X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2017, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina to zalezy od przedszkola, u nas moze miec.

17u93e5exqfllrog.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 25 stycznia 2017, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietko a jest określone do kiedy moze mieć? Ciekawe czy Emi to ogarnie do 3rz, bo w tym naszym chyba musi. Ale Jas jest jeszcze w żłobku tak? to w zlobku chyba inaczej.
    A swoja droga jakie mniej wiecej są ceny żłobków bo nigdy nie wiadomo, moze będę musiala posłać Emi na jakieś 3 godziny jakbym nie dawala rady

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2017, 14:34

201509284965.png
    201703075565.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2017, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jas jest w duzym przedszkolu i jest w grupie zlobkowej za ok 2 tygodni przechodzi do przedszkolakow, ale tam tez Maja jeeszcze na poczatku mpieluchy.
    W Hamburgu miasto placi za 5 godzin dziennie opieke nad dziecmi i jest to obojetne czy to zlobek czy przedszkole, maksymalnie mozna doplacic 204 (zalezy to od zarobkow rodzicow i od ilosci godzin).

17u93e5exqfllrog.png
  • Natusia_mamusia Ekspertka

Wysłany: 25 stycznia 2017, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietko to tanio u Was to przedszkole...fajnie,to ja jak Leonka bym posłała tylko na 5 godz nie musiałabym nic płacić :) u nas chyba nie dopłacają niestety,bo z tego co słyszałam jest przedszkole drogie,ale dokładnie jeszcze sie nic nie dowiadywałam.

Ewelina ja mam pare metrów od domu KIT-e chce tam na dniach dzwonić,wiec jak sie cos dowiem ciekawego to dam znać..
    A u Was córa jest Emilia a druga przypomnij jak bedzie miała na imię?My mamy juz imię dla dziewczynki jeszcze jak w ciąży z Leonkiem byłam,wiedzieliśmy juz ze chłopak bedzie i szukaliśmy dla chłopca,ale powiedziałam Mężowi ze dla dziewczynki mi się Diana podoba,a on podłapał :) wiec teraz jak okazało sie ze córa to juz sie nie musieliśmy zastanawiać :D a dla 2 chłopca nie mieliśmy,choć mi cos po głowie chodził Stefan :D
    Ewelina to Twoja córa pije jeszcze z butelki?mm i kaszkę?ile razy dziennie?bo u nas 180ml rano mm, a na noc kaszka.

Do kiedy dziecko powinno/moze pic z butelki?do kiedy mm?kiedy to zwykle ze sklepu mleko?Powiecie drogie mamusie jak to u Was było/jest?

Endokobietko ja to lubię jak nas 'zamęczasz' taki mądrościami :D wiec jak najcześciej poproszę!Tez pamietam jak pisałaś o tym bólu,nawet dzisiaj o tym myslalam,ze u mojego Leona sie to sprawdza,bo jestem przez niego bardzo podrapana,on czasami moze i troche w złości lub w celu zaczepki,ale najcześciej chce dobrze,nie wie,ze robi źle,mama robi mu gili gili i on pózniej mi tez chce zrobić a to ze nie wolno drapać i trzeba delikatnie tylko pod paszkami to juz nie wie...nie ma na razie delikatności w sobie nawet jak chce sie przytulić to czesto nie potrafi wymierzyć i az w moja głowę uderzy.

Ja tak na spokojnie do ciąży podchodzę,nie stresuje sie i nie myśle zbyt wiele bo to nic nie da,czasem tylko przejdzie taka mysl,zeby tylko moje dzieci zdrowe były.Ale tak podchodzę do tego optymistycznie,ze nic złego sie nie wydarzy,a z 2 strony co ma byc to bedzie..w 1 ciąży to troche szybciej u gin byłam,ale tez juz serduszko było chyba 6tc,a teraz w 8tc.Ale moze temu mam taki spokój,bo moje ciąże są książkowe i nie mam żadnych problemów i powodów do stresu.

Ewelina co do łóżka to Leoś bedzie miał rok i 8 msc jak urodzi się mu siostra i nie widze go chyba w normalnym łożku,bo sie strasznie rzuca...wiec chyba go zostawię w jego łóżeczku a dla Diany kupie dostawkę do mojego łóżka i jak z niej wyrośnie to wtedy przeniosę ja do łóżeczka po Leonku a mu cos kupie normalnego.A u Was jak?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2017, 15:32

klz9tv73zduvfwch.png
    qb3c20mmbats3a28.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 25 stycznia 2017, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas placi sie przedszkole chyba tam od 45 do ok 100 €. Wiem, ze tez mozna sie starac o.doplate. I cos slyszalam, ze żłobek ok 300€, ale musimy sami to sprawdzić, zeby wiedziec w razie wu bo ja tak myślę ze na 3 godziny fajnie bylo by ja w razie czego dać bo ona jest bardzo za dziećmi a z drugiej strony wiosna rodzę to juz będziemy chodzic na plac zabaw itp. Zobaczymy jak będzie

Natusia u nas będzie Eliza w zasadzie jak jeszcze płci nie znalismy to tez juz imie mieliśmy.
    Emi pije na noc rozrabiam jej mm z kaszka mieszam i w nocy mleko jak sie obudzi. W dzien tez czasami jej dam zazwyczaj jak nie wychodzimy na dwor w południe to ona taka marudna to jej daje. Ja czytalam, ze mm do 3rz ale to myślę, ze indywidualna sprawa zależy od dziecka. Emi je platki z mlekiem na śniadanie i z normalnym mlekiem jej robie i jest ok.
    A i co do lozka Emi od 1 urodzin spi w tym doroslym w nim jest barierka bo ona tez z tych wiercących i ja jeszcze na noc obkładam ppduszkami jakby tak wstala i pomyslala ze jest w tym dziecięcym lzeczku choć to sie nie zdaża, ale nie zaszkodzi. Jak sie budzi to siedzi i mnie wola

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2017, 17:29

201509284965.png
    201703075565.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2017, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natusia, tak w Hamburgu mamy super z placeniem za zlobek i przedszkole (od 1.8.2014 - takze mam w tej kwestii mega szczescie) To byla obietnica wyborcza obecnego burmistrza miasta, ktora spelnil w miesiac po objeciu stanowiska, wszystkie dzieci maja prawo do 5 godzin opieki i obiadu dziennie. Dlatego miejsca w zlobku trzeba szukac najlepiej przed urodzeniem dziecka :) ale pierwszenstwo maja dzieci pracujacych rodzicow i te na wieksza ilosc godzin.
    W oddalonym o pare km Pinnebergu, ktory wiekszosc traktuje jak dzielnice Hamburg, a ktory terytorialnie nalezy do Schelswig-Holstein placilabym 444 euro i jeszcze Jakis dodatek bo Jas jest dodatkowo w Früh-i Spätdienst, bo jego grupa regularna jest od 8 do 16. Wtedy nie oplacaloby sie chodzic do pracy, powaznie.

17u93e5exqfllrog.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 26 stycznia 2017, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokonietko to to 444€ to jakiś kosmos. U nas obiady są osobno płatne

201509284965.png
    201703075565.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2017, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina jeden u mnie w pracy ma bliznieta i placil 550 od 1 dziecka, mial znizke, bo inaczej 650 za dziecko za miesiac na 10 godzin. Ale on ma bardzo wysokie stanowisko wiec go na to stac.

A pamietacie Amarante i Jole83?
    Ich maluchy tez juz chodza na zlobka, ale wlasnie na te darmowe 5 godzin, a dziewczyny obie znalazly prace. Jola pracuje w zlobku narazie jako Springer i chyba na 450 euro, ale jak ktos jest chory to pracuje caly dzien, a Amaranta bedzie pracowala od 1.2 z niepelnosparawnymi na pol etatu. Czyli obie dziewczyny w zawodzie. Wiecie, jestem z nich mega dumna, bo super sobie poradzily, Jola jest tutaj od wrzesnia 2014 roku a poradzila sobie z jezykiem (wczesniej nie umiala niemieckiego) i pracuje, mlody chodzi do zlobka. Amaranta zostala po urlopie wychowawczym zwolniona z pracy, miala krotka przerwe(jakies 4-5 miesiecy) na adaptacje zlobkowa dziecka, obrone drugich studiow, przeprowadzke, mala ma juz 1,5 roku a ona wraca do pracy. Fajnie sie im poukladalo.

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 stycznia 2017, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietko pozdrow dziewczyny i pogratuluj im. Super, ze im tak wyszlo jak chcialy. A pamietam jak z Jola właśnie pisalam o obawach jezykowych bo obie nie znalysmy praktycznie ani slowa po niemiecku przyjezdzajac tutaj :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2017, 05:47

• PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2017, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasz zlobek 300 eurakow....Waldorf Kindergaten,...

Dziewczyny mam pytanie wazne. Wiecie moze jak przelac bezpiecznie i tanio pieniadze z Niemiec na konto w Polsce (zlotowki)?
    Kiedys zrobilam normalnie przelew z konta i bardzo duza oplata dodatkowa byla.

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2017, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PsotkaKotka w zlotowkach to nie wiem ja przelewalam ale na polskie walutowe w euro i wtedy nie ponosilam zadnych kosztow...

Ja tez mam dziewczyny pytanie bo tak mi dzis w pracy ta myśl do glowy i tak sie zastanawiam... Jak zajde w ciaze i pojde na Beschäftigungsverbot jak to wyglada z wyplata? Orientujecie sie? Monika, Endokobietka? Wy pewnie zorientowane z waszymi zawodami...

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 stycznia 2017, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cierpliwa dostajesz 100% wyplatyna BVB. Tylko, ze pracodawca moze ci zaoferować np. prace biurową i zdaje sie, ze nie mozesz odmowic.
    Aha, i u nas uczennice jak sa w ciazy to nie dostaja BVB tylko zwykle zwolnienie lekarskie, w sumie jesli o pieniadze chodzi to wychodzi na to samo, nie wiem czemu uczennicom lekarze nie wystawiaja BVB.

My robilismy normalnie przelew z niemieckiego konta na polskie i nie mieliśmy zadnych oplat (oba konta w Ing), natomiast w polskiego na niemieckie zawsze jest oplata za przewalutowanie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2017, 13:27

• Natusia_mamusia Ekspertka

Wysłany: 27 stycznia 2017, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PsotkaKotka ja bym radziła skorzystać z internetowego kantoru,ja zawsze tak robię :) Wysyłasz z niemieckiego konta do kantoru oni wymieniają na złotówki i przesyłają Ci na polskie konto juz w złotówkach,chyba tak najlepszy kurs wychodzi.

klz9tv73zduvfwch.png
    qb3c20mmbats3a28.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2017, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Minika dzieki :* wiedzialam ze moge na ciebie liczyc... No ja narazie jestem normalnym pracownikiem i zaczelam sie zastanawiac jakby to bylo jakby teraz cos bylo... bo ze dostalabym zwolnienie a pozniej verbot to wiem w 100% raz ze wzgledu na charakter mojej pracy a dwa ze wzgledu na problemy z zajsciem a dwa na problemy z poprzednia ciaza... a juz wtedy ze wzgledu na ryzyko od momentu jak badanie z krwi w klinice pokazalo ciaze dostalam nakaz stawic sie jeszcze tego samegi dnia u nich po zwolnienie albo wziac do czasu pierwszej wizyty w klinice juz na usg zwolnienie od Hausarzta... co do pracy biurowej u mnie nie ma takiej opcji moze jakbym byla wykwalifikowabym juz fachkraftem to szybciej ale tak to szczerze watpie... choc moglabym i tak pracowac mi by to nie szkodzilo byle nie dzwigac i nie narazac sie na kontakty z agresywnymi mieszkancami bo ryzykowac bym nie ryzykowala...

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 27 stycznia 2017, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PsotkaKotka ja normalnie przez Internet z niemieckiego na polskie wysylam. Przelucznik podobnie jak w kantorze. Bez oplat. Jedynie jak place polska karta to jakas oplata za przewalutowanie chyba jest.

201509284965.png
    201703075565.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 stycznia 2017, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cierpliwa ja tez tak od razu pomyślałam, te pewnie od razu dostalabys BVB, no ale teoretycznie...u nas Krankenschwestern i Altenpflegerinen dostają od razu BVB i nikt nie wpada na pomysl zmiany im charakteru pracy :)

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2017, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia no ja za pierwszym razem zwolnienie a w pracy od razu powiedzieli zebym bvb przyniosla, no ale pozniej zaczelo sie kielbasic no i skonczylo sie jak sie skonczylo... a teraz nawet moj gin nie z kliniki tez dmucha na mnie wiec z obu stron by mnie na bvb pociskali...
    A ja bym nie protestowala raczej po tym wszytkim...
    Zastanawialam sie tylko czy wlasnie jest normalna wyplata czy jakis procent itp.

Ale dalas mi do myslenia i zaczelam sie zastanawiac jak by to bylo zajsc na ausbildungu? Normalnie tak jak na umowe o prace czy to sie juz rzadzi innymi prawami? Mam na mysli ciaze zwolnienie elternzeit itp... no i co ze szkola wtedy? Przerwa ogolna we wszystkim czy w pracy a szkola nadal? Hmmmm...

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 stycznia 2017, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cuerpliwa wszystko jest tak samo na Ausbildung, bo masz normalny Arbeitsvertrag. Jedyne co, to zauwazylam i nawet babka która mi przekazuje Krankenwerwaltung sama tez zwrocila uwage, że uczennicom zadko wystawiają od razu BVB, raczej zwolnienia ciążowe. I tu wlasnie musze dopytac czy tez po 6 tygodniach takiej uczennicy placi KK. Ale raczej tak.
    A przerwa w szkole musi byc nadrobiona, czyli dziewczyny spadają rok czy nawet dwa nizej. Spotkalam się z przypadniem, ze dziewczyny hest 5-ty rok w drugiej klasie przez dwie ciąże z rzędu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2017, 22:46

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2017, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No pewnie kk placi... i chyba wtedy tez tylko 60%? A czyli szkola wtedy tez odpada... No ale w moim przypadku jakbym faktycznie poszla na polozna to mysle ze pracowac wtedy moze bym mogla jeszcze troche...w koncu to cos innego troche... choc watpie zeby lekarz sie zgodzil :/
    No ale narazie mam prace wiec jest ok...
    Wpadli mi to do glowy bo po przerwaniu stymulacji o dziwo cykli kilka bylo jak w zegarku i poprzedni nagle mega dlugi i mimo zabezpieczenia troche spanikowalam i zaczelam nad wszystkim myslec... choc teraz to w ogole byloby skomplikowane bo niedawno zmienialam placowke na lepiej platna i jestem jeszcze na probnej...

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• kruszynka5 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2017, 06:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam :) Mam pytanie czy będąc na Beschäftigungsverbot to pierwsze 3 miesiące płaci mi 100% firma, a później resztę Krankenkasse 60 czy 80% jak to wygląda?

3jgx43r8kbrl47x9.png

Kruszynka5
‹‹ 845 846 847 848 849 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ