X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Palka tak, mielismy chyba 3 dawki 6 w 1, pokazdej moje dziecko mialo goraczke tak ok 38. i jeszcze wtedy bylo do picia przeciwko rota virusom. Ta szczepionka jest naprawde super, ale trzeba scisle przestrzegac terminow. Moje dziekco ma 4,5 roku, wymiotowalo rak po festynie w przedszkolu, wiec nie wiem czy to bylo cos zepsutego czy wirus, ale cala akcja trwala 5-6 godzin. Najbardziej sensowna "tak namacalnie" szczepionka. A chodzi do KITY od 14 miesiaca zycia, 10 godzin dziennie, wiec okazji do zarazania mial mnostwo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2018, 11:47

17u93e5exqfllrog.png
  • Monika_DM Ekspertka

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cierpliwa ogromne gratulacje. Dużo zdrowia szczęścia dla Waszej trójki :*

Palka ja podpisuje się rękami i nogami pod wypowiedzią Endokobietki!

Endokobietka lubi tę wiadomość

n9b5huo.png
  • Pałka Przyjaciółka

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki Dziewczyny! Pocieszylyscie mnie troche. A kiedy zaczynalyscie szczepic?

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jak w kalendarzu szczepien bylo. Wazne zeby te Rotavirusy byly miedzy 6 a 12 tygodniem, ale z opowiadan innych mam, czym blizej tego 6 tygodnia tym lepiej.

17u93e5exqfllrog.png
  • Monika_DM Ekspertka

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Palka ja też tak jak lekarz nam wyznaczal terminy. Raz przesuwalam bo mały był przeziębiony a tak to zdawałam się na lekarza.

Odnośnie rota virusow też znam córeczkę koleżanki, która jak raz złapała to o mało zdrowiem lub może nawet życiem tego nie przyplacila...miała 1,5 roku i lała się przez ręce.
    Vincent do tej pory wymiotowal 2 razy. Raz obstawiam, że coś mu zaszkodziło bo to było po kolacji i rano był zdrowy jak ryba, i raz jak w zlobku był Magendarm to popołudniu i w nocy był żyg, i koniec. Ogólnie w tym roku kartka z Magendarm wisiała 3 razy i go nie wzięło (odpukac), za to mój mąż dostał to 3 razy właśnie ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2018, 16:05

n9b5huo.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pałka wrote:
    Cześć Dziewczyny! Na tym forum pisze po raz pierwszy, moze drugi ;)
    Mam pytanie odnosnie szczepien. Mały skonczyl w sobote miesiac i lekarz na 24.09 wyznaczyl nam pierwszy termin szczepien.
    Szczepicie czy nie? Każdy mi radzi co innego. W sumie od początku chcialam szczepic ale wczoraj moja polozna mi nagadala i, ze ona nie szczepila syna. I juz sama nie wiem co robic...
    Ja nie szczępię do 3 rz na pewno. Zarówno w wyniku choroby jak i po szczepieniu mogą być powikłania. Także każdy musi samodzielnie podjąć decyzję

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Pałka Przyjaciółka

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wiecie moze jeszcze czym rozni sie 5w1 od 6w1?

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje dziewczyny:* nie moge uwierzyc ze ta mala istotka jest nasza...

Magdalena ja sie czuje dobrze... szwy troche ciagna (musialam byc lekko poszyta w srodku i dwa szwy na zewnatrz) ze czasem ciezko siedziec, ale poza tym ze na dole wszystko mega tkliwe to wszystko dobrze...
    Mala tez poki co ok... spi w miare fajnie a niektore noce sa wrecz bomba i w ogole nie mozemy sie nia nacieszyć...
    A jak jeszcze razem z nami lezy nasza psina to juz w ogole 100% szczescia...

akilegna♥ lubi tę wiadomość

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super cieszę się mega razem z Tobą ! Dobrze wiesz ze byłam i jestem twoja największa fanka :) Haha
    Po tylu latach starań poprostu szacun i ukłony po pięty .

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2018, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pałka 6w1 ma dodatkowo szczepionkę przeciw wirusowemu zapaleniu wątroby typ b. Z tym ze w de nie ma juz 5w1 sa tylko te 6w1. W Polsce są tamte stare choc powinny byc wycofane. Ja szczepię tylko nie na wszystko. Tzn niektóre przekłdadałam w czasie jednej na razie nie daję

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2018, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny.
    Chciałam z waszego doświadczenia skorzystać :) doradzcie mi w co zaopatrzyć dziecko do przedszkola? Na stronie naszego pisze tylko że kapcie,strój do ćwiczeń i ubranie przeciwdeszczowe.
    Chętnie poczytam o waszych "must have" :)

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2018, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muniek jeszcze ciuchy na zmiane, najlepiej pare kompetow, czapka z daszkiem, ja mam jeszcze kalosze. U nas jeszcze pudelko na sniadanie :)

17u93e5exqfllrog.png

Wysłany: 23 sierpnia 2018, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muniek a nie macie spotkania zanim młody pójdzie do przedszkola gdzie wszystko wam powiedzą ?
    Colin idzie 25.09 pierwszy dzień a 14.09 o 9 rano mamo spotkanie żeby właśnie dowiedzieć się wszystko co i jak .

Ja mam pytanie chodzicie z dziećmi do normalnego dentysty czy specjalnego dla dzieci ? Jak to tu w DE wyglada ?

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2018, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A odnośnie śniadania co dajecie?
    Magdalena u nas spotkanie było już w czerwcu i był mój mąż. No i oczywiście pozapominał większość rzeczy...
    Endokobietko a te ciuchy to do worka jakiegoś czy jak?
    Zaczyna mnie mega stres dopadac...

snk2s95.png
    y1iruwn.png

Wysłany: 23 sierpnia 2018, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muniek ja tylko wiem z tego co mówiła dyrektorka ze u nas w przedszkolu jest stały dostęp do jabłek , bananów , mandarynek zależy od dnia a dla dziecka można dać kanapkę lub jakaś inna zdrowa przekąskę .
    Od kiedy zaczynacie przedszkole ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 sierpnia 2018, 16:22

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2018, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena tak my chodzimy do normalnego dentysty do którego chodzę tez ja i mąż
    Muniek jal Lena zaczynała to dostalismy taką kartkę co trzeba przyniesc i tak byly elasnie dodatkowe 2 komplety ubrań, chustevzki pampersy jesli ktos uzywa, kubek, strój na gimnastykę i te przeciwdeszczowe spodnie i kurtka, gumiaki mozna daći zostawic albo dawac wtedyjak jest deszcz. Lena na sniadanie bierze tylko precla bo ona nie je wedlin serów itp ale inne dzieci mają kanapki. Owoce i warzywa przynosi codziennie inna rodzina więc jak nie ma mojej kolejki to inna mama daje dla calej grupy

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2018, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za wskazówki :)
    Magdalena my zaczynamy już 3.09. Także strasznie zaczynam to przeżywać. Chyba gorzej to zniose od młodego...

snk2s95.png
    y1iruwn.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2018, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena zaczyna 4.09 i juz odliczam dni haha bo nie moge sie doczekac. Za dlugo juz siedzimy razem w domu ;)

nugesuy.png
    ckaimdy.png

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 07:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To widzę moje dziecko trafiło jako ostatnie w kolejce do przedszkola :) może i dobrze będę już po porodzie .

Muniek o tak ja tez przeżywam i ciagle myśle jak będzie się tam zachowywał itd itd

Annaki
    I jak wyglada taka wizyta z dzieckiem ? Tylko szybki przegląd i koniec ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2018, 07:12

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Mycha321 Ekspertka

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My chodzimy z synem do normalnego dentysty i jest ok. Jakoś 3 razy do roku dostajemy kartke pocztowa do synka z zaproszeniem/przypomnieniem o przegladzie zebów i wtedy tylko dzwonimy i robimy odpowiedni dla nas termin. Przegląd trwa 15min i jak cos się dzieje to nastepny termin. Zupełnie inaczej jak w Polsce bo tam nikt niczego nie pilnuje :/

Z tego co pamiętam jak mały chodził do przedszkola to trzeba było przynieść kapcie, strój przeciwdeszczowy i gumaczki musiały być w przedszkolu, dodatkowo na wieszaczku miał być taki worek sportowy z jedną parą awaryjnych ciuchów (spodenki, spodnie, koszulka, majteczki). Plecaczek, pudełko sniadaniowe i bidonik na picie dla malucha na śniadanie bo każdy sobie przynosi co chce (nie wiem jak u Was ale u nas był bezwzględny zakaz przynoszenia słodkich rzeczy. Raz z braku czasu przez dwa dni pod rząd zbrakło mi rano pieczywa i przed przedszkolem poszlismy kupić w budce małemu croissanta z czekoladą bo chciałam mu jakos dzień umilić :) to w pierwszy dzień jeszcze moje dziecko zjadło ale na drugi ta sama sytuacja się powtórzyła i już moje dziecko wróciło ze śniadaniem do domu bo mu Pani Dyrektor zwróciła uwagę że czekolady nie wolno i tak się zestresował że zrobił 2 gryzy i przyniósł do domu) Ja rozumiem wszystko ale... przecież nikt nie daje tabliczki czekolady
    A jeszcze segregator na zbieranie dokumentacji np zdjęć z jakis zajęć albo wycieczek i duża teczka z gumką na prace. Wiecej już nie pamietam :) ale my dostawalismy przed rozpoczęciem karteczkę z cała listą

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2018, 07:58

f2w33e3k8kpk8877.png
‹‹ 986 987 988 989 990 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ