X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Funnychick Debiutantka

Wysłany: 23 stycznia 2018, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga. wrote:
    Najpóźniej 7 tyg przed planowanym Ez trzeba powiadomić pracodawcę. Mąż składał wniosek przed (wypełniony ołówkiem), po porodzie szedł z dokumentami i poprawiał termin na ten właściwy dzień urodzenia. Kadrowa powiedziała że to ma znaczenie, bo jak wniosek będzie na inny dzień wypisany niż data ur, to mogą być problemy z wypłatą Eg.

Super, dziękuję :). To najlepiej będzie jak właśnie sobie przygotuję ten wniosek i nawet zaniosę szefowej, tylko datę urodzenia zaznaczę ołówkiem, a po porodzie podjadę do niej i dopiszę. Bo przecież i tak wiedzą, że idę na Elternzeit to jak złożę ten wniosek w ostatnich dniach to chyba nie powinni robić problemów..

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2018, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Medluje ze po wizycie wszystko super maluch ma juz prawie 4cm ma nozki raczki serduszko jak dzwon na poczatku kurczak spal pozniej zaczal reka wygrazac ze przeszkamy a pozniej caly sie wiercic i nogami przrbierac poogladalismy tradycyjnie normalnie w 2d a pozniej troche w 3d i 4d maluch z usg dzis 10t6d
    No i juz pewne ze bedzie jeden maluch po drugim zostal pusty pecherzyk... My i tak jestesmy najszczesliwsi
    Za 3 tygodnie prenatalne

Alphelia, Kinga., Pysia89, annaki, gondi, Marzycielka111192, Funnychick lubią tę wiadomość

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Monika_DM Ekspertka

Wysłany: 23 stycznia 2018, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cierpliwa super, że wszystko dobrze. Jeju, już 4 cm ma maluszek. A nadal musisz lezakowac?

n9b5huo.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2018, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika no strasznie szybko te dzieci rosną nawet w brzuchu❤
    Lezakowac nie musze ale tez bez szalenstw... a za 1,5 tyg mam zaczac redukowac tez leki narazie o polowe dawki...

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2018, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cierpliwa to najwspanialnia wiadomość !!! Tobie kochana kibicuje z całego serca i życzę jeszcze gromadkę dzieci
    ! Zasługujesz ! Naczekalas się swoje .

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Monika_DM Ekspertka

Wysłany: 23 stycznia 2018, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cierpliwa to naprawdę super. Ja również jak Magdalena mocno ściskalam i nadal zaciska.kciuki za Ciebie. Naprawdę podziwiam Cię i to że się nie podałaś :*

Jeszcze chciałam wtrącic swoje trzy grosze odnośnie wózków. Jak pisałam pierwszy był czołgiem a i tak zalowalam że go wymienilysmy choć drugi też był fajny. My mieszkaliśmy na trzecim piętrze a wózek zostawiałam w piwnicy, zjechanie wózkiem po schodach do tej piwnicy problemem nie było a wyciągnięcie go po tych schodach też nie, pompowane koła to jednak boski wynalazek, no i my też lubimy spacery po lesie. No i ja Vincenta przeniosłam do spacerówki już jak miał 5-6 miesięcy, oczywiście na początku tylko na leżąco. Zrobiłam to dlatego że były niemiłosierne upały i niezależnie od tego jak lekko był ubrany to wiecznie spocony, w spacerowce był jednak większy przewiew i nie było mu tak gorąco.

n9b5huo.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2018, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzycielka111192 wrote:
    Dziewczyny uzywalyscie może chusty? Albo używacie? Macie coś do polecenia?
    Ja się zastanawiam nad tą z manduca ponieważ bardzo poleca ją moja położna ale jednak wolalabym znać opinie innych mam :)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/8f32efb0b7c0.png
    Bardzo zależy mi na tym żebym mogła ją sama zakładać
    Z tego co kojarzę manduca ma tylko chusty elastyczne. Ją można zawiązać tylko w jeden sposób. Ok 6kg zaczyna sprężynować i ciężko ją dobrze dociągnąć. Przy większych (ciężkich dzieciach) robi się niewygodnie. Bardziej uniwersalne są chusty tkane, bo można w nich nosić ciężkie dzieci. Z chust tkanych na uwagę zasługują te tkane splotem skośno-krzyżowym lub żakardowe (unikaj tych tkanych splotem prostym, bo można się łatwo zrazić do noszenia). Ogólnie chust jest dużo, w przeróżnych cenach, z domieszkami lub z samej bawełny. Poczytaj o nich, a jak będziesz miała jakieś pytania, to pisz. Czasem lepiej kupić używaną, bo jest już złamana, ale ile osób tyle opinii.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2018, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tu link do wiązania chusty elastycznej
    https://m.youtube.com/watch?v=ccAZjtFdizY

Chusty tkane (wiązania dla dzieci niesiedzących)
    1) kieszonka
    https://m.youtube.com/watch?v=FRxk_0fCuh8
    2) kangur
    https://m.youtube.com/watch?v=Xf6E-6Yn8lw
    3) plecak prosty
    https://m.youtube.com/watch?v=3m6ZXNOYzz4

Są jeszcze chusty kółkowe. Raczej na szybkie wyjścia. Nie wskazane przy problemach z kręgosłupem u matki. Trzeba też nosić raz na prawej raz na lewej, by nie doprowadzić do asymetrii u dziecka.
    https://m.youtube.com/watch?v=YWCBtyUCyVs

Alphelia lubi tę wiadomość

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Pysia89 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2018, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej

kibga dzięki za wszystkie info:*obcykana jesteś nie ma co;)

cierpliwa-suuuper wiadomości:))) gratuluje i ciesze się razem z Toba:)

Z tymi wózkami dałyscie mi do myslenia...ze powinno się je poprobowac:) tyle ze u nas w okolicy sklepow brak a chyba do Hannoveru nie wybiorę się do porodu.

Zdaje się na Was laseczki:)

co lepsze?

BEBETTO 2018

czy

ADAMEX BARLETTA

mieszkiamy na 1 piętrze i mysle ze stelaz zostawiałabym w aucie tak czy siak.

Czyli zaraz po narodzeniu najlepiej zanieść wniosek o EZ,a gdzie taki wniosek znalesc?

czy kasa chorych tez cos musi dostać?jakis dokumencik??

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2018, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pysia89 wrote:
    hej

kibga dzięki za wszystkie info:*obcykana jesteś nie ma co;)

cierpliwa-suuuper wiadomości:))) gratuluje i ciesze się razem z Toba:)

Z tymi wózkami dałyscie mi do myslenia...ze powinno się je poprobowac:) tyle ze u nas w okolicy sklepow brak a chyba do Hannoveru nie wybiorę się do porodu.

Zdaje się na Was laseczki:)

co lepsze?

BEBETTO 2018

czy

ADAMEX BARLETTA

mieszkiamy na 1 piętrze i mysle ze stelaz zostawiałabym w aucie tak czy siak.

Czyli zaraz po narodzeniu najlepiej zanieść wniosek o EZ,a gdzie taki wniosek znalesc?

czy kasa chorych tez cos musi dostać?jakis dokumencik??
    Co do chust, to Sarah jest hnb, gdyby nie ona i bujak, to po miesiącu zamknęli by mnie w wariatkowie., ewentualnie umarłabym z głodu i wycieńczenia.

Druk o Ez był u męża w pracy (mięli jakiś własny formularz), co do Mutterschutz nie pomogę, bo nie pobierałam. Pamiętam tylko że potrzebowałam zaświadczenie do Eg, że nie pobieram (druk był razem z wnioskiem)

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2018, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia, Magdalena, Pysia:*:*:*

Pysia a jaki bebetto konkretnie? Bo modeli w brud!

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• Alphelia Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 00:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga dzięki za info odnośnie chust. Z tego wszystkiego kupiłam używaną chustę na olx, ale chyba nie jest złamana, bo użytkowniczka pisała, że tylko 3 razy jej użyła. Tkana splotem skośno - krzyżowym i jest z bawełny i bambusa. Na początek wystarczy chyba jedna, żeby spróbować i sprawdzić czy to dla nas?
    A jaki bujak kupowałaś?

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
    11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
    01.06.2019 [*] Aniołek 7tc.
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 06:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak na prawdę jedna chusta wystarcza. Ja mam kilka, bo młoda bardzo ulewała a na początku nie miałam suszarki bębnowej, a ten kawałek materiału dość długo schnie. Potem szliśmy na wesele i szukałam pasującego czegoś do sukienki itp. Bawełny z bambusem raczej nie trzeba łamać, tylko ponoć w części chust z bambusem szybko czuć ciężar dziecka (nie sprawdzałam, mam tylko z konopiami i jedwabiem oraz 2 zwykle bawełniane). Najczęściej noszę bawełnianą kokadi oraz tę z jedwabiem, bo w pozostałych nam za ciepło było. A jak usiadła to przerzuciłyśmy się na nosidło, bo szybciej się zakłada, a jak była starsza już nie miała takiej potrzeby noszenia.

Co do bujaka my mamy mamaroo (sam buja przez 3 h i można sterować z tel). Ale z zakupem poczekałabym do narodzin dziecka (dostaliśmy wcześniej taki w formie krzesełka) i młoda nie chciała w nim siedzieć, do tego jakoś tak krzywo się układała. Drugi kupiłam specjalnie z inną konstrukcją
    siedziska (kubełek), ale wyłożyłam kocem żeby nie ubrudziła (i gdyby nie zaakceptowała tego drugiego to bym odesłała. Mamy też fotel brazylijski i w nim spała mniej więcej od 2 miesiąca do 9 (wtedy nauczyła się w nim wstawać),więc zdjęliśmy, teraz mógłby robić za chuśtawkę, ale chcę go zosawic dla kolejnego dziecka (jak za szybko wyjmę, to będzie wojna bo starsza zaanektuje ;)

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Funnychick Debiutantka

Wysłany: 24 stycznia 2018, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cierpliwa super, że maluszek rośnie zdrowo! :). U nas były problemy na początku, miałam krwawienia itp, leżenie w łóżku i ogólnie pełen stres.. ale jak widać odpukać dobrze się skończyło i rośniemy zdrowo :). Trzymam mocne kciuki za Was :*.
    Nasz maluszek ostatnio na połówkowym wcale nie chciał nic pokazać tylko rączkami się zasłaniał i nóżkami co by go zbytnio nie podglądnąć :).

Pysia89 a jakie Bebetto? U mnie koleżanka ma Bebetto Tito z tamtego roku i bardzo sobie chwali :) a ja będę zamawiać Torino. Nad Adamexem też się zastanawiałam.

Wysłany: 24 stycznia 2018, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny moje mdłości już przechodzą wszystko . Żyje na chlebie z masłem i herbacie z miodem i cytryna wszystkie inne jest obrzydliwe . Wieczorami dopada mnie tak mocno ze nawet nie mogę się ruszać .

Z dobrych wiadomości wczoraj odebraliśmy klucze do naszego pierwszego lokalu :) otwieramy od marca sklep .

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Alphelia Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena z mdłościami miałam podobnie, czyli również tylko dwa produkty akceptowalne, chociaż nawet je było czasem ciężko zjeść :/ Ale gratuluję niedługiego otwarcia lokalu! Można wiedzieć co to będzie za sklep? :)

A któraś z Was słyszała o bujaku z BabyBjorn? Moja krewna to ma i bardzo polecała :)

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png

Wysłany: 24 stycznia 2018, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga ten Bujak super ! Tylko trochę drogi ? Ma jakies mega specjalne funkcje ?
    Tinylove narazie jesy moim faworytem ze względu ze baby jest w pozycji leżącej drugi to zwykły z fisherprice wibrujący ze względu na to zr wszędzie go można wziasc i wszędzie szybko przenieś np. Będę się bawić z Colinem z jego pokoju baby będzie siedzieć sobie obok nas czy w kuchni czy obojętnie co :)
    Alphelia przed chwila zjadłam resztę jajecznicy po Colinie koniec. Znów mega mdłości . Naprawdę jedynkę ratuje mnie chleb :(
    A sklep do tej pory mój mąż prowadzi internetowy i na ebayu sprzedaż profesjonalnych rzeczy do robienia muzyki do wyposażenia studia muzycznego głośników itd itd i sklep będzie wkoncu lokalny dokładnie z tym wszystkim

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Alphelia Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Łał, to musicie mieć dobry sprzęt muzyczny w domu też :D A co do jajecznicy to nawet teraz ciężko mi ją zachować w żołądku, w weekend się nie do końca udało :/ Jak przed ciążą jadłam dużo jajek, bo przywozimy z Pl od teściowej, tak teraz jakoś straciłam do nich apetyt.

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png

Wysłany: 24 stycznia 2018, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jest hobby mojego męża od dziecka . Od dziecka robi sobie muzykę był dj-em kocha to i żyje tym cały od paru lat postanowił ze wkoncu będzie zarabiał tym co kocha o czym ma pojęcie . A na strychu ma wielkie swoje studio muzyczne :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2018, 11:43

Alphelia lubi tę wiadomość

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena super! Gratuluje! Fajnie ze twoj maz moze robic to co jest jego pasja :)
    Oby mdloaci szybko przeszly! U mnie troszke lepiej a jak jest gorzej bardzo ratuje sprawe lod wodny albo kilka lykow coli...
    A Tinylove tez mi sie mega podoba wlasnie za ta funkcjonalnosc

Funnychick:* 5 lat czekalam na ten widok wiec tym bardziej cieszy❤ ciagle nie moge uwierzyc na wizytach ze to naszedo malucha ogladamy i ze jest w moim brzuchu

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

‹‹ 926 927 928 929 930 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ