Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Alphelia tutaj chodzilo o spacerowke juz ta druga na ktora sie ten wozek w przyszlosci wymieni ale rowniez nie planuje szybciej jak kolo roku poltora dziecka do innej przesadzac...
No u nas tez nie byloby wiekszego problemu z serwisem w pl zawsze sa na ten czas inne rozwiazania no ale rowniez nie zakladam z gory ze serwis bedzie potrzebny plus jak pisalam te wozki sa czesto dostepne rowniez tutaj z niektorych modeli dlatego ja nie zakladam z gory kupna w pl (zalezy od czasu oczekiwania i roznicy w cenie czy sie oplaci ryzyko) ale w pl wieksza dostepnosc stacjonarna tych wozkow wiec o pl glownie chodzi mi o to ze jak pojade moge poogladac pomacac itp...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Aa ok, to tak jak pisałam spacerówkę jak już to po roku lub później będę zmieniać. W innym wypadku to w ogóle bez sensu byłoby kupować wózek 2w1. Ja akurat nie widziałam mojego modelu tutaj, choć na stronie producenta można przejść na stronę niemiecką, więc może mają jednak ten wózek i tu. No my teraz na początku lutego się wybieramy, żeby zobaczyć na żywo, wypróbować, popytać się i doradzić ewentualnie. W tym tygodniu może uda się nam pójść tutaj zobaczyć za tym fotelikiem to zobaczymy tutejsze wózki dla porównania.
11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
01.06.2019 [*] Aniołek 7tc. -
My bylismy ostatnio w babyone to aie nacieszylismy fotelikiem hehe... a z wozkow tych 2w1 mieli glownie bugaboo joolz emmaljunge cybex tfk
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Nie, na czas naprawy w serwisie nie dają wózka zastępczego. Przynajmniej w pl. Ja swojego nie reklamowałam (po pobycie na plaży trochę zaczął trzeszczeć, bo chyba piasek się dostał, ale aż tak mi to noe przeszkadza. Co do noszenia, to spr sobie w sklepie jak się go składa rozkłada, bo trzeba będzie go chociażby do bagażnika włożyć. My też mamy b.duży bagażnik i zawsze jest na full zapakowany, jak gdzieś jedziemy (awaryjnie bieżemy łóżeczko, dużo ciuchów, by często nie prać, jakieś zabawki, bujaczek itp. Do tego nasze rzeczy (choć ich jest najmniej). W środku staram się nic nie wozić, bo to niebezpieczne. Więc tylko my+ pies, drobne zabawki i torba do przewijania, nosidło i kurtki.
Co do windy, to też miałam mieszkanie z windą, ale nie raz była konserwacja itp i trzeba było wózek znosić/wnosić lub z niego zrezygnować w danym dniu. Co do przesiadki do kolejnego wózka nie miałam na myśli wożenia na płasko, tylko na siedząco/pół siedząco, bo wiele dzieci nie chce jeździć na płasko, jak potrafi siedzieć, ale nie zawsze potrafi dobrze trzymać pozycję w tych następnych wózkach, bo ma jeszcze za słabe mięśnie (dużo takich pokrzywionych dzieci widziałam). Jeśli chodzi o użycie wózka, to unas zaaakceptowała go jak miała pół roku i w sumie do tej pory jest w użyciu (bo mi wygodniej). Często robimy długie dystanse i z wózkiem jest szybciej, no i bezpieczniej, no teraz mamy fazę buntu i wcale się nie słucha, ucieka itp (na codzień nadal używam wózka 2w1, bo jest spoko. A i bez problemu używamy naszego mieszczucha na wsi (polne nierówne drogi rozjechane przez traktory, jeździł z nami po łąkach, plaży itp.(ciężko się prowadził po drodze na budowę, błoto po kostki, tozjeżdzone ciężkim sprzętem, gdy było mokro ii na takich małych kamyczkach (koła grzęzły bo kamyczki były na głębokości ponad 3 cm i nie były niczym utwardzone). Moja siostrzenica w między czasie miała jakieś bebeto i mama mówiła że tamten wózek był gorszy od mojego sprzed 30 lat, bo był problem żeby nim po trawniku w ogrodzie jeździć (ponoć pchał się dużo trudniej nawet od naszego mieszczucha, mimo ze miał pompowane koła. Jak przyjechałam na wakacje, to nie dane mi było ich osobiście porównać, bo akurat się coś połamało i go wyrzuciła. Dlatego obejrzyjcie, popchajcie, złóżcie /rozłóżcie nim się na coś zdecydujecie. -
Jak bylam w PL ogladalam zarowno bebetto jak i adamexy na zywo i sa to dosc duze wozki. Najbardziej mi sie podobaly camarelo ale oprocz opinii mojej kolezanki, ktora do tej pory korzystala jedynie z gondoli nie slyszalam wielu pozytywnych opinii. A moj maz chce baby jogger city select zeby mozna bylo dopiac kolejne siedzisko jak Hubert bedzie mial rodzenstwo
-
Kinga dzięki za info, na pewno dokładnie to obejrzymy, poskładamy itd. Zawsze to pierwsze koty za płoty Myślę, że to dużo zależy od modelu, bo nie ma idealnej marki, której każdy wózek spasował każdemu użytkownikowi. Czytałam że np. Bebetto Holland z 2015 miał wiele opinii narzekających na ten model, a w 2016 czy w 2017 zrobili nowszą wersję i już był jednym z najczęściej sprzedawanych wózków i ludzie pisali, że między tą starszą wersją a nowszą niebo a ziemia i zadowoleni. Jakby każdy model miał być taki kiepski jak określiła go Twoja mama to nie byłoby w ogóle chętnych więcej na tą firmę i ludzie by też więcej źle o nim pisali. Pozostaje tylko sprawdzić samemu to, bo to jedyna wymierna ocena
Kinga, Ty chyba uzywasz pieluszek wielorazowych, tez chce sprobowac i potrzebuje porady. Mam otulacze(onesize) i pieluszki tetrowe oraz wkladki bambusowe (np. na noc) i otulacz w rozmiarze newborn normalne grube tetry (140g) sa do niego za duze jakbym nie poskladala wiec do niego beda male wkladki bambusowe lub tetra (110g) stad moje pytanie czy taki noworodek moze koszystac tez z otulaczy onesize czy mimo wszystko beda one za duze?
Bo juz nie wiem co jeszcze powinnam dokupic -
Ja wam powiem ze mi sie juz zdarzylo prowadzic i riko na kilku spacerach i tako 2w1 i wozek retro i babymerc z miekkim.wkladem gondola i joolz day 2 i amortyzacja najkoszmarniejsza byla w joolz podbijanie joolz i ten babymerc dodatkowo mimo ze jestem niska osoba to w tym babymerc jest wszystko tak nisko ze mimo regulacji raczki bolaly mnie rece po czssie od prowadzenia dodam ze kola nie byly w nim pompowane... retro byl koszmarny ze względu na brak skretnych kol... i co dziwne najlepiej sie tako i riko sprawdzily z wiekszym plusem na riko... mimo ze ciezsze jak ten z duzymi ale niepompowanymi kolami czy lekki joolz dla mnie w komforcie jazdy po parku polnych drozkach i chodniku nie bylo co porownywac... mam to szczęście ze sporo dzieci w rodzinie/wsrod znajomych a kazdy kupowal cos innego... i spacerowki w riko i tako byly dosc dlugo uzywane do 1,5 roku napewno... w joolz jeszcze nie doszli tak daleko a dwa pozostale bardzo szybko poszły w odstawke...
Ze spacerowek pozniejszych tez najlepsza jaka prowadzilam osobiscie to easy go virage czy miasto czy park trawa piasek plynie jak marzenie... a warod znajomych kroluje valco snap 4 sport z pompowanymi kolami jako druga spacerowka...
Skladac i rozkladac na pewno w sklepie bede bo w koncu z tych wszystkich modeli jakie sie bierze pod uwage jakos trzeba ten jeden wybrac i trzeba dokladnie sie przyjrzec...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Dziewczyny uzywalyscie może chusty? Albo używacie? Macie coś do polecenia?
Ja się zastanawiam nad tą z manduca ponieważ bardzo poleca ją moja położna ale jednak wolalabym znać opinie innych mam
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/8f32efb0b7c0.png
Bardzo zależy mi na tym żebym mogła ją sama zakładaćWiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2018, 11:34
-
A ja już mam wózek i fotelik Kupiłam podczas świątecznego urlopu w Pl. Bo w Niemczech jest dużo mniejszy wybór i nie wiem czy do porodu będę jeszcze w Polsce. Zdecydowałam się na x-landera z nowej kolekcji 2018 i zwykły fotelik z maxi cosi.
Chciałam wózek 2 w 1, z dużymi pompowanymi kołami, bo mam las pod samym domem i na pewno często będę tam spacerować, z dobrą amortyzacją, z możliwością rozłożenia spacerówki na płasko, z możliwością jeżdżenia spacerówką zarówno przodem jak i tyłem do kierunku jazdy. Chciałam też aby wózek nie miał plastikowej, półokrągłej gondoli - teraz jest to bardzo modne, a mi nieszczególnie się podoba. Chciałam też zamknąć się w kwocie 2500zł.
Jego minusem na pewno jest waga, ale ja nie będę go wnosić po schodach, więc nie ma problemu.
Mam nadzieję , że będę zadowolona z tego wózka, ale o tym się przekonam dopiero na początku czerwca.Cccierpliwa lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny jestem nowa więc może się po krótce przedstawię. Jestem Magda, mieszkamy w Dresden. Aktualnie jestem w 23 tygodniu ciąży, termin na 24 maj (choć według ostatniego USG dzidzia 3 dni starsza). W brzuszku prawdopodobnie chłopczyk, chociaż ostatnio nie chciał nam się pokazać, więc pewności nie ma, za to większość ciuszków na chłopczyka już jest .
Co do wózków to ja też zwiedziłam Niemieckie sklepy i nic mi się nie spodobało . Będziemy chyba zamawiać Bebetto Torino 2w1 i do tego fotelik Maxi Cosi Citi, choć w sklepie w pl miałam ostatnio przyjemność trochę "pojeździć" tym Bebetto i o ile jeździ się fajnie, to wydaje mi się strasznie duży jakoś, a ja jestem niska. No ale nic innego mi się nie podoba. Nie wiem jak wagowo bo nawet go nie podnosiłam, a mieszkamy na 4 piętrze bez windy , ale wózek i tak będzie stał na dole na parterze.
Ja aktualnie orientuję się w papierologii Niemieckiej i zawału dostaje :o, nie wiem jak ja to ogarnę wszystko.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2018, 11:58
Alphelia, gondi lubią tę wiadomość
-
Witaj Magda! Kokezanka kupila ostatnio bebetto volcano i jest zadowolona...
Ja tez naleze do osob niskivh ale po to regulowana raczka a dziecko wole wyciagac tak niz schylac sie bo gondola na wysokosci moich kolan/ud...
Alphelia spodoba ci sie fajne takie jezdzenie... potestu potrzachaj konkretnie bo wiadomo ze w sklepie po tej rowni bedzie kazdy przed siebie jechal...Alphelia lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Dziewczyny na kojarzę ze w toys r us i w pl i tutaj obok wózków są spoecjslnie miejsca gdzie są różne nawierzchnie np. Panele , obok trawa i np. Kamienie i belki drewnianej żeby zobaczyć jak wybrany wózek zachowuje się w konkretnym terenie
Gdzie nam się podziała
Natusia i Ewelina
-
Magdalena to fajnie, jeśli takie powierzchnie są. Właśnie chętnie bym to sprawdziła na jakiś trudniejszych nawierzchniach Z tego wszystkiego bardzo zaczęłam się ekscytować tym oglądaniem wózków na żywo. Pewnie sporą chwilę spędzę w sklepie haha
Magdalena2202 wrote:Dziewczyny na kojarzę ze w toys r us i w pl i tutaj obok wózków są spoecjslnie miejsca gdzie są różne nawierzchnie np. Panele , obok trawa i np. Kamienie i belki drewnianej żeby zobaczyć jak wybrany wózek zachowuje się w konkretnym terenie
Alphelia wrote:Witaj Magda
Ja się nie orientuję w papierologii niemieckiej, więc tym bardziej nie wiem jak to ogarnę Ja ciągle czekam na okazję pojeżdżenia sobie jakimiś wózkami, wymacania ich itd.
To przynajmniej nie jestem sama . Ja sobie zrobiłam notatki co, gdzie i kiedy ale przeraża mnie wizja tego, że tyle papierów jest do ogarnięcia a jeszcze sporo zaraz po porodzie . Ale myślę, żeby sobie wnioski wcześniej wypełnić ile się da i mieć gotowe już na po.
A powiedzcie mi - wniosek o Elternzeit składa się po porodzie czy przed?. Bo na internecie wyczytałam, że najpóźniej do 7 tygodni przed porodem czy jakoś tak, a jak pytałam szefowej to mówiła, że po porodzie. Jak to jest? -
Funnychick chyba 7 tyg przed rozpoczeciem ez a ty po porodzie jeszcze jestes na piczatlu na muyterachutz ale nie wiem teraz ile tyg... chyba ze maz bierze ez na poczatku jak ty jestes na mutterschutz to wtedy by musial przed porodem
Funnychick lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Cccierpliwa wrote:Funnychick chyba 7 tyg przed rozpoczeciem ez a ty po porodzie jeszcze jestes na piczatlu na muyterachutz ale nie wiem teraz ile tyg... chyba ze maz bierze ez na poczatku jak ty jestes na mutterschutz to wtedy by musial przed porodem
Matko dopiero teraz zaczaiłam bo mi się wszystko pomieszało.. Czyli skoro Mutterschutz trwa do 8 tygodni po porodzie a po jego zakończeniu rozpoczynam Elternzeit to faktycznie łatwiej będzie jak złożę wniosek zaraz po porodzie, bo jak złożę przed to później musiałabym korektę pewnie robić. Dziękuję bo ja cały czas myślałam, że musze ten wniosek złożyć do 7 tyg przed porodem a nie przed rozpoczęciem Elternzeit .Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2018, 15:59
-
gondi wrote:Kinga, Ty chyba uzywasz pieluszek wielorazowych, tez chce sprobowac i potrzebuje porady. Mam otulacze(onesize) i pieluszki tetrowe oraz wkladki bambusowe (np. na noc) i otulacz w rozmiarze newborn normalne grube tetry (140g) sa do niego za duze jakbym nie poskladala wiec do niego beda male wkladki bambusowe lub tetra (110g) stad moje pytanie czy taki noworodek moze koszystac tez z otulaczy onesize czy mimo wszystko beda one za duze?
Bo juz nie wiem co jeszcze powinnam dokupic
-
Funnychick wrote:To przynajmniej nie jestem sama . Ja sobie zrobiłam notatki co, gdzie i kiedy ale przeraża mnie wizja tego, że tyle papierów jest do ogarnięcia a jeszcze sporo zaraz po porodzie . Ale myślę, żeby sobie wnioski wcześniej wypełnić ile się da i mieć gotowe już na po.
A powiedzcie mi - wniosek o Elternzeit składa się po porodzie czy przed?. Bo na internecie wyczytałam, że najpóźniej do 7 tygodni przed porodem czy jakoś tak, a jak pytałam szefowej to mówiła, że po porodzie. Jak to jest?
Funnychick lubi tę wiadomość