Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Kinga, ja mam jeszcze pytanie o te chusty bo jestem kompletnie zielona w tym temacie a siostra będzie miała maluszka w lutym i mówi że by coś chciała bo może będzie jej lepiej w chuste wziąć małą i zaprowadzić czy przyprowadzić syna że szkoły. Kiedyś czytałam że nie można chust od początku używac, że dopiero tak.od 3-4 miesiąca...ale to jeden raz. Z tego.co się orientuję to ta skośno krzyżowa a jakaś konkretna firma. Może masz jakąś niemiecka stronę gdzie takie chusty można kupić, chętne używane bo siostra nie wie czy naprawdę jej się to przyda.
-
Monia na uzywane popatrz na ebay kleinanzeige sporo ich widzialam didymos LennyLamb Natibaby Hoppediz LittleFrog
O dziwo tych polskich producentow widzialam tam naprawde sporo a podobno tych firm bawelniane sa najlepsze dla noworodkow... a i mam sporo kolezanek chustomaniaczek i perwsze slysze ze dopiero od 3-4 miesiaca mozna... wiele z nich od poczatku motaMonika_DM, Alphelia lubią tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Monika_DM wrote:Kinga, ja mam jeszcze pytanie o te chusty bo jestem kompletnie zielona w tym temacie a siostra będzie miała maluszka w lutym i mówi że by coś chciała bo może będzie jej lepiej w chuste wziąć małą i zaprowadzić czy przyprowadzić syna że szkoły. Kiedyś czytałam że nie można chust od początku używac, że dopiero tak.od 3-4 miesiąca...ale to jeden raz. Z tego.co się orientuję to ta skośno krzyżowa a jakaś konkretna firma. Może masz jakąś niemiecka stronę gdzie takie chusty można kupić, chętne używane bo siostra nie wie czy naprawdę jej się to przyda.
Co do stron z używanymi to standardowo wszystkie portale typu ebay, mamikreisel itp. Typowo niemieckie firmy robiące chusty tkane to didymos, amazonas, storchenwiege, Fidela?, hoppediz?
Kokadi
Oscha -angielska
Yaro holenderska?
No i inna sprawa ze używane chusty kosztują praktycznie tyle co nowe, a nawet potrafią być droższe (jeśli to jakaś edycja limitowana, mały wypust itp). Najtrudniej sprzedać i najtaniej można kupić „pasiaki”, bo nie są szczególnie ładne. Jakby co, to na fb jest kilka chustogrup np chusty polska czy chusty kupię/sprzedam, chusty na każdą kieszeń itp. -
Dzięki dziewczyny.
Kinga, no właśnie siostrze jest wszystko jedno jaka kolorystyka i czy paski czy kropki. To ma być pierwsza chusta taka do wypróbowania, żeby zobaczyć czy w ogóle da radę i czy będzie im.to odpowiadać. No i planuje skorzystać z porady specjalisty w temacie motania. -
Monika_DM wrote:Dzięki dziewczyny.
Kinga, no właśnie siostrze jest wszystko jedno jaka kolorystyka i czy paski czy kropki. To ma być pierwsza chusta taka do wypróbowania, żeby zobaczyć czy w ogóle da radę i czy będzie im.to odpowiadać. No i planuje skorzystać z porady specjalisty w temacie motania. -
Monika slyszalam ze podobno paski kolorowe ulatwiaja nauke motania bo mozna sie na kolorach opierac ze taki tu taki teraz dociagnac itp... jak faktycznie jest to sie lepiej Kinga wypowie bo ja doswiadczenia w motanou nie mam ale tak slyszalam od znajomych i zdazylam wyczytac bo tez bym chciala sprobowac jak sie maluch urodzi
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Cccierpliwa wrote:Monika slyszalam ze podobno paski kolorowe ulatwiaja nauke motania bo mozna sie na kolorach opierac ze taki tu taki teraz dociagnac itp... jak faktycznie jest to sie lepiej Kinga wypowie bo ja doswiadczenia w motanou nie mam ale tak slyszalam od znajomych i zdazylam wyczytac bo tez bym chciala sprobowac jak sie maluch urodzi
-
A te kolkowe? Czy je mogą się łatwiej? O co w nich chodzi? I czy też można od początku jej używać. Gramatura to rozumiem, że im wyższa tym chusta jakby grubsza i mocniejsza, i np. cięższe dziecko można nosić?
Boże jaki to ogromny temat, te chusty...Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2018, 11:06
-
Monika_DM wrote:A te kolkowe? Czy je mogą się łatwiej? O co w nich chodzi? I czy też można od początku jej używać. Gramatura to rozumiem, że im wyższa tym chusta jakby grubsza i mocniejsza, i np. cięższe dziecko można nosić?
Boże jaki to ogromny temat, te chusty...
Ponoć kółkową mota się łatwiej, bo można tylko luzować, wkładać dziecko i dociągać. Do najwygodniejszych nie należy (to tak jak noszenie ciężkiej torby na jednym ramieniu), więc raczej polecana jest na krótkie wyjścia 10-15 min, bo im cięższe dziecko tym bardziej to czuć. Tak samo można jej używać od początku, tylko trzeba zakładać raz na jedno ramię, raz na drugie i pilnować by dziecko układało się również raz na jedną, a raz na drugą stronę (by nie doporowadzic/podtrzymać asymetrii). Sama mam krzywy kręgosłup (noszenie plecaka na jednym ramieniu;)), no więc nigdy bliżej się nie interesowałam kółkowymi, bo nie są dla mnie.
-
Dobry wieczor
Przestudiowalam jakies pierwsze strony naszego watku odnosnie papierologii.
Tak to juz czas myslec o tym.Na sama mysl glowka boli.
Czemu tylu formalnosci do licha skoro wszedzie maja nasze dane.
Z tego co czytalam mozna isc max na 3 lata Elterzeit.No fajnie myslalam o 2 latach.
A teraz kwestia finansowa,pisza ze Elterngeld moge pobierac max 12 mc (2mc moze ekstra maz)
Czyli drugi Rok jest bez pieniedzy?
Czy moga podzielic mi to na polowe?
Czy jednoczesnie ja i maz mozemy byc na tym Elterzeit i pobierac Elterngeld?
-
Pysia89 wrote:Dobry wieczor
Przestudiowalam jakies pierwsze strony naszego watku odnosnie papierologii.
Tak to juz czas myslec o tym.Na sama mysl glowka boli.
Czemu tylu formalnosci do licha skoro wszedzie maja nasze dane.
Z tego co czytalam mozna isc max na 3 lata Elterzeit.No fajnie myslalam o 2 latach.
A teraz kwestia finansowa,pisza ze Elterngeld moge pobierac max 12 mc (2mc moze ekstra maz)
Czyli drugi Rok jest bez pieniedzy?
Czy moga podzielic mi to na polowe?
Czy jednoczesnie ja i maz mozemy byc na tym Elterzeit i pobierac Elterngeld?
2 )jw
3 )tak, ale trzeba dopytać w EGstelle czy przypadkiem nie jest ograniczona wysokość Eg. Na pewno na osobę jest górny limit 1800€( max wysokość Eg), nie wiem jak to wyglada w przypadku, gdy oboje rodziców jest na Eg jednocześnie (czy dalej jest 1800 czy 1800x2, a może jeszcze inaczej.
Pysia89 lubi tę wiadomość
-
Kinga dzieki :*no musze dopytac...chodz strasznie nie lubie tego typu spraw zalatwiac.
Magdalena wczoraj cos czytalam ze jak prywatnie ubezpieczasz sie to Mutterschutz Geld nie nalezy sie chyba ze jakis wniosek zlozysz do FamilienKasse to jakis dodatek wyplacaja.
Co do Elterngeld to chyba podobnie zasady jak normalnie.Zalezy ile zarabiasz tyle Ci procent beda placic.Minimum 65 procent wyplaty.
Ale co ciekawe znalazlam ze jak ktos zarabia malo to te procenty rosna o 1 za kazde 20 Euro do 1 tys.
Ciekawe ile w tym prawdy? To znaczyloby ze moglabym dostac ponad 80 procent tego co mam teraz. -
Pysia89 wrote:Kinga dzieki :*no musze dopytac...chodz strasznie nie lubie tego typu spraw zalatwiac.
Magdalena wczoraj cos czytalam ze jak prywatnie ubezpieczasz sie to Mutterschutz Geld nie nalezy sie chyba ze jakis wniosek zlozysz do FamilienKasse to jakis dodatek wyplacaja.
Co do Elterngeld to chyba podobnie zasady jak normalnie.Zalezy ile zarabiasz tyle Ci procent beda placic.Minimum 65 procent wyplaty.
Ale co ciekawe znalazlam ze jak ktos zarabia malo to te procenty rosna o 1 za kazde 20 Euro do 1 tys.
Ciekawe ile w tym prawdy? To znaczyloby ze moglabym dostac ponad 80 procent tego co mam teraz.
Co do działalności, to kiedyś dziewczyny narzekały że jest gorzej, ale czy to prawda to nie wiem. Najlepiej pytać księgową (kwota może zależeć od wysokości opłacanych składek itp. Mi w sumie za pierwszym razem temat pomagała ogarnąc babka, która nas rozliczała z podatku (bo np pominęliśmy jakiś załącznik itp)
-
Czesc Dziewczyny, witam sie u Was bylam wczoraj u gina, oddalam mocz do badania, potem mialam wizyte, wszystko ok i dopiero w domu popatrzylam na ksiazeczke ciazy, a tam w rubryce bialko, cukier wlasnie w moczu mam wpis O.B. Nie znam tego skrotu, spotkalyscie sie z nim? lekarka nic nie mowila, wiec mysle ze wszystko ok, ale jak to na ciezarna wariatke przystalo jednak wole sie u was podpytac i upewnic ohne Bakterien? ale co wtedy z innymi badaniami na cukier itp
Pai1,zesp Antyfosfolip.,niedobór białka S
Agatka ur 17.08.2018 o 23.41 3880g 54cm
38w-3762g; 35w-2759g; 32w-2300g; 29w-1703g
08.2016 cp [*] 03.2017 [*] -
cuddlemuffin wrote:Ob to ohne Befund, czasem pisze sie tez opB czyli ohne path. Befund, czyli wszystko ok.
Dzieki wielkie, nie wpadlabym chyba na to sama
Pai1,zesp Antyfosfolip.,niedobór białka S
Agatka ur 17.08.2018 o 23.41 3880g 54cm
38w-3762g; 35w-2759g; 32w-2300g; 29w-1703g
08.2016 cp [*] 03.2017 [*]