X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Palka tak, mielismy chyba 3 dawki 6 w 1, pokazdej moje dziecko mialo goraczke tak ok 38. i jeszcze wtedy bylo do picia przeciwko rota virusom. Ta szczepionka jest naprawde super, ale trzeba scisle przestrzegac terminow. Moje dziekco ma 4,5 roku, wymiotowalo rak po festynie w przedszkolu, wiec nie wiem czy to bylo cos zepsutego czy wirus, ale cala akcja trwala 5-6 godzin. Najbardziej sensowna "tak namacalnie" szczepionka. A chodzi do KITY od 14 miesiaca zycia, 10 godzin dziennie, wiec okazji do zarazania mial mnostwo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2018, 11:47

17u93e5exqfllrog.png
  • Monika_DM Ekspertka

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cierpliwa ogromne gratulacje. Dużo zdrowia szczęścia dla Waszej trójki :*

Palka ja podpisuje się rękami i nogami pod wypowiedzią Endokobietki!

Endokobietka lubi tę wiadomość

n9b5huo.png
  • Pałka Przyjaciółka

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki Dziewczyny! Pocieszylyscie mnie troche. A kiedy zaczynalyscie szczepic?

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jak w kalendarzu szczepien bylo. Wazne zeby te Rotavirusy byly miedzy 6 a 12 tygodniem, ale z opowiadan innych mam, czym blizej tego 6 tygodnia tym lepiej.

17u93e5exqfllrog.png
  • Monika_DM Ekspertka

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Palka ja też tak jak lekarz nam wyznaczal terminy. Raz przesuwalam bo mały był przeziębiony a tak to zdawałam się na lekarza.

Odnośnie rota virusow też znam córeczkę koleżanki, która jak raz złapała to o mało zdrowiem lub może nawet życiem tego nie przyplacila...miała 1,5 roku i lała się przez ręce.
    Vincent do tej pory wymiotowal 2 razy. Raz obstawiam, że coś mu zaszkodziło bo to było po kolacji i rano był zdrowy jak ryba, i raz jak w zlobku był Magendarm to popołudniu i w nocy był żyg, i koniec. Ogólnie w tym roku kartka z Magendarm wisiała 3 razy i go nie wzięło (odpukac), za to mój mąż dostał to 3 razy właśnie ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2018, 16:05

n9b5huo.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pałka wrote:
    Cześć Dziewczyny! Na tym forum pisze po raz pierwszy, moze drugi ;)
    Mam pytanie odnosnie szczepien. Mały skonczyl w sobote miesiac i lekarz na 24.09 wyznaczyl nam pierwszy termin szczepien.
    Szczepicie czy nie? Każdy mi radzi co innego. W sumie od początku chcialam szczepic ale wczoraj moja polozna mi nagadala i, ze ona nie szczepila syna. I juz sama nie wiem co robic...
    Ja nie szczępię do 3 rz na pewno. Zarówno w wyniku choroby jak i po szczepieniu mogą być powikłania. Także każdy musi samodzielnie podjąć decyzję

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Pałka Przyjaciółka

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wiecie moze jeszcze czym rozni sie 5w1 od 6w1?

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje dziewczyny:* nie moge uwierzyc ze ta mala istotka jest nasza...

Magdalena ja sie czuje dobrze... szwy troche ciagna (musialam byc lekko poszyta w srodku i dwa szwy na zewnatrz) ze czasem ciezko siedziec, ale poza tym ze na dole wszystko mega tkliwe to wszystko dobrze...
    Mala tez poki co ok... spi w miare fajnie a niektore noce sa wrecz bomba i w ogole nie mozemy sie nia nacieszyć...
    A jak jeszcze razem z nami lezy nasza psina to juz w ogole 100% szczescia...

akilegna♥ lubi tę wiadomość

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super cieszę się mega razem z Tobą ! Dobrze wiesz ze byłam i jestem twoja największa fanka :) Haha
    Po tylu latach starań poprostu szacun i ukłony po pięty .

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2018, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pałka 6w1 ma dodatkowo szczepionkę przeciw wirusowemu zapaleniu wątroby typ b. Z tym ze w de nie ma juz 5w1 sa tylko te 6w1. W Polsce są tamte stare choc powinny byc wycofane. Ja szczepię tylko nie na wszystko. Tzn niektóre przekłdadałam w czasie jednej na razie nie daję

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2018, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny.
    Chciałam z waszego doświadczenia skorzystać :) doradzcie mi w co zaopatrzyć dziecko do przedszkola? Na stronie naszego pisze tylko że kapcie,strój do ćwiczeń i ubranie przeciwdeszczowe.
    Chętnie poczytam o waszych "must have" :)

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2018, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muniek jeszcze ciuchy na zmiane, najlepiej pare kompetow, czapka z daszkiem, ja mam jeszcze kalosze. U nas jeszcze pudelko na sniadanie :)

17u93e5exqfllrog.png

Wysłany: 23 sierpnia 2018, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muniek a nie macie spotkania zanim młody pójdzie do przedszkola gdzie wszystko wam powiedzą ?
    Colin idzie 25.09 pierwszy dzień a 14.09 o 9 rano mamo spotkanie żeby właśnie dowiedzieć się wszystko co i jak .

Ja mam pytanie chodzicie z dziećmi do normalnego dentysty czy specjalnego dla dzieci ? Jak to tu w DE wyglada ?

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2018, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A odnośnie śniadania co dajecie?
    Magdalena u nas spotkanie było już w czerwcu i był mój mąż. No i oczywiście pozapominał większość rzeczy...
    Endokobietko a te ciuchy to do worka jakiegoś czy jak?
    Zaczyna mnie mega stres dopadac...

snk2s95.png
    y1iruwn.png

Wysłany: 23 sierpnia 2018, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muniek ja tylko wiem z tego co mówiła dyrektorka ze u nas w przedszkolu jest stały dostęp do jabłek , bananów , mandarynek zależy od dnia a dla dziecka można dać kanapkę lub jakaś inna zdrowa przekąskę .
    Od kiedy zaczynacie przedszkole ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 sierpnia 2018, 16:22

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2018, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena tak my chodzimy do normalnego dentysty do którego chodzę tez ja i mąż
    Muniek jal Lena zaczynała to dostalismy taką kartkę co trzeba przyniesc i tak byly elasnie dodatkowe 2 komplety ubrań, chustevzki pampersy jesli ktos uzywa, kubek, strój na gimnastykę i te przeciwdeszczowe spodnie i kurtka, gumiaki mozna daći zostawic albo dawac wtedyjak jest deszcz. Lena na sniadanie bierze tylko precla bo ona nie je wedlin serów itp ale inne dzieci mają kanapki. Owoce i warzywa przynosi codziennie inna rodzina więc jak nie ma mojej kolejki to inna mama daje dla calej grupy

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2018, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za wskazówki :)
    Magdalena my zaczynamy już 3.09. Także strasznie zaczynam to przeżywać. Chyba gorzej to zniose od młodego...

snk2s95.png
    y1iruwn.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2018, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena zaczyna 4.09 i juz odliczam dni haha bo nie moge sie doczekac. Za dlugo juz siedzimy razem w domu ;)

nugesuy.png
    ckaimdy.png

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 07:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To widzę moje dziecko trafiło jako ostatnie w kolejce do przedszkola :) może i dobrze będę już po porodzie .

Muniek o tak ja tez przeżywam i ciagle myśle jak będzie się tam zachowywał itd itd

Annaki
    I jak wyglada taka wizyta z dzieckiem ? Tylko szybki przegląd i koniec ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2018, 07:12

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Mycha321 Ekspertka

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My chodzimy z synem do normalnego dentysty i jest ok. Jakoś 3 razy do roku dostajemy kartke pocztowa do synka z zaproszeniem/przypomnieniem o przegladzie zebów i wtedy tylko dzwonimy i robimy odpowiedni dla nas termin. Przegląd trwa 15min i jak cos się dzieje to nastepny termin. Zupełnie inaczej jak w Polsce bo tam nikt niczego nie pilnuje :/

Z tego co pamiętam jak mały chodził do przedszkola to trzeba było przynieść kapcie, strój przeciwdeszczowy i gumaczki musiały być w przedszkolu, dodatkowo na wieszaczku miał być taki worek sportowy z jedną parą awaryjnych ciuchów (spodenki, spodnie, koszulka, majteczki). Plecaczek, pudełko sniadaniowe i bidonik na picie dla malucha na śniadanie bo każdy sobie przynosi co chce (nie wiem jak u Was ale u nas był bezwzględny zakaz przynoszenia słodkich rzeczy. Raz z braku czasu przez dwa dni pod rząd zbrakło mi rano pieczywa i przed przedszkolem poszlismy kupić w budce małemu croissanta z czekoladą bo chciałam mu jakos dzień umilić :) to w pierwszy dzień jeszcze moje dziecko zjadło ale na drugi ta sama sytuacja się powtórzyła i już moje dziecko wróciło ze śniadaniem do domu bo mu Pani Dyrektor zwróciła uwagę że czekolady nie wolno i tak się zestresował że zrobił 2 gryzy i przyniósł do domu) Ja rozumiem wszystko ale... przecież nikt nie daje tabliczki czekolady
    A jeszcze segregator na zbieranie dokumentacji np zdjęć z jakis zajęć albo wycieczek i duża teczka z gumką na prace. Wiecej już nie pamietam :) ale my dostawalismy przed rozpoczęciem karteczkę z cała listą

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2018, 07:58

f2w33e3k8kpk8877.png
‹‹ 986 987 988 989 990 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ