X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • annaki Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wendy no nie śmigam niestety :-( , znam tyle o ile ze szkoły, pracowałam tu przed ciąża 4 mies w takiej fabryce no i zauwazylam że w sytuacjach gdy jestem sama i miedzy ludźmi to łatwiej idzie nauka i tak trochę slowek podlapałam, teraz poszłam na tą grupę ze wzgledu na Lenę żeby była miedzy dziećmi trochę no i samej mi się chciało juz do ludzi wyjść ;-) , a te dziewczyny z grupy w większości znam ze szkoły rodzenia, zresztą są bardzo miłe i nigdy nie dały mi odczuć że mają cos przeciwko ze ich nie rozumiem, starają się mówić powoli :-)
    A do lekarza zawsze jeżdżę z mężem bo i tak to jest ok 10 km więc trzeba nam kierowcy :-) , do spraw urzędowych tez jemu każe dzwonić ;-)
    Z kuponami to dzięki fb sporo wiem :-)
    Ewelina chodzę na taką krabbelgruppe, spotykamy się raz w tyg z innymi mamami i dziećmi, są piosenki, zabawy, drugie śniadanie dla dzieci i kawka i chwila spokoju dla mam :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2015, 14:57

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 9 grudnia 2015, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annaki to spoko takie spotkania.
    Ja to wszystkiego w necie szukam i kopiuj wklej do translatora mieszkania czy cos na temat kindergeld to wszystko ja szukam bo maz nawet nie ma kiedy bo do pozna pracuje.

A właśnie jak juz wspomniałam o kindergeld my wlasne teraz chcemy papiery skladac tylko musimy jeszcze jakiegos tlumacza znalesc zeby polskie papiery przetumaczyc. Męża kolega z pracy czekał az rok na kindergeld jak to mozliwe?? Macie jakies sugestie zeby to szybciej poszło albo jakiekolwiek rady co do tego kindergeltu??

201509284965.png
    201703075565.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina ja tez czekalam rok mimo ze Lena sie tu urodziła ;-) , zaslatwiane było wszystko tuz po porodzie, papiery wszystkie mieli ale kazali czekać... Nie wiem od czego to zależy

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 9 grudnia 2015, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annaki wrote:
    Ewelina ja tez czekalam rok mimo ze Lena sie tu urodziła ;-) , zaslatwiane było wszystko tuz po porodzie, papiery wszystkie mieli ale kazali czekać... Nie wiem od czego to zależy

No to masakra jakas:/ ciekawe czemu tak

201509284965.png
    201703075565.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 9 grudnia 2015, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nie wiecie po jakim czasie od zalogowania przychodza kupony z pampersa ?

201509284965.png
    201703075565.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina - mnie nie przyszły wcale. Któraś mama tutaj pisała, że to losowo jest i jedni dostają cały czas, inni raz na jakiś czas a inni wcale.
    U nas też drzwi uchylone i nie zaglądam tam nawet.
    Ja kindergeld dostałam 2 tygodnie od dnia kiedy dostali.

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 9 grudnia 2015, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciekawe od czego to zalezy z tym kindergeld
    Powidłowa a masz jakis wykaz dokumentow ktore skladalas?? Nam ktos doradzil zeby zlozyc nawet te o ktorych nie pisza. A wysylalas papiery do głównego oddzialu aok czy w swoim miescie składałaś?

201509284965.png
    201703075565.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sprawdzę wieczorem jak mi mąż odda komputer. Ja coś więcej wysłałam i do norymbergi chyba. Ale sprawdzę i napiszę.

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 9 grudnia 2015, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pomidorowa byłabym wdzięczna:)

201509284965.png
    201703075565.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 9 grudnia 2015, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annaki a ty wysłałaś do głownego oddziału czy złozyłaś u siebie?? ten znajomy co czekał rok złozył u siebie nie wysyłał dopiero jak dotarly te papiery do głównego oddziału to szybciej to poszlo ale wiem ze on jakies papiery brakujace jeszcze musial dostarczac

201509284965.png
    201703075565.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chyba do Augsburga... Kurcze nie pamiętam właśnie... Musialabym zajrzeć w dokumenty, ale niestety nasze dokumenty przeslali sami do Bautzen, nie wiem gdzie to, koleżanka mówiła że to jakiś główny oddział czy co...niech ktoś mnie poprawi jak wie, no w każdym razie słuchy chjodzily że tam największy bałagan i jak tam się trafi to przechlapane

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 9 grudnia 2015, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annaki nam wlasnie ktos tam doradzil zeby odrazu do glownego oddzialu wysłać. Powidłowa ten główny oddział jest w Norymbergi czy ty poprostu tam mieszkasz? Bo cos mi sie ta Norymberga kojazy

201509284965.png
    201703075565.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak z ciekawości poszukałam i znalazłam cos takiego:
    Ustanowiona została jedna na całe Państwo niemieckie Familienkasse , znajdująca się w Bautzen. Wszystkie osoby, które w tym roku złożyły Antrag auf Kindergeld , a ich wnioski nie były składane do Bautzen są w chwili obecnej przekierowywane do tej kasy rodzinnej.
    A pisało cos jeszcze że jest to siedziba odpowiedzialna za sprawy Polakow i Czechow, tak więc juz sama nie wiem jak to jest, no nasze papiery tam właśnie były

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2015, 17:13

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 9 grudnia 2015, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annaki no ciekawe ciekawe hmm... kurde czekac rok to troche dlugo:/

201509284965.png
    201703075565.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rok to mało ;-) , koleżanka czeka 2, ale jej dzieci w pl są, z tego jedno studiuje, ona po rozwodzie, więc to trochę zagmatwane bo ciągle musi cos dosyłac

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 grudnia 2015, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina1989 wrote:
    Krysiak a tak w ogóle to co ty tu robisz o tej porze śpij póki możesz bo później może byc cieżko :)
    Hehe, no o tej porze codziennie ja przy śniadanku przeglądam nowości forumowe a potem do pracy. Wiec na wyspanie sie to jeszcze muszę troche poczekać. Ja to w ogóle jestem zdania, ze przy dziecku odpocznę, wyspie sie i zregeneruje siły ;) hehe, wiem wiem co mi zaraz napiszecie ale to jest moj plan i zamierzam go zrealizować Hihihi

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2015, 18:47

• powidlowa Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina ja wysyłałam tutaj -->
    Bundesagentur für Arbeit
    Familienkasse Bayern Nord
    90316 Nürnberg
    Jesstem z bawarii. Wysyłałam kopie naszych dowodów osobistych, kopie meldunków, akt urodzenia i te oba antragi oczywiście.

3i49tv7371hkkcdh.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krysiak- tez myślałam , że to bajka będzie. Nie jest źle, ale szału nie ma;p

krysiak lubi tę wiadomość

3i49tv7371hkkcdh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 grudnia 2015, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za info o patelniach. Tą granitową tez oglądałam. 10€ za żeliwną to meeeega tanio. Ja oglądałam to w granicach 100-120€. Teflonowej nie chce chic bylam zadowolona. No nic...musze coś kupic.

Jezu a ja myślałam ze tylko ja stara a sue boje potworów ;) Normalnie ja nie usnę jak szafa jest uchylona. Nie mam problemów z pójściem do malego w nocy ale z powrotem juz tak, a musze wrócić przez przedpokój a tak w kącie wieszak z kurtkami...nie musze pisac jakie figla plata mi wyobraznia, ze na lóżko wskakuje z biegu :P

Dzis Vincent byl 1,5 godziny prawie sam u Tagesmutter a my w tym czasie pojechaliśmy do sklepu. Bylo mi mega dziwnie bez niego a moje dziecko bylo grzeczne i się bawili i nawet nie bardzo sue cieszył jak przyszłam, paskuda mala ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2015, 19:57

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 grudnia 2015, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krysiak ja właściwie przez 6-7 miesięcy od urodzenia się Vincenta bylam mega wyspana i wypoczęta :) Teraz jest falowo, narzekać nie mogę na jego spanie ale jak ida zeby to zdarzają się noce z pobudkami co 20-45 minut. Najgorszy czas byl od sierpnia do konca października (7-9 miesięcy Vincenta), teraz znowu jest w sumie super. Tylko czasem jak jest uparty i milionowy raz ciągnie kabel albo otwiera szafkę z sypkimi artykułami to mam dość i pozniej padam ze zmęczeni bo co chwile musze go odciągać od zakazanych rzeczy...a zakazane sa najfajniejsze :D

krysiak lubi tę wiadomość

‹‹ 602 603 604 605 606 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ