X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2015, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krysiak wrote:
    A napewno sa wsród Was mamy dzieci, któryś ojcowie sa Niemcami, prawda? Czy dziecko dostaje wtedy obywatelstwo niemieckie? Czy po mamie polskie? Ja staram sie o niemieckie obywatelstwo, już jestem właściwie po wszystkim i czekam tylko na decyzje ale moze być tak, ze nie dotrze do mnie zanim dzieciątko przyjdzie na świat i ciekawa jestem jak to wtedy by było.
    Tak dostanie po ojcu niemieckie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2015, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda mutterschaftsgeld jest ciagle 100 % po tym masz 2 mozliwosci elterngeld basis 14 mcy( ale jeden z partnerow mze max 12 ) i to jest 65- 67% pensji albo elterngeld plus ( na 28 mcy w tym jeden zpartnerow max 24mcy)i wtedy jest to polowa z 65-67% i dodatkowo idziesz do pracy na max 30 godz tygodniowo.Mozesz tez mieszac np wziazc 6 mcy basis i 12 plus .Do tego Kg nie bedzie tak zle :-) .Jesli jestescie malzenstwem i ty stracisz prace nalezy ci sie zasilek na kolejny rok a pozniej jesli jestes bezrobotna to przechodzicie na grupe podatkowa 3 i 5 i twoj maz placi mniejsze podatki bo sam utrzymuje zone i dziecko.Poza tym jest wohngeld itd.Znajomi ktorzy maja dzieci jakos sobie radza i nie umieraja z glodu ,nie martwcie sie tak :-)

ruda69742, lucy1983 lubią tę wiadomość

• powidlowa Autorytet

Wysłany: 29 października 2015, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka od razu wysłaliśmy poczta, jak doszło do polski zrobiłam termin w Monachium o paszport i czekałam aż teściowa odeśle polski akt. Wszystko udało się na czas. Ja w niemczech e konsulacie paszport wyrabiam. Za dwa paszporty i wysyłkę tymczasowego zapłaciłam 56 euro.

3i49tv7371hkkcdh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2015, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krysiak wrote:
    Dziewczynki a jak to jest ze Steuerklasse. My mamy teraz oboje 4. Możemy zmienić po urodzeniu dziecka na 3 i 5? Wiecie jak to jest? Czy ja dostając EG tez sie rozliczam?
    Jezeli jest duza roznica pomiedzy EG a wyplata meza to chyba tak .

• annaki Autorytet

Wysłany: 29 października 2015, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez umiejscowialam w pl akt. Tzn moja mama na podst takiego upoważnienia pisanego przeze mnie. Paszport wyrabialam w pl bo akurat byłam na urlopie a wyrobienie trwalo tydz wiec zdążyłam ale do tego musial byc pesel
    Jak cos to jutro napiszę wiecej bo z tel mi ucina posta

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2015, 22:20

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 29 października 2015, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krysiak- Moj maz ma niemieckie obywatelstwo i moje dzieci automatycznie tez takie dostali.

My tez zyjemy z jednej pensji meza. W tym miesiacu mialam ostatnia wplate elterngeld 300 euro bo w de nigdy nie pracowalam. W sumie to na zycie nam starcza ale na odlozenie jakies wiekszej sumy nie ma mowy. Nie mozemy sobie tez pozwolic na wieksze mieszkanie wiec gniezdzimy sie w 50 m2. Z Juliankiem siedze w domu jeszcze rok a potem chce wrocic do szkoly i znalesc prace chociaz na pol etatu.

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • ruda69742 Ekspertka

Wysłany: 29 października 2015, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ok dziewczyny dziekuje za wyjasnienie mi sprawy jak cos to bede jeszcze pytac ;-) kochane jestescie

cykl staran- 10
    w4sqskjodb3llxis.png
  • ruda69742 Ekspertka

Wysłany: 29 października 2015, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sadzilam po prostu ze majac umowe na stale to pracodawca w trakcie urlopu wychowawczego bedzie mi placil wyplate, wkoncu to przeciez urlop tak?

cykl staran- 10
    w4sqskjodb3llxis.png
  • Berlinianka Przyjaciółka

Wysłany: 29 października 2015, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krysiak wrote:
    A napewno sa wsród Was mamy dzieci, któryś ojcowie sa Niemcami, prawda? Czy dziecko dostaje wtedy obywatelstwo niemieckie? Czy po mamie polskie? Ja staram sie o niemieckie obywatelstwo, już jestem właściwie po wszystkim i czekam tylko na decyzje ale moze być tak, ze nie dotrze do mnie zanim dzieciątko przyjdzie na świat i ciekawa jestem jak to wtedy by było.
    jeżeli twój mąż jest Niemcem to dziecko będzie miało automatycznie dwa obywatelstwa.

a tak z innej beczki kupie mąkę ziemniaczaną?gdzie? w Realu i Kauflandzie nie widze ;/

qb3c3e5e6ni45jhf.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 30 października 2015, 03:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Berlinianka wrote:
    jeżeli twój mąż jest Niemcem to dziecko będzie miało automatycznie dwa obywatelstwa.

a tak z innej beczki kupie mąkę ziemniaczaną?gdzie? w Realu i Kauflandzie nie widze ;/
    Kartoffelstärke albo Kartoffelmehl (też kupowałam kiedyś w kauflandzie albo netto, bo tylko te dwa sklepy miałam pod domem :) Powinny być w każdym sklepie spoż. bo Niemcy też jej używają

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 października 2015, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ruda69742 wrote:
    sadzilam po prostu ze majac umowe na stale to pracodawca w trakcie urlopu wychowawczego bedzie mi placil wyplate, wkoncu to przeciez urlop tak?

Fajnie by było ;) ale nawet w katolickiej i 'socjalnej' Polsce urlop wychowawczy po 1 roku jest bezpłatny... Moja bratowa jak chciała albo musiała zostać dłużej z synkiem w domu (bo nie chcieli go dać do żłobka, a niani nie znaleźli) to brała bezpłatny urlop wychowawczy.
    Uważam że system niemiecki i tak jest dużo bardziej 'socjalny' i ludzki, bo jeśli masz naprawdę mało pieniędzy to zawsze można dostać jakieś dodatki. Niestety, tutejszy kult pracy nie pozwala na dłuższą labę ;)

Ja mimo tego, że mąż dobrze zarabia i sama dostanę EG wyższe niż 300e bo pracowałam przez ostatnie 3 lata (umowa wygasa jednak z końcem Mutterschutz), to po roku czasu będę wracać do pracy, choćby na pół etatu i na rok czasu, bo planujemy szybko drugie dziecko i jak zostanę dłużej w domu, to na drugie dziecko przypadało by właśnie minimalne EG.

Pewnie, że fajnie zostać w domu dłużej i to niestety zawsze kwestia wyboru, coś za coś, więc wybór trudny :(
    Wszystko zależy też od rodzaju pracy. Ja poświęciłam bardzo dużo czasu na wykształcenie i zdobycie zawodowego doświadczenia i choćby dlatego w mojej sytuacji pozostanie dłużej w domu sprawi, że będzie mi coraz trudniej znaleźć odpowiednią pracę. Dlatego z bólem serca, ale wrócę.

Nie przejmuj się, wszystko się ułoży :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 października 2015, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa, dobrze wiedzieć, że w PL akt urodzenia można umiejscowić przez upoważnioną osobę :) Bo my do PL dopiero chyba w lipcu się wybieramy na wesele.

Zresztą mój syn dostanie niemieckie obywatelstwo po tacie, ale ja chcę żeby również miał polskie i mógł sobie później sam wybrać :)

Jeszcze się zastanawiam nad jedną kwestią: ja umiejscawiałam nasz akt małżeństwa przez konsulat w Monachium, bo w moim pięknym mieście podczas załatwiania formalności ślubnych trafiła nam się taka wredna baba, że powiedziała, że z niewyjaśnionym polskim obywatelstwem mojego męża, nam tego aktu nie umiejscowi ;)
    Więc może i ten akt urodzenia można umiejscowić przez konsulat? Ciekawe ile to kosztuje?

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 października 2015, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Berlinianka wrote:

Ja kupowałam też w Rewe, ostatnio kupiłam w bio sklepie typu Denns.

• Wendy Autorytet

Wysłany: 30 października 2015, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka dziekuje za info odnośnie kaszek właśnie wczoraj upatrzyłam je w Rossmanie.
    Koalka tak,mój mąż wyrabiał polski akt urodzenia na podstawie tego niemieckiego.potrzebowaliśmy to do dowodu.mi się wydaje ze u nas to osobiście któreś z rodziców musiało być wiec radzę sie dopytać.tak i robi to się w urzędzie stanu cywilnego.pamiętajcie ze do dowodu pesel potrzebny który dostaniecie od reki jeśli zameldujecie dziecko w pl.albo piszecie podanie do warszawy ale wtedy sie czeka z trzy tyg.
    Zameldujecie dziecko jak macie swoje mieszkanie w pl lub wasi rodzice mogą zameldować u siebie ale musza to zrobić osobiście i jeszcze z aktem własności domu.ehhh bynajmniej u mnie tak jest bo słyszałam ze gdzie niegdzie inaczej ale to może jak kogo znajomego ma sie w urzędzie.
    Gdy rodzi sie w Polsce to meldunek dziecko otrzymuje automatycznie tam gdzie matka zameldowana a jak poza granicami kraju to juz schody die robią ehh.

Powidlowa to jak byliście w pl to nie lepiej wam bylo od razu dowód zrobić?jest za free a za te paszporty tyle kasy...

U mnie mój mąż tylko pracuje.żadnych kokosów nie zarabia tak szczerze,mamy 3 dzieci i jakos stwierdzić musze ze da się wyżyć.a zaznacze ze chłopaki wciągają tony jedzenia hehe.cale eg plus kg idzie na opłaty.nie mamy żadnych innych dodatków typu wohngeld.wiadomo ze nie ma co też odkładać ale przynajmniej nie wychodzimy na minusie jak to bywało w Polsce a pracowaliśmy oboje!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2015, 08:18

pmzt5tj.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 października 2015, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Make ziemniaczaną ja kupuję w Netto, Aldi, Marktkauf...chyba wszędzie jest ;) Tylko zazwyczaj na samym dole na półkach poza zasięgiem wzroku.

Ruda wiesz...jakby bylo tak jak byś chciala to pracodawcy by poszli z torbami bo musieli by płacić kobietom na wychowawczym i komuś kto je zastąpi. Chyba nigdzie na świecie tak nie ma. I nie uważa zeby to byl przymus zostawiania dzieci z kims obcym, bo prawo nie zmieniło się wczoraj i tak bylo od dawna, wręcz teraz doszedł tutaj ten EG Plus.

Obywatelstwo maly dostał po mężu bo tez ma niemieckie.

A mam pytanie...bo jednak będę się starać o niemieckie obywatelstwo, i zanim będę czytać i rozszyfrowywać to opiszecie swoje doświadczenia, nie ukrywam ze ulatwi mi to życie. Mam zdany egzamin z Orientierungskurs jestem w DE 2,5 roku wuec musze poczekać chyba do pełnych trzech lat pobytu tutaj a malzenstwem jestesmy 3,5 roku.

• Berlinianka Przyjaciółka

Wysłany: 30 października 2015, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no to nie wiem jak ja szukam ;/ ale stoi tam gdzie wszystkie mąki?

qb3c3e5e6ni45jhf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 października 2015, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Berlinianka tam gdzie Griess i te takie gotowce w pudelkach. Przynajmniej w Netto.

• powidlowa Autorytet

Wysłany: 30 października 2015, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucy konsul umiejscawia akt za 50 euro a w polsce płacisz 50 zł.

Wendy jak masz polski akt to konsul wnioskuje o pesel za darmo jeśli składasz o paszport 5 letni. My nigdzie w polsce małej nie meldowalismy. Dostaniemy pesel automatycznie.
    Nie byliśmy jeszcze w Polsce. Jedziemy w grudniu na święta dopiero.

3i49tv7371hkkcdh.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 30 października 2015, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze dowiedzialam się ze nie można na samym akcie do polski jechać. Znajoma mówiła ze jeśli ktoś w polsce poprosił by o jej dokument ze zdjęciem to mógłby zadzwonić gdzieś tam i Niemcy odbierają dziecko i szukaj po świecie. Akt urodzenia nie upoważnia do przekraczania granicy.

3i49tv7371hkkcdh.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 30 października 2015, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PESEL niestety nie wszędzie dają od reki, moja mama meldowała Lenę u siebie i na PESEL trzeba było czekać tydzień, może w dużych miastach jest inaczej nie wiesm.
    Na akcie ur jezdzilismy 2 razy, dzwonilam gdzie się dało żeby się dowiedzieć czy można, mówiono że tak, mieliśmy tez kontrolę, no ale nie będę się sprzeczać, każdy robi jak uważa i wg siebie :-)
    Magdalena polecam sałatkę z brokula, piers kurczaka, feta prazone płatki migdałów i własny sos czosnkowy, pycha jest :-) ,lub taką warstwową z tunczykiem, jak by co to pisz podam szczególy :-)
    Ruda ja nie pracuje, elterngeld było ostatnie w czerwcu, żyjemy z jednej wypłaty bo nie wybieram się do pracy i dajemy radę a wierz mi mój mąż kokosów nie ma ;-) , dziecko ubieram w KIK, lidlu, aldi, jedyne co to na butach nie oszczedzamy, nie biedujemy jak toniektorzy myślą, żyjemy normalnie, mamy kredyt rachunki a nawet co miesiac zabietraja nam na taka lokatę dla małej itp, dopiero teraz staramy się o taki dodatek na dziecko z którego tez będziemy odkładać, jezdzimy na wakacje, 3-4 razy w roku do pl. Powiem szczerze że jest nam łatwiej niż w pl gdzie oboje pracowalismy, nie było dziecka a ciągle byliśmy na minusie... Więc myślę ze nie musisz się martwić

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2015, 10:18

powidlowa, Wendy lubią tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
‹‹ 555 556 557 558 559 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ