X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2015, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jak i zapewne u mnie, bo zero przyczyny...
    Giannaa, a powinnam się martwić lekkimi bólami brzucha? Wcześniej nie bolało, zaczęło ok 8tc... to normalne? Macica się rozciąga?

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Kitaja Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2015, 23:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka cieszę sie, ze z Twoim maleństwem wszystko dobrze, początki są ciężkie wiem po sobie , najlepsze co teraz możesz zrobić to odpoczywaj i jeszcze raz odpoczywaj, najważniejsze ze serduszko bije a dzidzia z dnia na dzień będzie większa i silniejsza :-) co do detektora ja kupiłam w Polsce używany i naprawdę polecam chociaż są rożne opinie bo czasem na początku cieżko jest znaleść serduszko albo maluch sie poobraca tak ze słabo słychać ale i tak bardzo polecam. A co do imion u nas będzie Jan ;-)

Czekamy na Ciebie coreczko
    d8d0698bd2.png
    Kiry AA
    MTHFR hetero
    PAI-4 homo
    Celiakia
    Słaba morfologia nasienia

5 👼
    1👦 Jaś ♥️

Leki:clexane 04,acard 150mg,metyle,luteina, duphostan
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka wrote:
    Tak jak i zapewne u mnie, bo zero przyczyny...
    Giannaa, a powinnam się martwić lekkimi bólami brzucha? Wcześniej nie bolało, zaczęło ok 8tc... to normalne? Macica się rozciąga?

Jeśli lekarz nie stwierdził żadnych nieprawidłowości to pewnie te bóle są z powodu rozciągającej się macicy...ja w pierwszej ciąży maiłam częste bóle...teraz prawie ich nie czuje ale przy drugiej ciąży już jest inaczej. Dopóki te bóle nie są jakieś silne to nie masz co się martwić ;-)

a.png
    a.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie brzuch bolał praktycznie od samego początku do około 10 tc, to był taki lekki ból jak na okres a raczej jak podczas ovulacji

zem3sg18fbglipi0.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No taki lekki :) Czyli to pewnie normalne :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2015, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki, jestem super szczęśliwa:) usg prenatalne wyszło super, ryzyko chorób genetycznych poniżej 1%. Czekam teraz na wyniki testu z krwi. No i bedzie prawdopodobnie chłopczyk:) mąż mowi, ze podoba mu sie imię Tymon. Mi tez:))) mam juz termin na kolejne usg w 18 tc akurat jak wrócę z wakacji

A co u Was, jak sie czujecie? Dzis w Stavanger piękna pogoda:)

siamyrka lubi tę wiadomość

zem3sg18fbglipi0.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2015, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynnia, super, super, super!!! :) Gratulacje kochana :)
    U mnie plamienia się skończyły, jutro zaczynam 10 tc :) Mam nadzieję, że za miesiąc, półtora, i my się dowiemy kto tam u mnie mieszka :)
    Czuję się super tylko śpiąco... i glodna... wiecznie... zawsze... bardzo .. ^^ :)

siamyrka lubi tę wiadomość

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2015, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Och głodna to i ja jestem cały czas, aż dziwne ze przytyłam tylko 1 kg. Mam takie rożne smaki, szczególnie na kebaby i parówki:) najlepiej samo mięcho:)))

zem3sg18fbglipi0.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2015, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super dziewczyny dobre wieści ;-)

Cynnia ta płeć to jeszcze się może zmienić ;-) tak wcześnie to jest duże ryzyko błędu ;-) ale zawsze jest te 50/50 wiec można strzelać :P Mój lekarz nie chciał mi powiedzieć...powiedział, że bliżej 20 tc wiec może już na kolejnej wizycie się dowiem :D na tym etapie to dziewczynki wyglądają tak jak chłopcy ;-)

a.png
    a.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2015, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A takie pytanko, co mnie czeka na pierwszej wizycie u fastlege? Jakie badania mi zrobi / skieruje ?

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2015, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam pytanko ... Mój mąż własnie dostał pozwolenie na pobyt stały...21 lipca jesteśmy umówieni aby nam również przyznano nr personale oraz pozwolenie. Moje pytanie jest takie, czy jak otrzymam pozwolenie i numery to możemy korzystać z norweskiej służby zdrowia (ja i syn) czy mąż musi nas ubezpieczyć u siebie w pracy ? Ktoś się orientuje jak to wygląda ? Wiem, że kobiety w ciąży i dzieci mają bezpłatną opiekę zdrowotną ale co trzeba zrobić, żeby ją mieć ?

a.png
    a.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2015, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najpierw musicie dostać pozwolenie, potem w innym okienku złożyć wniosek o przyznanie nr i zameldować się. Wydaje mi się że posiadanie nr wystarczy aby korzystać z opieki medycznej :)

Giannaa, Carolline lubią tę wiadomość

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2015, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giannaa wiem, ze to nie jest pewne. Tak szczerze to byłabym zaskoczona jeśli to rzeczywiscie jest chłopiec:) cos czuje, ze jednak dziewczynka:)

Bedziesz mogła z synkiem korzystać ze służby zdrowia, nie musisz miec dodatkowego ubezpieczenia

Tak sobie tez o Tobie myslalam, korzystasz moze z forum mojanorwegia? Tam znajdziesz wiele cennych rad.

Pianistka, mi fastlege założył karte ciąży i miałam badania krwi i moczu, to wszystko. Powiedział, ze. mogę sie zgłosić do Helsestasjon, ale nie musze, bo i tak u niego mam byc raz w miesiącu. Jeszcze nie wiem co zrobie, pracuje 100% i każde wyjscie dezorganizuje mi prace i musze nadrabiać:(

Giannaa lubi tę wiadomość

zem3sg18fbglipi0.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2015, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A zapomniałam dodać, ze bedziesz musiała wybrać fastlege na stronie helfo.no Poszukaj jeszcze na mojejnorwegii bo ja juz niestety słabo pamietam :(

zem3sg18fbglipi0.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2015, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na stronie helsenorge.no musisz się zalogować i tam wybrać lekarza, ale możesz to zrobić dopiero gdy będziesz miała numer personalny i minID, ale dostaniesz na początku list z helfo o tym :)
    Jestem na bieżąco bo ostatnio zmieniałam sobie lekarza... :)

Cynnia, chodzi mi dokładnie JAKIE to są badania? Że glukoza i inne podstawowe to na pewno ale czy badają progesteron, TSH tak jak w Polsce?

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2015, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tego nie badają, ale ja powiedziałam ze chce to miec i tez miałam, zreszta tsh mam co miesiac. Raczej tylko podstawowe

zem3sg18fbglipi0.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2015, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka a kiedy masz wizyte, bo mi powiedział ze te wszystkie badania dopiero od 11-12 tyg, a grupa krwi tylko w 12. Ja byłam w 8 i zrobiłam progesteron i tsh ale wtedy mi jeszcze nie założył karty ciąży

zem3sg18fbglipi0.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2015, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja idę w przyszłym tyg to będzie 10 tc... Chcę zrobić progesteron, tsh... te 2 dla mnie najważniejsze póki co :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny.

Pamiętam mój mąż kiedyś też własnie dostawał pismo z helfo o wybór lekarza. Boże jak ja się z tym wszystkim ogarne ? :P

Z mojej norwegi korzystam, forum Norwegia też czytam...ostatnio już tyle przeczytałam, że zawarować można od ilości informacji :P

a.png
    a.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogarniesz sie, bedzie dobrze:)

zem3sg18fbglipi0.png
‹‹ 112 113 114 115 116 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ