Ciaza w Norwegii
-
WIADOMOŚĆ
-
hej Dziewczynki
gratuluję udanych wizyt
Pianistka- ja bóle brzucha miałam przez całą ciążę, ze względu na jedno poronienie, w Pl moja gin przepisała mi luteinę i kazała brać nospę, magnez i aspargin. i w zasadzie po 30 tc chyba dopiero przeszły. i nic groźnego się nie działo. lekarz mówił, że tak niekiedy jest- taka "uroda".
ja na pierwszej wizycie miałam robione badanie moczu, badanie krwi (grupę krwi, chyba hiv, hcv). niedługo potem miałam robioną krzywą cukrową (tak wcześnie ze względu na moją lekką nadwagę).
my dziś pierwszy raz wybralismy się z Małym na zakupy- musiałam parę ciuchów sobie kupić. no i średnio mu się spodobało jutro do Oslo się wybieramy i mam nadzieję, że będzie bardziej zadowolony -
Witajcie,
Czy mogę się przyłaczyć?
Mieszkam w Norwegii, w Langhus jakies 20 minut od Oslo.
Przedemna pierwsza wizyta i kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać.
Czy może mi któraś z Was powiedzieć czy mogę wybrać sie do najbliższego helsestation i do Jordmor od razu?
Jak to jest z lekarzem rodzinnym? jak go wybrac? i gdzie? próbuje to zrobić na stronie
to dostaje informacje, że tylko osoby z personalnummer mogą zmieniać fastlege.
wiecie coś więcej w tym temacie?
doradźcie proszę.
Bedę ogromnie wdzięczna
na razie jestem zielona i przerażona -
Befff, no tak, żeby mieć lekarza rodzinnego musisz mieć numer personalny... Bez numeru tego nie załatwisz.
Co do położnej to i tak najpierw trzeba iść do fastlege założyć kartę, bo położna może co najwyżej skontrolować ciśnienie lub sprawdzić tętno dziecka ale nie zrobi Ci badań krwi itd...
Możesz też pójść do położnej prywatnie, zapłacisz ok 1000 nok i będziesz miała z USG. Ale co do fastlege to nie wiem jak to wygląda w sprawie osób bez pozwolenia na pobyt... -
dzięki wielkie za odpowiedz
mam od dawna D-nummer i aktualnie czekam na personnummer.
Nie korzystałam tutaj jeszcze z opieki zdrowotnej stad moja niewiedza.
Zastanawiałam się czy mogę iśc od razu do Jordmor bo skoro to ja wybieram do kogo chce chodzić myslalam , że nie ma to znaczenia.
-
http://www.babyverden.no/Gravid/Kontroller/Hva-skjer-pa-forste-kontroll/ tu jest wszystko fajnie opisane
https://helsenorge.no/gravid/svangerskapskontroller wg tej strony możesz od początku chodzić do połoznej... ale słyszałam, że najlepiej pierwszą wizytę załatwić u fastlege...
Ja będę chodziła do położnej na prywatne wizyty co miesiąc, do ginekologa prywatnie no i do fastlege... Ale to tylko ze względu na kilkuletnie starania i 4 poronienia... Dlatego chcę byc pod ciągłą opieką lekarza a nie tylko położnej... -
Wiesz co, możesz iść do helsestasjon i zapytać Co do lekarza, to wiem, że osoby bez stałego numeru i meldunku MAJĄ PRAWO do wizyty u lekarza itd... ale nie jest to jeden, Twój, wybrany lekarz... dlatego to bezsens chodzić co miesiąc do innego...
Ale skoro masz pozwolenie na pobyt i zlożyłaś wniosek o personnummeren to powinnaś go niedługo dostać Nie pamiętam ile czekałam na swój bo to było dawno ale podejrzewam że tydzień - dwaWiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2015, 19:40
-
No własnie czekam juz ponad 2,3 tygodnie, chciałabym juz iść na tą pierwsza wizyte a numeru dalej nie ma.
Tez dziwi mnie ze z D-nummer nie mogę sprawdzić do ktorego fastlege mam się zgłosić, do którego helsestasjon pojść. Dlatego trochę panikuje
Czytam własnie dokłądnie te strony które podałaś i też myślę, że wybiore się do najbliższego helsestasjon i dowiem czegoś wiecej jak to jest z tym numerem.
ja myśle raczej o korzystaniu z opieki Jordmor bo słyszałam, że lepiej zajmują się ciążąrna niz fast lege i z tego wzgledu że dosyc często jestem w Polsce i tam mogę kontrolować u swojego lekarza. Zresztą ostateczną decyzje podejmę pewnie później.
DZięki za pomoc
-
Ja tak jak pisałam wcześniej, będę chodziła do fast lege co miesiąc żeby kontrolować krew i takie tam, do położnej "dla siebie" i na USG co miesiąc a do ginekologa w razie gdyby coś się działo... ostatnio byłam u ginekologa z plamieniami...
No a w Polsce byłam ostatnio 1,5 roku temu i nie wybieram się przez najbliższy rok... także muszę w 100% polegać na tutejszej opiece Na szczęście znalazłam fajną położną i będę się jej trzymać -
Pianistka, rozumiem oczywicie Twoją decyzję
u mnie to moja pierwsza ciążą, przebiega bezproblemowo i mam nadzieję, że dalej tak bedzie
Gdzie mieszkasz w Norwegii?
Mówisz, że masz fajną położna
może możesz polecic?
ja w tym tygodniu muszę to wszystko ogarnąć
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2015, 20:34
-
Ja ide jutro na drugą wizytę do fastlege, ale ten czas leci:)
Pianistka, ja wyniki odbieram na kolejnej wizycie,tzn bede miała uzupełniona karte ciąży, ale mozna tez zadzwonić wczesniej. Jak cos sie dzieje to lekarz dzwoni do mnie.
W tym tygodniu tez powinny byc wyniki testu Pappa. Troszkę sie denerwuję, ale musi byc dobrze!