WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • Ale Koleżanka

Wysłany: 5 stycznia 2016, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no niestety u mnie 20,5 kg na plus...ale jestem cala opuchnięta wiec mam nadzieje że to woda bo mimo ze tak mi się ciągle chce jeść to walczę z tym i nie objadam się...
    samopoczucie w miarę dobre, dzisiaj byłam w szpitalu bo przez to moje opuchnięcie myślałam że mam zatrucie ciążowe, ale zbadali mocz, ciśnienie i tętno małego i na tą chwile wszystko jest odpukać ok..
    ciekawa jestem kiedy będzie miał ochotę się pokazać :)

dqprx1hptpolkifa.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale, no oby już niedługo ! :) bo forumowe ciotki nie mogą się doczekać :D :D

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Befff Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak u Was z rozstepami? Dużo Wam wyskoczylo? Ja w nowy rok wypatrzyłam pod brzuchem kilka małych, a tak się cieszyłam że już prawie końcówka i nic a nic nie ma. Te też nie są jakieś mega duże i widoczne i mam nadzieję ze tak zostanie bo smaruję intensywnie ;-)

Always look on the bright side of life.

km5s9vvjz35pb937.png
  • Befff Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale... dobrze że wszystko ok ;-)
    A czujesz już coś? Że zbliża się powoli termin?

km5s9vvjz35pb937.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam cały brzuch popękany... do wysokości pępka mam wszędzie grube, fioletowe rozstępy :/
    Niestety ale mnie geny chyba załatwiły bo moja mama ma po ciąży rozstępy wszędzie, siostra też ma skłonność...
    Smarowałam balsamem i olejami 2 razy dziennie i niestety mi nie pomogło...

teraz wcieram kolagen żeby jakos udało się ich pozbyć.. ale i tak podejrzewam, ze skończy się na obtatuowaniu całego brzucha ;)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Befff Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mama też miała sporo, siostra jako nastolatka ogrom na całym ciele, w ciąży też mega dużo więc bałam się strasznie ze mi wyskoczy i smarowalam namiętnie. W święta moja mama pochwalila ze mam ładny brzuszek bez jednego rozstępy to od razu się jakieś pojawiły ;-) nie ma co chwalić za wczasu ;-)

Ciekawy pomysł z obtatuowaniem całego brzucha ;-)

km5s9vvjz35pb937.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beff, akurat u mnie trochę tuszu mniej lub więcej nie zrobi wielkiej różnicy :P Ale to tylko pod warunkiem, że skóra w miarę wróci do stanu sprzed ciąży (w sensie jej jędrność) bo jeśli nie, to najpierw doktor Szczyt a potem dopiero tusz :D

A rozstępy wyszły w 32 tc takie 3 malutkie... teraz jest masakra...
    ale mężowi nie przeszkadzają (przynajmniej tak mówi) :) a ja przecież nie będę przez nie rozpaczać bo wiedziałam co się może stać zachodząc w ciążę... :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny orientujecie sie czy Luteina jest refundowana w Norwegii bo mnie zabolało jak za nią zapłaciłam a miałam na receptę

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dostałam na maila info o darmowym ubezpieczeniu dziecka od urodzenia do pół roku co o tym myślicie ? https://www.gjensidige.no/privat/forsikring/barneforsikring/spedbarnsforsikring?WT.mc_id=epo_11512015530_pri&WT.tsrc=Epost&WT.dcsvid=

Ja skończyłam z wagą +25kg pobiłam Was wszystkie ... teraz widzę, że tracę około 1 kg dziennie. 16kg mi zostało jeszcze :/

Moje dziecko przestawiło się na tryb nocny ... całą noc nie mogła porządnie zasnąć budziła się co 30min co godzinę. I tak aż do 5;30 za to śpi cały dzień aż ją muszę wybudzać na jedziecie bo mam wrażenie, że cycki mi eksplodują. Liczę, że dzisiejsza nocka będzie lepsza a nie cała noc z cycem na wierzchu :-)

Jestem dość zdziwiona tym jak mój brzuch się zmniejsza nie wiem czy to zasługa zastrzyku na obkurczenie macicy czy co ...z młodym 2 tyg po porodzie miałam brzuch jakbym była w 5 m-cu ciąży jeszcze :P

a.png
    a.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giannaa, a zrobisz fotkę porównawczą brzuszka? przed porodem i te 6 dni po? :)

A nocka, oby była lepsza dzisiaj :* co do ubezpieczenia to też widziałam to :) ale my od razu ubezpieczymy małą tam gdzie oboje mamy swoje ubezpieczenia i polisy :)

Miuu, nie mam pojęcia..a ile zabuliłaś?

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • nefer Przyjaciółka

Wysłany: 5 stycznia 2016, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miuuu, jak szyjka? Cholera, klam, klam ile wlezie, aby tylko Cie sprawdzali. Pytaj o pessara!! Luteina moze nie pomoc sama. Nie daj sobie wcisnac, ze macica cwiczy do porodu. Masz ewidentnie niewydolnosc ciesni szyjki. A to prowadzi do przedwczesnego porodu niestety. Szyjka Ci sie otworzy, peknie worek i po ptokach. Jesli mozesz, niech Cie poloza do szpitala, zebys nie musiala wstawac.
    Pol cm to miala moja szyjka po 12 tygodniach skurczow, kiedy w koncu, po sklamaniu jednej lekarce, raczyla mnie sprawdzic. Po 6 dniach urodzilam Markusa w 30tc.
    To nie sa przelewki.
    Jesli nie masz bakterii, to żądaj pessara.
    Luteina nie byla, nie jest i nie bedzie refundowana. Kosztuje 5 stow za paczke.
    Ja probowalam, pisalam do helfo, do navu czy gdzies tam. Odpowiedzieli, ze refunduje sie leki, ktore sa na rzadkie choroby, ponizej 300 osob w kraju czy jakos tak. No i nie przyznali mi. Zadnego zwrotu, nic. Wiec teraz wiedzialam, ze jadac na luteinie, jest to wydatek 500 co 21 dni.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2016, 19:07

d869f9fdbd.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde, droga ta luteina. a to taka sama jak w Polsce? nie macie możliwości załatwić z PL?
    Ja nie miałam problemów z szyjką, ale to co pisze Nefer wydaje się mieć sens... oby tylko ciąża trzymała się jak najdłużej :*

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miuu, trzymaj sie i posłuchaj Nefer. Nie daj sie zbyć! Trzymam kciuki

Ja na koniec ciąży miałam +20 kg, ale tez byłam strasznie opuchnięta, teraz ubyło około 9 kg. Brzuszek ładnie sie wciąga, tylko tłuszczyk co sie odłożył jakoś nie chce zniknąć ;) rozstępów nie miałam i nadal nie mam, ale u mnie w rodzinie raczej nie ma. Chociaz po pierwszej ciąży zostały mi na udach i biodrach ale takie malutkie

zem3sg18fbglipi0.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jakbym wam pokazała swoje rozstępy to byście się porzygały :P
    No ale trudno... :) przecież się nie powieszę :D
    choć zazdroszczę ich braku... :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie mi maż dogadał na temat wiszącego brzucha, niby w żartach. Ja mam to gdzies, jak patrze na mojego małego ssaczka, który sobie mruczy przy cycu :)

zem3sg18fbglipi0.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynnia wrote:
    Wlasnie mi maż dogadał na temat wiszącego brzucha, niby w żartach. Ja mam to gdzies, jak patrze na mojego małego ssaczka, który sobie mruczy przy cycu :)

a myślałaś o pasie poporodowym? ciekawe po jakim czasie brzuch się wciąga... chyba że to znowu kwestia genów no to mam przesrane :/

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka jutro postaram się wrzucić fotkę. Co do rozstępów ja z pierwszej ciąży mam ich pewnie więcej od Ciebie za to w tej ani jednego ;-)
    Miuu a może dobrze powalczyć o tego pessara tak jak Nefer napisała ? Kosmiczna cena tej luteiny :(
    Cynnia dostałaś może zastrzyk obkurczający macicę ? Bo nie wiem czy to dostaje każda kobieta po porodzie czy ja dostałam z racji mocnego krwawienia przy pierwszym porodzie. A i powiedz mi kiedy odpadł Wam pępek ? Bo nasz zaczyna sie odrywać ale śmierdzi. Wyczytałam, że u większości dzieci tak się dzieje i to normalne. Wizyta położnej dopiero w czwartek.

a.png
    a.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giannaa, ja raczej czytałam, że nie powinien śmierdzieć... obserwuj czy tam się nic złego nie dzieje

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy robiłyście masaż krocza?

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka wrote:
    A czy robiłyście masaż krocza?

Nie. I pękłam bardzo niewiele. A mała dużo większa niż niż Olek bo on to był chudzina a mała tłuściutka i jak tam na nią patrze to dziwie się, że mnie nie rozerwało :P
    Co do pępka, nie widać stanu zapalnego nic tam się czerwone nie robi. Na razie obserwujemy.

a.png
    a.png
‹‹ 453 454 455 456 457 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ