X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • annaki Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wendy no nie śmigam niestety :-( , znam tyle o ile ze szkoły, pracowałam tu przed ciąża 4 mies w takiej fabryce no i zauwazylam że w sytuacjach gdy jestem sama i miedzy ludźmi to łatwiej idzie nauka i tak trochę slowek podlapałam, teraz poszłam na tą grupę ze wzgledu na Lenę żeby była miedzy dziećmi trochę no i samej mi się chciało juz do ludzi wyjść ;-) , a te dziewczyny z grupy w większości znam ze szkoły rodzenia, zresztą są bardzo miłe i nigdy nie dały mi odczuć że mają cos przeciwko ze ich nie rozumiem, starają się mówić powoli :-)
    A do lekarza zawsze jeżdżę z mężem bo i tak to jest ok 10 km więc trzeba nam kierowcy :-) , do spraw urzędowych tez jemu każe dzwonić ;-)
    Z kuponami to dzięki fb sporo wiem :-)
    Ewelina chodzę na taką krabbelgruppe, spotykamy się raz w tyg z innymi mamami i dziećmi, są piosenki, zabawy, drugie śniadanie dla dzieci i kawka i chwila spokoju dla mam :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2015, 14:57

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 9 grudnia 2015, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annaki to spoko takie spotkania.
    Ja to wszystkiego w necie szukam i kopiuj wklej do translatora mieszkania czy cos na temat kindergeld to wszystko ja szukam bo maz nawet nie ma kiedy bo do pozna pracuje.

A właśnie jak juz wspomniałam o kindergeld my wlasne teraz chcemy papiery skladac tylko musimy jeszcze jakiegos tlumacza znalesc zeby polskie papiery przetumaczyc. Męża kolega z pracy czekał az rok na kindergeld jak to mozliwe?? Macie jakies sugestie zeby to szybciej poszło albo jakiekolwiek rady co do tego kindergeltu??

201509284965.png
    201703075565.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina ja tez czekalam rok mimo ze Lena sie tu urodziła ;-) , zaslatwiane było wszystko tuz po porodzie, papiery wszystkie mieli ale kazali czekać... Nie wiem od czego to zależy

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 9 grudnia 2015, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annaki wrote:
    Ewelina ja tez czekalam rok mimo ze Lena sie tu urodziła ;-) , zaslatwiane było wszystko tuz po porodzie, papiery wszystkie mieli ale kazali czekać... Nie wiem od czego to zależy

No to masakra jakas:/ ciekawe czemu tak

201509284965.png
    201703075565.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 9 grudnia 2015, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nie wiecie po jakim czasie od zalogowania przychodza kupony z pampersa ?

201509284965.png
    201703075565.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina - mnie nie przyszły wcale. Któraś mama tutaj pisała, że to losowo jest i jedni dostają cały czas, inni raz na jakiś czas a inni wcale.
    U nas też drzwi uchylone i nie zaglądam tam nawet.
    Ja kindergeld dostałam 2 tygodnie od dnia kiedy dostali.

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 9 grudnia 2015, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciekawe od czego to zalezy z tym kindergeld
    Powidłowa a masz jakis wykaz dokumentow ktore skladalas?? Nam ktos doradzil zeby zlozyc nawet te o ktorych nie pisza. A wysylalas papiery do głównego oddzialu aok czy w swoim miescie składałaś?

201509284965.png
    201703075565.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sprawdzę wieczorem jak mi mąż odda komputer. Ja coś więcej wysłałam i do norymbergi chyba. Ale sprawdzę i napiszę.

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 9 grudnia 2015, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pomidorowa byłabym wdzięczna:)

201509284965.png
    201703075565.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 9 grudnia 2015, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annaki a ty wysłałaś do głownego oddziału czy złozyłaś u siebie?? ten znajomy co czekał rok złozył u siebie nie wysyłał dopiero jak dotarly te papiery do głównego oddziału to szybciej to poszlo ale wiem ze on jakies papiery brakujace jeszcze musial dostarczac

201509284965.png
    201703075565.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chyba do Augsburga... Kurcze nie pamiętam właśnie... Musialabym zajrzeć w dokumenty, ale niestety nasze dokumenty przeslali sami do Bautzen, nie wiem gdzie to, koleżanka mówiła że to jakiś główny oddział czy co...niech ktoś mnie poprawi jak wie, no w każdym razie słuchy chjodzily że tam największy bałagan i jak tam się trafi to przechlapane

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 9 grudnia 2015, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annaki nam wlasnie ktos tam doradzil zeby odrazu do glownego oddzialu wysłać. Powidłowa ten główny oddział jest w Norymbergi czy ty poprostu tam mieszkasz? Bo cos mi sie ta Norymberga kojazy

201509284965.png
    201703075565.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak z ciekawości poszukałam i znalazłam cos takiego:
    Ustanowiona została jedna na całe Państwo niemieckie Familienkasse , znajdująca się w Bautzen. Wszystkie osoby, które w tym roku złożyły Antrag auf Kindergeld , a ich wnioski nie były składane do Bautzen są w chwili obecnej przekierowywane do tej kasy rodzinnej.
    A pisało cos jeszcze że jest to siedziba odpowiedzialna za sprawy Polakow i Czechow, tak więc juz sama nie wiem jak to jest, no nasze papiery tam właśnie były

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2015, 17:13

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 9 grudnia 2015, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annaki no ciekawe ciekawe hmm... kurde czekac rok to troche dlugo:/

201509284965.png
    201703075565.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rok to mało ;-) , koleżanka czeka 2, ale jej dzieci w pl są, z tego jedno studiuje, ona po rozwodzie, więc to trochę zagmatwane bo ciągle musi cos dosyłac

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 grudnia 2015, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina1989 wrote:
    Krysiak a tak w ogóle to co ty tu robisz o tej porze śpij póki możesz bo później może byc cieżko :)
    Hehe, no o tej porze codziennie ja przy śniadanku przeglądam nowości forumowe a potem do pracy. Wiec na wyspanie sie to jeszcze muszę troche poczekać. Ja to w ogóle jestem zdania, ze przy dziecku odpocznę, wyspie sie i zregeneruje siły ;) hehe, wiem wiem co mi zaraz napiszecie ale to jest moj plan i zamierzam go zrealizować Hihihi

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2015, 18:47

• powidlowa Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina ja wysyłałam tutaj -->
    Bundesagentur für Arbeit
    Familienkasse Bayern Nord
    90316 Nürnberg
    Jesstem z bawarii. Wysyłałam kopie naszych dowodów osobistych, kopie meldunków, akt urodzenia i te oba antragi oczywiście.

3i49tv7371hkkcdh.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krysiak- tez myślałam , że to bajka będzie. Nie jest źle, ale szału nie ma;p

krysiak lubi tę wiadomość

3i49tv7371hkkcdh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 grudnia 2015, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za info o patelniach. Tą granitową tez oglądałam. 10€ za żeliwną to meeeega tanio. Ja oglądałam to w granicach 100-120€. Teflonowej nie chce chic bylam zadowolona. No nic...musze coś kupic.

Jezu a ja myślałam ze tylko ja stara a sue boje potworów ;) Normalnie ja nie usnę jak szafa jest uchylona. Nie mam problemów z pójściem do malego w nocy ale z powrotem juz tak, a musze wrócić przez przedpokój a tak w kącie wieszak z kurtkami...nie musze pisac jakie figla plata mi wyobraznia, ze na lóżko wskakuje z biegu :P

Dzis Vincent byl 1,5 godziny prawie sam u Tagesmutter a my w tym czasie pojechaliśmy do sklepu. Bylo mi mega dziwnie bez niego a moje dziecko bylo grzeczne i się bawili i nawet nie bardzo sue cieszył jak przyszłam, paskuda mala ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2015, 19:57

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 grudnia 2015, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krysiak ja właściwie przez 6-7 miesięcy od urodzenia się Vincenta bylam mega wyspana i wypoczęta :) Teraz jest falowo, narzekać nie mogę na jego spanie ale jak ida zeby to zdarzają się noce z pobudkami co 20-45 minut. Najgorszy czas byl od sierpnia do konca października (7-9 miesięcy Vincenta), teraz znowu jest w sumie super. Tylko czasem jak jest uparty i milionowy raz ciągnie kabel albo otwiera szafkę z sypkimi artykułami to mam dość i pozniej padam ze zmęczeni bo co chwile musze go odciągać od zakazanych rzeczy...a zakazane sa najfajniejsze :D

krysiak lubi tę wiadomość

‹‹ 602 603 604 605 606 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ