Ciaza w Norwegii
-
WIADOMOŚĆ
-
Dobry wieczór
Nie mam czasu na włączanie laptopa...mała pochłania 90% mojego czasu. Dzisiejsza noc okropna dostałam nawału pokarmu walczyłam z laktatorem i okładami po 1 w nocy poszłam spać udało mi się pospać trochę ponad godzinę. Mała zaczęła wariować usypiała tylko przy cycu jak wyciągnęłam go to był ryk...smoczka nie chciała czuła, że to nie cyc i afera. Sutki obolałe i poranione, zaciskałam zęby na samą myśl, że mam znowu jej dać cyca. udało mi się usnąć o 6:30 ...pospałam może łącznie 4h. W dzień Julcia spała dobrze ale jak tylko ja szłam się położyć to dała mi aż 10 min. Jestem jak ZombieDo tego młoda przy cycu też się trochę denerwuje bo są tak nabrzmiałe, że ciężko jej jest chwycić sutka laktator elektryczny aventa jak dla mnie szału nie robi...tu pomagają kapturki chociaż chwile musi to zająć zanim zaskoczy, że to cyc
Jednym słowem ...padam na twarz -
Giannaa, a musisz ściągać laktatorem? Bo to sie robi błędne koło. Im wiecej ściągasz tym masz wiecej pokarmu, a mała tez pobudza laktację.
Na obolałe sutki położna mi poradziła zeby zmienić pozycje karmienia np na taką jak sie karmi bliźniaki tzn ułóż małą jakby pod pachą.
Współczuje bolu i niewyspania. Chociaz u mnie nie lepiej, mały budzi sie co godzine w nocy i ma problemy z zaśnięciem. Tez spałam moze z 4-5 godz i moze 1 godz w ciagu dnia -
Cynnia mała jak dostaje cyca to pociągnie kilka razy i zaraz zasypia, kilam ją mówię do niej ruszam cyckiem a ona nic...budzi się jak wyciągam cycka z jej buzi..i wtedy afera jak znowu dostanie cyca to jet to samo kilka razy pociągnie i śpi ...nie opróżnia mi piersi. W nocy jak mnie cycki bolą to ona akurat nie ma ochoty possać ani trochę jak na złość
no wiec jadę tym laktatorem i daje pokarm w butelce a jak się drze to jeszcze cyca dostanie i tak jak piszesz robi się blednę koło
Robię to samo co z młodym zamiast karmić piersią karmie butelką ...laktatorem ściągam coraz więcej doszłam już do 125lm z obu piersi a zaczynałam od 20ml najgorsze jest to, że nawet po ściągnięciu tych 125ml czuje, że sporo mleka jeszcze zostało. Nie mam już w czym przechowywać pokarmu
Musze się z orientować co gdzie i za jaką cenę kupie, żebym mogła przechowywać nadmiar mleka. Może któraś da jakiś link? Zastanawiam się czy nie spotkać się z doradcą laktacyjnym może mi coś pomoże bo moje cycki chyba wybuchną. Już Olek przychodzi do mnie i mówi..."mama co cię się stało? Czemu masz takie duże cycki"
Mąż to już nawet nie chce na nie patrzeć bo są większe od jego głowy
-
Gianna
Przy nawale trzeba ściągać tylko troszkę, żeby ulżyć i wystarczy, tak czytałam w książce koleżanki, która jest doradcą laktacyjnym. Możesz napisać do niej na fb https://www.facebook.com/ciazazakulisami/?fref=ts . a po karmieniu i ściągnieciu pokarmu jeżeli czujesz, że masz jeszcze dużo to zimny okład, zimny prysznic na cycki- to też wiem od tej koleżanki. Kurczę ja to miałam tylko taką jedną noc, ale ja chyba nie miałam aż tak dużego nawału.
A co do karmienia to fajne są kubeczki dla niemowląt medela, lovi takim sposobem karmili w szpitalu, ale używali zwykłego pojemniczka/kubeczka na leki i ja też takiego używałam w domu. https://www.youtube.com/watch?v=gjejHdId7y4 . zamówiłam ten kubeczek z medeli, ale już mi się nie przydał i leży w nie otwartej kopercie.
Także mogę wysłać jakby któraś z Was chciała.
Moja mała dostała butle po 3 tyg i nie ma problemu z cyckiem, ale u takiego maluszka to bym się bała.Giannaa lubi tę wiadomość
-
Marti-ogromne dzięki. Jakoś po przeczytaniu tego dostałam Porządnego samozaparcia i chęci walki
już wieczorem nie ściągnąłem pokarmu tylko dałam małej cyca, przez noc też. Temperatura skoczyła mi wieczorem ale szybko przeszło. Kure dziś czuje się tak wyspa jakbym spała całą noc
Mój m poszedł dziś do pracy a ja z dziećmi w domu bo Młody jeszcze Dziś ma wolne, zobaczymy jak się ogarnę z dwójka
Cynnia lubi tę wiadomość
-
Gianna śliczna Julcia. Ja juz tez bym chciała
A mnie zostawili w szpitalu na obserwacji no szyjka skrócona nie wiadomo czemu i obawiają sie predwczesnego porodu. A tyle razy tym konowałom w helsestasjon mówiłam ze mam skurcze. W sumie 11.11 byłam w Polsce i wszystko było Ok. Ciekawe czemu. Bedą tez badać cukier bo mały duży. No zobaczymy -
Właśnie zjadłam śniadanie
tak to jest jak się z łózka wstaje o 10 tej
a dzieci śpią
Młoda nakarmiona i słodko śpi a ja biorę się w końcu za ogarnianie mieszkania po swojemu
Mój mąż sprząta ale jak zrobię to sama to wiem, że jest dobrze
Wstałam dziś pełna optymizmu, pewne to po dosyć dobrze przespanej nocy
Nie wiem czy to zasługa młodej czy po prostu doświadczenia z racji tego, ze to drugie dziecko ale teraz jestem dużo bardziej spokojna i mam więcej cierpliwości. Jak się Olek urodził to jak on płakał ja razem z nim... pierwsze dni wspominam dość strasznie.
Ale jesteś następna w kolejcejak się z tym czujesz ? Nerwy już są ?
Miuuno własnie jak to wyszło, ze sprawdzili tą szyjkę przecież oni tu tego raczej nie robią11.11 to dość dawni od tego czasu mogło się wszystko zmienić. Trzymam kciuki, żeby było wszystko dobrze. Daj znac co u Was.
-
Ale, no wlasnie, ja sie czujesz? Ja juz miałam maluszka w tym czasie
Giannaa, fajnie ze sie uregulowało:)
U nas znowu okropna noc, mały nie spał od kąpieli czyli koło 20 do 1 w nocy. Niby nie płacze ale marudzi cały czas, najchętniej by cały czas cyckal. W końcu wcisnęłam mu na sile smoczka i zasnął. Potem budził sie tylkona karmienie i tak razem przespaliśmy do 11mąż pierwszy dzien w pracy, wiec musze sama jakoś wszystko ogarnac
-
W sumie by nie wyszło bo zgłaszałam fastlege ze mam skurcze a on dzwonił do Kvinneklinik i kazali mi jecgac jak bedzie krwawienie lub bedzie bolec. Dzisiaj miałam wizytę z racji iż młodszy syn miał hipotrofii i ogólnie kontrolna. No i zgłosiłam ze mam 20 - 30 skurczy to mi zbadali szyjkę. Ma tylko pol centymetra i rozwarcie małe. Mam stresa. Dali mi luteinę i w srode na kontrole. Myślicie ze da sie to powstrzymać ?
-
Miuu co to za pytanie ? Musi się dać! Z tego co widziałam na forum wiele dziewczyn miało problemy z szyjką a tak naprawdę jedna urodziła w 24 tc i to pewnie tak szybko bo miała bliźniaki. Wydaje mi się, że powinnaś bezwzględnie leżeć ale to jest prawie nie wykonalne jak ma się już dzieci
Cynnia widzę, że też masz małego glonojadatylko by ssał
No moja Julka jest bezbłędna przystaw ją do cyca a od razu śpi, często jest tak, że muszę ją tak przystawiać ze 3 razy aż porządnie uśnie bo jak odkładam ją to po chwil się budzi.
Ja już nie mogę się doczekać pierwszego spaceruPlanujemy zrobić go w weekend ale to nie jest pewnie bo jak na razie jest u nas za zimno po -10C a mała jest ciepłolubna całkowite przeciwieństwo Olka bo on to pod kocem się pocił.
-
Hej
czuje się zmęczona to na pewno, tzn nie jakos tak bardzo fizycznie ale chyba bardziej psychicznie, wiecie, od myślenia, jak to bedzie, jak pojdzie, zeby maluszek był zdrowy i nie było jakiś komplikacji...
bo fizycznie to całkiem nie najgorzej, stopy i rece puchną i to mnie najbardziej meczy a reszta odpukać jest ok,
brzuch się stawia i napręża, jakieś skurcze są ale delikatne, wiec chyba nic na razie sie nie dzieje ....
no zobaczymy kiedy bedzie ten czas