam poemat i mi sie nie dodal :'( , wiec tylko pozdrawiam Was serdecznie babeczki, :*

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2015, 10:00

Lenka87 lubi tę wiadomość

gyxwcwa1xs1eqezb.png
‹‹ 402 403 404 405 406 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ