Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Nie jestem pewna , ale jak sie sam zwolni to w te 2 tyg oczekiwania na nowa prace moze nie dostac tzw koroniowki , ale moze bedzie jeszcze na urlopie. Standardowo okres wypowiedzenia jest miesiac , no chyba, ze w umowie maz ma inny np . 2 tyg. Wowczas trzeba pracowac po daniu wypowiedzenia te 2 tyg lub pracodawca moze odliczyc zalegly urlop. Inna opcja jest jesli maz nie dostanie koroniowki (ALGI) to moze ubiegac sie w tym czasie o zasilek socjalny ( ALGII czy Hertz IV). Jesli nowy pracodawca go zwolni to powinien normalnie dostac koronowke.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2016, 10:53
-
Muniek- Wlasnie zaczelam drugi trymestr i doszlam juz do siebie po mdlosciach i sennosci. Tak ze teraz czuje sie super
Niestety nie moge ustawic suwaczka bo on jest za dlugi i brakuje mi miejsca
Magdalena- Przy posiadaniu wiekszej ilosci dzieci liczy sie dobra organizacja. Ja narazie mam jeszcze dwoje dzieci wiec jest luzik. Starszy synek jest juz bardzo samodzielnym chlopcem wiec juz teraz wiele przy nim robic nie trzeba. Ba nawet ostatnio zaczol pomagac mi przy Julianku co mnie bardzo cieszy bo wiem ze za pol roku jak bedzie trzecie dziecie bede mogla liczyc na lekka pomoc z jego stronyDla mnie wazna tez jest pomoc meza bo wiadomo ze samej mi byloby duzo trudniej a tak we dwoje jest latwiej. Zwlaszcza ze w de jestesmy sami i nie mam zadnej blizszej rodziny na ktora moglibysmy liczyc. U nas jest tak ze to maz po pracy robi lekkie zakupy. A raz w tygodniu bierze ze soba starszego synka na calotygodniowe zakupy a ja z mlodszym zostane w domu. Gdy jednak pojedziemy na zakupy juz wszyscy to tez problemow nie ma. Mlodszy siedzi w wozku na zakupy a starszy chodzi z nami i chetnie pomaga przy zakupach tak ze luzik...Gdy jedziemy w dalsza podroz to ja siedze z dziecmi z tylu i je zabawiam czy podaje jakies przekaski do jedzenia. Starszy jest super podroznikiem wiec wiele przy nim robic nie trzeba. Mlodszy nieco trudniejszy,szybciej sie nudzi, marudzi, trzeba zmienic pieluche dac jakis porzadny posilek wiadomo jak to z takim bablem jest ale tez potrafi przespac polowe podrozy gdzie starszak ma juz z tym problem...Na codzien tez nie jest zle i naprawde mam sporo czasu dla siebie.np teraz Julian spi a ja mamczas na neta, starszak jest w przedszkolu, ja z rana juz posprzatalam, popralam, obiad tez mam juz gotowy wiec do wieczora poza dziecmi i zabawa z nimi nie mam nic do zrobienia
Wendy- Maximilian zaczol chodzic gdy mial 14 miesiecy a wiec miesiac wczesniej od Juliana. Wtedy to panikowalam bardzo bo tezmi sie wydawalo ze pozno a teraz wiedzialam ze to jest kwestja czasu zwlaszcza ze Julianek dosyc dlugo chodzil przy mebkach czy za raczke tylko jakos puscic sie nie mial odwagi. Ja sama zaczelam chodzic gdy mialam 18 miesiecy ( a pozniej bylam bardzo wysportowana dziewczynka) wiec widac ze to pozne chodzenie jest jakby dziedziczne(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url]
-
Wendy racja u ciebie duża różnica
ale mimo wszystko wszystkich pomieścić w aucie czy obiad dla wszystkich nie lada wyzwania
Znudziły mi sie zdjęcia pora na coś nowegoColin już tez inaczej wyglada niż na zdjęciu z suwaczka
Gratulacje pierwszych kroczków
Mamax
Właśnie jestem ciekawa jak teraz jednak różnica nie będzie aż tak duża . Kurczę serio podziwiam .
Wiecie dla mnie najcięższe były by pierwsze miesiące gdzie noworodek potrzebuje dużo uwagi kolki ciagle karmienia albo poprostu będzie potrzebował przytulania mamy a tutaj reszta domu do ogarnięcia i dzieci .
U nas Colin pierw zaczął raczkować jak miał 7 Msc i z tego uczył sie siadać .
Zaczął chodził jak miał 11 Msc .Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2016, 12:49
Wendy lubi tę wiadomość
-
iwa nie chodzi mi o zasiłek przez te 2 tyg nawet nie pomyslelismy zeby w tym czasie o cos sie starac. Chodzi mi o to tu przepracował rok i 4 miesiące będzie miał przerwe 2 tygodnie i np przepracuje 3 miesiące i go zwolnią. I teraz sytuacja będzie wyglądała tak przepracował w sumie rok i 7 miesięcy, ale z 2 tygodniową przerwa i czy w tej sytuacji będzie sie należał mu zasiłek? Może być tak że do nowej pracy pojdzie z dnia na dzien, ale ten nowy pracodawca powiedzial ze jak oni beda czekac te 4 tygodnie co on ma wypowiedzenia to może nie przyjmą go odrazu na drugi dzien po wypowiedzeniu tylko za tydzień. Dlatego ciekawa jestem czy w razie gdyby go pozniej zwolnili to czy mu sie bedzie kasa nalezała skoro mial przerwe.
Powiodłowa to ty byłas ze swoją kruszynką na zwykłym basenie czy coś mi sie pomyliło? -
Czesc Dziewczyny! Wrocilismy z urlopu w Polsce cali i zdrowi, bylo bardzo fajnie, ale za krotko. Jas zakochany w moich rodzicach z wzajemnoscia
do tego wyszla calkowicie ostatnia 3 i brakuje nam juz tylko 5
Dzis z ochota poszedl do zlobka, bo tesknil strasznei za tymi swoimi kumplami zlobkowymi
Nie wiem kiedy Was nadgonie.
W Hamburgu sniezyca -
powidłowa no właśnie cos kojarzę, że ktos był, ale koalka coś sie ostatnio nie odzywa. Bo wczoraj jak szłam się kąpać wziełam mała ze soba, co było radości. I zastanawiam się czy by jutro nie iść bo mąż wolne ma. ale ciekawe ile stopni ma woda troche się boję tez żeby sie czymś nie zaraziła
-
Monika dzięki za nr, a wiesz że szukając tez na to trafiłam
, niestety my potrzebujemy niezależny dom ze względu na dzieciaki, jak by czasem nie było pogody to gdzieś trzeba tą piątkę dzieci zamknąć
, ale udało się znaleźć piękny duży drewniany dom, 3 sypialnie, salon, kuchnia, dwie łazienki, jakieś piaskownice zjeżdżalnia huśtawka przy domu, teren ogrodzony, 300 zł za dobę. No i to zarezerwowaliśmy
-
Ewelina powiem Ci ze najstarszy jak MUSI to mi pomaga.Sam z siebie to zapomnij....i to jeszcze musze go nadzorowac bo takie glupoty potrafi robic,ze szok.Ja w jego wieku bylam zdecydowanie o wiele bardziej rozgarnieta.
Mysle ze gdyby zaistniala taka sytuacja to twoj maz powiniendostac zasilek,cgociaz pewna nie jestem bo sie nie znam.
Annaki co slychac na grupie o oszczedzaniu?jestes jeszcze w ktorejs?ja powiem Ci,ze normalnie sie wk....... delikatnie mowiac.Bylam w trzech grupach.Z jednej wylecialam po tej debilnej selekcji,mysle no trudno i tak te dziolchy dziwne byly takie odpaly robily.Przedwczoraj widze,ze juz z tej drugiej grupy poszlam chyba dlatego ze ja na fejsie nie mam zdjecia ani znajomych bo mam konto tylko aby wlasnie z roznych grup korzystac,normalnego nie posiadam,wiec pewnie byly podejrzenia ze to fikcyjne.Mimo ze sie i udzielalam i kupony nawet oddawalam innym.A dzis juz z tej ostatniej tez polecialam,no prosze was....i zostalam w czarnej dupie a zadna z adminek nawet nie raczy mi odpisac na wiadomosc.Strasznie sie zdenerwowalam no.Tylko na niemieckich jeszcze jestem,ale to po pierwsze trzeba sie nauczyc troche jezyka a po drugie oni tak nie potrafia fajnie laczyc promocji jak nasze dziewczyny.I co tu teraz zrobic? -
Wendy tak jestem na dwóch, w sumie korzystam częściej z tej oszczedzamy z kuponami, na tej drugiej to dawałam czasem kupony i wyrzucono mnie po czym jedna z adminek napisała mi wiad że przeprasza ale to inna adminka rozpędziła się z selekcją i znowu mnie przyjęto
Słuchaj jak Ci nikt nie odpisze to napisz mi wiad na priv z imieniem i nazwiskiem i ja Cie może spróbuje dodać albo napiszę do którejś z tych dziewczyn że jesteś moją kuzynką itp -
Magdalena- Ja sobie doskonale zdaje sprawe ze lekko nie bedzie zwlaszcza na poczatku. Od narodzin do konca roku do pomocy bede miala meza wiec jakos sie ogarniemy ale od stycznia rano bede sama i bede z dzidziusiem zaprowadzac starszych chlopcow do przedszkola. Bo Julianek tez juz bedzie tam chodzil. Mam wiec nadzieje ze malenstwo tak jak moi chlopcy nie bedzie mialo kolki i ze szybko zlapie rytm. Jak juz chlopcow zaprowadze to bedzie juz luzik bo bede tylko z malenstwem. Ale oczywiscie jako ze bedzie to pora jesienno- zimowa to biore pod uwage ze chlopcy zaczna mi chorowac i pewnie czesto bede w domu z trojka. Szczerze to tych chorob boje sie najbardziej... Bo potem na wiosne dzidzus bedzie mial juz pol roku wiec bedzie z najgorszego odchowane a i pogoda bedzie ladna wiec napewno bedzie juz latwiej
Ktoras wspomniala o wozku dla rodzenstwa. Ja nie mam podwojnego wozka i nie zamierzam kupowac bo ogolnie to mi nie jest potrzebny. Przez zime raczej za duzo na dwor wychodzic nie bedziemy. A z rana jak bede chlopcow prowadzic do przedszkola to dzidzus bedzie w wozku a Julianek bedzie stal na takie podstawce przymocowanej do wozka. On bedzie mial juz wtedy dwa latka i mysle ze sobie juz na niej poradzi. Ale jak miedzy dziecmi jest mniejsza roznica wieku to taki wozek jest swietnym rozwiazaniem(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url]
-
Wendy jest taki plik Rossi pewnie kojarzysz , jak nie to co mogę link na priv wysłać i tam są wszystkie kupony , a jak promocja to jeszcze oznaczone ile z kupnem i promocja kosztuje.
Ja co tydzień odświeżam i mam nowe promocje.
Ogólnie ja kozystalam tylko z tego pliku do rossmann właśnie.
Annaki a ty kozystasz z innych kuponów? W innych sklepach?
A powiedz mi jeszcze czy przyznano wam kinderzuschlag? -
Powidlowa tak przyznali nam od lutego
W innych sklepach nie korzystam, bo nie mam w pobliżu ani dm ani Mullera, mam rewe ale tam rzadko robię zakupy akurat. W rossmanie korzystam tez z papierowych kuponów, a no i w netto korzystałam z tego kuponu beuty woche -
Dzieki dziewczyny za pomoc.Tak powidlowa znam ten plik,ale fajnie tez wiedziec o roznych promo co dziewczyny pisza.
Annaki no zobaczymy jeszcze,na razie tez mnie przywrocily do tej jednej grupz.ale tez bardziej korzystalam z oszczedzamy z kuponami.
Ja wlasnie musze sie sprezyc i do konca tyg.wyslac papiery na Kz i wohngeld