Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyWendy gratulacje dla synka! Te pierwsze kroki sa takie słodkie. Mam tez nadzieje, ze goraczka szybciutko spadnie i obedzie sie bez przeziębienia.
Magdalena rewelacyjny sposob na gości. U nas obecnie to mama przebywa 4 dni w tygodniu ze względu na kuracje lampami, i juz czuje ze mi troszke "ciasno", choc mama pomaga bo jej się nudzi, z malym posiedzi, z obiadem pomoze czy wyskoczy z psem, nie jest zle.
Iva na Twoim miejscu nie gotowalabym Bog wie czego, tylko cos co się szybko robi i nie wymaga stania i krojenia przez pol dnia. A śniadania...lezalabym dlugo w lozku a pozniej powiedzialabym ze w ciazy wyspać sie cos nie moge i mogli sami sobie zrobic i jakby tak sie zdarzylo jeszcze to niech sie nie krepuja bo wiedza gdzie lodowka, talerze i zmywarka! Ja zawsze jak jechalam do PL do rodzicow czy do rodziny na wieś to nigdy nie pozwalalam zeby ktos kolo mnie skakal. U mamy robilysmy razem zakupy, raz placilam ja raz ona, gotowałysmy i zmywalysmy razem lub na zmianę. Jak ostatnio bylismy na wsi dwa dni i akurat trafilismy na swiniobicie w jeden dzien to przynajmniej czosnek i cebule obieralam i kroilam, dom ogarnelam. Nie jestem inwalida ani nie mam dwóch lewych rąk. Nie rozumiem jak mozna tylko siedziec i oczekiwac. I jeszcze jedno...Ty kase wysylasz rodzinie do PL? Cos czuje z postu ze nie bardzo masz ochote to robić. Moze powiedz coś w stylu, ze przykro Ci ale nedlugo bedzie Was troje i nie dacie rady wiec niestety nie dasz rady kogos sponsorowac.Iva79, Wendy lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyEwelina jak najbardziej najpierw raczkowanie, pozniej z czworakow najlatwiej usiąść
Co do drugiej sprawy to nie pomogę.
My dzis mamy wizyte u lekarza bo katar Vincent ma a poza tym zdarza sie, ze w nocy krzyczy przez sen. Nie wiem czy to nie zeby ale Nurofen ostatnio nie pomógł i chce zeby go lekarz zobaczyl.
No i od przedwczoraj Vincent smarka do chusteczki! Nawet sam sie upomina, a jak nie zdaze to gluty na wierzchu bo smarka bez chusteczki i ma ubaw po pachyWiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2016, 14:36
-
Monika to chyba szybko ogarnoł smarkanie do chusteczki. Moj chrześnik 4 lata miał i nie umiał mocno dmuchnąć nosem
Dziewczyny a jak nie chcecie, żeby wam sie ktoś wpraszał do domu to powiedzcie, że nade wszystko cenicie sobie swoją prywatność. Najwyżej sie ktoś obrazi i będziecie mieli go z głowy -
Czesc dziewczyny
Moja rodzina tez nigdy kasy od nas nie wyciagała, rodzice i teściowie to wręcz przeciwnie jeszcze nam zawsze cos wepchną
Monika Lena tez smarka sama gdzies chyba od pół roku, i to tak ładnie mocno że aspirator już dawno nie potrzebny i podszedł do kosza
Ja teraz intensywnie szukam domku na wakacje, chcemy ze znajomymi jechać nad Solinę no i potrzebny duży dom bo to dla 6 osob dorosłych i 5 dzieci -
Moja tesciowa to raz slyszala, ze dzieci kupily rodzica wyjazd zagraniczny, no i wygladalo na to, ze my moze tez powinnismy im kupic na rocznice ich. Niezle co ? Ja to wszystko rozumiem , ale jesli ja wyjde z tym pomyslem , bo np. wiem , ze naprawde moi rodzice na to zasluzyli.
Eh tych przykladow mozna by mnozyc , a to okulary dla dziecka siostry , a to cos tam zawsze cos ? Poprostu my jestesmy sponsorami i tak nas sie traktuje.
Ja i tak juz duzo odmawiam, ale maz ulega i czasami mamy male starcie. No i np. maz mowi damy np. rodzica kieszonkowe na wyjazd do Hiszpanii, niech sie ciesza , bo wiesz jakie wszystko drogie za graica. Przykladow mogla bym tu podawac wiele, ale szkoda gadac i sie zloscic, mam tylko nadzieje, ze sie odczepia jak sie dziecko urodzi.
MonikaDM -dobrze piszesz , cos latwego zrobie i juz, sniadania i kolacje niech oni robia.
Mieszkanie ,zeby podnajac dla gosci to jest super sprawaMy z mezem mieszkamy razem juz okolo 12 lat , zawsze tylko w 2 i mamy cisze i spokoj, tyle osob w domu na tydzien to wyzwanie. 3-4 dni to ok ale 7 ? to jest duzo, jak to mowia , goscie po 3 dniach jak ryba zaczynaja smierdziec :)stare brzydkie okreslenie, ale bardzo sie sprawdza. Zazdroszcze tym osoba co maja dobre niezazdrosne rodziny dla ktorych kasa nie jest, az tak wazna, tylko ciesza sie z przebywania razem. Nasza rodzinka chce tylko do nas przyjechac, zeby moc poszpanowac przed innymi , ze byli w Niemczech na wakacje , co to nie oni itd. To nie jest zwykla chec spotkania sie. Nic jakos bede musiala to przezyc, no chyba, ze jakims cudem uda sie odwolac ta wizyte
-
Ja moim rodzicom dwa razy zasponsorowalam przyjazd do mnie na chrzciny moich chlopcow. Nie wyobrazalam sobie tego dnia bez nich a wiedzialam ze dla nich podroz do de do tanich nie nalezy. Moj brat tez dwa razy zaprosil na swoj koszt rodzicow do Anglii i nie widzimy w tym nic zlego to ze im pomagamy. Oni o to nie prosza to my chcemy im pomoc. Natomiast nie widze potrzeby i sensu pomagac kuzynkom, ciotkom i innym czlonkom rodziny...
Moj Julian tez zasnarkany od tygodnia ale to przez zeby. Ida mu 3- ki i niestety bardzo to bolesnie odczuwa. Najgorsze ze zadne masci, zele i przeciwbolowe leki nie pomagaja(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url]
-
Ja nie pisze o przelotach do nas na odwiedziny tez placilismy , nie bylo problemu, ale to my zapraszalismy . Tutaj chodzi o wakacje w Grecji na tydzien , czy cos podobnego. Tak naprawde stac tescow na taka wycieczke , tym bardziej , ze teraz fascynuja sie zakupami skor z wielblada. Taka sprzedaz obwozna , zwykle naciagatctwo , a oni szaleja . Poprostu odwala starym na stare lata.
-
Wywołana melduję że żyje
dziękuję Wendy za pamięć. I super że mały zaczyna już chodzić
Samuel jak narazie przemieszcza się na czworakach. Ewentualnie coś tam drepta trzymając się szafek.
Coś czasu mi ostatnio brakuje żeby do was napisać. W marcu byliśmy dwa tygodnie w Polsce,i ostatnio też na tydzień byłam sama z młodym. Więc wiecznie coś
Mamy nareszcie pierwszego zęba,a widzę że obok wychodzi kolejna jedynka. I chyba górne też. Także teraz to hurtowo wszystkie wyjdą.
Orchidea a co tam u was?
Mamax jak samopoczucie? Który to już tydzień? Ustaw suwaczek
Pozdrawiam :*
(*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek -
nick nieaktualnyNie to Vinnie jeszcze nie tak mocno super smarka ale mu idzie
Annaki my bylismy nad Solina kilka lat temu u fajnych ludzi, ktorzy wynajmuja swoj dom. Super właściciele, w ostatni dzien moj maz z Panem domu sie nawalili jak niemadrzy. Tylko to jest tak, ze tam jest kuchnia i samemu sie gotuje, nie All Inclusive. Czysto i przyjemnie, podworko bylo do dyspozycji. Blisko nad jezioro no i właściciele zawsze chętnie podpowiedzieli co i jak. Jak chcesz to dam Ci namiar. -
Wendy ale mnie ubieglas;) moja Gabrysia dzien przed ukonczeniem 14-go miesiaca postawila w koncu kilka samodzielnych kroczkow:) Puszcza sie juz sama coraz czesciej,ale woli jeszcze raczkowac. Kurde tak dlugo na to czekalismy..ech cudownie jest na to patrzec;) takie pijackie jeszcze te kroki sa, ale wazne ze w koncu sie odwazyla:)
Kurde dziewczyny dzis byla tragiczna noc:/ Gabrysia o 22obudzila sie totalnie wyspana i dopiero usnela o 2:18 mowie Wam to jest jakas masakra i za cholere nie da sie jej wtedy uspic:(
-
Ja juz zatracam orientacje co jest normale? Troche sie winie, ze moze sknera jestem , ale widze, ze tylko ja mam taka super tesciowa, ktora ma ciagle jakies zyczenia. Eh nic powinnam sie byla przyzwyczaic
W moim przypadku pozostaje ograniczyc kontakt do minimum.
-
Mamax . Wendy
Ja was podziwiam ze macie tyle dzieci . I tu moje pytanie jak dajecie sobie radę z taka gromadka przy np. Wyjazdach czy samej jeździe autem zakupy ? Powiem tak jak my jedziemy do sklepu to wiadomo mam tylko jednego uciekającego jeden wózek jedno miejsce . Jak jedziemy np do rodziców męża 160 km to czasem Colin zapłacze nie chce już siedzieć czy pic czy smoczek a tu nagle dwójka która trzeba wsiąść polując nakarmić . Urlop Colin śpi mam chwile zby poleżeć na plaży zrobić coś dla siebie a tak zawsze jeszcze są inne dzieci . Kurczę naprawdę was podziwiam . Ja chyba zdecyduje sie na drugie jak Colin będzie miał z 15 lat :pMonikaDM lubi tę wiadomość
-
Dzieki Dziewczyny.
Właśnie gdzie Orchidea?
Magdalena a gdzie twój ładny awatar i zdjęcie Colinka?nie moge sie teraz przyzwyczaić.
Powiem ci ze u mnie takiego problemu nie bylo bo ja mam co 7lat każde dziecko to te wcześniejsze juz same sobą sie potrafią zająć .Co prawda jazda z nimi wszystkimi do pl czy tak o tu gdzies dalej niż na zakupy to istny horror i pewnie kolejne siwe włosy wtedy mi dochodzą hahaha.Najmłodszy to juz widac ze mega mu sie w foteliku nie podoba.Musimy w końcu kupic nowy.
Iva współczuję.Wiem jak to jest.Powiem ci ze u nas z każdym kolejnym dzieckiem teściowa mniej sie pyta o pożyczkę,ale to może i dlatego tez ze te mlodsze rodzeństwo męża zaczelo pracować i są przy niej to od nich bierze jak cos potrzebuje.A kto ma do was przyjechać?może zrób np teraz golabki czy jakies inne dania i pozamrażaj.
Ewelina wcale się nie dziwię twojemu znajomemu bo skoro 1300zarobi to chyba nie jest jakos ekstra wykształcony i nie zarobilby 3tys.wiec skoro państwo dołoży mu te 900euro to co się będzie spinal.U mnie brat opowiada jak to u nich robią i sprowadzaja tu swoje rodziny.Wszystko ładnie pięknie aż za bardzo.Gościu zarabia najnizsza a za to ze żonę z dziecmi tu przywiozl i ona nie pracuje bo male dzieci dostają z JC jakiś 1000 euro czy ponad na żonę niby.Ja nie wiem u mnie to nawet w caritasie nic mi nie proponowano np na wyprawke dla dziecka.
Monika,Mamax oby te katarki szybko przeszly tym naszym maluchom!fajnie ze Vincent smarka w chusteczkę.Pamiętam ze ten mój średni tez cos szybko sie nauczył i ta ladnie mocno,ze lepiej od starszego brata umiał nos wyczyścić.Annaki ja bym grzebala w tym koszu i wyciagala ten katarek hehe a to dlatego właśnie ze moj średni syn nagle po tym jak pięknie smarkal to po 6roku zycia jakos oduczyl się tego smarkania i chodzi często z zapchanym nosem.Juz mu grożę ze jemu tym katarkiem będę czyścić chociaż powiem wam ze on juz za duży przeciez i bleee nie mogłabym chyba.Zresztą to urządzenie to dopiero zaczęłam stosować przy najmłodszym synu.
Muniek odzywaj sie częściej.Juz niedługo i twój synuś ruszy do przodu.
Kasia idzie wiosna to dzieci nam ruszyly z kopyta.
Mamax a twój starszy tez tak późno zaczął chodzić?u mnie wszyscy jakoś tak kolo roku zaczęli.Jeju jakby do 15mies czekali to bym juz się zastanawiała chociaż wiem ze to normalne przecież jest. -
Ewelina a w tej pracy mąż już ile jest?ja ci powiem ze mój nie miał teraz urlopu na boże narodzenie i kadrowa go zwolnila na te dwa tyg co byly święta.Byl przez ten czas na bezrobotnym i dostawał kasę.Musial sie w urzędzie rejestrować no i miał ten ponad rok przepracowany.To nie wiem jak u was.
A i wiecie co?pytalam was niedawno co sadzicie o tej wizycie u noworodka dziecka które może prawdopodobnie zarażać ospa.Właśnie się dowiedziałam ze faktycznie zarażał bo zachorowal na ospę.Ja pierdziu ta moja szwagierka to naprawdę głupia jest.Brak słów.
Endokobietko chyba juz wrócilas co? -
Tez tak myslalam, zeby pozamrazac, ale moj maz mowi , ze przeciez nie wiesz co dziewczynki jedza, bo to niejadki. Zawsze mam zamrozony bigos i pierogi.
Mam plan tez duzo porobic kotletow itp na okres porodu , zeby tylko maz odgrzewalJa raczej pomocy nie bede miala , bo tesciowa sie nie badane - ciagle bole glowy , a ja rodzicow juz nie mam.
A wy jak sobie radzilyscie w ten najtrudniejszy okres po porodzie ?
Wiem , ze po 2 latach ciaglej pracy nalezy sie zasilek na rok ALG l , po roku chyba 6 miesiecy. Trzeba sie stawiac w urzedzie pracy jak oni wzywaja i szukac pracy , oni tez podsylaja prace , ktore trzeba brac lub na ktore trzeba zaaplikowac. Zasilek to 60% wyplaty dla bezdzietnej osoby lub 67% z dzieckiem.
Jeszcze co wazne trzeba byc zwolnionyn, bo jak sie czlowiek sam zwoli, to jest kara, przez 3 m-ce nie wyplacaja zasilku i tak z 12 platnych m-cy robi sie 9.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2016, 00:28