Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Monika, Emi od urodzenia glowke mocno podnosila i nic jej nie bylo. Znam temat zespolu napiecia mięśniowego, bo synek kolezanki miał, nawet teraz zajrzałam do łóżeczka Elizka spi z otwartymi dłońmi, a to schorzenie, chyba najlatwiej rozpoznać po mocno zaciśniętych piąstkach. Na u3 napewno wspomne o tym lekarzowi, bo tez mnie to niepokoiło, ale ta plozna trochę mnie uspokoila. Mojej kuzynki sunek siedzial mając 3 miesiące, a moja inna kuzynka biegała mając 7 ( nie umiala stać, ale biec tak).
Lepszy byl by taki misiu czy pieluszka, ale taki maluszek raczej nie przytuli sie do niego placzac, bardziej uspokoi go smoczek. Uwierz mi, ze przy Emi tyle razy przeklinalam na to, ze ona nie ma żadnego pocieszyciela z reszta do tej pory. Teraz gdyby miala jakiegoś misia do spania, moze lepiej by spala. Sama nie wiem co lepsze czy placzace malutkie dziecko czy nie moc oduczenia starszaka. -
nick nieaktualnyEwelina w zadnym wypadku nie mialam zamiaru Cie nastraszyc czy cos Vincent tez w drugiej dobie juz podnosil glowke z mojego ramienia i przekrecal w druga strone, takze wiem ze to mozliwe bez zadnych skutow ubocznych. Tez wczesnie wstawal i chodzil wiec mam dobry prtyklad w domu
Co du smoczka to moze i masz racje. To moze jest tez Taki temat ze ja nie wiem Jak jest bez niego to wydaje mu sie ze lepiej bylo nie dawac u Was na odwrot. W kazdym razie chyba dziecko te smokiem to nie tragedia tym bardziej ze Vincent ma go tylko do spania. No i Jak pisalam na pewno nie bylo to za ze Jak mial smoka w buzce to od razu trzymal go samiusienki.
Pokaz mam Elize i Emi tez -
Monika, no wiesz niby z Emi nie będzie problemu oduczania smoka, ale pamietam, ze na początku jak zdazalo jej soe go chycic to ratowal on sytuacje. Sama nie wiem co gorsze.
Endokobietko to chyba tak mocno zaawansowany stan byl. Dobrze, ze szybko przeszlo. -
Ewelina ja wiem czy mocno, nikt ze mna na ten temat nie rozmawial, ale Jas przez jakeis 3 tygodnie nie odwracal glowki w lewa strone, wogole cala lewa strona byla mocno wygieta do tylu, glowa trojkatna - byl mocno "pokrzywiony", byl zablokowany glowa pod moimi zebrami przez cala ciaze, przez jakis czas po urodzeniu na jego glowce moza bylo zobaczyc 2 odcisniete zebra. W ciazy prawie sie nie ruszal .Nosilam go przy sobie 2 miesiace non stop i to pomoglo + rehabilitacja i od 3 miesiaca basen.
Lekarz i rehabilitantka byli zgodni co do tego ze dziecko trzeba nosic, wiec nosilismy Jasia, spal na nas calymi dniami lub w wozku na spacerze, ale tylko w "biegu" nawet czasem na swiatlach na przejsicu sie budzil i plakal. W nocy byl przwiazany przescieradlem do mojego brzucha. Wedlug rehabilitantki dzieki wlasnie bliskosci i kangurowaniu tak szybko wsyzstko wrocilo do normy. jak teraz wspominam to to byl cudowny okres, takie przedluzenie (lub donoszenie) ciazy. Ja lezalam na fotelu i pooogladalam wszystkie odcinki Rancza,a on sobie na mnie spal. On spal na pcozatku ok 20 godzin na dobe -
Mi sie wydaje,ze lepiej jak dziecko smoczek bierze,tzn.na pewno łatwiej dla rodzica,bo jest jakiś sposób by uspokoić płaczące dziecko w szczególności w miejscach publicznych,wiec ja nie żałuje ze Leosiowi daliśmy i teraz tez zapewne damy Mój Leoś szybko załapał,włożyłam mu do buzi i tak chwile przetrzymałam zeby nie mógł wypluć i zaciągnął az mi sie wierzyć nie chce ze jakies dziecko nie chce smoka,no ale znam takie dzieci moja siostra tez wypluwała..
Ewelina ja wcześniej nic nie pisałam,bo nie chce straszyć ale dla mnie to nie jest normalne,zeby kilkudniowe dziecko sie przekrecało...tez kojarzy mi sie to ze zbyt duzym napięciem mięśniowym..mój synek tez od razu mocno głowę trzymał,bo był duzy i silny 4kg,ale obracanie sie to jednak co innego.Porod SN na pewno przebiegał bez jakichkolwiek komplikacji?nikt na brzuch Ci nie naciskał ani na sile nie wyciągał małej?
-
Endokobietko aż tak w temacie nie jestem tak mi sie wydali, ze to tak mocno zaawansowane stadium, bo znajomej synek mial, ale u niego glownie objawialo sie to mocno zaciśniętymi paluszkami. Mówisz, ze Jas nie obracal główki a gdy spal bylas w stanie ja sama obrucic czy raczej nie? Eliza tez preferuje trzymacie glowki na prawej stronie, ale nie ma problemu z obruceniem jej. Emi tez na początku wolala trzymac glowke na jedna stronę.
Natusia polozna mi powiedziala, ze nie ma sie czym martwić, lekarz w szpitalu ja tez widzial nikt nic nie mówil, choć na u3 napewno powiem o tym. Myślę, ze waga i wielkość dziecka po urodzeniu nie ma nic do jego sily( oczywiscie jeśli ciaza jest donoszona a dziecko nie ma mniej niż 2 kg). Nikt mi jej na sile nie wyciagal i na brzuch nie naciskal. Co do smoczka Emi czasami udali sie go zassać,ale to bardziej byl przypadek niż jej chęć i jak miala 5 tygodni zrezygnowalam z dawania smoczka bo to bylo daremne. Elizie tez czasami sie udaję, narazie nie rezygnuje.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2017, 23:11
-
Ewelina1989 mój Patryk jutro kończy dwa miesiące i od samego początku nie chce smoka próbowałam dawać ale zaraz wypluwał , teraz w kryzysowych sytuacjach czasem spróbuje mu go podać ale z marnym skutkiem , pociągnie czasem jedną chwilkę i wypluwa ale cieszę się bo później mógłby być problem z odstawieniem
kruszynka5 ja piorę w persil i wszystko jest w porządku -
nick nieaktualnyKuzynka ja od samego poczatku w nastym proszku, do tej pory uzywam Ariela ale juz niedlugo. Z proszku czy plynu do prania jestem zadowolona tylko ostatnio dowiedzialam sie ze koncern Procter&Gamble testuje na zwierzetach a dla mnie jest to wystarczajacy pood zeby z nich calkowicie zrezygnowac.
-
Ewelina1989 bylam w stanie obrocic, on na poczaktu nawet nie ruszal swoja lewa strona, tak jabky nie wiedzial ze ja ma, a potem stopniowo ruszal. Lekrza mowil ze to tez spowodowane brakiem ruchow w czasie ciazy. On tez byl za wczsnie urodzony, wyszlismy ze szptiala z waga 2300.
-
Kruszynka szczerze mówiąc mamzapas z pl.
Endokobietko ja nie widzę, zeby z Elizka bylo cos nie tak. 10 mamy u3, zobaczymy co lekarz powie.
Dziewczyny potrzebuje pomocy. Poda mi ktoś linka do strony konsulatu w Monachium a konkretnie do zakladki w której mogę ustalic wizyte zeby wyrobic te papiery dla Elizki, zebysmy mogli jechac do pl. Nie mogę tego znaleźćWiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2017, 12:03
-
Ewelina1989 wrote:A jeszcze pytanie. W tym konsulacie to paszport jej wyrobią czy co? I co trzeba mieć?
Oo A Ty skąd jesteś ze do Monachium jedziesz ?
Z tego co ostatnio znajomi mówili to musisz zrobić termin w konsulacie i musisz mieć wypełniony wniosek o złożenie paszportu albo od nich możesz pobrac na miejscu albo ponoć z internetu z ich strony no i zdjęcie Małej.
Kruszynka5