X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • nefer Przyjaciółka

Wysłany: 2 stycznia 2016, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gianna, gratulacje!
    Witam w nowym roku. Ja siedze juz od 3 godz w szpitalu na izbie przyjęć ginekologicznej i czekam na lekarza. Pojawiło sie dzis troche krwi. Nie wiem o co chodzi. Pianistka, czym były spowodowane Twoje krwawienia?

d869f9fdbd.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2016, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nefer, u mnie nie było fizycznego powodu. żadnych nadżerek, krwiaków. stanęło na tym, że to chyba z przemęczenia i stresu bo kiedy tylko miałam kilka dni odpoczynku to wszystko się normowało. a jak wróciłam do pracy to znowu...
    tylko że u mnie to było wcześniej 8,10 i 12 tydzień... oby wszystko było dobrze u Ciebie! trzymam kciuki!

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • nefer Przyjaciółka

Wysłany: 2 stycznia 2016, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4,5 godziny czekania na lekarke... ufff.
    wychodzi na to, ze wszystko jest ok. szyjka, pessar, dzidzia. zero starej i swiezej krwi. musialam sie zadrapac podczas aplikowania lutinusa. Dostalismy natomiast zdjecie pitolka :)

d869f9fdbd.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2016, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nefer, super wieści! wiesz, ja też podejrzewam, ze u mnie te plamienia i krwawienia były przez luteinę bo mogła podrażniać śluzówkę. bo tak jak piszesz- zero widocznych powodów krwawienia

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Felice Przyjaciółka

Wysłany: 2 stycznia 2016, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczęśliwego Nowego Roku :-)

Dziewczyny mam takie pytanko, do tych które brały tak późno luteine. Bo ja słyszałam że to się bierze do 12 tygodnia bo potem produkcję progesteronu przejmuje łożysko. Ja sama brałam po kryjomu przed lekarzami tutaj duphaston bo tu oczywiście nic nie brać a ja mam pco i zawsze miałam problem z progesteronem. Ale przestałam w 13 tygodniu już nawet się bojąc że to za późno. A tu widzę że wy dużo później i bierzecie... To już nic nie rozumiem. Czy też powinnam brać? Dodam że stara już jestem mam 37 lat i to moja pierwsza ciąża i bardzo się nad nią trzęse ... :-(

71c6b05c.gif
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2016, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Felice, luteinę można brać przez całą ciążę. Niekiedy kobiety biorą ją i po 30 tygodniu.
    Fakt, w zdrowej ciąży łożysko przejmuje produkcję progesteronu ale czasem nie daje rady. Jesli odstawiłaś w 13 tygodniu czyli prawie 2 miesiące temu i jest ok, to oznacza, że Twoje łożysko daje rade :)
    Często też lekarze przepisują luteinę czy dupka w późniejszej ciąży dla powstrzymania skurczów :)
    Ja brałam luteinę do około 15 tygodnia i odstawiłam, a wcześniej miałam niedomogę lutealną... co prawda stres był ale nic złego się po odstawieniu nie działo :)
    ja na Twoim miejscu nie zaczynałabym brać teraz jeśli nie ma wyraźnych powodów :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Felice Przyjaciółka

Wysłany: 2 stycznia 2016, 23:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Pianistka :-) czasem mi się wydaje że że dużo czytania to też nie dobrze bo człowiek sobie wkręca różne rzeczy... Jednak to chyba też przez to ze tu w Norwegii nie jesteśmy jakoś szczególnie kontrolowane i mnie to przeraża. I co? Do końca ciąży już tylko fastlege czy położna? Apropos muszę się dopiero do niej zapisać. Ale skąd wiedzieć czy wszystko tam w środku ok.
    Jeszcze doszedł mi kolejny problem, chyba jedynej bo nie widziałam żeby któraś o tym pisała mianowicie hemoroidy. Nie mam jakiś specjalnych zaparć ostatnio ale problem z. Siedzeniem i chodzeniem mam. Tak jakbym tam jakiś kołek miała... No masakra. Spotkała się któraś z czymś takim?

71c6b05c.gif
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2016, 23:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz, to moja 5ta ciąża ale niestety pierwsza, która zakończy się szczęśliwie (mam nadzieję!) :) i wiem, o jakim strachu piszesz, bo ja też byłam zszokowana faktem ze tylko fastlege i położna... i tak do końca ciąży... skąd wiedzieć czy w środku wszystko ok? jeśli nie masz skurczów, krwawień itd to pozostaje Ci wierzyć, że ok. gdyby się pojawiły to fastlege powinien dać skierowanie do gina, lub możesz pójść prywatnie. ja w ciąży miałam 8 USG i 2 razy byłam u ginekologa. ale wszystko prywatnie wiec co zabuliłam to moje :P
    Teraz miałam USG 23 listopada i nie będę robić kolejnego :) od kiedy czuję ruchy to nie potrzebuję podglądać małej tak często :) w II trymestrze miałam 3 USG a w trzecim jedno :)

Co do Twojego problemu to ja od początku ciąży mam rzadką kupkę i biegunki... teraz co wieczór mam skurcze i rozwolnienie więc to przeciwnosć tego problemu, który opisujesz. Co do takiego uczucia jakie masz to nie pomogę bo w życiu tak nie miałam. co do hemoroidów, mój mąż miał taki problem kiedyś. i wiesz co pomogło? wypróżnianie się z podwyższeniem pod nogami :) w ikei są takie stołeczki jakby, plastikowe dla dzieci. wystarczy podstawić przy toalecie i trzymać na nim nogi. taka pozycja ciała pozwala się wypróżnić z łatwością bez nacisku na tamte okolice, i tym samym uniknąć hemoroidów, i jeśli już są - pozwala się wypróżnić bez bólu :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2016, 23:48

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Felice Przyjaciółka

Wysłany: 3 stycznia 2016, 00:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O... Dziękuję bardzo Pianistka :-) rzeczywiście coś takiego mogłoby pomoc, choć właśnie zaparć ostatnio nie miałam. Ale siedzę zdecydowanie więcej bo zawsze ruchliwa byłam a teraz staram się więcej odpoczywać...

71c6b05c.gif
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2016, 00:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Felice a magnez działa na kupki i śliwki. I trochę otrębów do jogurtu dzien w dzien. Moze spróbuj

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • Felice Przyjaciółka

Wysłany: 3 stycznia 2016, 01:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miuu tylko ja właśnie nie mam teraz zaparć i te mnie dziwi. Tu nie w kupce problem ;-) tylko w siedzeniu. I przy chodzeniu też... No normalnie kołek w pupie-

71c6b05c.gif
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2016, 01:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my dzisiaj rozpoczęliśmy masaż krocza... ale nie powiem by było to przyjemne

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Felice Przyjaciółka

Wysłany: 3 stycznia 2016, 01:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmmm i znów coś nowego...

71c6b05c.gif
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2016, 01:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale co :D

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Felice Przyjaciółka

Wysłany: 3 stycznia 2016, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ten masaż ... O tym też nie słyszałam... Kurcze przy Was to ja naprawdę zielona jestem :-) dobrze ze trafiłam na to forum. I widzę że tylko ja, bo nikt inny się nie zdziwił... ;-)

71c6b05c.gif
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2016, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Felice, poczytaj o masażu :) co prawda dopiero od 34 tygodnia można go wykonywać ale myślę, że warto spróbować. uelastycznia krocze więc mam nadzieję, zmniejszy ewentualne pęknięcie :)

Felice lubi tę wiadomość

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2016, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od razu wujka Google zapytałam co by Pianistki nie męczyć ciagle. Nie martw sie Felice ja tez wypadłam z obiegu ;)

Felice lubi tę wiadomość

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2016, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha, bo wychodzę tu na jakąś wszechwiedzącą :D :P spokojnie pytajcie jeśli coś Wam chodzi po głowie :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2016, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć :)

A ja się zagłębiam w temat skoku rozwojowego, chociaż jakoś nie do końca wierzyłam w tą teorie, ale Klara od dwóch dni zrobiła się małą zołzą :P Miauczy i marudzi, oczywiście branie na ręce pomaga od razu :)

3i49krhmik48bp05.png
  • Ale Koleżanka

Wysłany: 3 stycznia 2016, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej
    Nefer - cieszę się że wszystko jest ok!! teraz odpoczywaj i sprobuj się za dużo nie stresować!!

Masaż krocza, hmmm powinnam też zaczać...u mnie cisza w temacie porodowym, zobaczymy kiedy mały będzie chciał się pokazać ... :)

Marti - słyszałam o skoku rozwojowym, więc chyba coś z tym jest !! grunt to nie ulegać za bardzo choć pewnie cięzko :)

dqprx1hptpolkifa.png
‹‹ 450 451 452 453 454 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ