X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 29 października 2015, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lata pracy się liczą, ale skoro nie pracujesz to i wypłaty nie ma. Dopiero jak do pracy wrócisz niestety. W Polsce jest chyba przecież tak samo.

lucy1983 lubi tę wiadomość

3i49tv7371hkkcdh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2015, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax ja wiem ze AZS potrafi się uśpić na kilka lat. Ale lekarz nam mówił ze te dziecięce AZS często nigdy nie wraca i taka mam nadzieje. Tez ciągle smaruje małego teraz został mi jeszcze Latopic ale jak się skoczy to juz tylko Bioderma Atoderm bo jest super i nawet specjalista od AZS (tez mowila ze to AZS często nie wraca bo Vincent miał jakies co wyglądało jak monety i ona mowila ze to super bo może jak zniknie to nigdy więcej się nie pokaże) byla zachwycona skladem i nazwę spisywala.

Nianie mam zwykla z Reala za 30 albo 40€ i się sprawuje, jestem zadowolona.

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2015, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ruda69742 wrote:
    a co wtedy z moja wyplata , do kiedy placi pracodawca ? nie zebym chciala kogos naciagac i bede chciala wrocic do pracy no ale nie po roku no i martwie sie teraz o nasza przyszlosc finansowa
    Wypłatę dostajesz dopóki pracujesz, gdybys dostała Beschäftigungsverbot to nadal dostajesz wypłatę. Mutterschutz płaci Krankenkasse ale jesli Twoja wypłata jest wyższa niż 13€/h to resztę dopłaca pracodawca (do tych 65%). A Elterngeld to nie wiem, kto płaci... Jeszcze nie doczytałam.

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2015, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda moj Vincent idzie do TM jak będzie miał rok. Właściwie to idzie juz w grudniu ale razem ze mną. Ja chce iść do pracy bo mimo ze z jednej pensji damy rade to ciężko bo nie damy rady wtedy nic oszczędzać no i EG odejdzie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2015, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki a jak to jest ze Steuerklasse. My mamy teraz oboje 4. Możemy zmienić po urodzeniu dziecka na 3 i 5? Wiecie jak to jest? Czy ja dostając EG tez sie rozliczam?

• ruda69742 Ekspertka

Wysłany: 29 października 2015, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to jest zmuszanie matki do zostawienia rocznego dziecka pod opieke obcych osob ja tego nie rozumiem przeciez musi byc pomoc skads indziej

cykl staran- 10
    w4sqskjodb3llxis.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 29 października 2015, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mam zwykla nianie za120zl kupiona w Smyku. Ma jedynie wyswietlacz z temperatura.

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 29 października 2015, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda nie obraź się , ale większość z nas była albo jest w takiej sytuacji, a czesc dziewczyn nie pracowała wiec dostawała tylko 300 euro elterngeld , a nie przypominam sobie żeby któraś aż tak narzekała. Moze zapytaj ich jak dają sobie radę z jednej wypłaty albo będziesz musiała zostawic dziecko z kimś obcym.
    Innego wyjścia nie widzę.
    Dziś sprawdzilam i tagesmutter zarabia więcej niż ja. Juz wole zostać w domu. Bo nawet na zero nie wyjdziemy. Przedszkole odpada ze względu na może godziny pracy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2015, 19:33

Koalka, annaki, lucy1983 lubią tę wiadomość

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Anka8288 Przyjaciółka

Wysłany: 29 października 2015, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka,te zaświadczenia to pewnie właśnie akty urodzenia które musisz oddać do urzędów, jeśli nie zamówiłaś dodatkowo dla siebie to możesz nie dostać. Ja we wniosku uwzgledniłam że chce dodatkowy normalny plus dwa międzynarodowe i za te trzy musiałam zapłacić, wszystkie przyszły razem. Karmię piersią ale dlatego że nie przybierał na początku muszę dokarmiać mm. Teraz wypożyczyłam pompę z apteki ściągam i kontroluje ile mam pokarmu i ile muszę dorobić sztucznego. Staram się jednocześnie pobudzić laktacje.
    Przepukline zauważył mój narzeczony, póki leży spokojnie nic nie widać ale jak się napina czasem na kupę to pępek wychodzi jakby na wierzch, u nas to wielkość jak kulka agrestu i to podobno dobrze bo nie jest zbyt duża, ale kazała obserwować co się dzieje. 6.11 mamy u3 więc zapytam pani dr
    Powidlowa ja mam nianie plus monitor oddechu angelcare i bardzo sobie chwale.
    A jak u Twojej córci waga ruszyła?

74di2n0a290cj9z1.png
    uffffqu.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 29 października 2015, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka - położna mówi, że jest w porządku. Mała ważyła ostatnio 4420. Nie przybiera szybko, ale przybiera;)

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 29 października 2015, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa ja mam zwykły baby phone philips avent bez kamerki bez niczego i jestem zadowolona bardzo nawet jak sie Colin rusza od razu słychać mozna go kupić w rossmanie za 50€ jak sie nie mylę

Widzę ostry temat . A wiec ja dostaje eg aż 300€ nie pracowałam i w grudniu dostajemy ostatni raz albo w styczniu na całe szczęście nie muszę iść do pracy i nawet nie chce . Chce do 3 roku zostać z Colinem i go wychowywać . Będziemy w tym czasie chodzić na Krabbelgruppe i inne spotkania zeby miał kontakt dodatkowo od stycznia szukamy niani ktora bedzie 2 razy w msc zostawać w soboty żebyśmy my mogli wkoncu troche pożycz i poszaleć.

Dzięki dziewczyny za odpowiedz . Macie jakieś super sprawdzone przepisy na sałatki ? Jeśli chodz o jedzenie dla dzieci to zrobię cos innego większość bedzie dorosłych

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2015, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś

Annaki Ty dostałaś na początku tylko te 3 zaświadczenia?A pamiętasz po jakim czasie ten faktyczny akt urodzenia?

Dziewczyny która umiejscawiała akt urodzenia dziecka w PL?I wyrabiała dowód lub paszport dla dziecka?Chyba Wendy z tego co pamiętam?bo mam pytanie oczywiście ;)

Ruda no ja się zgadzam z Powidlową,takie życie.W PL też jest rok macierzyńskiego,a później bezpłatny wychowawczy.Ja nie pracowałam,więc przed ciążą żyliśmy z 1 pensji i z synkiem teraz będziemy żyć z 1 pensji,ale nie oburzam się,bo wiedziałam na co się pisze decydujac się na dziecko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2015, 18:18

• powidlowa Autorytet

Wysłany: 29 października 2015, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka ja umiejscawialam akt i juz czekam na paszport, tymczasowy ma przyjść do domu a 5cio letni do odbioru pod koniec grudnia. Wyrobił oba żeby na pewno mieć jak będziemy jechać 21 grudnia do polski.

3i49tv7371hkkcdh.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 29 października 2015, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostałam te 3 i jeden taki bez podpisu ze do czegoś dedykowany. Na miejscu poprosiłam o międzynarodowy i po 5 minutach miałam. Jak wyślesz mi maila na priv to ci zdjęcie prześle.

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 29 października 2015, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja trochę się pospieszę i zapytam o papierologię w pl.
    1) Gdzie umiejscawia sie akt ur. tzn. w urzedzie stanu cywilnego czy w wydziale ds. obywatelskich,tam gdzie dowody osobiste?
    2)Czy ten akt ur. trzeba umiejscowić osobiście, czy może to zrobić ktoś z rodziny?
    3) Czy akt urodzenia ma jakąś datę ważności, w trakcie której trzeba załatwić wszystkie formalności?

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 29 października 2015, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja upoważniałam teściowa (nie trzeba notarialnie) i ona to w urzędzie stanu cywilnego załatwiała. Jak coś to mam te wnioski na komputerze.

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 29 października 2015, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena2202 wrote:

Dzięki dziewczyny za odpowiedz . Macie jakieś super sprawdzone przepisy na sałatki ? Jeśli chodz o jedzenie dla dzieci to zrobię cos innego większość bedzie dorosłych
    Z tutejszych sałatek to przychodzi mi tylko na myśl Kartoffelnsalat lub Schinkensalat. Z polskich u mnie w domu króluje sałatka gyros lub ta z selerem i ananasem

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 29 października 2015, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To super, na pewno się po nie zgłoszę :) i z góry dziękuję :)

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2015, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A napewno sa wsród Was mamy dzieci, któryś ojcowie sa Niemcami, prawda? Czy dziecko dostaje wtedy obywatelstwo niemieckie? Czy po mamie polskie? Ja staram sie o niemieckie obywatelstwo, już jestem właściwie po wszystkim i czekam tylko na decyzje ale moze być tak, ze nie dotrze do mnie zanim dzieciątko przyjdzie na świat i ciekawa jestem jak to wtedy by było.

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2015, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    powidlowa to ja poproszę też te wnioski :) super,że można kogoś do tego choć upoważnić :) ale do złożenia wniosku o paszport też?i jak mamie przekazałaś te wnioski+akt urodzenia małej?pocztą wysłałaś?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2015, 21:45

‹‹ 554 555 556 557 558 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ