Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja tez bym nie chciala wynajmowac umeblowanego mieszkana. Meble sie niszcza a my jak szukalismy mieszkania to z mysla ze bedziemy w nim mieszkac kilkanascie lat. Wzielismy od razu 2,5 pokojowe pomimo ze bylismy wtedy jeszcze bez dzieci. Wlasnie po to zeby teraz z dziecmi nie stresowac sie przeprowadzka. No a w miedzy czasie mieszkania w Berlnie zrobily sie bardzo drogie. I takie tanie jak nasze trudno juz znalesc. A jakbysmy chcieli sie teraz przeprowadzic do wiekszego to sie nam niestety totalnie nie oplaca. To juz lepiej wziasc kredyt i wybudowac dom ale do tego to bym zapobiegawczo wolala miec dwie pewne pensje wiec narazie siedzimy na starych smieciach. Na szczescie mam dwoch chlopcow wiec dzieci poki male moga miec wspolny pokoj(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url]
-
Nasze mieszkanie było bez jakichkolwiek mebli, do remontu, na podłodze bylo stare linoleum jak z PRL
, ściany brudne, bo właścicielem całego bloku jest taki starszy pan, bardzo miły ale tez schorowany i od razu mówił że sami musimy remontować a on oczywiście zwrócił koszty za farby i panele, niestety mebli nie było, tzn jedna stara szafka w kuchni i taka ławka i stół. No ale jest tez tanie bo 380e warm za 66m2.
Wystawek u nas na wsi nie ma, była jedna i byl to stary kajak, i by., jeden flohmarkt garazowy ale z takimi gratami że za darmo bym tego nie wzięła
-
Hmmm to mnie zastanawia czemu takie tanie mieszkanie mój mąż miał...dwa pokoje gdzies 67m na poddaszu ale nie bylo tragiczne.łazienka bez okna.placilismy 300 euro plus 150 euro za wszystkie opłaty.trzecie piętro,za 5 osób i praktycznie bliziutko rynku wszędzie blisko.miejscowość jakos 20tys.mieszkańców.tanio nie?
Anna i rozbroilas mnie z ta wystawia u was.ja teraz na wsi mieszkam,ale ludzie fajne rzeczy tu wystawiają.tam w miescie to zawsze spotykalam polskie busy z kilkoma chłopakami co jeździli i polowali na co lepsze rzeczy a potem handlują tym w Polsce.
Teraz jak juz mieszkamy sami w domu to wiadome ze z cala rodzina to juz nie chciałam żadnego umeblowania gotowego,ale na początek jak sie nic nie miało to myślę ze za ta cenę mój mąż dobrze trafil z tamtym umeblowanym mieszkaniem. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMonikaDM wrote:
A mam pytanie...bo jednak będę się starać o niemieckie obywatelstwo, i zanim będę czytać i rozszyfrowywać to opiszecie swoje doświadczenia, nie ukrywam ze ulatwi mi to życie. Mam zdany egzamin z Orientierungskurs jestem w DE 2,5 roku wuec musze poczekać chyba do pełnych trzech lat pobytu tutaj a malzenstwem jestesmy 3,5 roku.jakoś nigdy nie spotkałam się z taka nazwa? Jest to jakiś Sprachkurs?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2015, 08:27
-
A ja mam do was pytanie z innej beczki
ostatnio pisałam o tych witaminach k i D3 i ostatnio ode pediatry dostałam do podawania Małej witamine D3 w tabletkach i w domu zauwazylam ze jest ona z fluorem. Wasze dzieciaczki też taka dostawały? bo trochę to dla mnie dziwne żeby takie maleństwo ma jeść fluor skoro nawet nie zaleca się używać pasty z fluorem dla dzieci...
-
Kiti
Zadzwoń do swojego lekarza i popros o receptę na Vigantol Öl to jest witamina d w kropelkach bez fluoru . My tylko ta dajemy te w tabletkach były dla nas bezsensu i ciężkie w podaniu
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2015, 14:14
kiti lubi tę wiadomość
-
My dopiero jestesmy rok w Berlinie i chyba poczatki nie byly straszne. Co prawda mieszkalismy przez pol roku w kawalerce, dosc zimnej,ale to do przezycia bylo. Teraz wynajmujemy mieszkanie umeblowane,bo nie bedziemy tu na stale mieszkac. Wydaje mi sie,ze nie zniszczylismy do tej pory nic. Nawet Gabrysia uwaza;) A tak na powaznie to tez bym wynajela puste gdybym byla przekonana,ze tu juz zostaniemy, bo o wiele taniej.
Obchodzicie Halloween? My mamy przygotowana miche ze slodyczami gdyby nas dzieci odwiedzily:) Psikusa nie bedziemy ryzykowac -
Dziewczyny - teraz będę zadawała dużo pytań z serii przeprowadzka.
Jak wygląda wymeldowanie prądu? Tutaj będziemy mieszkać do końca stycznia a nowe mieszkanie mamy od początku stycznia. Jak to ma wyglądać? Mam ostatniego spisać liczniki i wysłać? Czy wcześniej poinformować? Bo nie chce żeby dalej naliczali, skoro nie będziemy tam mieszkać od lutego. -
nick nieaktualnyKurka wodna a ja zapomniałam o slodyczach i nic nie mam...
Krysiak to byl taki kurs z egzaminaminem ze znajomości historii i polityki Niemiec. Wszyscy mówią ze wymagane przy staraniu się o obywatelstwo. A jak to wygląda jesli chodzi o urzędy i papirologię?
Nasza dentystka mówi zeby fluoru nie dawac. Wystarczy to co dzieci w mleku dostają. Ja nie dawałam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2015, 18:06
-
nick nieaktualnyPowidlowa tak dostałam meila-dziękuje
Odp Ci tutaj na pocztę-nie zauważyłaś chyba
Przyszły do nas pocztą dzisiaj akty urodzenia małego,w tym 1 międzynarodowy,więc afera z aktami zakończona
Powidlowa ale z tego co wyczytałam na stronie konsulatu,to tego paszportu tymczasowego nie dostanę na podstawie aktu międzynarodowego,bez umiejscowienia aktu w PL i numeru pesel?
Wiesz może ile będziesz czekać na paszport tymczasowy?Czy faktycznie 6 tyg tak jak pisze na stronie?znajoma twierdzi że niby dostała w Hamburgu tego samego dnia,tylko godzinę musiała czekać.
Jakim listem wysłałaś akt do Polski?ile szedł?Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2015, 20:49
-
Koalka wrote:Powidlowa tak dostałam meila-dziękuje
Odp Ci tutaj na pocztę-nie zauważyłaś chyba
Przyszły do nas pocztą dzisiaj akty urodzenia małego,w tym 1 międzynarodowy,więc afera z aktami zakończona
Powidlowa ale z tego co wyczytałam na stronie konsulatu,to tego paszportu tymczasowego nie dostanę na podstawie aktu międzynarodowego,bez umiejscowienia aktu w PL i numeru pesel?
Wiesz może ile będziesz czekać na paszport tymczasowy?Czy faktycznie 6 tyg tak jak pisze na stronie?znajoma twierdzi że niby dostała w Hamburgu tego samego dnia,tylko godzinę musiała czekać.
Jakim listem wysłałaś akt do Polski?ile szedł? -
My na paszport w Berlinie czekalismy 4 dni.