Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Monika to kamien z serca... super ze szybko doszedł do siebie i tak to przeszedl dobrze
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Tak. Sama jestem zdziwiona i pozytywnie zaskoczona. Tym bardziej że jakieś czarnowidztwo mi się w weekend włączylo.
Jeszcze tylko kontrola w poniedziałek.
Dziewczyny jakie przekąski oprócz owoców, suszonych owoców czy musow dajecie dzieciom. Zwłaszcza tym starszym. My ogólnie przez te zeby mamy domu mało słodyczy, wiadomo że czasami mały czekoladę czy loda zje. Kupuje też czasem te keksy, czy Fruchtriegel ogólnie takie "słodycze" bez dodatku cukru dla maluszków. Można coś jeszcze kupić?
Macie może sprawdzony przepis na lody czy sorbet owocowy? -
Monika_DM wrote:Tak. Sama jestem zdziwiona i pozytywnie zaskoczona. Tym bardziej że jakieś czarnowidztwo mi się w weekend włączylo.
Jeszcze tylko kontrola w poniedziałek.
Dziewczyny jakie przekąski oprócz owoców, suszonych owoców czy musow dajecie dzieciom. Zwłaszcza tym starszym. My ogólnie przez te zeby mamy domu mało słodyczy, wiadomo że czasami mały czekoladę czy loda zje. Kupuje też czasem te keksy, czy Fruchtriegel ogólnie takie "słodycze" bez dodatku cukru dla maluszków. Można coś jeszcze kupić?
Macie może sprawdzony przepis na lody czy sorbet owocowy?
-
Monika ja staram sie wogole nie dawac zandych przekasek.
Jasne ze jak ma ochote na cos slodkiego, to dostanie kawalek gorzkiej czekolady, loda lub cos w tym stylu, ale starm sie go nie uczyc wiecznego podjadania. My nawet na basen nosimy raczej posilek (salatka, bulka, parowka, salami, banan) niz przekaski.
Jas je rano w domu tylko jogurt ok 6:20, potem je w przedszkolu (od 7 do 16:30 sniadnaie, obiad, podwieczorek na ktory sa warzywa i owoce), w domu jest potem drugi obiad ok 17 -17:30 , zazwyczaj potem nie jest juz glodny, a jesli tak, to wypije szklanke mleka, zje musli, albo jogurt. W Weekend jest 1 sniadnaie, 2 sniadanie, obiad, potem podwieczorek to sa owoce, domowej roboty ciasto, gofry albo nalesniki i kolacja.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2018, 08:58
-
Dzięki dziewczyny. W sumie to robimy to wszystko.
Kinga wypróbuje te lody z mrożonych bananów. A te kulki mocy to co to?
Endokobietko u nas problemem jest jedynie taki czas od ok. 16:30-17:30 (18:00). Bi tak to q domu je Müsli, pozniej śniadanie, obiad w przedszkolu i mają też taki podwieczorek ok. 14:00-14:30, wtedy owoce, warzywa ew. Precle. Kolacje jemy tak ok. 18:00, a wraca że zlobka ok. 16:30 i jest wtedy mega głodny zazwyczaj i wtedy by chciał "coś", jak sam mówi "coś dobego". Czasem są to owoce, placuszki różnego rodzaju, naleśniki. Ale on ma czasem ochotę na loda czy w ogóle nam wrażenie, że na coś czego nie zrobi mama. No i sama też przyznaje, że jak w pracy mam ciężko i więcej stresu to chętnie też sięgnęłabym po coś gotowego... -
Monika_DM wrote:Dzięki dziewczyny. W sumie to robimy to wszystko.
Kinga wypróbuje te lody z mrożonych bananów. A te kulki mocy to co to?
Endokobietko u nas problemem jest jedynie taki czas od ok. 16:30-17:30 (18:00). Bi tak to q domu je Müsli, pozniej śniadanie, obiad w przedszkolu i mają też taki podwieczorek ok. 14:00-14:30, wtedy owoce, warzywa ew. Precle. Kolacje jemy tak ok. 18:00, a wraca że zlobka ok. 16:30 i jest wtedy mega głodny zazwyczaj i wtedy by chciał "coś", jak sam mówi "coś dobego". Czasem są to owoce, placuszki różnego rodzaju, naleśniki. Ale on ma czasem ochotę na loda czy w ogóle nam wrażenie, że na coś czego nie zrobi mama. No i sama też przyznaje, że jak w pracy mam ciężko i więcej stresu to chętnie też sięgnęłabym po coś gotowego...Monika_DM lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny muszę się trochę wyżalić
Otóż mamy firmę ja zajmuje się wysyłkami przed ciaza nie było problemu robiłam sobie wszysyko na luzie i nic nie sprawiało trudności . Teraz brzuch powoli zaczyna odstawać a przesyłek przybywa . Mam dziennie do rozpakowania i zapakowania wszystko pojedynczo około 5-10 sztuk . Czasem są to lekkie rzeczy po 2 kg paczka ale czasem jak dzisiaj np. Musiałam zapakować dwa głośniki razem które waza 12 kg. Pierw obkleic taśma potem czarna folia pare razy do okola i naprawdę jest co dźwigać . Do tego dwie paczki które waza 6 kg i pare 2 kg . Mówię ciagle mężowi ze jest mi to za ciężkie a on tylko mówi ze on tez ma tyle na głowie ze muszę dać radę . Do tego każdego dnia muszę zawozić te paczki na pocztę . Z domu do auta pakuje mi mąż ale przy poczcie muszę brać wózek z aldi Pakowac wszystko na wózek a potem z wózka na lade do pani na poczcie . Dzisiaj już mam wielkie bóle od pleców w dół do nogi . Próbuje wytłumaczyć mężowi ze ja nie mogę takiego ciężaru dźwigać a on swoje ze kobiety w Chinach do końca ciąży targaja worki z ryżem i żyją . Już powoli jestem bez radna i boje się ze coś się stanie .
Wiec mam teoche posmucilam ale serio nie wiem jak przegadać do człowieka ...
Do tego jeszcze od paru lat mam dyskopatię boje się ze któregoś dnia pęknie i zostanę leżeć. Póki robiła sport było Ok teraz przestałam na czas ciąży i wraca wszystkoWiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2018, 20:29
-
Magdalena może w tej sytuacji pozostaje się po prostu postawić i przestać nosić takie paczki? Pamiętaj, że tu chodzi nie tylko o Twoje zdrowie, ale również zdrowie dziecka. Nie wyobrażam sobie podnosić coś cięższego od 5kg. Mam to szczęście, że nikomu nie musiałam nic tłumaczyć, tylko każdy, nawet obcy, uważa za naturalne, że nie mogę czegoś większego nosić i mnie wyręczają. Może Twój lekarz przegada mężowi, że jego podejście do sprawy niesie bardzo duże ryzyko dla Ciebie i dziecka? Na tym forum już wiele kobiet spotkały przykre konsekwencje tego, że nosiły cięższe rzeczy albo swoje starsze dzieci i tego żałują. Nietrudno znaleźć dowody na to dlaczego to jest niebezpieczne. A mąż mieszka w Chinach, że Cię tak porównuje do tamtych kobiet? Zapomniał chyba całkiem jaka tam jest polityka rodzinna i ze straty dziecka nikt sobie za wiele tam nie robi...
11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
01.06.2019 [*] Aniołek 7tc. -
Magdalena przykre ze maz tak reaguje i dla niego to normalne... wiadomo ze ciaza nie choroba i plackiem lezec nie musimy no ale jednak troszke nas w roznych kwestiach dla dobra dziecka ogranicza...
A porownanie... brak slow... powiedz mu ze kiedys tez kobiety rodzily w polu i szly dalej robic i czy to znaczy ze tez tak powinnas bo szpital taka fanaberia jak niedzwiganie kilkunastu kg bo przeciez nie mowimy to o dwoch czy trzech...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Magdalena2202 wrote:Dziewczyny muszę się trochę wyżalić
Otóż mamy firmę ja zajmuje się wysyłkami przed ciaza nie było problemu robiłam sobie wszysyko na luzie i nic nie sprawiało trudności . Teraz brzuch powoli zaczyna odstawać a przesyłek przybywa . Mam dziennie do rozpakowania i zapakowania wszystko pojedynczo około 5-10 sztuk . Czasem są to lekkie rzeczy po 2 kg paczka ale czasem jak dzisiaj np. Musiałam zapakować dwa głośniki razem które waza 12 kg. Pierw obkleic taśma potem czarna folia pare razy do okola i naprawdę jest co dźwigać . Do tego dwie paczki które waza 6 kg i pare 2 kg . Mówię ciagle mężowi ze jest mi to za ciężkie a on tylko mówi ze on tez ma tyle na głowie ze muszę dać radę . Do tego każdego dnia muszę zawozić te paczki na pocztę . Z domu do auta pakuje mi mąż ale przy poczcie muszę brać wózek z aldi Pakowac wszystko na wózek a potem z wózka na lade do pani na poczcie . Dzisiaj już mam wielkie bóle od pleców w dół do nogi . Próbuje wytłumaczyć mężowi ze ja nie mogę takiego ciężaru dźwigać a on swoje ze kobiety w Chinach do końca ciąży targaja worki z ryżem i żyją . Już powoli jestem bez radna i boje się ze coś się stanie .
Wiec mam teoche posmucilam ale serio nie wiem jak przegadać do człowieka ...
Do tego jeszcze od paru lat mam dyskopatię boje się ze któregoś dnia pęknie i zostanę leżeć. Póki robiła sport było Ok teraz przestałam na czas ciąży i wraca wszystko
-
Dzięki dziewczyny
Kinga właśnie tak sobie czasem myśle wkoncu mamy maja dzieci i są w ciąży niestety musza nosić te 8-10 kg dzieciaczki i dają radę mimo to mam jakiś strach i do tego odzywa się mój kręgosłup . W czwartek mam wizytę pogadam z Panią doktor co ona myśli . W następnym czasie zmieniamy kuriera wiec wysyłki będą odbierane z domu mino to muszę je codziennie pakować i przyszykować .
-
Dziewczyny mam prośbę
Czy któraś ma w domu np. body w rozm. 74 i 80? Z obydwoch potrzebowałbym kilka wymiarów bo robię właśnie sukienkę dla mojej malutkiej siostrzenicy
Chodzi mi głównie o obwód pod pachami, odległość od szczytu ramienia do pachy w pionie, odległość od szczytu ramienia do "pasa" (to wiadomo, tak "pi razy drzwi"), i odległość jakby od szyi wzdłuż barku, do ramionka. I jeszcze jakbyście miały sukienki w tych rozmiarach to długość całej sukienki.
Ale wymagania mam...ale może którejs by się chciało pomierzyć
Z góry dziękuję :* -
Monika_DM wrote:Dziewczyny mam prośbę
Czy któraś ma w domu np. body w rozm. 74 i 80? Z obydwoch potrzebowałbym kilka wymiarów bo robię właśnie sukienkę dla mojej malutkiej siostrzenicy
Chodzi mi głównie o obwód pod pachami, odległość od szczytu ramienia do pachy w pionie, odległość od szczytu ramienia do "pasa" (to wiadomo, tak "pi razy drzwi"), i odległość jakby od szyi wzdłuż barku, do ramionka. I jeszcze jakbyście miały sukienki w tych rozmiarach to długość całej sukienki.
Z góry dziękuję :*
Spróbuję jutro Ci zebrać te miary, bo kupiłam z wyprzedaży sukienkę z Nexta na rozmiar 74 lub 80 z tego co pamiętam nie wiem czy mam jakieś body na te rozmiary, ale zobaczę czy od kogoś nie dostałam.
Zmierzyłam na body 74/80 i sprawdzałam na sukience 74 - rozmiary się mniej więcej pokrywały, tylko sukienkę mam taką prostą, coś w stylu swetra, dlatego dokładniej mogłam zebrać miarę z body.
Obwód pod pachami: 23,5cm (czyli całość 2x = 47cm)
Odległość od szczytu ramienia do pachy w pionie: 11cm
Odległość od szczytu ramienia do pasa: 28cm
Odległość od szyi wzdłuż barku do ramionka (liczyłam od krawędzi dekoltu do szwu przy ramieniu): 5,5cm
Długość sukienki: 40,5cm
Body, z którego są wzięte miary, to rozmiar 74/80 z Pusblu - to jakaś marka z DM.
A sukienka jest z Nexta w rozmiarze 74.
Zaczęłam kompletować dokumenty do wszystkich zasiłków itp. Jestem przerażona ilością dokumentów do wypełnienia i mam problem z niektórymi:
MUTTERSCHAFTSGELD:
1. Czy wniosek jest jednakowy dla całych Niemiec, czy tak jak w przypadku elterngeld inny dla każdego regionu?
2. Czy jest nowy formularz 2018 ? bo nigdzie nie mogę znaleźć
3. Do złożenia wniosku potrzebuję zaświadczenie od ginekologa, które jest wydawane po 33 tygodniu ciąży i ważne 7 dni, a złożyć muszę je w ubezpieczalni 7 tygodni przed terminem porodu, zgadza się ?
4. Do wszystkich zasiłków potrzebne są zaświadczenia od pracodawcy, ja powinnam je wydrukować i zanieść szefowej ? czy robią to placówki, w których składam dokumenty ?
PASZPORT
5. Z tego co rozumiem, alby wydano mi paszport dla dziecka, trzeba najpierw umiejscowić akt urodzenia w Polsce ( do 2 miesięcy czekania, jak zrobię to na odległość ), następnie do 2 miesięcy czekania na paszport, czyli łącznie do 4 miesięcy mogę czekać na ten dokument ?
KINDERGELD
6. W wniosku dla dziecka , jest pytanie cz, któryś z rodziców pracował w przeciągu ostatnich 5 lat w krajach rozwijających się, czy Polska jest jeszcze krajem rozwijającym się, na internecie są sprzeczne informacje ?
7. Załącznik zaświadczenie o dochodach, wypełniają oboje rodziców ?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2018, 15:32
-
Chodzi mi głównie o 1) obwód pod pachami, 2)odległość od szczytu ramienia do pachy w pionie, 3)odległość od szczytu ramienia do "pasa" (to wiadomo, tak "pi razy drzwi"), i 4) odległość jakby od szyi wzdłuż barku, do ramionka. I jeszcze jakbyście miały sukienki w tych rozmiarach to 5) długość całej sukienki.
1)27cmx2
2)12 cm
3)21,5 cm
4) 5 cm
5) 36cm
Body Topomini (Erstings Familly) r74/80), tkanina rozciągliwa
1) 29 cmx2
2) 13cm
3) 22-23 cm
4) 7 cm