X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Funnychick Debiutantka

Wysłany: 23 stycznia 2018, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga. wrote:
    Najpóźniej 7 tyg przed planowanym Ez trzeba powiadomić pracodawcę. Mąż składał wniosek przed (wypełniony ołówkiem), po porodzie szedł z dokumentami i poprawiał termin na ten właściwy dzień urodzenia. Kadrowa powiedziała że to ma znaczenie, bo jak wniosek będzie na inny dzień wypisany niż data ur, to mogą być problemy z wypłatą Eg.

Super, dziękuję :). To najlepiej będzie jak właśnie sobie przygotuję ten wniosek i nawet zaniosę szefowej, tylko datę urodzenia zaznaczę ołówkiem, a po porodzie podjadę do niej i dopiszę. Bo przecież i tak wiedzą, że idę na Elternzeit to jak złożę ten wniosek w ostatnich dniach to chyba nie powinni robić problemów..

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2018, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Medluje ze po wizycie wszystko super maluch ma juz prawie 4cm ma nozki raczki serduszko jak dzwon na poczatku kurczak spal pozniej zaczal reka wygrazac ze przeszkamy a pozniej caly sie wiercic i nogami przrbierac poogladalismy tradycyjnie normalnie w 2d a pozniej troche w 3d i 4d maluch z usg dzis 10t6d
    No i juz pewne ze bedzie jeden maluch po drugim zostal pusty pecherzyk... My i tak jestesmy najszczesliwsi
    Za 3 tygodnie prenatalne

Alphelia, Kinga., Pysia89, annaki, gondi, Marzycielka111192, Funnychick lubią tę wiadomość

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Monika_DM Ekspertka

Wysłany: 23 stycznia 2018, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cierpliwa super, że wszystko dobrze. Jeju, już 4 cm ma maluszek. A nadal musisz lezakowac?

n9b5huo.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2018, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika no strasznie szybko te dzieci rosną nawet w brzuchu❤
    Lezakowac nie musze ale tez bez szalenstw... a za 1,5 tyg mam zaczac redukowac tez leki narazie o polowe dawki...

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2018, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cierpliwa to najwspanialnia wiadomość !!! Tobie kochana kibicuje z całego serca i życzę jeszcze gromadkę dzieci
    ! Zasługujesz ! Naczekalas się swoje .

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Monika_DM Ekspertka

Wysłany: 23 stycznia 2018, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cierpliwa to naprawdę super. Ja również jak Magdalena mocno ściskalam i nadal zaciska.kciuki za Ciebie. Naprawdę podziwiam Cię i to że się nie podałaś :*

Jeszcze chciałam wtrącic swoje trzy grosze odnośnie wózków. Jak pisałam pierwszy był czołgiem a i tak zalowalam że go wymienilysmy choć drugi też był fajny. My mieszkaliśmy na trzecim piętrze a wózek zostawiałam w piwnicy, zjechanie wózkiem po schodach do tej piwnicy problemem nie było a wyciągnięcie go po tych schodach też nie, pompowane koła to jednak boski wynalazek, no i my też lubimy spacery po lesie. No i ja Vincenta przeniosłam do spacerówki już jak miał 5-6 miesięcy, oczywiście na początku tylko na leżąco. Zrobiłam to dlatego że były niemiłosierne upały i niezależnie od tego jak lekko był ubrany to wiecznie spocony, w spacerowce był jednak większy przewiew i nie było mu tak gorąco.

n9b5huo.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2018, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzycielka111192 wrote:
    Dziewczyny uzywalyscie może chusty? Albo używacie? Macie coś do polecenia?
    Ja się zastanawiam nad tą z manduca ponieważ bardzo poleca ją moja położna ale jednak wolalabym znać opinie innych mam :)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/8f32efb0b7c0.png
    Bardzo zależy mi na tym żebym mogła ją sama zakładać
    Z tego co kojarzę manduca ma tylko chusty elastyczne. Ją można zawiązać tylko w jeden sposób. Ok 6kg zaczyna sprężynować i ciężko ją dobrze dociągnąć. Przy większych (ciężkich dzieciach) robi się niewygodnie. Bardziej uniwersalne są chusty tkane, bo można w nich nosić ciężkie dzieci. Z chust tkanych na uwagę zasługują te tkane splotem skośno-krzyżowym lub żakardowe (unikaj tych tkanych splotem prostym, bo można się łatwo zrazić do noszenia). Ogólnie chust jest dużo, w przeróżnych cenach, z domieszkami lub z samej bawełny. Poczytaj o nich, a jak będziesz miała jakieś pytania, to pisz. Czasem lepiej kupić używaną, bo jest już złamana, ale ile osób tyle opinii.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2018, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tu link do wiązania chusty elastycznej
    https://m.youtube.com/watch?v=ccAZjtFdizY

Chusty tkane (wiązania dla dzieci niesiedzących)
    1) kieszonka
    https://m.youtube.com/watch?v=FRxk_0fCuh8
    2) kangur
    https://m.youtube.com/watch?v=Xf6E-6Yn8lw
    3) plecak prosty
    https://m.youtube.com/watch?v=3m6ZXNOYzz4

Są jeszcze chusty kółkowe. Raczej na szybkie wyjścia. Nie wskazane przy problemach z kręgosłupem u matki. Trzeba też nosić raz na prawej raz na lewej, by nie doprowadzić do asymetrii u dziecka.
    https://m.youtube.com/watch?v=YWCBtyUCyVs

Alphelia lubi tę wiadomość

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Pysia89 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2018, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej

kibga dzięki za wszystkie info:*obcykana jesteś nie ma co;)

cierpliwa-suuuper wiadomości:))) gratuluje i ciesze się razem z Toba:)

Z tymi wózkami dałyscie mi do myslenia...ze powinno się je poprobowac:) tyle ze u nas w okolicy sklepow brak a chyba do Hannoveru nie wybiorę się do porodu.

Zdaje się na Was laseczki:)

co lepsze?

BEBETTO 2018

czy

ADAMEX BARLETTA

mieszkiamy na 1 piętrze i mysle ze stelaz zostawiałabym w aucie tak czy siak.

Czyli zaraz po narodzeniu najlepiej zanieść wniosek o EZ,a gdzie taki wniosek znalesc?

czy kasa chorych tez cos musi dostać?jakis dokumencik??

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2018, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pysia89 wrote:
    hej

kibga dzięki za wszystkie info:*obcykana jesteś nie ma co;)

cierpliwa-suuuper wiadomości:))) gratuluje i ciesze się razem z Toba:)

Z tymi wózkami dałyscie mi do myslenia...ze powinno się je poprobowac:) tyle ze u nas w okolicy sklepow brak a chyba do Hannoveru nie wybiorę się do porodu.

Zdaje się na Was laseczki:)

co lepsze?

BEBETTO 2018

czy

ADAMEX BARLETTA

mieszkiamy na 1 piętrze i mysle ze stelaz zostawiałabym w aucie tak czy siak.

Czyli zaraz po narodzeniu najlepiej zanieść wniosek o EZ,a gdzie taki wniosek znalesc?

czy kasa chorych tez cos musi dostać?jakis dokumencik??
    Co do chust, to Sarah jest hnb, gdyby nie ona i bujak, to po miesiącu zamknęli by mnie w wariatkowie., ewentualnie umarłabym z głodu i wycieńczenia.

Druk o Ez był u męża w pracy (mięli jakiś własny formularz), co do Mutterschutz nie pomogę, bo nie pobierałam. Pamiętam tylko że potrzebowałam zaświadczenie do Eg, że nie pobieram (druk był razem z wnioskiem)

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2018, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia, Magdalena, Pysia:*:*:*

Pysia a jaki bebetto konkretnie? Bo modeli w brud!

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• Alphelia Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 00:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga dzięki za info odnośnie chust. Z tego wszystkiego kupiłam używaną chustę na olx, ale chyba nie jest złamana, bo użytkowniczka pisała, że tylko 3 razy jej użyła. Tkana splotem skośno - krzyżowym i jest z bawełny i bambusa. Na początek wystarczy chyba jedna, żeby spróbować i sprawdzić czy to dla nas?
    A jaki bujak kupowałaś?

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
    11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
    01.06.2019 [*] Aniołek 7tc.
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 06:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak na prawdę jedna chusta wystarcza. Ja mam kilka, bo młoda bardzo ulewała a na początku nie miałam suszarki bębnowej, a ten kawałek materiału dość długo schnie. Potem szliśmy na wesele i szukałam pasującego czegoś do sukienki itp. Bawełny z bambusem raczej nie trzeba łamać, tylko ponoć w części chust z bambusem szybko czuć ciężar dziecka (nie sprawdzałam, mam tylko z konopiami i jedwabiem oraz 2 zwykle bawełniane). Najczęściej noszę bawełnianą kokadi oraz tę z jedwabiem, bo w pozostałych nam za ciepło było. A jak usiadła to przerzuciłyśmy się na nosidło, bo szybciej się zakłada, a jak była starsza już nie miała takiej potrzeby noszenia.

Co do bujaka my mamy mamaroo (sam buja przez 3 h i można sterować z tel). Ale z zakupem poczekałabym do narodzin dziecka (dostaliśmy wcześniej taki w formie krzesełka) i młoda nie chciała w nim siedzieć, do tego jakoś tak krzywo się układała. Drugi kupiłam specjalnie z inną konstrukcją
    siedziska (kubełek), ale wyłożyłam kocem żeby nie ubrudziła (i gdyby nie zaakceptowała tego drugiego to bym odesłała. Mamy też fotel brazylijski i w nim spała mniej więcej od 2 miesiąca do 9 (wtedy nauczyła się w nim wstawać),więc zdjęliśmy, teraz mógłby robić za chuśtawkę, ale chcę go zosawic dla kolejnego dziecka (jak za szybko wyjmę, to będzie wojna bo starsza zaanektuje ;)

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Funnychick Debiutantka

Wysłany: 24 stycznia 2018, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cierpliwa super, że maluszek rośnie zdrowo! :). U nas były problemy na początku, miałam krwawienia itp, leżenie w łóżku i ogólnie pełen stres.. ale jak widać odpukać dobrze się skończyło i rośniemy zdrowo :). Trzymam mocne kciuki za Was :*.
    Nasz maluszek ostatnio na połówkowym wcale nie chciał nic pokazać tylko rączkami się zasłaniał i nóżkami co by go zbytnio nie podglądnąć :).

Pysia89 a jakie Bebetto? U mnie koleżanka ma Bebetto Tito z tamtego roku i bardzo sobie chwali :) a ja będę zamawiać Torino. Nad Adamexem też się zastanawiałam.

Wysłany: 24 stycznia 2018, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny moje mdłości już przechodzą wszystko . Żyje na chlebie z masłem i herbacie z miodem i cytryna wszystkie inne jest obrzydliwe . Wieczorami dopada mnie tak mocno ze nawet nie mogę się ruszać .

Z dobrych wiadomości wczoraj odebraliśmy klucze do naszego pierwszego lokalu :) otwieramy od marca sklep .

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Alphelia Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena z mdłościami miałam podobnie, czyli również tylko dwa produkty akceptowalne, chociaż nawet je było czasem ciężko zjeść :/ Ale gratuluję niedługiego otwarcia lokalu! Można wiedzieć co to będzie za sklep? :)

A któraś z Was słyszała o bujaku z BabyBjorn? Moja krewna to ma i bardzo polecała :)

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png

Wysłany: 24 stycznia 2018, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga ten Bujak super ! Tylko trochę drogi ? Ma jakies mega specjalne funkcje ?
    Tinylove narazie jesy moim faworytem ze względu ze baby jest w pozycji leżącej drugi to zwykły z fisherprice wibrujący ze względu na to zr wszędzie go można wziasc i wszędzie szybko przenieś np. Będę się bawić z Colinem z jego pokoju baby będzie siedzieć sobie obok nas czy w kuchni czy obojętnie co :)
    Alphelia przed chwila zjadłam resztę jajecznicy po Colinie koniec. Znów mega mdłości . Naprawdę jedynkę ratuje mnie chleb :(
    A sklep do tej pory mój mąż prowadzi internetowy i na ebayu sprzedaż profesjonalnych rzeczy do robienia muzyki do wyposażenia studia muzycznego głośników itd itd i sklep będzie wkoncu lokalny dokładnie z tym wszystkim

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Alphelia Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Łał, to musicie mieć dobry sprzęt muzyczny w domu też :D A co do jajecznicy to nawet teraz ciężko mi ją zachować w żołądku, w weekend się nie do końca udało :/ Jak przed ciążą jadłam dużo jajek, bo przywozimy z Pl od teściowej, tak teraz jakoś straciłam do nich apetyt.

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png

Wysłany: 24 stycznia 2018, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jest hobby mojego męża od dziecka . Od dziecka robi sobie muzykę był dj-em kocha to i żyje tym cały od paru lat postanowił ze wkoncu będzie zarabiał tym co kocha o czym ma pojęcie . A na strychu ma wielkie swoje studio muzyczne :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2018, 11:43

Alphelia lubi tę wiadomość

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena super! Gratuluje! Fajnie ze twoj maz moze robic to co jest jego pasja :)
    Oby mdloaci szybko przeszly! U mnie troszke lepiej a jak jest gorzej bardzo ratuje sprawe lod wodny albo kilka lykow coli...
    A Tinylove tez mi sie mega podoba wlasnie za ta funkcjonalnosc

Funnychick:* 5 lat czekalam na ten widok wiec tym bardziej cieszy❤ ciagle nie moge uwierzyc na wizytach ze to naszedo malucha ogladamy i ze jest w moim brzuchu

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

‹‹ 926 927 928 929 930 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ