Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Monika, nie ma sprawy Tak, domyśliłam się, że u Was to nie było tak od początku, tylko po tych feriach coś się zmieniło. Jednak może akurat coś z tego filmiku było przydatne dla Was. Może rzeczywiście potrzeba mu trochę czasu i mu przejdzie to samo z siebie. Życzę, żeby wszystko niedługo wróciło do porządku To dobrze, że trafiliście na tego lepszego chirurga i nie będziecie musieli za wszystko płacić sami.
Monika_DM lubi tę wiadomość
11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
01.06.2019 [*] Aniołek 7tc. -
Monika oby szybko sie V znow odmienilo i wrocilo do normy!
Pysia my wozek raczej albo zamowimy z pl albo tutaj na necie jeden z polskich... te wozki tutaj zadne nie spelniaja moich oczekiwan odnoanie amortyzacji itp...
Magdalena moja kuzynka ma joolz day 2 koszmarny wozek zwlaszcza na spacery po parku... bylismy w swieta to amorryzacja kuleje poza sklepowymi alejkami mega rama sie trzachala i zapakowany z wickeltasche i mala w wozku koszmarnie sie podbijal...
Oni kupili bo szukali czegos co im sie do samochodu bedzie miescic i jeszcze coa z nim w bagaznik wsadza... na nowy czekali 15 tygodni od zamowienia
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Cierpliwa
Bardzo dziękuje za opinie niestety jak coś mi się podoba za cholerę nikt mi nie wybije z głowy Haha
Przy stoke tez miałam to samo dobrze wiedziałam ze jest do dupy ale kupiłam używałam i dopiero po roku sprzedałam jak się znudził i doszłam do wniosku ze dużo miejsca w aucie zajmuje . Po drugie nie chodzę gdzieś leśnymi ścieżkami tylko normalne proste wiec myśle damy radę ale mówię dziękuje jeszcze raz mimo to nie przegadasz mi :p
-
Cccierpliwa za to ja mam podobne podejście co Ty w kwestii tych wszystkich bugaboo, mutsy, joolz itp. Również będziemy patrzeć za czymś polskim, może uda się nam polecieć do Polski na chwilę to byśmy zobaczyli na żywo. Ty myślisz nad anexem sport, nie wiem czy dobrze pamiętam?
Alphelia no my jesli moj stan pozwoli to pojedziemy chyba koncem maja do pl na chwile...
Tak mysle albo nad anexem sport albo adamex barletta albo riko brano ecco no i ostatnio roan bass soft widzialam i tez calkiem fajnie wyglada i chyba roan esso... no ale z tych tylko riko i adamexa macalam a nie chcialabym calkiem w ciemno kupowac wiec fajnieby bylo jakby udalo nam sie podakoczyc do pl... wolalabym wczesniej ale czekamy na nowy samochod ktory ma byc koncem maja/czerwiec a obecnym maz mowi ze ma stracha taka podroz przebyc bo kolo dwumasowe cos mu sie nie podoba no a bez sensu trraz na koniec kase w niego wkladac i nie możemy sie dogadac co do wyjazdu...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Magdalena ja w zadnym wypadku nie pisalam zeby wybic ci z glowy wozek indywidualna sprawa kazdej mamy... wybory sprawiaja tyle radoaci ze w zupelnosci cie rozumiem i dobrze ze kazda ma inne gusta inaczej kazda jezdzilaby takim samym wozkiem a dzieci nosilyby takie same imiona
Ja ci powiem ze mi np stokke traliz wizualnie sie bardzo podoba ale na tym koniec... i to chyba jedyny wozek z tzw wyzszej polki ktory wizualnie jeat ok dla mnie... a inne znow np lapia sie za glowe jak mozna jezdzic zaokraglonymi gondolami ktore nazywaja mydelniczkami hehe... najwazniejsze zeby nasze wozki nam samym sie podobaly
A co do spaceru to byla tez przechadzka miastem i parkowa alejka eiec do lasu daleko hehe...
Alphelia a ktory to ten wymarzony?
Ja bym chciala te inne na zywo pomacac jeszcze riko i barletta bardzo dobre wrazenie na mnie zrobily i wiekszosc znajomych z pl ma riko lub adamexy i sa bardzo zadowoleni... a no i za taka kase nie bedzie mi szkoda po roku na fajna spacerowke wymienic bo ze to zrobie to wiecej niz pewne hehe...
No ale narazie mam nadzieje ze jutro ostatecznie sie wyjasni czy ciaza jest pojedyncza czy blizniacza
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Oj też mam nadzieję ze Vincentowi się odwidzi i wróci do normalności ale też dopatruje tu się tego tygodnia u mojej mamy niestety. W sumie to się i o lękach nocnych naczytalam i o pasozytach i w ogóle. I tak musimy iść do lekarza na badanie które potrzebuje anestezjolog więc zapytam lekarza co o tym myśli.
Generalnie my nie planujemy drugiego dziecka, ale wczoraj widziałam Joolz Geo i bardzo mi się podobał, a zwłaszcza jego kosz zakupów. Ja robiłam zakupy z dzieckiem i to czasami spore więc wybawieniem był duży kosz którego w spacerowce później nie miałam. Jeszcze PegPerego Booklet mi się podobał ale już miałam kupiony wtedy Tako Extreme w Ecoskorze, wózek mogę polecić bo naprawdę fajny, masywny i super się prowadził, jak ja zalowalam że go wymienilam...ale był duży strasznie choć dziś bym to olała. Ew. bym kupiła bardzo tania gondola, używana nawet i porządna spacerowe albo właśnie bym już nie wymienila w ogóle. -
Monika no na kosz tez patrze ale dodatkowo zalezy mi na zamykanym w razie wsadzenia kocyka itp zeby sie nie zabrudzil mimo ze na zakupy sporadycznie chodze tak "po drodze" i pewnie na wiekszosc spacerow psiak bedzie z nami chodzil wiec zakupy odpadaja pfzy okazji spaceru raczej samochodem zamierzone ze wybieram sie konkretnie na zakupy...
Monia dam znac po wizycie:*Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2018, 21:42
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Cccierpliwa mi się najbardziej spodobał bebetto bresso. Ten model jest chyba jakiś dość świeży, bo nie znalazłam w necie opinii użytkowników, tylko tutaj z forum parę osób go kupiło i wychwalało, w tym również w kilku niezależnych hurtowniach sprzedawcy go najbardziej polecali. Właśnie pod kątem kół pompowanych i amortyzacji mnie dość przekonał, poza tym stylistyka też do mnie trafiła. Jeszcze nie widziałam nic na żywo, więc dopiero jak się wybiorę w lutym do PL to zobaczę jego jak i inne dla porównania Ten PegPerego, tylko model Book Plus też widziałam recenzję i w sumie w miarę mi się spodobał jako jakaś alternatywa. To moja pierwsza (utrzymująca się) ciąża, więc to wszystko jest dla mnie zielone i długo długo szukałam i przeglądałam te wszystkie wózki i oczywiście najwięcej było polecanych tych z wyższej półki, ale jakoś mnie niestety nie przekonały, a że ich cena jest też wysoka, to raczej nie zaryzykowałabym z ich zakupem. Na ten pierwszy raz spróbuję z czymś co mi się podoba i mnie na razie przekonuje, a jeśli później się okaże, że to jednak nie jest wózek na lata, to po prostu gdzieś go odsprzedam i wtedy będę szukać czegoś lepszego.
Pysia ja wozka szukam 2w1 fotelika z zestawu wozkowego bym nie kupila
Alphelia zara az poogladam ten wozek... a co do opinii w internecie ja nie zwracam uwagi wiekszej chyba ze pisza ze wozek sie rozpada w czasie spaceru... bo w innych kwwstiach zawsze ktos bedzie krytykowal...
A wozki znanych drogich firm zachwalaja wszyscy pod niebiosa wlasnie dlatego ze znana firma wiec przeciez musi byc taki super i rozplywaja soe ochy i achy a ja mialam do czynienia po rodzinie/nliskich znajomych z bugaboo czy joolzem i kompletnie mnie nie przekonaly... bugaboo nawet za darmo bym nie chciala niezaleznie od tego jak zachwalaja bo lekkosc wozka to nie wszystko a niestety poza tym ma jak dla mnie same wady... a joolz wizualnie fajny i lekki i tez na tym koniec raczej bo na tym co mi wazne w tym pierwszym wozku polegl... a po opiniach myslalam ze moze faktycznie jakis super...
No a co do wymiany to pewnie jak dziecko bedzie mialo rok czy poltora kupie lzejszy zgrabniejszy i zajmujacy mniej miejsca bo jednak pozniej mnieksza spacerowka wygodniejsza... zwlaszcza jak dziecko coraz mniej chce w tym wozku siedziec i trzeba i wozek i dziecko ogarnac hehe
Edit. Fajny nawet ten Bebetto
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2018, 21:54
Alphelia lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Cccierpliwa tak w ogóle to przekonałam męża do tego fotelika kiddy evoluna isize (jupii sukces xD). Może jakby udało nam się w tygodniu zdążyć odwiedzić jakiś sklep w pobliżu z fotelikami to byśmy sobie go obejrzeli na żywo i przymierzyli do naszego samochodu. W weekend złapaliśmy stracha, że nasz dość nowy samochód nie ma dostosowania do bazy isofix, ale wiedziałam, że to niemożliwe, po prostu mąż nie zczaił, że takie punkciki są na siedzeniach, które pokazują gdzie znajdują się te podpięcia do bazy. Jedyne co na razie czytałam odnośnie naszego samochodu, że są wyprofilowane tak siedzenia na kanapie, że może to nie spełniać tej normy isize, dlatego chcę to sprawdzić na żywo. Ale i tak funkcja rozkładu do pozycji leżącej najbardziej nas przekonuje do zakupu tego fotelika mimo wszystko. Przy takiej długiej trasie i w ogóle podróżowaniu to jest dość istotna cecha.
Oj dziewczyny zastanówcie się nad zakupem tych ciężkich wózków. Amortyzacja to nie wszystko, a nawet są dzieci które jej nie lubią. Oczywiście jeśli jesteście wysportowane na tyle by dźwigać po 20-25 kg (już z dzieckiem) to ok, ale jeśli nie to uprzedzam, że możecie mieć problemy z kręgosłupem. W de chodniki i drogi w parkach są równe. W pl wiele miejsc jest nie przystosowanych i trzeba wózki wnosić (już nie mówiąc o tym że po sklepach tak rozkładają palety że trudno przejść, a dopiero przejechać. Do tego planując urlop z wózkiem który zajmuje 3/4 bagażnika brakuje miejsca na inne rzeczy. Mi się wydawało, że nasz wózek (10-12kg, to taki kompromis między wagą a lekkim prowadzeniem i całkiem dobrą amortyzacją). Przy drugim dziecku będę dokupować gondolę do yoyo (bo wiem że na wyjazdy do pl czy do samolotu jest bardziej praktyczny, a nie uśmiecha mi się znów mieć problemów z kręgosłupem z powodu wózka)
Co do szybkiej wymiany 2w1 na lekką spacerówkę, to bywa różnie. Po pierwsze większość jest tylko przodem do świata (u nas córka długo takiej jazdy nie akceptowała), po drugie są przeznaczone dla dzieci dobrze siedzących, więc nie zawsze udaje się przesadzić dziecko przed rokiem czy w jego okolicy. Przy dzieciach z problemami typu wzmożone/osłabione napięcie itp lepiej sprawdzają się te pierwsze wózki (tu dziecko na siadanie ma czas do roku i wcześniej praktycznie nie ma co liczyć na skierowanie do fizjoterapeuty)
A i kolejna sprawa co jak się zepsuje pl wózek? Teoretycznie odesłanie min 4 tyg + czas naprawy (a wy w tym czasie zostajecie bez wózka) No chyba, że specjalnie będziecie odwozić/przywozić to wtedy wypada to trochę krócej, ale generuje ekstra koszty.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2018, 23:05
-
Pysia89 wrote:Slyszalam i widzialam tylko tego Adamexa.
Na ebau sa ok 600 Euro ze wszystkim.
Jutro spisze te o ktorych pisalyscie i poszperam.
Polecacie moze jakis sklep internetowy gdzie mozna kupic np karuzele do lozeczka i itp?
Ps przed zakupami często sprawdzam w wyszukiwarce czy są jakieś gutschein do danego sklepu. 10€, to prawie standard (czasem kwota rabatu jest zaleźna od kwoty zamówienia). Do tego w babymarkt.de mają codziennie promocję na 3-4 artykuły i czasem można upolować, szczególnie te droższe rzeczy z dużą obniżką (np na foteliku czy yoyo zaoszczędziłam po ok 100€, bo trafiły się dobre promocje)
-
Pysia89 wrote:Hej
My dzis po wizycie.Hela wazy ok 850 gram,nadal 5 centyl ale wazne ze rosnie rownomiernie.
Kinga co to za zmiana? Luknelam ze od 5 do 11 tyg ten czas ale jak dokladnie.
O i powiedz mi czy jednoczesnie ja i maz mozemy byc na Eltern Zeit?
Np on jeden miesiac w grudniu i ja tez.Czy ja musze wtedy wrocic do pracy na mc?
Mam ostatnio klopot z mysleniem prosze o wyrozumialosc :*
Dziewczyny jakie wozki polecacie? I gdzie. Mmozna je kupic?
Przejzalam troche i w sumie juz nic nie wiem co dobre.
Sciskam mocno Was.
Co do Eg może być oboje rodziców w tym samym czasie. Dowiedz się tylko czy nie ucierpią wasze finanse. Max można dostać 1800€/mc. Sprawdź u źródła czy to na osobę czy na parę. My w ostateczności rozbiliśmy ten okres na 2 róźne czasy (ja i tak nie pracowałam, więc było mi obojętne, a nie chciało mi się iść pytać do urzędu (a tel u mnie za bardzo nie odbierali
-
Alphelia super! My tez juz od dawna zdecydowani
Kinga bagaznik to u nas nie problem czekamy na naszego suva z ogromnym bagaznikiem wiec wozek zajmie moze max polowe o ile... co do dzwigania tez dzwigac nie musze jedynie gondole do domu z dzieckiem zabrac wiec waga tez nie jest moim priorytetem... wiele z tych wozkow mozna zamowic w de juz teraz kuzynka meza zamawiala w de w sklepie taki w stylu retro ktore u nas w pl widywalam wiec nie koniecznie trzeba targac wozek z pl w dzisiejszych czasach... poza tym sa dzieci anty wozkowe ktore sie dra jakby wozek je parzyl i tez nie ma szans na wozek wtedy cala nadzieja w chuscie tak samo jakby wozka zabraklo ale ja raczej nie mysle o tym ze ledwo zaczne wozka uzywac i juz bedzie do reklamacji choc aie licze z tym ze roznie bywa... co do lubienia lub nie przez dziecko amortyzacji zawsze czeac mozna wylaczyc no a co do rownych nawierzchni w de ja mieszkam w mniejszym miescie i to takie obrzeze i o ile chodniki ok to juz tereny gdzie chodze z paem na dlugie spacery jak rowniez park w moim miescie niekoniecznie sa utwardzone droga rowna ale bynajmniej nie asfaltowa wiec w dalszym ciagu amortyzacja dla mnie wazna bo czesto jezdze z psem nad jezioro i robimy rundke dookola czy chodzimy do parku a tam juz tereny srednio rowne... samolotem do pl nie latamy wiec tu tez bez problemu chociaz kolezanka lata regularnie ma riko nano i nie narzeka... no i ogolnie w pl jestesmy max raz do roku wiec nieprzystosowane miejsca mi nie straszne bo jak juz jeatesmy to na zakupy tez nie jezdzimy chyba ze raz do jakiejs galerii na caly pobyt wstapimy (chociaz teraz jak mamy psa to nawet do galerii nie zagladamy bo w pl mala tolerancja) no i wnosic w pl tez ani u mnie ani teaciow ani dziadkow ani szwagierki wnosic i targac nie trzeba... a tutaj wszystkie sklepy z jakich korzystam plus galerie raczej nie wygladaja na takie gdzie moge nie przejechac itp... wszystkie maja obszerne alejki i winde jesli sa pietrowe... no i w dalszym ciagu jestem zdania ze w kryzysowej sytuacji nadal jest chusta czy pozniej nosidlo jesli jest miejace gdzie z wozkiem ciezko a chcemy sie wybrac...
A co do przesiadania dziecka to kolejny plus w tych wozkach spacerowka rozkladana na plasko i tez spora bo u nas w rodzinie 90% dzieci rodzi sie juz sporych i z duzych gondoli wysrasta szybko (dzieci szwagierki 60cm i 62cm i po ad 4kg oboje urodzeni) i przesiadali sie do spacerowki na plasko juz w wieku 4-4,5 miesiaca bo gondola byla na styk... a jak dziecko zaczyna siadac to malo kiedy chce patrzec na rodzicow zamiast na swiat wiec juz i w tym wozku staralabym sie dziecko wozic juz pozniej przodem do kierunku jazdy... a te spacerowki na ktore pozniej sie wymieni zalezy na jaka sie patrzy itp ale w moim przypadku to nie bedzie w.dalszym ciagu zadna parasolka czy cos w tym stylu a wiekszosc tych normalnych tez da sie rozkladac czy na plasko czy pollezaco czy nawet w pozniejszym wozku jak dziecko siedzi juz kubelek... wiec ja wszystko sobie juz dawno przeanalizowalam co jest dla mnie wazne i wazniejsze i moj wybor konkretnych modeli jest przemyslany...
Moze np myslalabym na wadzie jakbym na 4 pietro musiala caly zestaw targac itp albo wielkosc po zlozeniu jakbysmy mieli maly samochod wtedy co innego bo widzialam.jak szwagierka sie zawsze pakowala do pasaata sedana z wozkiem a walizka na siedzeniu jak jechali nad morze... ale ze samochód obszerny a dzwignac musze gondole piec schodkow to patrze na inne wazniejsze dla mnie aspekty jak waga...Alphelia, Monika_DM lubią tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
W moim przypadku to tylko waga jest może trochę problematyczna, ale pod tym kątem szukamy mieszkania z windą lub na parterze/piętrze, żeby nie mieć problemów z wnoszeniem wózka. Na razie i tak mieszkamy w domu jednopiętrowym. Nasz samochód jest duży i też mamy bardzo pojemny bagażnik, więc nie będzie problemu z przewożeniem wózka i bagaży, to o to się nawet nie ma co martwić. Nie zastanawiałam się nad serwisem w Polsce. Po prostu dlatego, że przy nowym zakupie z reguły to nie powinno być potrzebne. Jednak mamy rodzinę, która regularnie jeździ do Polski to w razie czego mogliby podrzucić wózek. A jak będziemy bez wózka to zostaje chusta albo nosidełko. Rozumiem, że normalnie producenci wózków oferują coś na zastępstwo kiedy wózek jest w serwisie, tak? Jak będziemy w Pl to w sumie te galerie co odwiedzam w Krakowie są normalnie przystosowane do wózków, raczej nic takiego nie kojarzę, że byłby problem. A jak coś to w Pl zawsze mam męża przy sobie, bo na urlopie, to on podźwiga. Z tą spacerówką to chyba nie zrozumiałam o co dokładnie chodzi moja ma opcję ustawienia przodem do rodzica, jak również te regulacje pozycji siedziska itd. Ja nie planuję zmiany spacerówki dopóki nie okaże się, że się nie sprawdza i raczej też nie myślę, że to mogłoby się zdarzyć przed 1 rokiem życia. Tak jak mówiłam, będzie to nasz pierwszy taki większy zakup i póki nie zmieni się nasza decyzja po konfrontacji na żywo i rozmowie z konsultantem to wolę zaryzykować z takim wózkiem niż wózkiem w cenie co najmniej dwa razy większej.
01.06.2019 [*] Aniołek 7tc.