Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej my po lekarzu, ogólnie to ok, gardło czerwone no i na tą wydzielinę która już udało się rozrzedzic syropem dostalismy krople do picia żeby to zlikwidować
Jutro niestety nie idziemy na krabbelgruppe. ale u lekarza była tez dziewczynka która tez chodzi na tą grupę i tez z katarem i kaszle, chyba tez zalapala od jednego dziecka które przyszło z gilami...
A mam pytanie macie jakieś opinie o multicookerach?
-
nick nieaktualnyAnnaki z tego co się orientuję to taki jakby szybkowar tylko ma różne funkcje jak smażenie. Ja z szybkowarów jestem mega zadowolona i robię w tym mięsa, zupy, gotuje ziemniaki czy ogólnie warzywa, robię bigos czy np. Żeberka w kapuście. Taki multicooker może byc całkiem fajna sprawa.
A ja ma do Was pytanie: chodzi o masc na wychodzenie zębów, każdy chyba zna Dentinox i ja tez używałam ale ostatnio Endokobietka pisala ze on taki do konca dobry nie jest i ja znalazłam jeszcze masc z firmy Nuby- Zahnungsgel All Natural Citroganix. Znacie to? Możecie mi cos o tym powiedziec. Kupiłam i wyprobowalam na sobie i mam wrażenie ze jej mocniejsza niz Dentinox daje takie mrowienie i zaraz chlod.
I jeszcze jedno czy Pasmanteria to po niemiecku będzie Stoffladen bo musze kupic zamek zeby przerobić Vincentowi bluzę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2015, 16:07
-
Kurzwarengeschäft albo tylko Kurzwaren.
My dostalismy od bylego lekarza zel Infectogingi Mundgel, niby ziolowy, ale neistety tez zawiera Lidocain czyli ten srodek zneiczulajacy, o ktorym juz kiedys pisalam, wiec w sumie tez nie polecam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2015, 16:01
-
nick nieaktualnyNo właśnie juz znalazłam
a szukalam dziś pól dnia i jak napisałam posta to znalazłam.
Kurczę właśnie nie mogę tu znalezc składu...dziwne...pisze ze zwalcza 99,999% bakterii, drożdżaków, grzybów i szybko zwalcza bol oraz przeciwdziala próchnicy ale składu nie umiem znaleźć, pisze tylko ze jest "vollständig natürlich".
Edit:
ja głupia...wyobracalam opakowanie na wszystkie strony i nic nie zauważyłam a tu na boczku pisze jak byk..w składzie nie widzę tej Lidocainy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2015, 16:30
-
http://www.nuby.de/Content/Products.aspx?id=407
Inhaltsstoffe
Propanediol, Aqua (Water), Glycerin, Flavour (all natural), Betaine, Clove Oil Extract, Xanthan Gum, Bioflavonoids, Caprylic Acid, Citric Acid, Lactic Acid, Levulinic Acid, Potassium Sorbate, Stevia Leaf Extract
-
Monika ja mam tez ten z nuby, miałam wrażenie że jest strasznie piekący, jak posmarowałam Lenie raz to strasznie zaczeła płakać... Nie wiem czy ja bolalo czy co, za chwile fakt przestała, sprobowalam na sobie no i taki dziwny trochę
A Ty go juz kupiłaś? Bo jak nie to mogę Ci wysłać swój, raz użyty, my juz nie będziemy korzystać bo wychodzenie zębów juz prawie się kończy, tylko moglabym gdzieś dopiero koło piątku lub poniedziałek najpóźniej, bo poczta we wsi obok
Eh blondynka ja, doczytałam że juz kupiłaś
, ale jak by co to mogę swój oddać
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2015, 16:23
-
nick nieaktualnyKoalka wrote:Lucy1983 jestem z Nidersachsen
Koalka, a z jakiego dokładnie rejonu/miasta jesteś?
Znalazłam jakąś listę z adresami do EG-Stellen w Niedersachsen, musisz sobie kliknąć w swoje miasto i adres powinien tam być: http://www.ms.niedersachsen.de/themen/familie/elterngeld/elterngeldstellen-in-niedersachsen-14328.html
Może to ci coś pomoże -
nick nieaktualnypowidlowa wrote:potrzebuje właśnie z tą kwotą jaką wczoraj przelałam. Podejdę do banku i zapytam. Nic innego mi nie pozostaje.
Powidłowa ja jak potrzebuję takiego wyciągu, a też mam konto w Sparkasse, to robię dokładnie jak Endokobietka i na ogół nikt nigdy się nie czepnął. Możesz też wydrukować dokładnie ten przelew o który ci chodzi. Niby nie ma on mocy prawnej, ale bez przesady... -
nick nieaktualnyMuniek wrote:Lucy no właśnie chcemy się zacząć starać w przyszłym roku,tak od lipca
dlatego do pracy nie będę wracać. EZ mam na dwa lata. No i właśnie jak zaszlam w ciążę z Samuelem to od razu dostałam beschäftigungsverbot,ale pieniądze normalnie mi wyplacali. Czarna masa jestem jeśli chodzi o te wszystkie przepisy...
Czyli jakby się Wam udało od razu, to byłabyś w ciąży przed upływem Elternzeit i powrotem do pracy... Znam kilka takich przypadków i na ogół nie było to problematyczne, jeśli masz umowę na czas nieokeślony. Pracodawca nie może Cię wtedy zwolnić i musi płacić czy chce czy nie.
Dziewczyny wracały wtedy już w ciąży do pracy do momentu Mutterschutz, nawet na 2-3 miesiące tylko i potem znowu Mutterschutz i Elternzeit albo były po Elternyeit od razu na Beschaeftigungsverbot do momentu Mutterschutz. Nie wiem tylko dokładnie, ile wtedy wynosi EG i jak jest naliczany.
Ja o takie rzeczy podpytałabym albo w Krankenkasse albo Arbeitsamt. Powinni to tam wiedzieć.
Mi umowa kończy się teraz w grudniu w trakcie Mutterschutz i też właśnie byłam pytać w AOK jak to potem jest, kto płaci resztę Mutterschaftsgeld itd. i oni mi wszystko dokładnie wyjaśnili i byli bardzo mili.
-
nick nieaktualnyJa w ogóle jestem od wczoraj na zwolnieniu bo męczą mnie bóle pleców i rwa kulszowa... Niby fajnie być w domu, ale tak mnie plecy bolą, że i tak wiele z tego pożytku nie mam
Dobrze, że już prawie wszystko kupione i mniej więcej przygotowane, bo tempo mam ślimacze
W czwartek idę do położnej na kontrolę, to może mi coś pomoże na te plecy, choć wątpię... Najbardziej to pomaga leżenie w wannie
-
Dziewczyny jak to jest z tym Beschäftigungsverbot? Ja wizyte mam w czwartek ale dzis bylam u lekarza rodzinnego bo silne bole brzucha w nocy mnie niepokoily. I powiedziala, ze powinnam pogadac z ginekologiem wlasnie o BV. Tylko nie sadze azebym dostala taki zakaz w 8 tygodniu ciazy jesli pracuje jakies 3 godziny dziennie. Moze ktos cos wie na ten temat?
Z gory dziekuje
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnymloda1995 wrote:Dziewczyny jak to jest z tym Beschäftigungsverbot? Ja wizyte mam w czwartek ale dzis bylam u lekarza rodzinnego bo silne bole brzucha w nocy mnie niepokoily. I powiedziala, ze powinnam pogadac z ginekologiem wlasnie o BV. Tylko nie sadze azebym dostala taki zakaz w 8 tygodniu ciazy jesli pracuje jakies 3 godziny dziennie. Moze ktos cos wie na ten temat?
Z gory dziekuje
To czy dostaniesz BV zależy od warunków pracy i czy pracodawca jest w stanie ci zapewnić warunki pracy, przy których nie narusza praw ciężarnej i nie zagraża zdrowiu i życiu matki i dziecka. Dam ci przykład: jeśli kobieta jest listonoszem, to ze względu na charakter pracy może dostać BV, no bo teoretycznie nie powinna dostarczać paczek i listów... Często też przedszkolanki dostają BV albo stewardessy...
Ja miałam taki przypadek, że pracuję w laboratorium chemicznym. W momencie poinformowania pracodawcy o ciąży dostałam zakaz wstępu do laboratorium i zostałam przeniesiona na resztę ciąży do pracy w biurze i prez to że pracodawca był w stanie zapewnić mi bezpieczne miejsce pracy, nie dostałam BV. Gdyby pracodawca nie mógł mnie przenieść to dostałabym BV. Tylko ja nie bardzo chciałam, więc na początku mi to pasowało.
BV można też dostać indywidualne BV jak ciąża jest zagrożona, ryzykowna, po poronieniu, masz krwawienia albo skracającą się szyjkę, ale głównie zależy to od warunków pracy. W trakcie BV pracodawca musi chyba wypłacać normalną pensję.
Mój lekarz bardzo niechętnie podchodził do BV, mimo tego że skarżyłam się mu od ok. 20 tc na bóle pleców i poza tym wcześniejsza ciąża była poroniona. Zależy od lekarza.
Trochę info możesz znaleźć tutaj: http://www.stmas.bayern.de/arbeitsschutz/sozial/frauen.htm#beschaeftigungsverbote
PowodzeniaMoże ci się uda
-
nick nieaktualnyKoalka wrote:Lucy dziekuje serdecznie za chęć pomocy,bardzo to miłe ze na Was dziewczyny zawsze mozna tu liczyc i to w każdej sprawie
Nie ma sprawyTu masz teraz maleńkie dziecko na głowie, a ja jeszcze nie, więc czemu mam nie poszperać.
Zresztą sama teraz siedzę w tym temacie i szukam info dla siebie. Mój mąż też chce wziąć Elternzeit i dlatego orientujemy się jak to zrobić żeby nam się to najlepiej opłacało względem EG. Tylko on chce wziąć oddzielnie dwa miesiące, jeden na początku w lutym i drugi później, jak ja będę szukać pracy... -
Dziewczyny jak tu wygląda sprawa z opóźniającym się porodem? Tzn jeśli jest tydzień po porodzie i dłużej. Bo wiem, że w pl można już w dniu porodu zażądać cesarki. Ostatnio ta sprawa nie daje mi spokoju, bo moja siostra (do której jestem bardzo podobna miała ten problem), pierwsze dziecko urodziła przez cesarkę po 2 tyg. od terminu (na temat jej wód płodowych, infekcji u niej i u dziecka nie będę się wypowiadać), kolejne 2 ciąze wyglądały podobnie, choć już nie czekała tyle czasu, to wcale nie miała akcji porodowej i na oksytocynę też nie reagowała. Niedawno rodziła też moja siostrzenica (tę ruszyło ale dopiero po 4 oksytocynie)
-
nick nieaktualnyA ja dzisiaj przekonałam sie na czym świat stoi. W moim 9 tygodniu ciazy cały dzień zajmowałam sie wydzwanianiem za Kinderkrippe, Hebamme i szkoła rodzenia. Z jednej strony starałam sie odsunąć to na jak najpóźniej a z drugiej strony rzeczywistość jest okrutna i zostałam zmuszona to takich działań na samym początku ciazy.... Troche to aż smutne, bo na tym etapie nieraz muszę sama sobie przypominać o tym, ze jestem w ciazy a tymczasem muszę rezerwować miejsce w żłobku....
-
Wielkie dzięki Lucy,w takim razie najlepiej jak męża wyślę żeby popytał jak to wygląda.
Młoda ja dostałam właśnie BV gdzieś tak w 8tc,tylko że ja miałam ciężką pracę i tam w ciąży nie ma takiej opcji żeby pracować. Na szczęście ani lekarka,ani szefowa nie robiły problemów.
Kinga z tego co słyszałam to chyba tydzień po wyzaczonym terminie wywołują poród.
Z tym że można zażądać cesarke,to chyba nie jest tak łatwo. Wydaje mi się że jak wywoływanie nic nie daje to dopiero wtedy tną. Ale nie jestem do końca pewna że tak to wygląda.
(*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek