X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 31 października 2015, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przygotowalam 12 paczuszek ze slodyczami wszystkie ladnie zapakoqalam i dokleilam obrazki zwiazane z halloween - byly tylko 2 male wiedzmy wiec i tak sie oplacilo ;) po za tym bylo halloweenowe spotkanie mam z hh. Dotarla Jola h Tymkiem i Amaranta z Kalinka - piekne i mego slodkie dzieci - nie moglam sie oprzec poprzytulac malutka Kalinke. 3. 5 miediaca

17u93e5exqfllrog.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 31 października 2015, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szkoda ze nie mam szans ba 2 dziecko - chcualabym bardzo ale ciesze sie ze mam Jasia - moja cudowna ponizej 10% szanse....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2015, 21:31

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 października 2015, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki u nas tez nikogo nie bylo.

Endokobietko często za takich "nie ma szans" się coś przydarza ;)

• Berlinianka Przyjaciółka

Wysłany: 31 października 2015, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wendy wrote:
    My tez nic nie placili za obecność męża.tylko za pokój jak kris chcial potem z mężem być ciągle w szpitalu.ale mimo ze języka nie znalam postanowiłam ominąć ten wydatek.kasa przydala sie na co innego.

Berlinianka to Ty na drugi kurs teraz chodzić będziesz?a co z tamtym?
    Ja zanim do tego egzaminu przed kursem przystapie to tez pewnie na są początek nie będę musiała chodzić bo chcąc nie chcąc cos tam z tego niemieckiego ciągle sie człowiek uczy.troszeczke tez ze szkoły pamiętam,ale to niewiele.tez bym wolała od poczatku chodzić aby nic mnie nie ominelo i wole byc z grupa od poczatku a nie tak później wpasc i halo wy sie znacie a mi łyso.

Kurczę tak wszystkie piszecie o początkach pobytu...wesolo nie bylo ale zastanawia mnie jedno.przeciez sporo mieszkan jest tez umeblowanych albo na wystawkach można ciekawe rzeczy i przydatne znalezc.nie korzystalyscie z tego?.moj mąż pierwsze mieszkanie miał umeblowane i fakt sporo rzeczy dla rodziny brakowało ale jakos czesc z polski naszego dobytku sie przywiozło i było git.
    ja na ileś znalezionych mieszkań tylko jedno było umeblowane i było okropne.
    a tak to szukałam tylko zeby kuchnia była gotowa.

to pierwsze dziecko też może być w szpitalu jak rodzę drugie?

ten pierwszy mi po 2 tyg zamkneli bo szkoła nie dostała zgody na dalsze prowadzenie.

qb3c3e5e6ni45jhf.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 31 października 2015, 23:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka do paszportu tymczasowego wystarczy niemiecki akt. Nam mówili że do 2 tygodni ma być. Do 5cio letniego polski akt to konsul wnioskuje o pesel za darmo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2015, 06:05

Koalka lubi tę wiadomość

3i49tv7371hkkcdh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 listopada 2015, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaDM wrote:

Krysiak to byl taki kurs z egzaminaminem ze znajomości historii i polityki Niemiec. Wszyscy mówią ze wymagane przy staraniu się o obywatelstwo. A jak to wygląda jesli chodzi o urzędy i papirologię?
    Monika, teraz już kojarzę co to za kurs ale muszę powiedzieć, ze u nas ukończenie tego kursu nie jest wymagane. Nie wiem czy zależy to od Landu czy po prostu jest to opcjonalnie. Wiem, ze jest oferowany, bo zapisując się na Einbürgerungstest dostałam ulotki, ale nie był on obowiązkowy. Ja tak po skrócie napisze Ci jak to było u mnie. Najpierw, zanim w ogóle poszłam do Einbürgerungsstelle, poszłam najpierw do Volkshochschule i zapisałam się na Einbürgerungstest, ponieważ w Monachium czas oczekiwania na termin jest długaśny. Potem poszłam do Einbürgerungsstelle, tak bez żadnego terminu ani nic tylko dowiedzieć się co potrzebuje, bo to jakie dokumenty są wymagane zależy od wielu czynników. Tam pani wypytała mnie co robię, z czego żyje, co robiłam do tej pory i na tej podstawie dała mi do ręki kartkę A4 z dokumentami jakie mam zgromadzić. Wtedy wyznaczyła mi tez termin kiedy następnym razem mam się stawić już z dokumentami. Czas oczekiwania na taki termin tez jest długaśny, ja czekałam jakieś 6 miesięcy, ale to jest Monachium wiec czego innego nie można się spodziewać ;) wiec tak, przygotowując się na ten Einbürgerungstest nie brałam udziału w żadnym kursie, pytania do takich testów są w internecie, wszystkie, łącznie z odpowiedziami bo to jest test wyboru a, b, c. Wiec z internetem przygotowywałam sie do niego. Na wyniki czekał sie z reguły 6 tygodni (podkreślam, wszystko odnosi sie do Monachium :)). Takie dokumenty musiałam z sobą przynieść: zaświadczenia o zdaniu Einbürgerungstest, akt urodzenia, akt ślubu, Gehaltsabrechnung moje i męża z ostatnich 12 miesięcy, zaświadczenie od pracodawcy o rodzaju zatrudnienia moje i męża, certyfikat ukończenia kursu językowego, dyplom ukończenia studiów, Mietvertrag ( jesli Twoje nazwisko stoi w umówię to jest okay, jesli nie potrzebujesz zaświadczenia od osoby wynajmującej, ze możesz mieszkać w tym mieszkaniu - nawet jesli wynajmuje je Twój mąż). Jesli sie nie mylę to tyle. Wszystkie te dokumenty w oryginale i ksero, polskie akty urodzenia czy ślubu musza być przetłumaczone przez tłumacza przysięgłego. Gdy przyszłam na ten termin pani sprawdziła wszystkie dokumenty, zadała kilka pytań (tak spontanicznie, to były pytania z testu, dwa czy trzy) i po wszystkim. A teraz czekam na decyzje.

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 listopada 2015, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krysiak dzięki. Właśnie ten test który ja pisałam to będzie to samo. Kurs robiłam bo bl razem z tym kursem na B1 a pytania do testu byly właśnie w Internecie i je tez przerabialiśmy na kursie bylo ich coś ponad 300. Ciekawe jakie terminy sa u nas, podejrzewam ze dokumenty będą podobne bo tez jestem z Bawarii - Norymberga. Właśnie nie dopilnowaliśmy żebym byla w Mietvertrag bo jak maz go podpisywał to ja bylam jeszcze w PL, myślisz ze potwierdzenie zameldowania wystarczy? Musze się pofatygować do tutejszego urzedu bo ciekawa jestem czy można złożyć dokumenty wczesniej i niech sobie czekają w urzędzie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 listopada 2015, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika, wyszukałam te kartkę i tam pisze: Mietvertrag (falls Sie nicht im Mietvertrag stehen, benötigen wir zusätzlich eine Bestätigung des Mieters über Ihr dortiges Wohnrecht und Ihren Mietanteil) :) a i o jeszcze jednym zapomniałam, musiałam przynieść jeszcze zaświadczenie o odprowadzonych składkach emerytalnych (moich i męża). Jeżeli jesteś z Norymbergii to dokumenty bedą te same, ale mogą lekko odbiegać bo czasami indywidualnie do przypadku są dopasowywane ale większość powinna się zgadzać.

• lilmama Ekspertka

Wysłany: 1 listopada 2015, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    21.10.2015r. Dolaczylam do grona mamusiek :) Lena urodziła się o 4.28 waga 3825g i 53cm długości:) Poród siłami natury ogólnie bardzo ciężki, ale już nie pamiętamy ;)

mloda1995, lucy1983 lubią tę wiadomość

• powidlowa Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2015, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilmama gratulacje!

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2015, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilmama gratulujemy.

Endokobietko super ze mialas okazje spotkac Jole i Amarante:)Tak przy okazji bardzo mi sie podoba imie Kalinka.. :)

Dziewczyny gdybym wrocila do PL a mąz pracowalby dalej w Niemczech to dziecko moze byc ubezpieczone tylko w jednym kraju, prawda??

Endokobietka lubi tę wiadomość

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • annaki Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2015, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilmama gratulacje :-) , kolejna Lena :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 listopada 2015, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilmama gratulacje. Ale duża dziewczynka z Twojej Lenki. Jak sue czujecie?

Krysiak śmieszne to troche bo brzmi dla mnie tak jakby moj mąż musial wystawić zaświadczenie ze tu mieszkam ;) Dzięki Ci za info, nie ma chyba tak tragicznie z tymi papierami ale i tak jeszcze u siebie będziemy pytać bo to różnie bywa w urzędach ;)

Kasia chyba tak. Ale na ubezp. stąd można iść do lekarza w PL, przynajmnuej moja kolezanka nie ma problemów u polskiego lekarza jak musi tam iść. A chcesz na jakiś czas pojechać do PL?

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2015, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaDM raczej myslimy na stale sie przeprowadzic a mąz dojezdzalby do Berlina, ale to na razie plany. Na niemieckie ubezpieczenie pewnie przyjeliby mnie w Polsce, ale tak "non stop" to raczej bylby problem..

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2015, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, długo czekałyście na decyzję o Elterngeld? Pan powiedział, ze kilka dni. A jak dzwoniłam jeszcze raz to pani powiedziała, że do 3 tygodni;/ Mówiłam, że do kredytu potrzebuje, ale nie wiem, czy się jakoś pośpieszy.

3i49tv7371hkkcdh.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2015, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa ja cos ok 3 tyg

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2015, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilmama gratulacje :) czekaamy na jakas fotke :)

17u93e5exqfllrog.png
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2015, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilmama ode mnie również serdeczne gratulacje :D

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 listopada 2015, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiu to tak na stale to ja się nie wypowiem niestety.

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 listopada 2015, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa ja nie pamiętam ile na decyzje ale cos kojarzę ze jak Vincent urodził się na poczatku stycznia to na koniec lub początek lutego i KG i EG mieliśmy już na koncie.

A w ogóle to ostatnio wysłali nam wyrównanie KG bo podobno od poczatku roku bylo wyższe o kilo Euro a my dostawaliśmy stawkę z zeszłego roku i przysłali różnice. My byśmy nawet nie wiedzieli tylko nagle dostaliśmy od nich niecałe 40€ i nie wiedzieliśmy i co chodzi.

‹‹ 558 559 560 561 562 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ