X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 29 października 2015, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj Magdaleno nie pomogę, bo obecnie nie mam pojęcia co roczniaki jedzą :), do tego pewnie będą jacyś opiekunowie, no i zasadnicze pytanie czy goście to Polacy czy Niemcy, bo jednak trochę się smakami różnimy. Ale też bym postawiła na coś na ciepło i jakiś szwedzki bufet

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2015, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena Twoje ostatnie pytanie bylo o spanie...ja nie odpowiadałam bo nie znam odpowiedzi. Wydaje mi się ze dziecko spi tyle ile chce. Vincent tez ostatnio spal raz dziennie przez 1,5 godziny i bylam mega szczęśliwa a teraz wrócił do dwoch-trzech drzemek po 30 minut.

A chcesz cis zrobic dla dorosłych gości czy dla dzieci?
    Ja dziś na obiad zrobiłam Tarte cebulowa z boczkiem i byla super a uważa ze roboty zbyt duzo nie bylo, nadzienie mozna spokojnie zrobic dzień wczesniej i można zmniejszyć ilość cebuli i dodac kurczaka, brokuly podgotowane i kukurydze czy co kto woli, tarte robiłam z tego przepisu: http://www.kochbar.de/rezept/512299/Foxys-Zwiebelkuchen.html tylko jak nie lubicie intensywnego smaku sera to ten Bergkäse zastąp zwykłym zoltym. Albo Chli ConCarne, nie musi byc na pikantnie, i do tego bagietki te takie gotowe ziolowe czy czosnkowe. Albo zapiekanka jakas ja robie często taką z pulpetami i ryzem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2015, 14:17

• Mamax Autorytet

Wysłany: 29 października 2015, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena nasz roczek tez bedzie organizowany na kilka parek plus dzieciaki. U nas jak zawsze przy takch imprezach najpierw bedzie kawa , ciasto i tort a pozniej klacja na cieplo plus zimne przystawki. Dzieciaki w sumie jedza to co dorosli czasem dla mlodszych zrobi sie parowki czy paluszki rybne. Dania na cieplo to roznego typu zapiekanki, lazania, leczo, Chili ConCorne z bagietkami czy kurczaczki. Wybor jest duzy zalezy kto co lubi ;-)

Monika- Pisalas ze Vincent mial AZS i juz nie ma. Nie chce cie martwic ale AZS ma sie juz zawsze. Czasami tylko choroba ta zagasa ( nawet na kilka lat) aby po jakims czasie znowu powrocila. Moje chlopaki w tej chwili od poczatku lata tez nie maja zadnych problemow skornych ale ja mimo to nadal ich smaruje Oilatium.

No wlasnie u mnie tez bedzie problem z praca przez godziny pracy meza. On juz po 4- tej do pracy wychodzi wiec ja bede musiala dzieciaki do przedszkola zaprowadzac wiec bede musiala szukac pracy takej od 9- tej. Ech i juz wiem ze ciezko bedzie :-(

Oj nie ma co planowac ciaz bo to roznie bywa. Ja chcialam miec dzieci rok po roku a wyszla mi roznica prawie 3 lat. O starszego synka staralam sie trzy lata a o mlodszego poltora roku.

Ja tam mysle ze to spanie z rodzicem zalezy od dziecka. Sa takie co to potrzebuja i nie ma co im tego bronic i sa takie co rodzica nie potrzebuja. Moj Juluan spi sam w lozeczku i przesypia nocke tylko z jedna pobudka na mleczko. Nie widac zeby mu mnie brakowalo. Starszy synek jako niemowlak tez spal sam w lozeczku a teraz od roku to zasypia u siebie ale w nocy zawsze do nas przytupta :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2015, 15:15

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • Anka8288 Przyjaciółka

Wysłany: 29 października 2015, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka mój syn nie ma niemieckiego obywatelswa a żadnego zaświadczenia nie dostaliśmy tylko akt urodzenia po nawet nie całym tygodniu. Na przodzie aktu urodzenia jest chyba po niemiecku i angielsku i numerki a na odwrocie są przypisy do numerów i napisane w paru językach w tym po polsku. Mam też do Ciebie pytanie, jak wygląda przybieranie na wadze Twojego dziecka? U nas Dominik do 12 doby nie przytył nic a a teraz ma już 4 tygodnie i waży 1060g więcej niż przy wypisie ze szpitala czyli w 16 dni przybrał ponad kilogram. Nie wiem czy się nie rozpędził za bardzo.

Czy któraś z Was miała może problem z przepukliną pępekową u dziecka? Niby położna mówi że powinno samo się cofnąć ale jakoś i tak mnie to martwi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2015, 15:26

74di2n0a290cj9z1.png
    uffffqu.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 29 października 2015, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka ja nic nie dostałam, w poniedziałek złożyłam wniosek a we wtorek dzwonili ze moge odebrac akt. Międzynarodowy zamówiliśmy na miejscu i od razu nam wydrukował pan.

Mam pytanie o elektroniczną nianię. Macie jakies które szczególnie polecacie? Jest różnica między tymi za 40 zł a tymi za 400 zł?
    Przeprowadzamy się w styczniu i mała będzie miała swój pokój więc jednak będę potrzebowała.

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 29 października 2015, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa ja polecam taka z Kamera, swietna sprawa. TEraz stawiam ja wysoko na polce i widze caly pokoj Jasia, moge robic obiad i "kontrolowac" jego zabawe, a wierz 1,5 roczne dziecko miewa glupie pomysly :)

17u93e5exqfllrog.png
  • ruda69742 Ekspertka

Wysłany: 29 października 2015, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krysiak wrote:
    Hej Ruda, to jesteśmy na podobnym etapie ;) jesteś chyba na czerwcówkach, co? Ja tez jeszcze czuje się jak w lesie ale ostatnio telefonowałam z koleżanka i trochę mi poopowiadala co i jak z tym EZ i EG i w ogóle. Ona ma taka listę co kiedy, gdy następnym razem ja odwiedzę to sobie ja od niej wezmę. Tak naprawdę jest na to jeszcze czas, jeśli się nie mylę załatwia się to trochę przed pójściem na Mutterschutz. Poza tym myśle, ze gdy pójdzie się do pracodawcy powiedzieć o ciazy to dostanie się jakieś wytyczne. Ja póki co powiedziałam tylko mojej bezpośredniej przełożonej ale w kadrach jeszcze nie byłam. Zamierzam pójść po kolejnej wizycie bo to będzie już jakoś 12 tydzień to wtedy mam nadzieje, ze dowiem sie więcej. Ja póki co zarezerwowałam sobie miejsce w szkole rodzenia i położną :) i póki co kończę załatwianie, reszta zajmę się za jakiś czas. A no i ja planuje pojsc na EZ na 14 miesięcy. Chciałam iść niby na rok ale zorientowałam się, ze musiałabym dzidzie w lipcu do żłobka oddać a to raczej nie bardzo jest możliwe, wiec posiedzę w domu do października a dzidzia pójdzie od września do żłobka. Z tym, ze prawdopodobnie tylko rok EZ jest płatny a reszta to tak jakby bezpłatny urlop. Ale jak już mówiłam, to tylko moje przypuszczenia a wszystkiego dowiem się, gdy bede to zgłaszać w kadrach
    dziekuje jak tylko cos wiecej bedziesz wiedziala to daj znac, a w ktorym tygodniu ciazy gin. zalozyl ci karte ciazy i kiedy moge go prosic o wystawienie mi zaswiadczenie ze jestem w ciazy zebym mogla dac je dla pracodawcy?

cykl staran- 10
    w4sqskjodb3llxis.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2015, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ruda69742 wrote:
    dziekuje jak tylko cos wiecej bedziesz wiedziala to daj znac, a w ktorym tygodniu ciazy gin. zalozyl ci karte ciazy i kiedy moge go prosic o wystawienie mi zaswiadczenie ze jestem w ciazy zebym mogla dac je dla pracodawcy?
    Mutterpass dostałam w 8 tygodniu, bo akurat tak miałam wizytę. Masz już termin u lekarza? Bo poprosiłabym o nie podczas najbliższej wizyty? Chcesz pojsc na zwolnienie na czas ciazy?

• ruda69742 Ekspertka

Wysłany: 29 października 2015, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maya34 wrote:
    Ja mam umowe na czas nieokreslony i jestem juz na koncowce wiec moge cos podpowiedziec. Beschaftigungsverbot czyli zwolnienie dla ciezarnej zalatwialam sobie u ginekologa bo balam sie problemow z pracodawca ,wiec zanioslam mu gotowe na kartce .Bylam wtedy w 7 tc i mialam z glowy .Na Elternzeit czyli wychowawczy mozesz isc max 3 lata .I teraz masz do wyboru Elterngeld basis na 14 miesiecy ( w tym jeden rodzic moze wziazc max 12 mcy a reszta nalezy do drugiego partnera albo mozecie sie podzielic tak jak wolicie.)i Elterngeld Plus jesli masz zamiar pracowac w czasie ciazy na pol etatu.
    czy ten elternzeit tez jest platny?

cykl staran- 10
    w4sqskjodb3llxis.png
  • ruda69742 Ekspertka

Wysłany: 29 października 2015, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krysiak wrote:
    Mutterpass dostałam w 8 tygodniu, bo akurat tak miałam wizytę. Masz już termin u lekarza? Bo poprosiłabym o nie podczas najbliższej wizyty? Chcesz pojsc na zwolnienie na czas ciazy?
    nie wiem czy wystawi mi zwolnienie , ale jezeli da mi zaswiadczenie o ciazy to firma sama nie pozwoli mi pracowac ze wzgledu na ciezkie warunki , nastepna wizyte mam miec niby za trzy tygodnie ale umowie sie juz na 11 listopada wtedy bedzie 7 tydzien

cykl staran- 10
    w4sqskjodb3llxis.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2015, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka8288 a karmisz małego piersią czy mm?Może zmieniłaś sposób karmienia po tych 12 dobach?Mój od samego początku przybiera na wadze jak szalony,aż położna jest za każdym razem zdziwiona,a jest tylko na piersi.(Tylko w szpitalu spadł 300g,ale w mig nabrał)Dzisiaj ma 3tyg+1dzień i 1140g na plusie od wagi urodzeniowej.Ale położna mówiła,że karmiąc tylko piersią nie może dziecko przytyć "za dużo" więc luz najwidoczniej tak ma być,przecież nie będę dziecku mleka wydzielać ;)

Anka8288 a jak u Twojego synka ta przepuklina się ujawniła?Jak się zorientowałaś?Ty sama czy położna?dopytuje,bo nie chciałabym nie zauważyć tego u mojego synka,stresuje się jego zdrowiem.

Powidlowa ja mam nianie tommy Tippee z monitorem oddechu i niania super polecam jak najbardziej.Lepiej chyba nie kupować tych całkiem tanich,bo są chyba na baterie które trzeba często wymieniać,moja jest do ładowania i wytrzymuje spokojnie cały dzień.I te tanie mają słabą jakość szumią,skrzeczą i czasami mogą ściągać sąsiadów(jak też mają nianię)ale to tylko słyszałam,sama nie wiem bo nie miałam.Mi teraz niania z wideo by się nie przydała,ale może tak jak Endokobietka pisze jak dziecko byłoby starsze?Chociaż z tego co widziałam małe te monitorki są i chyba nie najlepsza jakość.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2015, 18:17

• powidlowa Autorytet

Wysłany: 29 października 2015, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka, to chyba to dostałaś;) Napisz mi swój adres e-mail w prywatnej wiadmości to wi wyślę jak wygląda ten akt który mamy.
    Ja dostałam właśnie 3 takie na zwykłym papierze z drukarki i podpisem ze do elterngeld, kindergelt itd. a jedno takie zwykłe bez podpisu do czego to.

Endokobietka- a polecasz swój model? jeśli o jakość chodzi.

3i49tv7371hkkcdh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2015, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ruda69742 wrote:
    czy ten elternzeit tez jest platny?
    Tak, tak jak pisała Maya, płatny masz w sumie rok (Mutterschutz a po Mutterschutz Elterngeld), w sumie 12 miesięcy płatne. Z tego co dzisiaj wyczytałam to waha sie w granicach 65-67% wypłaty netto

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2015, 17:01

• annaki Autorytet

Wysłany: 29 października 2015, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka ja tez mialam takie trzy dokumenty
    Co do spania z dzieckiem to tez uważam ze wszystko zależy od dziecka i jego potrzeb. Lena od urodzenia spala sama w łózeczku, do 3 mies budziła się 1-2 razy, potem wcale. Od skończenia roku zmieniło jej się i albo spi całą noc ze mną albo pół albo tylko np od 5-6.
    Magdalena u mnie na roczku był grill na ogrodzie więc rozumiesz było typowo mięsko z grila :-) , ale jako dodatki miałam sałatkę owocową i sałatkę z serem plesniowymi orzechami i to tyle bo było gorąco bardzo. Możesz zrobić jakieś warzywa nadziewane mięsem zapiekane lub właśnie taka tarta jak pisze Monika brzmi smacznie :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • ruda69742 Ekspertka

Wysłany: 29 października 2015, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a po roku co ? ja tu nie mam rodzicow a rocznego malucha tez nie chcem oddawac do zlobka , a z jednej pensji nie wyzyjemy przez kolejny rok ;-(

cykl staran- 10
    w4sqskjodb3llxis.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 29 października 2015, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ruda ja mam dokladnie to samo. jestesmy sami. po roku bedzie tylko wyplata męza a ja biore dodatkowe 2 lata darmowe. a pozniej raczej następny bobas bo i tak mnie mi w pracy nie dostosuja godzin. musze byc od 6 do konca(czyli tyle ile pracy na dany dzien).

3i49tv7371hkkcdh.png
  • ruda69742 Ekspertka

Wysłany: 29 października 2015, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no ale skoro jestem na umowie na czas nie okreslony to nic nie znaczy , nie dostane rzadnych pieniedzy ? chcialabym byc z malenstwem chociaz dwa lata no bo przeciej nie oddam do zadnego zlobka rocznego malucha

cykl staran- 10
    w4sqskjodb3llxis.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 29 października 2015, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po elterngeld nie masz nic więcej, chyba , że jesteś z bawarii to dam jest jakiś dodatek na kilka miesięcy.

3i49tv7371hkkcdh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2015, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda, my tez jesteśmy sami. Moi rodzice nie żyją wiec nie ma nawet takiej opcji by mama poratowala :( my z jednej pensji w Monachium na 100% nie wyżyjemy wiec ja po roku chcąc nie chcąc wracam do pracy. Tyle ze ja chciałabym na pół etatu wrócić by nie musieć właśnie rocznego dziecka tak długo zostawiać w żłobku. A po roku chciałabym zwiekszyć godziny np do 30 tygodniowo. Już teraz zastanawiam sie nad 30 tygodniowo po powrocie po Elternzeit ale chyba nie bede miała serca na tyle godzin oddawać dziecko do żłobka. Trzeba będzie przycisnąć pasa i jakoś to będzie. Zreszta życie mnie nauczyło, ze wszystko zawsze jakoś sie układa wiec ułoży sie i tym razem.

• ruda69742 Ekspertka

Wysłany: 29 października 2015, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a co wtedy z moja wyplata , do kiedy placi pracodawca ? nie zebym chciala kogos naciagac i bede chciala wrocic do pracy no ale nie po roku no i martwie sie teraz o nasza przyszlosc finansowa

cykl staran- 10
    w4sqskjodb3llxis.png
‹‹ 553 554 555 556 557 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ