X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2018, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pauline to u nas od momentu jak zmieniliśmy na fotelik przodem do kierunku jazdy można jeździć z młodym po 10 godzin dziennie i nie ma problemu . W tym tyłem 600 km na urlop była mega udręka .
    Gdzie mieszkasz w DE?

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2018, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena czemu zlinczowac? To ze tylem bezpieczniejszy dla mnie nie znaczu ze tak jest niebezpiecznie bo jakby tak bylo to by takich nie robili ;) kuzynka meza tez kupila przodem...

Ale wiem z doswiadczenia kolezanek ze jak dziecko w pierwszym nie lubilo tylem tak w drugim juz nie bylo tego problemu i nawet lepiej byli tylem bo fotelik wyzej dziecko widzialo wszystko i przez boczna i tylnia szybe do tego mialo wygodniej wiec skonczyly sie spazmy a czasem byly przy korzystaniu z fotelika od kogos u kogos w samochodzie wlasnie przodem do kierunku bo fotel kierowcy/pasazera zaslanial swiat i byl problem...
    Wiec chyba nie zawsze jak maluch nie lubi pierwszego to napewno drugiego tylem nie polubi...

Ja to az sie boje kiedy stane przed tym wyborem bo to pewnie bedzie droga przez meke hehe...

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Pauline Znajoma

Wysłany: 8 kwietnia 2018, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena2202, właśnie Twój synek jeździł do roku w tamtym i trochę się obawiam, czy mój w tym miesiącu życia może się już przesiąść do tego "doroślejszego". Rzuciłam okiem na ten fotelik i pisze, że od 9 miesiąca, młody już stabilnie siedzi, chyba trzeba podjechać do sklepu i po prostu to sprawdzić. Z tym łatwym montażem w każdym aucie to też ogromny plus, bo zamierzam teraz zostać w Polsce u mamy z małym jakieś 2miesiące, jeśli mi ginekolog pozwoli, więc jeździłabym autem brata. Myślę właśnie, że u nas też już jest problem z kierunkiem jazdy, bo wcześniej mały uwielbiał jeździć, zawsze uśmiechnięty, większość drogi przesypiał. Od jakiegoś miesiąca po wsadzeniu do fotelika jest wiercenie się, kombinowanie przy pasach i wychylanie się co chwilę w stronę kierowcy, przy tym zazwyczaj krzyk, że coś mu nie pasuje, czasami nawet płacz. W De mieszkam w Löhne (Nadrenia Północna-Westfalia).

f2wl3e5edotzvl62.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2018, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też przy Lenie drugi fotelik mieliśmy przodem. Tak było i jej lepiej bo w koncu droga do Polski to nie był horror i dla mnie też bo mogłam spokojnie siedzieć z przodu

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2018, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cierpliwa temat karmienia fotelików i szczepień jest bardzo wrażliwy Haha
    U nas myśle ze mimo wszystko tyłem by nie przeszło jak jedziemy daleko Colin ogląda bajkę na ekranie z przodu samochodu bądź ma iPad na oparciu pasażera .

Annaki jak Sara ? Kolki was męczą ? Jak Lenka pomaga przy siostrze ? Jak ogólnie z dwójka ? Weszłas już w wprawę ?

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Izooolka89 Koleżanka

Wysłany: 8 kwietnia 2018, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy ktoras miala do czynienia z zatkanym kanalikiem mlekowym? Jak ten czop odpada? Czy maluszek go wysysa jakos jak korek od butelki wina i czy jak? Wczoraj pojawila mi sie biala plama na czubku sutka i bardzo mnie bolala piers od strony pachy i dolu (dodam ze karmilam w pozycji "spod pachy" ale do zastoju i tak doszlo i sie zatkalo. Przystawiam malą jak najczesciej. Raz nie chcialo jej leciec. Poratowalam sie cieplym prysznicem i okladami na piers, delikatnie palcami glaskalam piers od pachy do sutka i pozniej mała troche podjadla. Jak zassala to bol przeogromny. Za drugim razem jakby mniejszy ale dzis znowu mocno boli. Sam korek ktory zatkal ujscie wydaje sie jakby mniejszy i mleko leci jak ten maly ssak sie dopadnie. Ale musze podawac tez prawa piers zeby nie doszlo do zastoju w drugiej, co prawda mam malą pompe eleltryczna ale nie chce jej uzywac. Czytalam ze dobrze nalozyc potluczona kapuste ale nie mam a dzis nigdzie nie kupie. Wiec poratowalam sie okladem z oleju kokosowego. Ale to ma zadanie tylko rozmiekczyc korek. Ale jak sie tego dziadostwa pozbyc? Wycisnąć? Mala wyssie?
    Co myslicie?

• Izooolka89 Koleżanka

Wysłany: 8 kwietnia 2018, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piers juz nie jest bolesna, mala troche wypila tego zastanego mleka. Ja plakalam ale jest nieco lepiej. Jednakze wolalabym sie pozbyc tego zatkania. A moze prawa piers odciagac pompa a fo lewej przystawiać dzidzie? Co radzicie?

• Monika_DM Ekspertka

Wysłany: 8 kwietnia 2018, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pauline my przesadzilismy małego jak miał 7 miesięcy bo z pierwszego fotelika (a raczej nosidla) tak szybko wyrósł. No i moja wiedza wcześniej o fotelikach sprowadzala się do tego, że myślałam iż idę do sklepu i wybieram kolor więc uważałam, że zestaw wózków 3w1 to idealne wyjście. I tak w niewiedzy wozilam dziecko kilka miesięcy aż zostałam oświecona, poczytałam i czym prędzej chciałam wymienić a ten BeSafe już się dla niego nadawał, Vincentowi się podobało jak go wsadzilismy, pasował do auta i byl 100€ tańszy ze względu na brak możliwości wyboru koloru. Jakby były większe fotele z możliwością jazdy tyłem to też bym taki kupiła. Niestety Vincent już wyrósł z BeSafe i byliśmy zmuszeni kupić przodem, malemu nie podobała się jazda przodem na początku ale dajemy radę, jeszcze czasem mówi, że chce stary fotel. Teraz mamy Cybex Q3 Fix Plus.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia 2018, 20:21

Pauline lubi tę wiadomość

n9b5huo.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2018, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena bo to takie tematy gdzie ktos moze ewentualnie powiedziec co ma/robi co nie znaczy ze drugi musi miec/robic tak samo...

Dlatego tez ci napisalam ze lin zowac nie ma kogo o co bo po ta sa foteliki przodem zeby rodzic mial mozliwosc wyboru a sam bedzie wiedzial co jego dziecku przypasuje bardziej ;)

Co do ogladania bajki to w nowym samochodzie zamowilismy odrazu uchwyt na tableta na siedzeniu pasazera i kierowcy takze ten... ;) bierzemy pod uwage forem przodem odrazu i takie rozwiazanie jak podroze beda zbyt nerwowe hehe... w koncu i o komfort psychiczny jazdy tez chodzi troche...

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Izooolka89 Koleżanka

Wysłany: 8 kwietnia 2018, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale ja nie pytalam o fotelik. Na razie walcze z zastojem i zatkanym kanalikiem mlecznym. Pytalam czy ktoras z was przerabiala to i czy to 'biale cos' co zatkalo mi sutek moze odpasc po ssaniu malucha czy mozna to wycisnac? Czy jak podjade do szpitala to w jaki sposob mi pomoga? Bo jak maja mi scisnac sutek jak przy wygniataniu pryszcza to chyba bym zaryczala jak slon!

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2018, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izooolka89 wrote:
    Ale ja nie pytalam o fotelik. Na razie walcze z zastojem i zatkanym kanalikiem mlecznym. Pytalam czy ktoras z was przerabiala to i czy to 'biale cos' co zatkalo mi sutek moze odpasc po ssaniu malucha czy mozna to wycisnac? Czy jak podjade do szpitala to w jaki sposob mi pomoga? Bo jak maja mi scisnac sutek jak przy wygniataniu pryszcza to chyba bym zaryczala jak slon!
    Poczytaj. Hafija jest doradcą laktacyjnym.
    https://www.hafija.pl/2013/10/zatkany-kanalik-domowe-sposoby.html

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Monika_DM Ekspertka

Wysłany: 8 kwietnia 2018, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izoolka przepraszam miało być do Pauline. O zastoju ja się nie wypowiem bo nie miałam, jak czułam że robią się po bokach piersi takie grudki to rozmasowywalam dłonią zacisnieta w pięść.

Linczowac nikt nikogo nie będzie, mam nadzieję ;)
    Choć ja się już mega nasluchalam od znajomej, że mały ma 3 lata a ja go do fotela bez własnej uprzęży dałam. Nasz Besafebyk niby do 4 lat lub 105 cm lub do 18 kg, mały nie osiągnął ani wieku ani wzrostu ani wagi a jednak zagłówek ustawiony na mają do góry i głowa zaczęła mu wystawac. A z kolei kupowanie ciut większego fotela przodem dla własnej uprzęży - aż tyle kasy nie mamy żeby na jakiś czas i taki dodatkowo kupować.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2018, 14:55

n9b5huo.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2018, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena na szczęście Sara nie ma kolek, miała jakiś czas problemy z kupką bo nie mogła zrobić mimo picia dużej ilości i wody i herbatki ale w końcu pediatra polecił nam milchzucker i po tym poszło gładko hehe wszystko się uregulowało i jeśli czasem jeszcze się męczy to daje łyżeczkę do mleka i jest ok. Generalnie Sara złote dziecko. W nocy śpi bardzo dobrze bo albo przesypia od 19- 19.30 do 6.30 po czym zje i dalej śpi do 9(ale to w weekendy lub dni kiedy Lena nie idzie do przedszkola3) albo w najgorszym wypadku budzi się np ok 3 i później już o 7 ja ją budzę lub Lena bo musimy się wybrać do przedszkola. W dzień różnie śpi ale nie jest jakaś problematyczna bo i polezy na macie albo w hustawce posiedzi. Najczęściej ma godzinę aktywności po czym zasypia czasem na pół godziny tylko a czasem dłużej ale wolę jednak żeby w nocy spala jak teraz zamiast w dzień jeśli miałabym wybierać ;). Ostatnio rano jak już zje i sobie polezy i pogada na macie to wkładam ją w gondolę od wózka i wystawiam przy otwartym oknie i tak się wierzy i wtedy śpi i 4 godz.ale później już po południu łapie tylko krótkie drzemki. Na spacerach w przeciwieństwie do Leny w wózku śpi i może jeździć bardzo długo.
    Lena Czasem zazdrosna ale to jak np całuje Sarę itp to ona wtedy przychodzi i też chce a tak to super, pomaga, glaszcze całuje a nawet próbuje sama dać pić jak nie widzę więc muszę ją pilnować ;)
    Ogólnie bardzo często staram się ją zapewniać ze obie są dla mnie ważne i obie kocham jednakowo bo moje serce jest tak duże że zmieszczą się dwie i to pomaga :)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Pauline Znajoma

Wysłany: 8 kwietnia 2018, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izooolka89, ja miałam taki zastój w jednej piersi, że aż mi się ropień zrobił. Leżałam dwa dni z gorączką 40stopni, a położna mi wyciskała mleko z jednej piersi ok. godziny, wyłam z bólu. Obkłady na piersi z zimnej kapusty i ciasny stanik. Najpierw ją sobie dobrze stłucz. Jak wyciągnie soki, liść zrobi się suchy, to wymieniaj na nowe. U mnie się okazało, że mam źle wykształconą jedną brodawkę i mały nie mógł dobrze chwycić przez co się nie najadał. Oboje płakaliśmy i tak moja przygoda z karmieniem się skończyła. Później tabletki na zatrzymanie laktacji i za jakieś 1,5 miesiąca wszystko się na szczęście ładnie wchłonęło, bo tak to by mnie czekał zabieg.

f2wl3e5edotzvl62.png
  • Izooolka89 Koleżanka

Wysłany: 9 kwietnia 2018, 04:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wspolczuje. Ja przy synu szybko stracilam pokatm. Teraz chce karmic corke jak najdluzej. Mloda troche chyba odetkala piers bo lepiej leci mleko i jak ssie to juz nie zaciskam zębów. Dzisiaj odwiedzi mnie dr w domu to zapytam ewentualnie

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2018, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My jezdzmy nadal tylem do kierunku jazdy, Jas ma 104 cm i 4 lata,ale dopiero 16 kg, wiec ten fotelik wystarczy nam jeszcze na dlugo, mozna go przestawiac i zwiekszac miejsce na nogi #8o ile w aucie jest wystarczajaca ilosc miejsca). Mamy Be Safe, nie zamienilabym go na inny. Zawsze jedna osoba siedzi ztylu razem z nim, widzimy sie, mozemy razem sie bawic, wyglupiac, widze co sie z nim dzieje, na dlugie podroze jest super. w drugim aucie mamy na przednim siedzeniu do przodu, jest on przeznaczony na krotkie jazdy, jak jedzie z dzieckiem tylko 1 osoba.
    Be Safe jest drogi, ale warty swojej ceny no i wystarcza naprawde na dlugo. Diopiero terza powywzszylismy oparcie i jest jezscze mega zapas i na glowe i na nogi. W naszym aucie mozna zamontowac ten fotelik na srodowym siedzieniu samochodu (to jest wazne przy wyborze fotelika, kazdy fotelik ma liste smaopchodow, w ktorym modelu gdzie i czy wogole mozna go zamontowac-nie wszyscy o tym wiedza, a to mega wazane), wiec widzi sobie fajnie wszystko do tylu. siedzac za pasazerem lub kierowca widzalby tlyko zaglowek.
    Z waznych rzeczy, to pamietajcie ze foteliki maja date przydatnosci do uzytku, nie zawsze oplaca kupic sie fotelik uzywany.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2018, 08:00

Pauline lubi tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • Monika_DM Ekspertka

Wysłany: 9 kwietnia 2018, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietko a tak z ciekawości zapytam jaki macie model BeSafe. Bo nasz jak pisałam.byl niby do 105 cm wzrostu a Vincent ma jakieś 102-103, i wyżej zagłówka nie dało się już podnieść (próbowaliśmy oboje) i głowa zaczęła mu już wystawac. Bardzo żałuję, że już musieliśmy wymienić, ale dałam go siostrze i myślę, że im jeszcze posłuży, tylko zapomniałam ta datę sprawdzić.

n9b5huo.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2018, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika szczerze juz nie pamietam ktory to model, ale my tez odkryslismy niedawno ze to sie super podnosi i pasy i zaglowek, ma spoko jeszcze z 10 cm. Sprawdze w domu.

Monika_DM lubi tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2018, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Côrka jeździ tyłem w concordzie reverso (0-22kg)i 105 cm. Nam pasuje do auta, wbrew pozorom zajmuje mniej miejsca niż łupina na izofixie

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2018, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika oczywiscie zapomnialam sprawdzic, ale wydaje mi sie ze to jest model BeSafe Kindersitz iZi Plus , bo maz mowi ze na 100% jest do 25 kg, pewnie dopiero w Weekend sprawdze jak bede gzdies z mldoym jechac :)

Co do Bollerwagen to juz mam wybrany model, ale koszt 140-150 euro jest dla mnie za duzy, my raczej na urlopy latamy, wiec do samolotu i tak go nie wezme. Musze sie jeszcze zastanowic, ale jakby ktos, cos to godny polecenia jest FUXTEC Bollerwagen FX-CT700 mit UV-geschütztem Sonnendach und zusätzlichem Schiebegriff BRAUN, bo ma tez raczke do pchania i pcha sie jak zwykly wozek, testowalam w weekend u jednej babki na placu zabaw, swietny jest.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 kwietnia 2018, 12:58

17u93e5exqfllrog.png
‹‹ 959 960 961 962 963 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ