X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • annaki Autorytet

Wysłany: 21 marca 2018, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hahaha metki o tak. Zaraz po porodzie mój mąż mi kupował tylko to! Potrafiłam cały tydzień jeść bułki z metką :-D

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Alphelia Autorytet

Wysłany: 21 marca 2018, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie po porodzie chyba będzie podobnie haha :D a na deser klasyczne tiramisu <3

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
    11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
    01.06.2019 [*] Aniołek 7tc.
  • madwitka Autorytet

Wysłany: 21 marca 2018, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie nie dotyczace tematu, potrzebuje syrop na suchy męczący kaszel dla dziecka, prosze pomózcie mi: o co mam pytac w aptece? a wlasciwie to jak sie poprawnie po niemiecku mówi syrop na suchy kaszel??? REIZHUSTEN? i czy to kupie bez recepty???

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2018, 16:19

Provita Katowice, Nasz cudotwórca DR Mańka!
    2014 1 IMSI==> 2 zarodki(jeden jedyny transfer) , brak mrozaków==> 06.2015córka
    2017 2 IMSI ==> 2zarodki(jeden jedyny transfer) ==>jedno pięknie bijące serduszko==> 09.2018 córeczka:)
  • Alphelia Autorytet

Wysłany: 21 marca 2018, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madwitka wrote:
    Dziewczyny mam pytanie nie dotyczace tematu, potrzebuje syrop na suchy męczący kaszel dla dziecka, prosze pomózcie mi: o co mam pytac w aptece? a wlasciwie to jak sie poprawnie po niemiecku mówi syrop na suchy kaszel??? REIZHUSTEN? i czy to kupie bez recepty???

Ja bym powiedziała Ich brauche /möchte ein Hustensaft für anhaltender Reizhusten. Können Sie mir etwas empfehlen? Können Kinder unter xx Jahren dieser Hustensaft einnehmen?

Myślę, że kupisz to bez recepty spokojnie.

madwitka lubi tę wiadomość

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 21 marca 2018, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madwitka wrote:
    Córce lekarka dała prospan, ale ona raczej ma kaszel mokry. Ten sam syrop oleciła mi gin, jako bezpieczny dla dzieci i ciężarnych.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • madwitka Autorytet

Wysłany: 21 marca 2018, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny! Wysłałam męża, ciekawe co przyniesie :-)

2017 2 IMSI ==> 2zarodki(jeden jedyny transfer) ==>jedno pięknie bijące serduszko==> 09.2018 córeczka:)
  • Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2018, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madwitka a ja widzę ze prawie mamy na ten sam dzień termin :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2018, 11:14

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Izooolka89 Koleżanka

Wysłany: 22 marca 2018, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena2202 wrote:
    O mamu ale się rozpisalyscie :) dziękuje każdej za odpowiedz

Izoolka racja z ta deska drewniana biorę się za wymienienie jej na szklana od hoho i ciagle odkładam :)
    Serio masz alergie na surowe owoce ? Wszystkie czy tylko jakies cytrusy ? Co Ty kobietko biedna jesz

W czwartek mam wizytę i właśnie muszę podpisać pare pisemek co chce dodatkowo płatnie robić. Chce zminimalizować do minimum i tak już wykupuje pakiet usg i ostatnia i ta wizytę muszę płacić prywatne zr względu na poprzednia lekarkę i okres 3 msc których z góry pokrywa KK.

Ale ogólnie trochę jeszcze bardziej będę teraz uważać z tymi owocami warzywami i myciem ciagle rak a do sierściucha mam strach się zbliżać mimo ze u każdej babci siedzi .
    No coz.. Nie jem owocow surowych, jablka nie jadlam ze 20 lat. Jem przetworzone, ze sloiczka, pasteryzowane. Cytrusów tez niestety nie moge, chyba ze cytryne do herbaty. Wiem ze jest cos takiego jak odczulanie ale nie mam pojecia jak to wyglada w ciazy.

• Izooolka89 Koleżanka

Wysłany: 22 marca 2018, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny chcialabym jeszcze raz poruszyc temat zasilkow. W necie glownie sa opisane przypadki gdzie jedno z rodzicow jest w pl. Mysle ze odswiezenie tematu zasilkow okoloporodowych przyda sie nie tylko mi, ale i kazdej nowej kobietce ktora do nas dolaczy lub nas sledzi.
    Ja i moj partner nie mamy slubu, on jest z azji i mieszka w de ze 4 lata. Ja mam meldunek jakos od polowy lipca 2017 czyli nie caly rok wiec 'landeserziehungsgeld' mi nie przysluguje bo moge sie ubiegac po 12 miesiacach zameldowania. Przypomne ze mieszkam w bawarii a ten zasilek jest tu wlasnie wyplacany i chyba jeszcze tylko w saksonii.

Po 2. Elterngeld -wniosek do ZBFS, najpozniej do 3 miesiecy po urodzeniu (aby otrzymac swiadczenie za pelny okres), wysokosc od ok. 65 do 67% w zaleznosci od dochodow. Niezbedne dokumenty -akt ur dziecka, zaswiadczenie o dochodach za ostatnie 12 m-cy ( skad je moge wyciagnac? Finanzamt?), zaswiadczenie z KK o wysokosci macierzynskiego, zasw od pracodawcy o udzieleniu urlopu wychowawczego, dokument tozsamosci. Jak o czyms zapomnialam to prosze piszcie!

Po 3. Kindergeld - wniosek do kasy swiadczen rodzinnych, ale przy tym zasilku jest juz wymagane wiecej papierow - w moim przypadku nie mam aktu slubu wiec pewnie beda chcieli potwierdzony stan cywilny, ale co jeszcze? Jakie ramy czasowe?

Po 4. Czy to wszystkie zasilki czy jest jeszcze mozliwosc otrzymania jakichs innych? Ja wiem o tylko o mutterschutzgeld, elterngeld, kindergeld i zasilku landowym o ktorym wspomnialam na poczatku.

Ja sie gubie w tej biurokracji i papierologii, nie pamietam bym wypisywala jakis formularz do KK - wiem ze zostawilam tam kopie niezdolnosci do pracy z przewidzianym terminem porodu, niedawno dostarczylam im cos w rodzaju zwolnienia chorobowego i pare dni temu dostalam od KK pare groszy przelewu za ten niemiecki okres ochronny kobiet ciezarnych (dokladnie za te 6 tygodni przed planowanym terminem porodu).

Prosze oswieccie mnie dziewczyny bo wiem ze wielu rzeczy co do tego tematu nie wiem. Podzielcie sie swoimi doswiadczeniami, byc moze przyda sie to paru innym kobietom szukajacym KONKRETNYCH info.

• madwitka Autorytet

Wysłany: 22 marca 2018, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena2202 wrote:
    Madwitka a ja widzę ze prawie mamy na ten sam dzień termin :)

Hehe no faktycznie:-) i mamy tak samo na imię:-)

• Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2018, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madwitka
    O to cześć Magdalena :) znasz już płeć ? Kiedy następna wizyta ? Masz jeszcze jakies objawy ciążowe czy wszystko przeszło

Izoolka
    Brzmi strasznie ale szczerze nawet nigdy nie słyszałam ze ktoś aż może mieć taka alergie na owoce

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2018, 14:01

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Monika_DM Ekspertka

Wysłany: 22 marca 2018, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izoolka jest jeszcze Betreuungsgeld, ja go dostawalam, była to połowa Elterngeld (ja nie pracowałam wcześniej więc 150€) przez 6 miesięcy. Dostawalam mimo że mały chodził już wtedy na 2-3 godzinki do TM. Wiem że sami przysłali mi przypomnienie że dostanę ten Betreuungsgeld tylko jakiś papier miałam im dosłać. Ja kompletnie nie pamięta jak to wszystko się załatwia po kolei bo ogarnial to mąż i jakoś tak po drodze mu częściowo wychodziło.
    Jako "samotna" matka możesz zostać poproszona o zaświadczenie z PL np. z Mops czy Mopr o nie pobieraniu w Polsce żadnych świadczeń.

n9b5huo.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 22 marca 2018, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dzisiaj doeiadywalam się o paszport w konsulacie jeśli by kogoś interesowało(W Monachium)dla dziecks osób nie mających obywatelstwa jak ja i mąż i tak tymczasowy koszt 30, potrzebny akt urodzenia i oboje rodziców no i zdjęcie oczywiście , czas czekania to tydzień jeśli odbiór osobisty lub 2 tyg jesli Mają wysłać pocztą. Jeśli chodzi o wyjazd do pl bez paszportu to można ponieważ obywatel ma prawo wrócić do swojego kraju ojczystego bez dokumentu problem jest jeśli chce się wrócić np po świętach do de to w razie kontroli nie wpuszczą bez dokumentu na teren Niemiec ( w tym wypadku dziecko). Nie można wracać na akt urodzenia lub nr identyfikacyjny bo i takie przypadki były jak mówił Pan w konsulacie.

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Alphelia Autorytet

Wysłany: 22 marca 2018, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annaki dzięki za info, bo mnie to interesuje właśnie. Ten tymczasowy paszport to nie jest jeszcze tragedia. A wiesz może jak to wygląda w Pl? W sensie ten normalny paszport jak długo wyrabiają i czy trzeba być osobiście przy odbiorze? Zastanawiam się po prostu czy można to tak załatwić, że przy jednej wizycie w Polsce złoży się wszystkie dokumenty, a jak będzie gotowy paszport to ktoś inny mógłby odebrać.

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 22 marca 2018, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alphelia paszport trzeba odebrac osobiscie w pl ;) nawet dla doroslego musi byc odebrany osobiscie i nie bylo szans zeby np moja mama odebrala jak zmienialam po slubie... czekalam chyba 3 tygodnie...

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Alphelia Autorytet

Wysłany: 22 marca 2018, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cccierpliwa wrote:
    Alphelia paszport trzeba odebrac osobiscie w pl ;) nawet dla doroslego musi byc odebrany osobiscie i nie bylo szans zeby np moja mama odebrala jak zmienialam po slubie... czekalam chyba 3 tygodnie...

To gorzej :/ Jakoś wątpię, że na taki długi urlop pojedziemy do Pl. Chyba, że w drugą stronę da się załatwić to przez kogoś - w sensie, że ktoś inny złoży papiery, a my odbierzemy :P

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 22 marca 2018, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alphelia dokładnie jak pisze cierpliwa w pl złożyć oboje rodziców a odbiór jeden rodzić ale nikt inny. No i w pl żeby złożyć wniosek o paszport to musisz mieć pesel i umiejscowiony akt ur. W Polsce też dzwoniłam do urzędu i tak umiejscowić akt ur i złożyć wniosek o nadanie PESEL może ktoś inny i wystarczy odręczne upoważnienie tam samo odebrać ale to trwa 14 dni więc w sumie żeby wszystko załatwić w Polsce to musiałabyś tam być jakiś miesiąc żeby wszystko załatwić, no pod warunkiem że i paszport będzie w wydany w ciągu 2 tyg. Ja starszej córce 3 lata temu robiłam w.pl bo byłam akurat na dłuższym urlopie i wtedy dzięki temu ze nie było sezonu urlopowego to paszport dostałam w ciągu 2 tyg, w sezonie może to trwać i miesiąc

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 22 marca 2018, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety wniosek o paszport dla dziecka muszą złożyć oboje rodzice osobiście

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2018, 19:58

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • M.W Koleżanka

Wysłany: 22 marca 2018, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izooolka89 wrote:
    Dziewczyny chcialabym jeszcze raz poruszyc temat zasilkow. W necie glownie sa opisane przypadki gdzie jedno z rodzicow jest w pl. Mysle ze odswiezenie tematu zasilkow okoloporodowych przyda sie nie tylko mi, ale i kazdej nowej kobietce ktora do nas dolaczy lub nas sledzi.
    Ja i moj partner nie mamy slubu, on jest z azji i mieszka w de ze 4 lata. Ja mam meldunek jakos od polowy lipca 2017 czyli nie caly rok wiec 'landeserziehungsgeld' mi nie przysluguje bo moge sie ubiegac po 12 miesiacach zameldowania. Przypomne ze mieszkam w bawarii a ten zasilek jest tu wlasnie wyplacany i chyba jeszcze tylko w saksonii.

Po 2. Elterngeld -wniosek do ZBFS, najpozniej do 3 miesiecy po urodzeniu (aby otrzymac swiadczenie za pelny okres), wysokosc od ok. 65 do 67% w zaleznosci od dochodow. Niezbedne dokumenty -akt ur dziecka, zaswiadczenie o dochodach za ostatnie 12 m-cy ( skad je moge wyciagnac? Finanzamt?), zaswiadczenie z KK o wysokosci macierzynskiego, zasw od pracodawcy o udzieleniu urlopu wychowawczego, dokument tozsamosci. Jak o czyms zapomnialam to prosze piszcie!

Po 3. Kindergeld - wniosek do kasy swiadczen rodzinnych, ale przy tym zasilku jest juz wymagane wiecej papierow - w moim przypadku nie mam aktu slubu wiec pewnie beda chcieli potwierdzony stan cywilny, ale co jeszcze? Jakie ramy czasowe?

Po 4. Czy to wszystkie zasilki czy jest jeszcze mozliwosc otrzymania jakichs innych? Ja wiem o tylko o mutterschutzgeld, elterngeld, kindergeld i zasilku landowym o ktorym wspomnialam na poczatku.

Ja sie gubie w tej biurokracji i papierologii, nie pamietam bym wypisywala jakis formularz do KK - wiem ze zostawilam tam kopie niezdolnosci do pracy z przewidzianym terminem porodu, niedawno dostarczylam im cos w rodzaju zwolnienia chorobowego i pare dni temu dostalam od KK pare groszy przelewu za ten niemiecki okres ochronny kobiet ciezarnych (dokladnie za te 6 tygodni przed planowanym terminem porodu).

Prosze oswieccie mnie dziewczyny bo wiem ze wielu rzeczy co do tego tematu nie wiem. Podzielcie sie swoimi doswiadczeniami, byc moze przyda sie to paru innym kobietom szukajacym KONKRETNYCH info.

Napiszę Ci wszystko co trzeba załatwić w związku z narodzinami dziecka.
    !!! Potrzebne dokumenty mogą się różnić w poszczególnych regionach, a nawet miastach.
    !!! Poniżej dokument potrzebne dla małżeństw, w związkach partnerskich trzeba jeszcze kilka dodatkowych.

1. MUTTERSCHAFTSGELD

* wniosek składamy na 7 tygodnie przed planowanym terminem porodu do naszej kasy chorych, np. AOK
    * dokumenty:
    - wypełniony wniosek,
    - wypełniony wniosek od pracodawcy,
    - zaświadczenie od ginekologa o przypuszczalnym terminie porodu ( wystawiane po 33 tygodniu ciąży i ważne 7 dni).

2. ELTERNZEIT

* wniosek składa się u pracodawcy
    * do 7 tygodni przed jego rozpoczęciem, czyli do max tygodnia po porodzie)
    * uwaga! konieczny własnoręczny podpis

3. GEBURTSURKUNDE (akt urodzenia)

* do 7-14 dni (zależy od regionu) na złożenie od dnia narodzin
    * składa się w Standesamt właściwym dla miejsca urodzenia lub w oddziale Standesamt w szpitalu jeśli taki jest
    * dokumenty:
    - dokumenty o porodzie ( w szpitalu dostaniesz)
    - deklaracja nazwiska dla dziecka (Erklarung uber den Vornamen des Kinds)
    - kopie dowodów osobistych rodziców
    - kopie meldunków
    - tłumaczenie przysięgłe aktu małżeństwa lub międzynarodowy odpis aktu ślubu
    - międzynarodowe akty urodzenia rodziców lub tłumaczenia przysięgłe
    !!! warto od razu zamówić międzynarodowy akt urodzenia dla dziecka (mehrsprachige) potrzebny do paszportu.

4. ANMELDUG (zameldowanie)

* dokumenty:
    - akt urodzenia
    - dowody osobiste do wglądu
    - akt małżeństwa - tłumaczenie
    !!! Wziąć z urzędu zaświadczenie o zameldowaniu dziecka dla: Kindergeld, Elterngeld, Krakenkasse, osobne dla każdej sprawy.

5. UBEZPIECZENIE

* do 2 miesięcy od narodzin
    * akt urodzenia dzeicka
    * zameldowanie dziecka
    !!! nie trzeba zdjęcia

6. KINDERGELD

!!! potrzebny numer identyfikacyjny (wysyłają pocztą ok 3-4 tygodnie po narodzeniu)
    * do 3 miesięcy po narodzinach
    * wniosek do Familienkasse ( można wysłać pocztą )
    * dokumenty:
    - kopia unijnego aktu małżeństwa, lub tłumaczenie przysięgłe
    - kopie meldunków rodziców i dziecka
    - kopie dowodów rodziców
    - wniosek o Kindergeld (inny dla każdego landu)
    - wniosek "dziecko"
    - zaświadczenie od pracodawcy
    - zaświadczenie o zarobkach (mogą być rozliczenia roczne lub kwity, które dostaje się co miesiąc)
    - akt urodzenia dziecka

7. ELTERNGELD

* do 3 mi3sięcy po urodzeniu
    * na 12-14 miesięcy (zależy czy jeden rodzic się opiekuje, czy oboje)
    * wniosek do Elterngeldstelle (oddział Jugendamt)
    * dokumenty:
    - wypełniony wniosek
    - zaświadczenie o dochodach ( Erklarung zum Einkommen) wypełnione przez oboje rodziców
    - zaświadczenie od pracodawcy
    - tabela z wyszczególnionym okresem elternzeit
    - Lohnsteuerbescheinigung matki z ostatnich 12 miesięcy (rozliczenie roczne)
    - meldunki rodziców i dziecka
    - zaświadczenie od pracodawcy o wypłacanym Mutterschaftsgeld
    - zaświadczenie od Krankenkasse o wypłacanym Mutterschaftsgeld
    - kopie dowodów osobistych
    - akt urodzenia dziecka

8. PASZPORT (KOLONIA)

!!! trzeba zarezerwować termin
    * najpierw trzeba nadać dziecku numer PESEL ( umiejscowienie aktu urodzenia), do 2 miesięcy, koszt 50 euro
    * paszport 5 letni 35 euro,
    * paszport tymczasowy ( roczny ) + 15 euro, tryb pilny + 30 euro (paszport tego samego dnia)
    * dokumenty:
    - fotografia (podpisana)
    - wniosek (dostępny na miejscu)
    - międzynarodowy akt urodzenia dziecka
    - dowody osobiste
    - akty urodzenia rodziców
    - akt małżeństwa

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2018, 22:07

Alphelia lubi tę wiadomość

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 22 marca 2018, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elterngrld mozna tez dostawac przez 24 miesiace (ten z 12 miesiecy dzielone na pol) jesli deklaruje sie 24 miesiace elternzeit...

A mam pytanie odnosnie aktu urodzenia w przypadku kiedy dziecko ma obywatelstwo czy wtedy tez potrzebna jest cala masa tej papierkologii czy wtedy inaczej to wyglada?

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
‹‹ 955 956 957 958 959 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ