Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Endokobietko a jest określone do kiedy moze mieć? Ciekawe czy Emi to ogarnie do 3rz, bo w tym naszym chyba musi. Ale Jas jest jeszcze w żłobku tak? to w zlobku chyba inaczej.
A swoja droga jakie mniej wiecej są ceny żłobków bo nigdy nie wiadomo, moze będę musiala posłać Emi na jakieś 3 godziny jakbym nie dawala radyWiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2017, 14:34
-
Jas jest w duzym przedszkolu i jest w grupie zlobkowej za ok 2 tygodni przechodzi do przedszkolakow, ale tam tez Maja jeeszcze na poczatku mpieluchy.
W Hamburgu miasto placi za 5 godzin dziennie opieke nad dziecmi i jest to obojetne czy to zlobek czy przedszkole, maksymalnie mozna doplacic 204 (zalezy to od zarobkow rodzicow i od ilosci godzin). -
Endokobietko to tanio u Was to przedszkole...fajnie,to ja jak Leonka bym posłała tylko na 5 godz nie musiałabym nic płacić u nas chyba nie dopłacają niestety,bo z tego co słyszałam jest przedszkole drogie,ale dokładnie jeszcze sie nic nie dowiadywałam.
Ewelina ja mam pare metrów od domu KIT-e chce tam na dniach dzwonić,wiec jak sie cos dowiem ciekawego to dam znać..
A u Was córa jest Emilia a druga przypomnij jak bedzie miała na imię?My mamy juz imię dla dziewczynki jeszcze jak w ciąży z Leonkiem byłam,wiedzieliśmy juz ze chłopak bedzie i szukaliśmy dla chłopca,ale powiedziałam Mężowi ze dla dziewczynki mi się Diana podoba,a on podłapał wiec teraz jak okazało sie ze córa to juz sie nie musieliśmy zastanawiać a dla 2 chłopca nie mieliśmy,choć mi cos po głowie chodził Stefan
Ewelina to Twoja córa pije jeszcze z butelki?mm i kaszkę?ile razy dziennie?bo u nas 180ml rano mm, a na noc kaszka.
Do kiedy dziecko powinno/moze pic z butelki?do kiedy mm?kiedy to zwykle ze sklepu mleko?Powiecie drogie mamusie jak to u Was było/jest?
Endokobietko ja to lubię jak nas 'zamęczasz' taki mądrościami wiec jak najcześciej poproszę!Tez pamietam jak pisałaś o tym bólu,nawet dzisiaj o tym myslalam,ze u mojego Leona sie to sprawdza,bo jestem przez niego bardzo podrapana,on czasami moze i troche w złości lub w celu zaczepki,ale najcześciej chce dobrze,nie wie,ze robi źle,mama robi mu gili gili i on pózniej mi tez chce zrobić a to ze nie wolno drapać i trzeba delikatnie tylko pod paszkami to juz nie wie...nie ma na razie delikatności w sobie nawet jak chce sie przytulić to czesto nie potrafi wymierzyć i az w moja głowę uderzy.
Ja tak na spokojnie do ciąży podchodzę,nie stresuje sie i nie myśle zbyt wiele bo to nic nie da,czasem tylko przejdzie taka mysl,zeby tylko moje dzieci zdrowe były.Ale tak podchodzę do tego optymistycznie,ze nic złego sie nie wydarzy,a z 2 strony co ma byc to bedzie..w 1 ciąży to troche szybciej u gin byłam,ale tez juz serduszko było chyba 6tc,a teraz w 8tc.Ale moze temu mam taki spokój,bo moje ciąże są książkowe i nie mam żadnych problemów i powodów do stresu.
Ewelina co do łóżka to Leoś bedzie miał rok i 8 msc jak urodzi się mu siostra i nie widze go chyba w normalnym łożku,bo sie strasznie rzuca...wiec chyba go zostawię w jego łóżeczku a dla Diany kupie dostawkę do mojego łóżka i jak z niej wyrośnie to wtedy przeniosę ja do łóżeczka po Leonku a mu cos kupie normalnego.A u Was jak?Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2017, 15:32
-
U nas placi sie przedszkole chyba tam od 45 do ok 100 €. Wiem, ze tez mozna sie starac o.doplate. I cos slyszalam, ze żłobek ok 300€, ale musimy sami to sprawdzić, zeby wiedziec w razie wu bo ja tak myślę ze na 3 godziny fajnie bylo by ja w razie czego dać bo ona jest bardzo za dziećmi a z drugiej strony wiosna rodzę to juz będziemy chodzic na plac zabaw itp. Zobaczymy jak będzie
Natusia u nas będzie Eliza w zasadzie jak jeszcze płci nie znalismy to tez juz imie mieliśmy.
Emi pije na noc rozrabiam jej mm z kaszka mieszam i w nocy mleko jak sie obudzi. W dzien tez czasami jej dam zazwyczaj jak nie wychodzimy na dwor w południe to ona taka marudna to jej daje. Ja czytalam, ze mm do 3rz ale to myślę, ze indywidualna sprawa zależy od dziecka. Emi je platki z mlekiem na śniadanie i z normalnym mlekiem jej robie i jest ok.
A i co do lozka Emi od 1 urodzin spi w tym doroslym w nim jest barierka bo ona tez z tych wiercących i ja jeszcze na noc obkładam ppduszkami jakby tak wstala i pomyslala ze jest w tym dziecięcym lzeczku choć to sie nie zdaża, ale nie zaszkodzi. Jak sie budzi to siedzi i mnie wolaWiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2017, 17:29
-
Natusia, tak w Hamburgu mamy super z placeniem za zlobek i przedszkole (od 1.8.2014 - takze mam w tej kwestii mega szczescie) To byla obietnica wyborcza obecnego burmistrza miasta, ktora spelnil w miesiac po objeciu stanowiska, wszystkie dzieci maja prawo do 5 godzin opieki i obiadu dziennie. Dlatego miejsca w zlobku trzeba szukac najlepiej przed urodzeniem dziecka ale pierwszenstwo maja dzieci pracujacych rodzicow i te na wieksza ilosc godzin.
W oddalonym o pare km Pinnebergu, ktory wiekszosc traktuje jak dzielnice Hamburg, a ktory terytorialnie nalezy do Schelswig-Holstein placilabym 444 euro i jeszcze Jakis dodatek bo Jas jest dodatkowo w Früh-i Spätdienst, bo jego grupa regularna jest od 8 do 16. Wtedy nie oplacaloby sie chodzic do pracy, powaznie. -
Ewelina jeden u mnie w pracy ma bliznieta i placil 550 od 1 dziecka, mial znizke, bo inaczej 650 za dziecko za miesiac na 10 godzin. Ale on ma bardzo wysokie stanowisko wiec go na to stac.
A pamietacie Amarante i Jole83?
Ich maluchy tez juz chodza na zlobka, ale wlasnie na te darmowe 5 godzin, a dziewczyny obie znalazly prace. Jola pracuje w zlobku narazie jako Springer i chyba na 450 euro, ale jak ktos jest chory to pracuje caly dzien, a Amaranta bedzie pracowala od 1.2 z niepelnosparawnymi na pol etatu. Czyli obie dziewczyny w zawodzie. Wiecie, jestem z nich mega dumna, bo super sobie poradzily, Jola jest tutaj od wrzesnia 2014 roku a poradzila sobie z jezykiem (wczesniej nie umiala niemieckiego) i pracuje, mlody chodzi do zlobka. Amaranta zostala po urlopie wychowawczym zwolniona z pracy, miala krotka przerwe(jakies 4-5 miesiecy) na adaptacje zlobkowa dziecka, obrone drugich studiow, przeprowadzke, mala ma juz 1,5 roku a ona wraca do pracy. Fajnie sie im poukladalo.
-
nick nieaktualnyEndokobietko pozdrow dziewczyny i pogratuluj im. Super, ze im tak wyszlo jak chcialy. A pamietam jak z Jola właśnie pisalam o obawach jezykowych bo obie nie znalysmy praktycznie ani slowa po niemiecku przyjezdzajac tutaj
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2017, 05:47
-
Nasz zlobek 300 eurakow....Waldorf Kindergaten,...
Dziewczyny mam pytanie wazne. Wiecie moze jak przelac bezpiecznie i tanio pieniadze z Niemiec na konto w Polsce (zlotowki)?
Kiedys zrobilam normalnie przelew z konta i bardzo duza oplata dodatkowa byla.
-
PsotkaKotka w zlotowkach to nie wiem ja przelewalam ale na polskie walutowe w euro i wtedy nie ponosilam zadnych kosztow...
Ja tez mam dziewczyny pytanie bo tak mi dzis w pracy ta myśl do glowy i tak sie zastanawiam... Jak zajde w ciaze i pojde na Beschäftigungsverbot jak to wyglada z wyplata? Orientujecie sie? Monika, Endokobietka? Wy pewnie zorientowane z waszymi zawodami...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
nick nieaktualnyCierpliwa dostajesz 100% wyplatyna BVB. Tylko, ze pracodawca moze ci zaoferować np. prace biurową i zdaje sie, ze nie mozesz odmowic.
Aha, i u nas uczennice jak sa w ciazy to nie dostaja BVB tylko zwykle zwolnienie lekarskie, w sumie jesli o pieniadze chodzi to wychodzi na to samo, nie wiem czemu uczennicom lekarze nie wystawiaja BVB.
My robilismy normalnie przelew z niemieckiego konta na polskie i nie mieliśmy zadnych oplat (oba konta w Ing), natomiast w polskiego na niemieckie zawsze jest oplata za przewalutowanie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2017, 13:27
-
Minika dzieki :* wiedzialam ze moge na ciebie liczyc... No ja narazie jestem normalnym pracownikiem i zaczelam sie zastanawiac jakby to bylo jakby teraz cos bylo... bo ze dostalabym zwolnienie a pozniej verbot to wiem w 100% raz ze wzgledu na charakter mojej pracy a dwa ze wzgledu na problemy z zajsciem a dwa na problemy z poprzednia ciaza... a juz wtedy ze wzgledu na ryzyko od momentu jak badanie z krwi w klinice pokazalo ciaze dostalam nakaz stawic sie jeszcze tego samegi dnia u nich po zwolnienie albo wziac do czasu pierwszej wizyty w klinice juz na usg zwolnienie od Hausarzta... co do pracy biurowej u mnie nie ma takiej opcji moze jakbym byla wykwalifikowabym juz fachkraftem to szybciej ale tak to szczerze watpie... choc moglabym i tak pracowac mi by to nie szkodzilo byle nie dzwigac i nie narazac sie na kontakty z agresywnymi mieszkancami bo ryzykowac bym nie ryzykowala...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
nick nieaktualny
-
Monia no ja za pierwszym razem zwolnienie a w pracy od razu powiedzieli zebym bvb przyniosla, no ale pozniej zaczelo sie kielbasic no i skonczylo sie jak sie skonczylo... a teraz nawet moj gin nie z kliniki tez dmucha na mnie wiec z obu stron by mnie na bvb pociskali...
A ja bym nie protestowala raczej po tym wszytkim...
Zastanawialam sie tylko czy wlasnie jest normalna wyplata czy jakis procent itp.
Ale dalas mi do myslenia i zaczelam sie zastanawiac jak by to bylo zajsc na ausbildungu? Normalnie tak jak na umowe o prace czy to sie juz rzadzi innymi prawami? Mam na mysli ciaze zwolnienie elternzeit itp... no i co ze szkola wtedy? Przerwa ogolna we wszystkim czy w pracy a szkola nadal? Hmmmm...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
nick nieaktualnyCuerpliwa wszystko jest tak samo na Ausbildung, bo masz normalny Arbeitsvertrag. Jedyne co, to zauwazylam i nawet babka która mi przekazuje Krankenwerwaltung sama tez zwrocila uwage, że uczennicom zadko wystawiają od razu BVB, raczej zwolnienia ciążowe. I tu wlasnie musze dopytac czy tez po 6 tygodniach takiej uczennicy placi KK. Ale raczej tak.
A przerwa w szkole musi byc nadrobiona, czyli dziewczyny spadają rok czy nawet dwa nizej. Spotkalam się z przypadniem, ze dziewczyny hest 5-ty rok w drugiej klasie przez dwie ciąże z rzędu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2017, 22:46
-
No pewnie kk placi... i chyba wtedy tez tylko 60%? A czyli szkola wtedy tez odpada... No ale w moim przypadku jakbym faktycznie poszla na polozna to mysle ze pracowac wtedy moze bym mogla jeszcze troche...w koncu to cos innego troche... choc watpie zeby lekarz sie zgodzil
No ale narazie mam prace wiec jest ok...
Wpadli mi to do glowy bo po przerwaniu stymulacji o dziwo cykli kilka bylo jak w zegarku i poprzedni nagle mega dlugi i mimo zabezpieczenia troche spanikowalam i zaczelam nad wszystkim myslec... choc teraz to w ogole byloby skomplikowane bo niedawno zmienialam placowke na lepiej platna i jestem jeszcze na probnej...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700