Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Monia i jak bylo? Opowiadaj! Nie dziwie sie Vincentowi tez bym chciala na urlop hehe...
No to prawda moja szwagierka na dzien dobry emolienty i do kapieli i do smarowania a pozniej zaczelo sie cos dziac i bylo zdziwienie straszne...
Ja poki dziecko teho nie bedzie potrzebowalo nie bede w ogole smarowala tez mysle ze olej migdalowy w kapieli wystarczy... no chyba ze jakies problemy ze skorka to wiadomo wtedy trzeba...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Cierpliwa no super było. Słoneczko, woda, temperatura idealna bo 22-24 stopnie (dwa razy termometry pokazały 30 stopni, ale myślę że poprostu się tak nagrzaly), plus trochę wiaterku. Zjechalismy prawie całą wyspę, widoki super. Idealnie na taki tygodniowy wypoczynek, super plaże. Mam trochę zastrzeżeń do hotelu, bo jak na hotel rodzinny to np. balustrady na balkonach dużo za nisko, tylko jeden mały basen dla dzieci ale dał Vincentowi tyle frajdy że jakbyście zobaczyly filmik jak zjeżdża do wody i nury robi to masakra Po plaży biegal jak szalony i uciekał przed wodą czyli tak jak ma być dla dziecka: radośnie i mega frajda, wieczorami padał jak kawka. Dla nas jako rodziny to był super wypad bo już dawno razem tak fajnie nie spędziliśmy czasu :*
Cel glowny został osiągniety bo mały jest bez kataru, czyli gotowy na poniedziałek.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2018, 22:16
annaki, Alphelia lubią tę wiadomość
-
Monika jaki ten Vincent duży!
Co do emolientow to ja Ci powiem dlaczego w Polsce to tak polecają. Moja teściowa jest położną przy gabinecie u lekarza i dodatkowo jako polozna środowiskowa jezdzi do pacjentek i mówi otwarcie że po prostu lekarze mają od przedstawicieli kasę lub drogie wycieczki, położne dostają jakieś próbki itp ale mają to polecać i tyle. Ona też niestety musi ale swoim znajomym odradza a obcym kobietom daje próbki itp i zwyczajnie poleca emolienty do kąpieli no niestety kasa rządzi -
Monika super! A V jaki juz duzy urlopowicz! Na tym lezaczku juz spory kawaler wyglada!
To sie maly wyszalal a wy mieliscie super wypoczynek!
A temperatura super my w zeszlym roku w kwietniu mielismy tez cos kolo 24-27 stopni piekne ciepelno a z pl i de slali nam zdjecia ze snieg spadl hehe...
Annaki mojej szwagierce akurat jej szwagierka polecila ba! nawet jej kupila w prezencie wyprawkowym caly zestaw emolientow do wszystkiego... no a ta zas dla mojej szwagierki jest guru w kwestii opieki nad dziecmi i ich wychowania bo jest psychologiem... i zawsze bylo bo X powiedziala a X powiedziala...
A z tymi profitami to fakt ale to tak samo jak ze wsztstkimi wspomagaczami na plodnosc itp... moja przyjaciolka dosc dlugo pracowala jako przedstawiciel farmaceutyczny to sama opowiadala jak szybko lekarzy sie przekonuje do polecania danych suplementow kremow i innych...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Kinga ale to co ty wkleilas to emolienty naturalne a my pisalysmy o kosmetykach typu oilatum emolium itp które tez sa zwane emolientami a sa przeznaczone do skory problematycznej/atopowej
Monika_DM lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Co innego naturalne emolienty a co innego kosmetyki naszprycowane całym bogatym składem emolientowym przeznaczone do problematycznej skóry. Zresztą we wszystkim trzeba znać umiar. Jak się taką młodą cerę noworodka traktuje od początku bogatym zestawem tłustych kosmetyków to później nie jest dziwne, że skóra się przyzwyczaja i przy rzeczywistym problemie z AZS itp brakuje kosmetyku o odpowiednio silnym składzie. Dziewczyny raczej miały na myśli skrótowo kosmetyki emolientowe, a nie pojedyncze emolienty typu olej kokosowy itp.
Monika_DM lubi tę wiadomość
11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
01.06.2019 [*] Aniołek 7tc. -
Magdalena2202 wrote:Kinga to znaczy ze polecasz ich używanie ? I uważasz ze nie są szkodliwe ?
Co do podziału na emolienty sztuczne i naturalne, nie ma co się obrażać na te syntetyczne, bo te naturalne mogą być „zanieczyszczone” elementami roślin z których pochodzą. Przy problemach natury alergicznej i rzucie choroby np azs, gdy skóra nieraz jest podrapana do krwi, te naturalne mogą doprowadzić do pogorszenia stanu (choć wcale nie muszą). Poza tym kosmetyki potocznie nazywane emolientami mają nie tylko emolienty, ale np substancje myjące, substancje poprawiające konsystencję, konserwanty, środki nawilżające itp. Stąd taka długa lista składników. Sama takiej prostej pielęgnacji używam jako profilaktyki. Gdy pojawia się rzut atopii, sięgam po te gotowe kosmetyki, a czasem i leki. Głównym powodem dla którego ich nie używam na codzień jest cena (preparat myjący, balsam, szampon, olejek do kąpieli każdy po ok 15€ I zwyczajnie szkoda mi wydawać tyle kasy na kosmetyki, skoro podobny efekt mogę uzyskać za kilka €.
Co do dzieci, to używam emolientów profilaktycznie. Jest ryzyko że i u nich coś wylezie (obciążenie genetyczne). Póki co jest spokój. U córki nie było najmniejszej reakcji kontaktowej, co mnie bardzo cieszy, ale wszystkie jej preparaty myjące testuje na sobie. Jak za bardzo przesuszającą skórę, to dostaje je mąż.
-
Kinga ale nikt nie mowil ze azs wyjdzie od emolirntow tylko ze jak sie naduzywa tych kosmetykow do skory atopowej bez potrzeby na dzien dobry to moga pozniej nie zadzialac wtedy kiedy beda potrzebne bi skora sie przyzwyczaja... u szwagierki tez przy pierwszym dziecku dokladnie tak bylo... od urodzenia oilatum do kapieli emolium do smarowania a pozniej pojawily sie problemy skorne i bylo zdziwienie ze nic nie dziala
Monika_DM, annaki, Alphelia lubią tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Widze ze temat moj
U nas syn mial od urodzenia problemy skorne.Kapalismy go w roznych olejkach makach itp.Ale tak na prawde ten emolium mu pomogl.Prawie dwa lata w nim byl kapany a potem smarowany.Arelgolog stwierdzil Ats ale dzis ma 5 lat a nic mu nie wychodzi odpokac.
Z tych polecanych olejkow co piszecie,to gdzie mozna je kupic?
Buziaki -
Cccierpliwa wrote:Kinga ale nikt nie mowil ze azs wyjdzie od emolirntow tylko ze jak sie naduzywa tych kosmetykow do skory atopowej bez potrzeby na dzien dobry to moga pozniej nie zadzialac wtedy kiedy beda potrzebne bi skora sie przyzwyczaja... u szwagierki tez przy pierwszym dziecku dokladnie tak bylo... od urodzenia oilatum do kapieli emolium do smarowania a pozniej pojawily sie problemy skorne i bylo zdziwienie ze nic nie dziala
-
Kinga może doktorat zrób. Przepraszam ale Twoje wypowiedzi zawsze są takie pouczające innych, jakbyś Ty wiedziała lepiej a inni bzdury gadali. Ja jednak znam przypadek gdzie rodzice stosowali emolienty bo przecież położna kazała i chcieli dziecku tylko najlepsze rzeczy dać a później mieli problem bo ze skóra był problem i nic nie działało. Więc pewne teorie można sobie między bajki wsadzić. Chcesz to używaj, nikt Ci nie zabroni, ale nie udowadniaj tu wszystkim, że one są takie super bo brzmisz jak te wszystkie położne które reklamują te produkty bo muszą.
Cccierpliwa, PodwojnaMamaWdwupaku, annaki, Alphelia lubią tę wiadomość
-
Magdalena ja uważam, że każda wypowiedź jest na wagę złota, ale momentami mam wrażenie, że my tu jesteśmy głupie i potrzebujemy wsparcia specjalisty...ciezko jest czasem przekazać wszystko pisemnie i ciężko się czyta bo nie znamy tonu wypowiadajacego się ale momentami aż to razi.
Kinga nie obrażaj się tylko proszę. Tylko przyjmij to jak konstruktywna krytykę. Czasami ni stąd ni z owąd wpadniesz, pouczysz i znikasz. W moim odczuciu Twoje wypowiedzi są najczęściej bardzo wymądrzające się. A już będąc w ciąży reagowałam na to alergicznie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2018, 08:56
Cccierpliwa, Alphelia lubią tę wiadomość