Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina, od czasu do czasu Gabrysia ma takie durne noce..niby w dzien dlugo nie spi, bo ona z tych nie lubiacych spac:/ ale ma jeszcze 2 drzemki w ciagu dnia. Dzis robie test.. Przetrzymalam ja do 12:00 spala do 13:30 a na noc o 19:30 juz spiuńkała..zobaczymy czy taki system jej spasuje..moze musze ja przestawic na 1 drzemke..

Endokobietko witamy z powrotem:)

Dzis zauwazyam ze w dwoch miejscach przebila sie gorna 4-ka I zastanawiam sie czy najgorszy bol juz minal czy poki cala nie wyjdzie to bedzie sie meczyla? Strasznie wklada paluszki i chodzi mega rozdrazniona:(

Ja tez sie na poczatku troche martwilam, ze Gabrysia tak wolno nabywa tych motorycznych zdolnosci, ale ona ma swoje tempo i wiedzialam ze pozno zacznie chodzic ale tym radosc wieksza bo juz doczekac sie nie moge spacerow za raczke;) dzis przydreptala do mnie do kuchni..ech bezcenny widok:)

Dziewczyny z Hamburga I okolicy..moze cos mi polecicie jesli chodzi o zwiedzanie tego miasta? Jakies ciekawe miejsca, co warto zobaczyc? A moze gdzies po drodze z Berlina powinnismy sie zatrzymac? Moze uda nam sie wyskoczyc na 3dni w maju i chcialabym cos zaplanowac.. :)

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia83.

Zwoiedzanie Hamburga, zacznij od kupienia biletu biletu na komunikacje miejska 9-Uhr-Gruppen-karte koszt 11,60 mozesz na nia zabrac 5 osob, wazna jest od 9 rano do 6 dnia nastepnego na wszyskie utobusy, Metra i na prom. Takze macie w tym zaliczona wycieczke po Elbie w cenie biletu.
    Koniezcnie na ten sam bilet przejechac sie autobusem Nr. 111. Jedzie ona Kolo 16 najwiekszych atrakcji Hamburga.
    Do tego spacer po porcie, po Reeperbahn, przy ladnej pogodzie warto wejsc do parku miejskiego Planten un Blomen, wejsc na wieze kosciola St. Michaelis. Warto przegladnosc Groupona, bo mzna fajna promocje trafic na jakies bilety. Wszystkie objazdowki autobusem, lub pieszo z przewodnikiem tez sa fajne, ale nie wiem czy Gabrysia da rade, troche to zalezy od jej humoru.

5-8.05 to urodziny portu, beda tlumy i bedzie drozyzna, nie wiem czy bym sie pisala na to z malym dzieckiem. To jest naprawde mega impreza i pewnei ani promem ani busem nie dacie rady z nadmiaru ludzi pojechac.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2016, 08:33

Iva79 lubi tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie wczoraj naszło na plany i od dziś zabrałam się za mierzenie temperatury czy mam w ogóle owulację. Ciekawe.

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Wendy Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o lal powidlowa,super.Ja nigdy nie bawilam sie w mierzenie tempki itp i przyznam sie ze w ogole nie wiem o co chodzi,nie interesowalam sie tym.
    Ja tam dalej od porodu okresu nie mialam,ciekawe kiedy dostane?przy wczesniejszych to wlasnie po roku dostawalam,wiec moze juz niedlugo?Jednak mlody dosc czesto jeszcze je piers to moze sie to wydluzyc.

A tak z innej beczki to niech mnie ktoras kopnie w cztery litery abym w koncu cos zaczela sie chociaz po troszeczke uczyc jezyka niemieckiego!!!

pmzt5tj.png

• powidlowa Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wendy ja cie nie kopne bo sama się nie ucze;p

Co z kinga.? Urodziła chyba bo na staraczkach pisała.

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wendy to ja powiek ci jakie plusy możesz mieć :) znajdziesz dużo znajomych zawsze pogadasz w kimś w sklepie i dzień zleci ciekawie :) ha ha przekonałam cię

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje Endokobietko. Jeszcze przemyslimy jak i kiedy pojechac ;)

Endokobietka lubi tę wiadomość

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny.

U mnie stacjonuje mama do jutra i jakos nie mam czasu na forum za duzo.

Endokobietko super, ze pobyt w PL udany.

Ktoras pisala te poczatki z bobasem najcięższe. Dla mnie do 6 miesiaca to byl lajcik i mialam mega duzo czasu i wszystko zrobione, pozniej coraz mnie ej. Teraz niby wszystko ogarniete, choc zdarzaja sie dni, ze nie odkurze ;)

Muniek odzywaj sie częściej.
    A inne dziewczyny? Orchidea, krysiak, Domi tez jakos malo aktywna.

U nas maly nadal ma katar ale juz konkretnie smarka w chusteczki i ma frajdę przy tym. Ja i maz z bolacymi gardlami. Ogolnie to słoneczka wiecej bym chciala i ciepelka :)

Berlinianka, Mamax, Wendy i inne mamy ktorych dzieci maja juz zeby numer 5. Jak te zebiska wychodza? Ponoc malemu idą, i zastanawiam się czy to ze czasem krzyczy w nocy to przez zęby, nurofen czy paraceramol srednio pomagaja. Lęki nocne to raczej nie są bo za późno krzyczy, jak juz to koszmary. Lekarz ogolnie powiedział ze moze to tez przez przeziebienie, ja optowalam za wizytą u neurologa ale on powiedzial ze nie widzi potrzeby.

Przepraszam za chaos, ale pisze szybko. Jak jest mama to nie chce jej zostawiac "samej" zeby siedzieć w sieci.

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ps. Wendy, nawzajem mozemy sie kopac po dupach bo ja tez sie nic a nic nie ucze. Jak moja mama skonczy kuracje i nie bedzie u nas od niedzieli do czwartku to mam nadzieje, ze zbiore w końcu tylek i zacznę cos choc czytac i pisac.

• orchidea33 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kobietki,
    Jestem jestem i podzczytuje was troszkę żeby być na bierzaco bo potraficie duzo pisać ;-)
    Muniek,Wendy,Monika DM mialam w tym miesiącu przeprowadzkę także naprawdę zamęt straszny ,do tego jeszcze praca i dziecko także naprawdę brak czasu na nic.
    Teraz jeszcze muszę oddać tamto mieszkanie nie wiem czy powinni się malować ehh no nic chce mieć to za sobą i trochę ogarnąć nowe mieszkanie i w końcu może znajdę trochę czasu dla siebie !!!!
    A u nas hmmm Xaviemu drugi zabek dolny wychodzi ale jakoś dobrze znosi.a tak to raczkuje i wszędzie go pełno i podobają mu się wszystkie rzeczy co zabronione czyli dotykanie kontakow, zabawa pilotami,otwieranie szafek i wyrzucanie wszystkiego, picie wody podczas kąpieli itd
    Dalej chodzi do Niani i mam nadzieję że dalej będzie mu się tam podobać .
    Dziewczyny ogarnie się trochę z tymi mieszkaniami i powrócę do was:-)

MonikaDM, Wendy lubią tę wiadomość

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika- Z jednym dzieckiem pierwsze pol roku to luzik ale przy kolejnym to juz tak latwo nie jest ;-) Bardzo szybko wychodza Vincentowi te 5- tki bo ogolnie to one dopiero wychodza po drugich urodzinach. A oprocz 5- tek macie juz komplet? Jestes pewna ze to przez zeby? Leki moga byc bo na sny tez raczej za wczesnie chociaz to trudno powiedziec bo dzieci roznie sie rozwijaja. Moj Julian w nocy pojekuje gdy jest glodny ale jak dostanie butelke mleka to spi dalej.

Orchidea- wspolczuje tego zametu.

No ja tez powinnam dostac po dupie bo tez sie jezyka nie ucze. Mialam po wakacjach isc do szkoly ale teraz to juz nieaktualne. Tak ze po za ogladaniem bajek co dzieci ogladaja nic znim nie robie a przydalo by mi sie odswiezyc gramatyke...

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika my jeszcze nie mamy zadnej 5, takze nie pomoge, ale temat nas tez dotyczy, bo Jaska swedza dziasla w miejscu piatek i podniosly sie troche do gory czyli uniego znak ze w ciagu 2 meisiecy powinny sie pojawic.

17u93e5exqfllrog.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :) Mnie juz zaczyna wkurzać, że jezyka nie znam :/ Najgorsze, że nie ma dnia, żeby ktoś do mnie na ulicy nie zagadał no masakra jakaś. A to jakaś pani do wózka zaglada i gada, a to ktos o godzine zapyta, a to sąsiad juz z daleka mnie woła i coś gada a ja tylko mówię, że nie mówię :/

Powidłowa, ale jakie plany :)?
    Byliśmy wczoraj na basenie. Bałam się iśc na zwykły basen, ale u nas jest coś jak aqua park taki mały zszokowana byłam jak weszlismy a tam tak cieplutko woda 32 stopnie. Dla małej idealna bo my ją kompiemy w nie więcej niż 35. Po wyjściu z wody nawet przykrtywać ręcznikiem sie nie trzeba bo się nie odczuwa różnice temperatur. Emi super bardzo jej się podobało jak narazie. Tylko cały czas z wywieszonym językiem wiodę chciała pić. Raz się tak mocno zaksztusiła wodą bardzo kaszlała, aż się wystraszyłam, ale ona ani troszkę.

Mała od dłuższego czasu budzi się w nocy co 2 godziny i od jakiegos czasu budzi się z płaczem :/ Na noc dajemy jej kaszke, ale chyba to nie bardzo pomaga. Teraz jak sie budzi to nawet nie za karzdym razem cycka jej daje chyba, że nie może zasnąć. Nie wiem co się dzieje:/

Przed wczoraj pokazały nam się białe kreseczki na miejscu dolnych dwójek, chyba jej idą, ale mysle, że to nie powód nocnych pobudek które trwaja juz dłuższy czas. Jak wychodziły jedynki to te kreski pokazały się jak skończyła 2 miesiące a jedynki wyszły jak skończyła 5.

Dzis w ogóle jakiś dół mnie dopadł. Wkurza mnei, że ona nadal nie je butli i te pobudki nocne :/ Od rana normalnie płakać mi sie chce:/
    Mała jest takim dzikuskiem płacze jak przychodzi ktoś do nas ( choć jak widzi ludzi w sklepie czy gdziekolwiek i ktos coś do niej gada jest ok) my jak idziemy do kogoś tez płacze zanim sie nie oswoi. Jak bysmy byli w pl to czasami została by jedna babcia czasami druga i nie była bym tylko ja ma kuzynów i w ogóle obyłaby sie z ludzmi a tak to jest jak jest ...
    W nocy jak się budzi i mąż ja bierze to płacz łzy jak grochy dopiero biorą ją ja i się koala zawiesza i spokój ( bardzo to miłe, że tak na mnie reaguje, ale z czasem może byc uciążliwe )

Ale się rozpisałam, każdy chciałby miec idealne dziecko heh nasza emi jest bardzo grzeczna ogólnie w dzień, więc pocieszam się tym , że mogłoby byc o wiele gorzej :) koniec :)

201509284965.png
    201703075565.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina dzieci tka Maja ze strachem przed obcymi kolo 8 miesiaca, to calkiem normalne, zaczyna sie tzw. lek separacyjny, u nas trwalo to bardzo dlugo. Dziecko na tym etapie czesto mysli ze Ty i Ono to jednosc. Nie ma sie czym przejmowac. Ten lek moze miec tez wplyw na podudki nocne. Trzeba przeczekac, nic sie nie da zrobic :)

Ewelina1989 lubi tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O i jeszcze zauważyłam właśnie, że jedynka nam wychodzi górna. wczoraj to widziałąm, ale myślałam, że mi sie zdaje, ale dziś to miejsce jest dużo bielsze. Az mi sie humor jakoś poprawił. A właśnie a co wy dajecie na ząbkowanie? My mamy, żel wczoraj jej smarowałam dziąsła, ale jeśli budzi się od ząbków to on nie pomógł.

201509284965.png
    201703075565.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina w te najciezsze noce to Paracetamol lub ibuprofen, jak czytam sklad zeli to chyba to i tak lepsze rozwiazanie i przespi spokojnie noc. Oczywiscie nie dluzej niz 2-3 noce.

17u93e5exqfllrog.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z kolei się martwię że Lena to takie cygańskie dziecko... No tez z nikim w de nie zostaje ale tez się nie boi nikogo i pójdzie ani nawet się nie obejrzy za mną, z jednej str to dobrze bo wiem że z przedszkolem nie będzie trudno jej zostawać ale z drugiej hmm....
    Ewelina ja nie będę dobrym doradcą w sprawie zębów bo Lenie w sumie wyszły noir wiadomo kiedy bo bez objawów :-) , tylko jedynki górne i dwojki i chyba dolne dwójki jak szły na raz to trochę było źle, ale u nas pomagał dentinox i granulki osanit, choć wiem że one nie na każde dziecko działają, ale spróbować mozesz bo jest tanie i homeopatyczne

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annaki no u nas jedynki na dole wyszły bez objawów a teraz właśnie cos tam sie zaczyna dziać z dwójkami dolnymi i ewidentnie wychodzi górna jedynka

201509284965.png
    201703075565.png
  • Wendy Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena gdybym mieszkala dalej w miescie to by to byla zdecydowanie jakas mobilizacja dla mnie.Bo i ludzie mnie tam czesciej zaczepiali i slyszalo sie na ulicy ciagle rozmowy,cos tam zawsze lapalam albo domyslalam sie.Tu na wiosce to ja chyba tylko spaceruje no i tam sporadycznie ktos przejdzie.Bardzo rzadko jest sytuacja abym z kims musiala czy tez mogla porozmawiac.Nawet mieszkamy w takim zakatku wioski ze tylko 2 sasiadow obok,reszta dalej,nikt mi pod oknami nie chodzi nawet zebym mogla posluchac tego szwargotu.

Monika moj najmlodszy jeszcze nie ma 5 a ze starszymi to powiem tak ze hmmm ani nie wiem jak i kiedy im wyszly,ani zbytnio nie interesowalam sie tym i chyba bylo bezobjawowo.Na zeby nie stosuje nic

Ewelina to tak jak Endokobietka pisze,to taki lek separacyjny a to ze sie budzi w nocy to norma,moj tez w tym wieku sie ciagle budzil i tylko cyc i cyc,mialam wrazenie ze cala noc go karmie non stop.To zeby,u nas identycznie bylo mimo ze dopiero dlugo pozniej zauwazylam,ze cos tam sie przebija.

Orchidea a nie pamietam czy pisalas,to jaki teraz macie lepszy model mieszkania czy domek?Nie przejmuj sie moj maly to samo,lizanie pilota uwielbia,kontakty dzialaja na niego jak magnes a wczoraj chyba wypil mi z 1\4 wanienki wody jak nie patrzylam he he no ale madra matka dala mu jeszcze kubeczek do zabawy to ulatwilo mu zadanie.

pmzt5tj.png

• Mamax Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj Julian narazie ma tylko jedynki i dwojki a teraz ida dolne trojki i niestety nie dosyc ze wolno te zeby wychodza to jeszcze kazdy jest odchorowany goraczka i bolem :-(

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
‹‹ 739 740 741 742 743 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ