X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • asiorka1987 Koleżanka

Wysłany: 17 września 2015, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie jestem ciekawa jak bedzie sie liczyla emerytura z lat przepracowanych w NO.

Mam tu linka gdybyscie chcialy poczytac ...ale jak to w teorii wyjdzie..okaze sie...

http://pol-nor.com/emerytura-w-norwegii/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2015, 13:37

d0bafd4ba0.png
  • asiorka1987 Koleżanka

Wysłany: 17 września 2015, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze przydadza sie tez linki dotyczace ciazy i po porodzie...

http://pol-nor.com/ciaza-w-norwegii/

http://pol-nor.com/po-porodzie/

d0bafd4ba0.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale ja nie lubie upałów, wiec dla mnie Polska jak najbardziej

Asiorka jeśli chodzi o marzenia to jestem za. Mi sie marzy spokojne życie gdzies w borach tucholskich z mnóstwem zwierząt :) ale to na emeryturze. Chyba ze za kilka lat mąż bedzie mogl pracowac zdalnie z komputera w domu :)

zem3sg18fbglipi0.png
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi na starosć marzy sie Grecja, ale po tej sytuacji z uchodzcami to nie wiem jak to będzie w tym kraju, zresztą i w każdym innym :/ Jak bedzie trzeba to sprzedamy wszystko i wrócimy do Polski ...

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oglądam rozmowy w toku...aż trudno mi w to uwierzyć, że takie rzeczy się dzieją...dobrze wiedzieć jak w razie takiej sytuacji postępować...chociaż ja nie wiem czy zachowałabym spokój jakby ktoś przyszedł po moje dziecko/ dzieci...chyba bym pozabijała. Ale nic o NO nie mówili...

Ja w NO jestem od 2 m-cy i cały czas trudno mi się tu odnaleźć ...przyjechałam tutaj po to, żeby po 7 latach rodzina w końcu była w komplecie, trochę się tutaj meczę pewnie dlatego, że nie znam jerzyka a jakoś trudno mi przysiąść do nauki. Byłam teraz 2 dni w Polsce i trudno mi było tu wrócić ...ciekawe co to będzie po tygodniowym pobycie w PL. Brakuje mi rodziny i przyjaciół... w ciągu tych dwóch dni zdążyłam spotkać się z większością...wpadli na urodzinowe ciacho i piwko...i w końcu miałam pełną chatę i wszystkich przy sobie ;-) Ja chciałabym wrócić do Pl jak spłacimy kredyt na mieszkanie...ale nie wiadomo jak się to potoczy chcę aby moje dzieci miały dobrze! A czy w Polsce będą miały ?? Nie wiem...

a.png
    a.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ta nagonka na Barnevernet to w 99% bujda na resorach... znajomi mieli z nimi styczność i oprócz 2 kontroli nic się nie działo..

poza tym nasi znajomi mieszkali po sąsiedzku z rodziną Polską, której dzieci odebrano... i uwierzcie, z tego co wiem to normalności w tym domu nie było ;)

asiorka1987, Carolline lubią tę wiadomość

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dokładnie, jestem tego samego zdania,że od tak sobie dzieci nie zabierają. Jakos mam dwojke i nikt mi nigdy niczego nie narzucał, nie miał pretensji o to jak wychowuję dzieci i jak o nie dbam... zresztą to temat rzeka

asiorka1987, Pianistka lubią tę wiadomość

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Norweskim rodzinom i z innych krajów tez odbierają dzieci jak nie dzieje sie dobrze. To tylko ludzie to napędzają, ze tylko Polakom.

A ja wlasnie obejrzałam Moje 600 gramów szczescia i sie popłakałam oczywiscie.

asiorka1987 lubi tę wiadomość

zem3sg18fbglipi0.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynnia wrote:
    Norweskim rodzinom i z innych krajów tez odbierają dzieci jak nie dzieje sie dobrze. To tylko ludzie to napędzają, ze tylko Polakom.

A ja wlasnie obejrzałam Moje 600 gramów szczescia i sie popłakałam oczywiscie.

A ja jestem jakaś dziwna, bo na mnie ten program nie działa jako wyciskacz łez :/
    wolę "porody" :D

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewuszki
    Trochę Was nadrobiłam, od rana 4 godziny w pracy, tak mnie urządzili, że zostałam sama z 25 osobami na śniadaniu plus meetingroom, nie wiem ile razy weszłam na 3 piętro, miałam taką zadyszkę masakra, stopy opuchnięte już o 9 rano. Trochę się poburzyłam i jutro idę tylko pomóc i porobić faktury.

Ja jestem w No 3,5 roku na studiach często przyjeżdżałam do taty, bo on wyemigrował jak byłam w liceum. Od razu miałam plan wyjazdu do No i już Pl zaczęłam uczyć się norweskiego, a przy okazji poznałam męża przez Internet i okazało się, że mieszka 120 km od mojego taty i tak jakoś już zostaliśmy razem. Kupilismy domek, mieszkanie pod wynajem po drodze dwa psy, a teraz wielki remont i malutka w drodze...

Carolline lubi tę wiadomość

3i49krhmik48bp05.png
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem 10 lat z małym hakiem, maz w sumie 8 bedzie. Nie widzę sie w Pl, ale wiem ze do miasta sie przeprowadzimy za rok dwa bo jednak wieś to nie nasze klimaty (mieszkamy na zadupiu od roku).

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marti, to coś nas łączy ;) mój ojciec wyjechał jak byłam nastolatką i często przyjeżdżałam na wakacje :) wtedy już wiedziałam, że chcę tu zostać :)
    oni mieszkają w Sandefjord :)

Carolline, rozumiem Cię... ja mieszkam w centrum dużego miasta i świetnie mi z tym :D wieś lubię na tydzien - na urlop :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka wrote:
    oni mieszkają w Sandefjord :)

W Sandefjordzie bede pod koniec pazdziernika u chrzestnej Olivii, będzie to miła odskocznia od codzienności ;)

Carolline ja właśnie z tej "twojej" wsi uciekłam gdzie pieprz rośnie :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2015, 18:46

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi dobrze na wiosce ... mój psiak właśnie wszedł w wylewkę, dobrze ze świeża i samopoziomująca. Psinkę wygnałam do strumyka, zanurkowała cała. przesiadłam się z macbooka na normalnego kompa i nie mogę ogarnąć emotków na tej klawiaturze hmmm

Walczę z kuchnią z ikei, ma może któraś z Was doświadczenie

3i49krhmik48bp05.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja za to lubie wieś, chociaż wychowałam sie w dużym mieście. W PL ostatnie lata mieszkaliśmy w takiej sypialni naszego miasta, osiedlu domków jednorodzinnych i to mi tez odpowiadało. Ale ja ogólnie lubie naturę, wycieczki górskie itp

Dzis sie popłakałam na tym filmie bo był smutny finał ;(

zem3sg18fbglipi0.png
  • Froggie Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny właśnie wracam z visningu. W niedzielę podpisujemy kontrakt :D

annggela, marti87, asiorka1987, Carolline, kafabi, Cynnia lubią tę wiadomość

1gtgZZu.jpg1gtgp1.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Froggie, gratulacje!!!! superowo!!! :)

Kafabi, no ja w Sandefjordzie jestem 2-3 razy w roku :) fajna taka malutka mieścina, mozna odpocząć :)
    moi rodzice jak do nas przyjeżdżają nie mogą wyjść z podziwu że u nas na drodze kierowcy łamią przepisy, jeżdżą szybko i się wyprzedzają :D

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Froggie super, zawsze to lżej, ale ogólnie warto zaliczyć kilka visningów żeby zobaczyć co i jak.

A mi wczoraj wpadł taki film o naturalnym porodzie
    http://babyonline.pl/narodziny-dziecka-niezwykly-film-z-porodu,przebieg-porodu-artykul,18196,r1.html

3i49krhmik48bp05.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie oglądam filmików z porodów...nie lubię i są dla mnie przerażające :P A nie daj Boże jak z kamerą wjeżdżają w krocze...

Froggie Gratuluje ;-) szybko Wam poszło ;-) pochwal się jaki metraż ile pokoi ;-)

a.png
    a.png
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gianna ja tak jak ty nie lubię i do tego nie oglądam filmików/ zdjeć z porodów. Wystarczy, ze wiem ze wyleźć musi. Przerażajace dość :p

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
‹‹ 214 215 216 217 218 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ