Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyMamax ale cudny jest Julianek. Zakochałam się...o ile nie znajdzie się inba to jak będę miec kiedyś córkę to rezerwuje go na zięcia
Co do mieszkania, to tak jak pisałam, każdy robi jak uważa. My chcemy tu zostać wiec nie placilabym tak dużego czynszu, a glupota nazwalam moich znajomych którzy byliby gotowi wydać 100€ za większe mieszkanie tylko dlatego ze będą mieć drugie dziecko no i wśród niektórych znajomych nie wypada zostać w obecnym mimo ze jest cztery pokojowe.
Dzięki za rady odnośnie odparzenia. Wróciliśmy od wczoraj calkowicie do Pampersów, do tego ten Bepanthen byl dwa razy i dwa razy puder Topfer i dwa razy spsiałam te ranki Octeniseptem i dziś jest mega lepiej. Naprawde super poprawa.
Dzis pierwszy dzień u TM. Dla mojego dziecka moglam nie istnieć...jak poszlam do toalety to nawet nie zauważył, przytulam sue do niani i wszystko go ciekawiło co jest naturalne bo miejsce nowe. Dzieci go troszkę ciekawiły i triche jakby więcej przy nich chodził niz w domu. Zjadl jabłko i jogurt i chcial jeszcze i chcial zabrac bidon innemu dziecku, ale ogólnie nie bawił się z nimi razem bo ciekawsze byly inne rzeczy no i trzeba przyznać ze on nie zna zabawy z innymi bo Malo miał kontaktu z dziećmi. Ogólnie bylo naprawde fajnie, wyszliśmy po ok. 2 godzinach, troszkę wczesniej bo zaczal byc śpiący. Na jutro jestesmy umiwueni tak, ze nie przychodzimy na konkretna godzinę tylko jak maly będzie po drzemce a pozniej stopniowo regularnie, póki co mogę lateo tym kierować bo jestesmy tam na 2-3 godz. dziennie. Jestem zadowolonalucy1983, Kinga. lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyHej dziewczyny jestem tu nowa i bardzo dręczy mnie jedno pytanie,mam nadzieję że będziecie znać odpowiedź. Jestem w 13 SSW. Z moim narzeczonym chcieliśmy sie pobrać w marcu ale w sumie dlatego że koleżanka która już urodziła powiedziala że oni brali slub bo jeśli by sie nie pobrali nie mogi by dac dziecku nazwiska jego tylko musialoby mieć jej. Czy to prawda? Orientujecie sie troszke? Kazdy land jest inny ja jestem w NRW Duisburg. Dziękuję z góry za odpowiedź
-
MonikaDM pierwsze koty za ploty..wazne, ze sie nie zrazil. Bedzie dobrze, zobaczysz..gorzej chyba w takich sytuacjach to my mamy sie odnajdujemy;)
-
Dzieki Endokobietko..nie moglam sobie lepszej coreczki wymarzyc;)
-
Monika- hehe no tak teraz mi tu synowa obiecujesz a wczesniej cos tam pisalas ze wiecej dzieci nie planujesz i co Julian mi z takch obietnic starym kawalerem zostanie
No ale jakby co to mozemy wpisac twoja przyszla corcie na liste bo juz kilka kandydatek mamy
Kasia- O matko jaka sliczna bladyneczka sie zrobila z Gabrysi. A w zyciu bym nie pomyslala ze sie tak zmieni. Cudna jestHehe a wiesz moj Julian mieszka nie daleko Gabrysi to moze sie kiedys spotkaja
Z tym mieszkaniem to mi tez chodzilo ze glupota wydawac tyle kasy zeby sie przed innymi pokazac. Mam takich znajomych co wzieli duze ladne 4 pokojowe mieszkanie a teraz ledwo je oplacaja. No i po co? Wczesniej mieli 3 pookjowe tez ladne i jak dla mnie duze mieszkanie i zyli na luzie a teraz tylko stresy sobie zrobili. Jak bym chciala to te 1000 euro tez bym za czynsz zaplacila jak ci znajomi ale wtedy musielibysmy tez bardziej oszczedzac a po co jak mozemy zyc spokojnie na naszym mieszkaniu. I co z tego ze chlopcy beda mieli wspolny pokoj. Czy to taka krzywda??? Oczywiscie jak ktos zarabia 4-5 tysiecy to wynajmie sobie takie ladne duze mieszkanie i bez stresow oplaci wiec to sie rozumie ze moze to ma ale nie na sile zeby sie pokazywac.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2015, 21:53
(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url]
-
Mamax musimy kiedys cos zorganizowac:) Jeszcze Amelke Agaty bysmy namowily. Moze gdzies na miescie w Berlinie, co? Moze są jakies kawiarnie z kącikiem dla dzieci..
-
nick nieaktualnyMamax no mówiłam, mówiłam. Ale jak patrzę na naszego łobuza i stwierdzam, ze calkiem fajny nam wyszedł to cos się skłaniam ku drugiemu za kilka lat
Ale Gabi taka cudna, ze co ja tam się będę w kolejke wpychać
No chyba ze panienka Gabriela będzie wolała chłopca z Norymbergi to wtedy tu się w kolejce ustawimy
Gabrysia jak prawdziwa kobieta, zmienia swój "Image" hihi
Kiki witaj. Musisz poczekać czy odezwia sie dziewczyny które miały taka sytuacje. Ale bylo tak ze przed porodem musialy załatwia uznanie ojcostwa przez partnera zeby malych miał nazwisko taty. No chyba ze planujecie ślub, to wtedy nic nie musicie załatwiać bo wystarczy akt ślubu do porodu.Kiki97 lubi tę wiadomość
-
Kasia- hehe no dwie panny i moj kawaler. To sie Julianowi napewno spodoba
Sa takie fajne sale zabaw to moglybysmy kiedys tam z dziecmi sie spotkac
Kawiarni zadnej takiej dla dzieci nie znam ale mozna byc poszukac
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2015, 22:02
(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url]
-
Wariatki jestescie:p
Zapomnialabym..Panienka Gabriela dorobila sie w koncu pierwszego zęba:D dolna jedynka wlasnie dzis nam sie przebiłaEndokobietka, MonikaDM lubią tę wiadomość
-
Mamax, a moglabys np. w ktorąs sobote? Wtedy moglabym dojechac tam gdzie Wam by pasowalo..mąz by mnie podrzucil.
Agatko wyrwiesz sie kiedys ze swoja coreczka??
Moze w styczniu, po calym zamieszaniu swiatecznym moglybysmy sie spotkac.. -
A ja dzis przeszlam sama siebie. Jas od paru dni nic nie je tzn. Nie je obiadow bo wychodza dolne 3 obie. Dzis bymam konsekwentna albo obiad albo nic. Byl mega glodny wyl prawie godzine nie non stop ale wyl ale obiadu nie tknal. Ba nawet wyplul jak mu dalam i padl o 17:45 bez jedzenia. Nie wiem czy jadl w zlobku. Zbudzilam go ok 18:30 i wsadzilam do wanny. A on mi w wannie "mniam mnuam " i sie po brzuchu glaszcze. Wiec przynioslam mu obiad ten sam co wczesniej i zjadl caly w wannie. Jak sie skonczyl to zaczal wyc. Pytam chcesz banana JA to dostal 1 mini banana ten sie skonczyl dziecko wyje. Chcesz drugiego JA dostal i zjadl znowu. Potem go wyciagnelam z wanny. W lozku wypil 150 ml mleka i zasnal ok 19:45. Ale wiecie co mam to wszystko gdzies wazne ze zjadl warzywa po raz 1 od 5 dni
-
Kasia jaka Gabrysia piękna!!! Ja chcę koniecznie córkę,nie ma innej opcji
Endokobietko jasne że najważniejsze że mały zjadł!! Biedny ale musiał być głodny,że też to ząbkowanie tak dzieci źle przechodzą
Szkoda że tak daleko mieszkacie,też bym się spotkała na ploteczki
(*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek -
nick nieaktualnyMamax - Julianek jest przesłodki
nie ścinaj mu jeszcze tych loków... Ja jak byłam malutka też miałam takie loki i wszyscy wzdychali z podziwu... Ale nawet jak je potem podetniesz, to i tak odrosną
Kasia - szok jak Gabrysi zjaśniały włoskiwygląda prześlicznie
a kobieta zmienną jest...
Ja dziś mam jakąś kiepską noc, nie śpię od 4, ale przynajmniej mogę nadrobić forumowe zaległościA ostatnio nawet dobrze spałam, ale wczoraj za późno zjadłam kolację to zgaga męczy...
Mam pytanie - czy któraś z Was stosowała przed porodem różne metody ułatwiające poród sn? Takie np. jak herbatka z liści malin, nasiadówki (Heublumensitzbad), masaż krocza albo akupunkturę? Czy to coś pomogło? Bo tutaj ponoć nie nacinają, więc inaczej niż w PL, więc trzebaby zminimalizować szkody przy pęknięciuOgólnie mój lekarz i położna mają odmienne zdania zwłaszcza na temat akupunktury i jestem w kropce.... Na razie chyba spróbuję z herbatką i nasiadówkami i masażem a aku sobie odwlekę o tydzień...
-
nick nieaktualnyDzień dobry z rana. Dziewczyny cudne te Wasze Dziecieta. Wszystkie bez wyjątku
a Lucy Ty już do porodu sie szykujesz, ale to leci.... Co do mieszkania to my płacimy warm jakies 1100€ i wierzcie mi, jak na Monachium nie jest to dużo. Wcześniej mieszkaliśmy w męża dawnej kawalerce, jeden pokój, nawet kuchni osobnej nie było. Chyba ze trzy lata tam mieszkaliśmy a jak skończyłam studia i wzięliśmy ślub to stwierdziliśmy, ze musimy sie przeprowadzić bo w przeciwnym razie będziemy sie zaraz rozwodzić. Cały czas na głowie sobie siedzielismy. Jest co wspominać ale nie wróciłabym do tych czasów. No i jak zaczęliśmy czegoś szukać to już nie chcieliśmy dwóch ale trzy pokoje, no bo jakby dzidzia sie pojawiła czy cos aby sie już nie przeprowadzać. Zreszta z moich obserwacji wynika, ze w Monachium mieszkania dwupokojowe nierzadko droższe sa od trzypokojowych. A my mamy cztery pokoje, nie szukaliśmy takiego, tak jakoś wyszło. Prawie 90m2, balkon super, piwnica, garaż nie w domu ale obok no tylko czwarte piętro bez windy ale jakoś z tym żyjemy. Chcemy porozgladac sie za czymś na kupno bo zgadzam sie, ze szkoda płacic tyle kasy za wynajem, jesli płaciłabym ciut więcej na swoje i na starość nie miała problemu z czynszem (jesli dożyje). Ale odłożyliśmy to na razie bo chcemy zobaczyć jak to będzie z zarobkami gdy ja wrócę po Elternzeit tylko na Teilzeit, jak będziemy sie wyrabiać z kasa.
-
nick nieaktualnyEndokobietko ja osobiście myślę ze dobrze zrobilas. Jak nie chcial to po co mu wciskać na sile, a jak zglodnial to proszę jak wszystko wszamal, dovtego i warzywa i owoce...jest ok.
Krysiak no jak na Monachium to tanio faktycznie jeszcze za takie duże mieszkanie. Ostatnio tak z glupa oglądaliśmy działki w Monachium, matko! Cena za niewielką działkę bo nie ale 500mkw sięgała miliona €, a gdzie jeszcze dom do tego...na takie luksusy to nas stac na pewno nie będzie, nawet w Nbg działki da drogie a my tez wolelibyśmy nie brać kredytu z wielka rata na 30 lat, i dlatego szukamy tzn. rozgladany się dopiero nad czymś pod Norymbergą i może wtedy choc dzialke dalibyśmy radę kupic bez kredytu.
Lucy mi na okropna zgagę w ciąży pomagal Riopan Magen Gel w takich tutkach podluznych. Naprawde super dzialal. A co do tych wszystkich metod wspomagania porodu to najbardziej do mnie przemawia masaż krocza, bo tak mi się wydaje ze to bardzie uelastyczni jeszcze wszystko tam na dole a reszta raczej nie zaszkodzi i akupunktura i herbatki. -
Monika dzieki.
Mam nadzieje, ze unormuje sie to jedzenie, bo jutro wylatujemy na urlop a nie mam ochoty przezywac tego co ostatnim razem pod wzgledem jedzenia. Na szczescie owoce wchodza mu zawsze i to wszystkie jak leci.....najbardziej banany, a wiadomo mnajlepsze banany na swiecie rosna na wyspach kanaryjskichMonikaDM lubi tę wiadomość