X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • annaki Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2018, 07:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak tu trzymają może ze względu na to że nie mam szwów a klamry które są ściągane po 6 dniach.
    Mój mąż jest w domu ma wolne a dodatkowo przyjechała moja mama na 2 tyg bo potrzeba było kogoś na dzień cesarki do opieki dla Leny żebym nie była sama w szpitalu tylko ż mężem. No dają radę bez problemu. W sumie nawet jak by sam był to da radę bo często zostawali sami tylko wtedy nie mógłby nic załatwić czy na spokojnie siedzieć u mnie. Lena tęskni bo codziennie pyta czy mama już wraca do domu, raz niestety zrobila scenę w szpitalu przy wyjściu, ale wczoraj już np lepiej pożegnała się że mną dała buzi mi i Sarze i jakoś się udało. Mówimy jej że jeszcze 2 dni i przyjedzie po nas.

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2018, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki mnie wizja tych klamer po cesarce mega przeraza... jedna kuzynka meza wlasnid byla tak dlugo w szpitalu i miala te klamry strasznie to wygladalo...

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • MariaC Znajoma

Wysłany: 15 stycznia 2018, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny jestem dopiero w 8 tyg. U lekarza bylam itd.
    Bardziej interesuja mnie sprawy zwiazane z pracodawca. Na razie poinformowalam szefa ustnie. Mam festen Vertrag Vollzeit. Czy musze mu doniesc jakies zaswiadczenia albo cos podobnego? Ile mam na to czasu.
    Poza tym ktore z badan dodatkowych uwazacie za konieczne,a ktore mozna ominac? Patrzac na cennik na niektore moze lepiej pojechac do PL mimo ze tam nie jestem ubezpieczona.
    I te polozne i szpitale... w ogole nie wiem co wybrac, a pomysl poloznej lazacej po domu tez srednio mi sie widzi. :-)4

Maria C.
  • M.W Koleżanka

Wysłany: 15 stycznia 2018, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety dopadło mnie przeziębienie, okropny kaszel i ból gardła. Od lekarza dostałam krople Meditonsin tropfen, które podobno można brać w ciąży. Może któraś z was je używała? Mam obawy czy lek nie wpłynie negatywnie na moją dzidzie ?

• Alphelia Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2018, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy na tym wątku któraś pisała o tym, że laktator można wypożyczyć na ubezpieczenie z apteki? Nie pamiętam gdzie to słyszałam i czy jest to prawdą ;)

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
    11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
    01.06.2019 [*] Aniołek 7tc.
  • Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2018, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak bierzesz receptę od lekarza u nas akurat wypisał zwykły od Colina na miesiąc i receptę na butelki te które są potrzebne do laktatora . Po miesiacu oczywiście możesz isc po następna receptę . Najlepiej podzwon do aptekach w okolicy i zapytaj gdzie maja medela symphony to właściwie najlepsA jaka możesz dostać zawsze one tez stoją w szpitalach na porodówce . Inne mogą ci dać jakies ruskie czy z przed 10 lat.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2018, 13:45

Alphelia lubi tę wiadomość

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • MariaC Znajoma

Wysłany: 15 stycznia 2018, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M.W wrote:
    Niestety dopadło mnie przeziębienie, okropny kaszel i ból gardła. Od lekarza dostałam krople Meditonsin tropfen, które podobno można brać w ciąży. Może któraś z was je używała? Mam obawy czy lek nie wpłynie negatywnie na moją dzidzie ?[/QUOTE
    Polecam czosnek! W grudniu dostalam penicyline na zapalenie gardla ale nie bralam jadlam 2 dni okolo 5 zabkow czosnku dziennie i bylam zupelnie zdrowa! Wiadomo ze jeszcze tydzien po tym troche kaszlalam ale minimalnie!

Maria C.
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2018, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MariaC ja mojemu pracodawcy zanioslam zaswiadczenie zaraz po pierwszej wizycie u mojego gina prowadzacego (to byla druga serduszkowa wizyta i 3 usg ogolnie wczesniejsze byly w klinice jeszcze) ale ja szlam odrazu na Beschäftigungsverbot..

Co do przeziebien ja jak bylismy w pl przywiozlam od tesciowej soki malinowe i z czarnego bzu na szczescie sie jeszcze nie przeziebilam

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• Monika_DM Ekspertka

Wysłany: 16 stycznia 2018, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alphelia ja dostałam lakrator w szpitalu. Wtedy elektryczny najnowszy model Modeli, dokupilam tylko drugi komplet końcówek i ściągalam na obie piersi na raz. W szpitalu były takie ulotki o wypożyczaniu laktatorow i zadzwonilismy tam. Miła kobietka powiedziała wszystko co i jak i w dzień wyjścia dostarczyła mi laktator do szpitala. Wcześniej poprosiłam moja ginekolog o receptę bo to potrzebowałam do wypożyczenia (receptę wystawiła bez wizyty u niej bo byłam w szpitalu i odebrał mąż) i wplacilismy 100€ kaucji która później nam zwrócono. Recepta była na miesiąc i przed upływem tego czasu moja ginekolozka wystawiła następna receptę i później znowu przed upływem miesiąca, zresztą ta babka od laktator dzwoniła z przypomnieniem tak ok. 2 tyg. wcześniej.

Alphelia lubi tę wiadomość

n9b5huo.png
  • Alphelia Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny powiedzcie mi proszę jak to jest z USG połówkowym w Niemczech. Czy to jest coś co ma każda ciężarna normalnie u lekarza prowadzącego czy trzeba się ekstra na to zapisać? I jaka jest prawidłowa nazwa tego po niemiecku?

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alphelia wrote:
    Dziewczyny powiedzcie mi proszę jak to jest z USG połówkowym w Niemczech. Czy to jest coś co ma każda ciężarna normalnie u lekarza prowadzącego czy trzeba się ekstra na to zapisać? I jaka jest prawidłowa nazwa tego po niemiecku?
    Zależy co rozumiem przez usg połówkowe. W każdym trymestrze przysługuje ci prawo do 1 usg. (Czasem lekarz robi częściej, ale nie musi). Nie jest to to samo co usg „prenatalne” (robią je lekarze z certyfikatami, jest bezpłatne tylko wtedy gdy dostaniesz czerwone skierowanie od gin.prowadzącego, w przeciwnym razie kosztuje coś 200-250€ (cena zależy od praktyki, landu itp) Trwa ok godziny i dostaje się kilka stron z dokładnie opisanymi narządami. Usg u gin. trwa 5-15 min. Sprawdza narządy, przepływy, wody itp. Dużo zależy sprzętu i umiejętności gina (mi kiedyś gin nie zauważyła drobnej wady serca, a po powrocie z prenatalnych tyle szukała, aż zobaczyła)

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • M.W Koleżanka

Wysłany: 17 stycznia 2018, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MariaC wrote:
    Hej dziewczyny jestem dopiero w 8 tyg. U lekarza bylam itd.
    Bardziej interesuja mnie sprawy zwiazane z pracodawca. Na razie poinformowalam szefa ustnie. Mam festen Vertrag Vollzeit. Czy musze mu doniesc jakies zaswiadczenia albo cos podobnego? Ile mam na to czasu.
    Poza tym ktore z badan dodatkowych uwazacie za konieczne,a ktore mozna ominac? Patrzac na cennik na niektore moze lepiej pojechac do PL mimo ze tam nie jestem ubezpieczona.
    I te polozne i szpitale... w ogole nie wiem co wybrac, a pomysl poloznej lazacej po domu tez srednio mi sie widzi. :-)4

Po pierwszej wizycie u ginekologa dostaje się takie zaświadczenie, że jest się w ciąży. Ja zaraz po wizycie zaniosłam je do pracodawcy, a on sobie skserował. Dobrze dostarczyć to jak najszybciej bo on momentu poinformowania pracodawcy jest się objętym ochroną tj. pracodawca nie może cię zwolnić, musi zapewnić ci stanowisko odpowiednie do twojego stanu, a jeśli nie ma w firmie takiego to musi płacić ci podczas gdy ty zostajesz w domu. Ja tak miałam i teraz jestem na tzw. zakazie pracy. Później trzeba donieść tylko wniosek o urlop wychowawczy (Elternzeit) najpóźniej 7 tygodni przez jego rozpoczęciem.

Co do badań dodatkowych to miałam robione z krwi jakieś 3, na toksoplazmę i coś tam jeszcze. Nie były bardzo drogie więc się zdecydowałam. Dodatkowo płaciłam też za badanie prenatalne w 1 trymestrze ok. 200 euro. Sama się zastanawiałam czy je zrobić, ostatecznie mąż mnie namówił. Nie jest ono obowiązkowe, ale dzięki niemu można wykryć 3 najczęstsze wady chromosomalne i wady rozwojowe, np. problemy z sercem.

Położna podobno nie jest obowiązkowa, ale moim zdaniem jest to pomoc, szczególnie przy pierwszym dziecku. Kontroluje ona wagę dzidziusia, czy za dużo nie gubi w pierwszych dniach, sprawdza pępuszek, bliznę po cesarce, radzi co robić w przypadku problemów z laktacją albo zapaleń w piersiach itp. Ja jestem w trakcie załatwiania mojej hebamme, mam pierwsze z nią spotkanie w najbliższy piątek. Udało mi się znaleźć polkę, a bardzo mi na tym zależało. Położna ma mnie odwiedzać po porodzie co 2-3 dzień, a później rzadziej jak się ugadamy. Terminu w szpitalu jeszcze nie robiłam, zastanawiam się, w kórym chcę rodzić.

• M.W Koleżanka

Wysłany: 17 stycznia 2018, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MariaC wrote:
    Polecam czosnek! W grudniu dostalam penicyline na zapalenie gardla ale nie bralam jadlam 2 dni okolo 5 zabkow czosnku dziennie i bylam zupelnie zdrowa! Wiadomo ze jeszcze tydzien po tym troche kaszlalam ale minimalnie!

Kropelki, które dostałam są jakieś ziołowe i nic nie pomagają. Też ratuję się domowymi sposobami, syrop z cebuli, mleko z czosnkiem i miodem, sok z malin i sok z czarnego bzu do herbaty. Czuję się już lepiej, ale kaszel cały czas mam. Martwię się o dzidzie, nieraz jak mnie taki napad kaszlu złapie to aż całe podbrzusze mnie boli.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2018, 20:21

• Alphelia Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga. chodzi mi o takie dokładne badanie USG w 19-22tyg. ze szczegółowym sprawdzeniem anatomii dziecka, wykrycie wad rozwojowych, w tym serca, sprawdza to też wady genetyczne typu trisomie, ale wiem że już nie tak dokładnie jak na prenatalnym z I trymestru. Gin wczoraj mi powiedziała, że muszę podpisać jakieś dokumenty, które dostałam na początku od nich (właśnie ich nie dostałam, więc musiałam o to poprosić teraz), w których są ujęte kwestie USG, 3D i innych badań płatnych dodatkowo. Powiedziała mi, że przez to że zażywam leki na astmę, to może wystąpić rozszczepienie warg u dziecka. Ona tego USG dokładnego połówkowego nie wykonuje, więc może mnie skierować do specjalisty. I pytałam się jej czy mi napisze skierowanie, ona że tak, tylko jak rozumiem muszę jej dostarczyć dokumenty podpisane. Czyli z tego zrozumiałam, że miałabym skierowanie to nie musiałabym płacić za to badanie.

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alphelia wrote:
    Kinga. chodzi mi o takie dokładne badanie USG w 19-22tyg. ze szczegółowym sprawdzeniem anatomii dziecka, wykrycie wad rozwojowych, w tym serca, sprawdza to też wady genetyczne typu trisomie, ale wiem że już nie tak dokładnie jak na prenatalnym z I trymestru. Gin wczoraj mi powiedziała, że muszę podpisać jakieś dokumenty, które dostałam na początku od nich (właśnie ich nie dostałam, więc musiałam o to poprosić teraz), w których są ujęte kwestie USG, 3D i innych badań płatnych dodatkowo. Powiedziała mi, że przez to że zażywam leki na astmę, to może wystąpić rozszczepienie warg u dziecka. Ona tego USG dokładnego połówkowego nie wykonuje, więc może mnie skierować do specjalisty. I pytałam się jej czy mi napisze skierowanie, ona że tak, tylko jak rozumiem muszę jej dostarczyć dokumenty podpisane. Czyli z tego zrozumiałam, że miałabym skierowanie to nie musiałabym płacić za to badanie.
    Tak, jak dostaniesz czerwone skierowanie, to jest za darmo. Na tych badaniach robi się tylko usg dwuwymiarowe (nie 3D, 4d itp). W sumie to samo robi też lekarz prowadzący (tylko bardziej pobieżnie i często na gorszym sprzęcie, więc łatwiej coś pominąć)

A i jak będziesz na wizycie zapytaj swojego gin. kogo w twojej okolicy poleca (zwykle są to gabinety przy szpitalne, ale nie zawsze). Lepiej żeby badanie zrobił ktoś z dużym doświadczeniem, zwłaszcza ze masz wskazania.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2018, 12:36

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Alphelia Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już wczoraj na wizycie ginekolog mówiła mi o konkretnym specjaliście, u którego również byłam na prenatalnych I trymestru. Mówiła też, że mogę w szpitalu to zrobić, najlepiej w tym, którym będę potem rodzić, żeby zapoznać się z lekarzami, ale jeszcze wybór szpitala jest przed nami, a tamtego lekarza specjalistę już poznałam i jest świetnym fachowcem i ma profesjonalny sprzęt. Zapisałam się do niego na wizytę, a moja gin ponoć już wypisała skierowanie, więc muszę je tylko odebrać. Mówiłam przy rejestracji, że lekarka ma wskazania do tego badania i przepisze mi skierowanie. W sumie do tej pory nikt mi nic nie mówił o ewentualnym koszcie tego, ale chyba ze skierowaniem powinno być darmowe albo przynajmniej częściowo zwrócone z kasy.

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie ciesze ze moj gin i jeszcze jwdna ginekolog w tej praxis maja certyfikaty wiwc na wszystkie badania moge sie umawiac z nim ale mimo wszystko wspominal ostatnio wlasnie cos o polowkowych i mowil ze chcialby mnie na nie skierowac tez wiec chyba procz u niego jeszcze w miescie gdzie aie w klinice leczylam moge miec... wiem ze czasem tez kieruja po tych pierwszych prenatalnych tam a moj lekarz dmucha na mnie z racji ciazy z icsi nawer wizyty mam ustalane poki co w krotkim odstepie czasu

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alphelia wrote:
    Już wczoraj na wizycie ginekolog mówiła mi o konkretnym specjaliście, u którego również byłam na prenatalnych I trymestru. Mówiła też, że mogę w szpitalu to zrobić, najlepiej w tym, którym będę potem rodzić, żeby zapoznać się z lekarzami, ale jeszcze wybór szpitala jest przed nami, a tamtego lekarza specjalistę już poznałam i jest świetnym fachowcem i ma profesjonalny sprzęt. Zapisałam się do niego na wizytę, a moja gin ponoć już wypisała skierowanie, więc muszę je tylko odebrać. Mówiłam przy rejestracji, że lekarka ma wskazania do tego badania i przepisze mi skierowanie. W sumie do tej pory nikt mi nic nie mówił o ewentualnym koszcie tego, ale chyba ze skierowaniem powinno być darmowe albo przynajmniej częściowo zwrócone z kasy.
    No ja nic nie płaciłam. Kwestia dogadania się z lekarzem i jego poglądów (niektórzy dają bez wskazań, jak się poprosi, a inni wskazania potrafią ignorować)

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2018, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jak tam dziewczyny? Cierpliwa kiedy kolejna wizyta i usg no i jak się czujesz?
    Magdalena a u Ciebie? Byłaś już u.lekarza?
    U nas dzień za dniem w środę wyszlysmy ze szpitala. Sarunia piękna i grzeczna :), nie płacze tylko tak śmiesznie kwęka jak mały kotek jak.juz się obudzi. Oczywiście noce w szpitalu były różne ;), w domu też pierwsza noc bardzo często jadła bo co godzinę za to w dzień spala ale teraz je o 22 lub 23, 2 i 7 więc mogłoby tak zostać.
    Lena też całkiem dobrze reaguje tylko muszę ją pilnować żeby za mocno jej nie glaskala lub nie leżała jej przy samej głowie ale tak to chętnie pomaga, przynosi pampersy, mleko itp tylko dość głośno się zachowuje w domu no ale może to i dobrze bo Sara od początku będzie nauczona spać w halasie ;). Może uda mi się wstawić zdjęcie z telefonu

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2018, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://zapodaj.net/d362ce602d6e1.jpg.html

nugesuy.png
    ckaimdy.png
‹‹ 922 923 924 925 926 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ