Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej dziewczyny, nie bylo mnie 4 dni, ale juz powoli nadragiam.
My po bilansie 3 latka, wizycie u dentysty i ostatniej szczepione (nastepna kolo 6 roku zycia) - 3. dawka Meninkokokki typ B. Nienawidze szczepoionek, cala noc nie spalam bo obserwowalam, ale spal spokojnie i nie bylo goraczki, tylko marudzi ze go Ramie mocno boli.
Bilans suer: 92,5 cm, 13,2 kg, lekarz zadowlony, zwlaszcza z mowy.
Dentysta bajka, moje dziecko bylo dopiero 2 raz, ale kocha tam chodzic. Powiedzial lekarzowi dzien dobry i otworzyl buzie juz w progu
Sobotni basen tez udany, tlumaczylam caly piatek (moja Kita byla w piatek i poniedzialek zamknieta) ze trzeba sluchac pana i sie uczyc plywac i poskutkowalo. Tylko ze skakaniem do wody mamy maly problem, ale nic na sile, jak sie boi to poczekamy, chociaz nauczyciel go zlapal i wrzuciol z calej sily do wody. Jas nie byl zadowolony, byly lzy w oczach ale nie bylo placzu. Jeszcze 9 lekci, moze przelamie ten strach, zobaczymy.
Zaraz lece do KITY, mam dzis rozmowe w sprawie zmiany grupy zlobkowej na przedszkolna, bede ogladac nowa Gruppe i zapoznam sie z paniami.
-
nick nieaktualnyDewa ja tez mialam bezplatnie i tylko raz to pilam. Jak ten raz wyjdzie zly to wtedy powtarzają i na powtórce juz pije się ten slodki roztwór dwa razy.
Ewelina rajstopy polecam z Tchibo, jedyne z którymi nic sie nie stało, bardzo miękkie, a ze wzgledu na azs małego staram sie na to zwracac uwagę. Ale nie mialam z hm, a skoro Magdalena poleca to przetestuje następne. -
Z tego erste famili mamy rajstopy te coenkie chyba nie jest tak źle. Fakt jak mala byla malutka mielismy skarpety z hm i byly moimi ulubionymi. Tchibo nie mam nigdzie w pobliżu x ale w piątek prawdopodobnie znowu jedziemy do pl to moze uda sie zajrzeć do Tchibo.
-
Magdalena i jak zel? Przyszedl juz? PRobowalas?
Ja znow z glupim pytaniem Monia
A wiec mam umowe jeszcze na okres ptobny po czym mam dostac normalna, ale jeszze nie wiem na jaki okres... i powiedzmy ze dostalabym ta umowe na rok i zaszlabym w ciaze... umowa skonczylaby mi sie przed porodem co wtedy? LUb skonczylaby sie w czasie elternzeit co wtedy z elternzeit?
Ja to mam ostatnio rozmyslania...
Ale czasem mysle nad powrotem do staran i stad takie moje rozmyslania...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
cierpliwa
Narazie olewam przedłużanie żelem . Właściwie chciałam tylko te hybrydy nic więcej . Wynalazłem z semilac ten hard do "przedłużania " chce go zamówić ale pierw sprawdzam jeszcze same hybrydy na moich mega krótkich paznokciach i nic sie nie dzieje wiec poprostu są mega miękkie . Dla odmiany zamówiłam pare hybryd top bazę chrom i chyba z 500 naklejek wodnych z aliexpres zobaczymy jak one bedą współpracować ale naczytałam sie dużo dobrego .
-
Cccierpliwa umowa o prace wygasa w terminie skonczenia i ciaza nie ma na to wplywu, tu jest inaczej niz w Polsce, ale jej wygasniecie nie ma wplywu na Elternzeit, Elterngeld wyliczaja z ostatnich 12 miesiecy przed urodzeniem dziecka, moglas w tym czasie pracowac Cale 12 miesiecy, a moglas tylko 3.
-
Magdalena no u mnie jak robie poerwszy raz po dluzszej przerwie to nawet 2 tyg i nie ma najmniejszego odprysku bo mam twarde paznokcie... ale juz 3-4 raz pod rzad robiac sa slabsze i jak mam dluzsze to mi sie koncowki troche scueraja... na tipsie czy na przedluzonych zelem raczej nie robie ze wzgledu na prace, a jak juz mam dluzszy urlop i zel rusze to robie cale zelowe od poczatku do konca...
To sporo rzeczy zamowilas super! A powiedz mi bo widze ze z Ali korzystasz, jak jest z platnosciami tu z de? Bo wiem jak kolezanki w pl sobie z tym radza ale zupelnie nie wiem jak to tutaj by moglo wygladac i czy przelicznik jest taki ze faktycznie jest to oplacalne...
Endokobietka dzieki za odpowiedz... mi wlasnie chodzilo o to jak to jest pozniej wszystko wyliczane itp bo ze umowa sie nie przedluza to tak mi switalo cos... tylko nie wiedzialam jak to potem jest... A powiedz jakby mi w ciazy wygasla to co potem moge sie gdzies w jc zarejestrować czy cos czy poprostu zostaje tak jak jest?Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2017, 10:05
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Cierpliwa niestety kiedyś miałam bardzo twarde paznokcie ale po długich latach robienia żeli są cieniutkie jak papier . Co chodzi o Ali to możesz sobie wybrać w jakiej walucie płacisz . Ja nawet tego nie przeliczam czy dokładnie co do centa się zgadza ale przy tych cenach co maja wszystko jedno . Tutaj np. Z Jolifin jedna karteczka z tymi naklejkami wodnymi 1,99€ czasem jakies pojedyncze w promocji za 0,99 € a na Ali około 50 blatów za 1,60€!! Wybór masz taki Że możesz chybs codziennie robić każdy palec inny przez następny rok . Jeden kolor hybrydy 1,60€ zależy jaka firma . Top i baza komplet 3€. Pilniki za pare centów frezarkę do skórek i polerowania paznokci za 1,8€ kupiłam , pyłki chrom 1€. Mega naprawę . Płatność normalnie możesz zrobić sofort Überweisung albo karta kredytowa ale z tym mam nie miłe doświadczenie . Teraz tylko sofort robię . Oczywiście musisz czekać nawet i miesiąc ale naprawdę się opłaca .
-
Endokobietka dzieki za odpowiedzi :*
Magdalena no wlasnie ja tam z tymi cenami tego.kompletnie nie ogarniam przez to ze sa w $ podane i nie wiem kompletnie jak to mniej wiecej przeliczac zeby faktycznie.sprawdzic czy mi cena pasuje czy nie... jakos nie moge tego ali ogarnac
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Jak wchodzisz normalnie na Ali przez komputer nie żadna mobilna wersja całkiem u góry masz do wyboru wysyłka do ... ja mam flagę Niemiec i od razu obok jest waluta musisz wybrać €
https://zapodaj.net/2923e09afe844.png.html>IMG_0707.PNG</a> Nad moim koszykiem .
https://zapodaj.net/3659f491b652d.png.html
Ale między $ a € jest minimalna różnicaWiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2017, 11:22
-
Aaa to teraz jestem w domu... ja zawsze mobilnie i mialam jezyk do wyboru ale waluty juz nie widzialam...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
nick nieaktualnyCierpliwa Endokobietka napisała wszystko Dodam moze ze w ciąży nie rejstrowac się w razie wygasniecia umowy w Arbeitsamt tylko w JC wlasnie. Bo w AA owszem, zarejstruja ale to oznacza ze szukasz pracy i juz czytalam o przypadku, ze urzednik niby nie wiedzial o czyjejs ciąży bo niby dziewczyna nie poinformowala i wstrzymali jej Arbeitslosengeld, nie pamietam szczegółów.
-
Dzieki dziewczyny...
Narazie to takie teoryzowanie u mnie, ale.wile wiedziec na co powinnam byc gotowa i co moze mnie kiedy czekac w czasie kiedy bede sie znow starac... wole wiedziec jakie sa mozliwosci i opcje...
MAgdalena dzieki znalazlam ta zmiane walutyMonikaDM lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Magdalena tak jak Ci dziewczyny napisały na tips koniecznie żel przed hybryda.Ja zamawiam zawsze wszystko z PL z allepaznokcie,mam wszystko w 1 miejscu.Na żelach zauważyłam nie opłaca sie oszczędzać,bo jak żel beznadziejny to duzo gorzej się robi i gorszy efekt,ja używam tylko 1 żelu nie żadnych 3?Widze,ze oblatana jestes w alliexpress ja to jeszcze nigdy tam nie zamawiałam jakos podchodzę do tego jak do jeża i zniechęca mnie ten długi czas dostawy,ale moze w końcu kiedyś sie przełamie
Ewelina a czemu się boisz,ze nie dasz sobie rady z dwójka?Przeciez sama pisałaś,ze Mąż mało pracuje tylko do 14 i to 3 dni w tygodniu...wiec ja w takiej sytuacji w ogóle bym sie nie denerwowała na Twoim miejscu.Moj Mąż normalnie pracuje,wraca najszybciej o 16-nastej,ale i o 18-nastej potrafi,a myśle ze ogarnę temat
Jeszcze jednak do PL sie wybieracie?A pamietam,ze pisałaś ze nie jedzie na święta do PL,bo sie juz boisz i ze przed porodem juz nie jedziesz...?My za jakies 2,5 tyg tez jedziemy,a wtedy w kwietniu na Wielkanoc i to by było chyba na tyle przed porodem,chyba ze cos nam wypadnie albo strzeli do głowy
Endokobietko dla mnie troche drastyczna ta metoda trenera wrzucenia z całej siły do wody tak małego dziecka.Z 1 strony dziecko moze przełamać strach,a z 2 się zniechęcić i przestraszyć.Co prawda nie znam sie na metodach nauki,ale nie lubie zmuszania czy robienia czegoś na sile.My z Leonkiem tez chodzimy raz w tyg na basen i bardzo uważam by sie nie przestraszył.
-
Dewa ja tą glukozę i w 1 ciąży i teraz mam mieć jakos w 24tc,oczywiście za darmo ale tu tak jak pisały dziewczyny jest inaczej niz w PL i pije sie tylko raz,bezsensu bo to ponoc niemiarodajne...
Cccierpliwa pozwolę sobie zapytać dlaczego przerwałas starania?bo chyba cos mnie ominęło?z powodów zdrowotnych?Ja myslalam,ze cały czas sie staracie i chcecie dzidzie.Jak nie masz ochoty odpowiadać to oczywiście nie odp,zrozumiem
-
Magdalena ci to ten sofort?
Natusia mąż pracuje do 3/4 dni do 14.30 ale w domu jest przed 16 chyba ze popołudniu to wychodzi o 13 wraca po 1. Fakt przez te godziny ma sporo wolnego. Boje nie boje lepiej mieć cos w zanadrzu, bardziej obawiam sie wieczorów kiedy go nie będzie a mala będzie miala kolki, ale mam nadzieje, ze tym razem nas to ominie. Na początku mama moja przyjedzie później tesciowa wiec nie będzie źle, ale roznie bywa. A Emi jakby poszla Np.od 10 do 13/14 to akurat obiad bym zrobila itp. No raczej nie będziemy korzystać ale jak pisalam.
No niestety tak wyszlo ze przegląd mamy w marcu. I mąż oddal tu auto do wymiany uszczelek jakiś i cos tam jeszcze i powiedział mechanik 1800€ no to trochę nas cena zabila bo w pl mechanik nam powiedział max 1500zl A temu juz musielismy 200€ za diagnozę zaplacic ( zwykly mechanik Polak) to kiedyś w aso za diagnozę 100€ zaplacilismy. Obawiam sie podróży ze ciezko będzie wysiedzieć, ale od ok miesiąca problem z nogami ustąpil, wiec moze nie będzie, źle. A mąż jakby sam pojechal a ja zaczela rodzic to ja nie mam co z Emi zrobić a tak najwyzej urodzę w pl ale mam nadzieje ze nie będzie źle. Jutro mam wizyte u lekarza zobaczymy jeszcze co ona powie.