WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zastrzyk tez dostałam. Ale mi tez mowili ze ze względu na transfuzje przy poprzednim porodzie. A i jeszcze dostałam kroplówkę która niby miała powstrzymać krwawienie. Brzuchol mam bo to luźna skóra a i przed ciazą tez nie miałam szesciopaka. Nie jest wiele gorzej jak przed, tyle ze doszły jeszcze boczki :)

U nas pępek odpadł po 6 dniach. A przemywalas moze czymś? Nam kazali sola fizjologiczną na patyczku kosmetycznym. Tez mowili ze moze troche śmierdzieć i wokół moze byc troszkę żółty.

Ja masażu nie robiłam

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2016, 20:46

zem3sg18fbglipi0.png
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutro idę znów na kontrole na razie dali mi luteinę i wypuścili ze szpitala leżę w domu. Szyjkę mam pol cm ;( i niewielkie rozwarcie. Maja mi zbadać glukozę i znaleźli bakterie ale mowil lekarz ze to te ze skory. Podobno nie wypisali by mnie jesli by było tragicznie. Sama nie wiem co myślec. Mam dostać zastrzyk na rozwój płuc małego. Powiem im jutro o pesarze. Rozmawiałam z dziewczyna która jest w 26 tyg z bliźniakami i ma to samo ze jej powiedzieli ze lepiej nie ingerować. Ogólnie ogłupiała jedtem i załamana. Nie wiem co robić. Łykam magnez i tyle. Skurczy nie mam duzo na boku jak leżę w ogole. Szkoda ze szyjka sie nie wydłuży. Kurcze od czego mogła mi sie tak szybko skurczyć. Toc 11.11 ja badałam w pl i było idealnie.

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miuu, może to poprostu niewydolność szyjki i nie ma w tym Twojej winy! musi być dobrze, tylko odpoczywaj i pomęcz ich o pessar :*

My się masujemy od 4 dni i powiem szczerze... ciężko jest :/ dobrze, że zaczęliśmy bo może choć trochę pomoże :)

ciekawa jestem jak będę wyglądać po porodzie...

Cynnia, tę kartkę "tanker om fodsel" nosiłaś na wizytę w szpitalu miesiąc przed terminem? czy dopiero do porodu?

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dopiero ja dostałam na tej wizycie w szpitalu, miałam ja wziasc wypełnioną na poród, ale oczywiscie nie zdazylam :)

zem3sg18fbglipi0.png
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odpoczywam ale sie martwię. Jutro pogadam o tym pesarze :(

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynnia wrote:
    Ja dopiero ja dostałam na tej wizycie w szpitalu, miałam ja wziasc wypełnioną na poród, ale oczywiscie nie zdazylam :)

bo ja ją dostałam od położnej w 16 tygodniu a jutro mam wizytę w szpitalu... i nie wiem czy brać to czy dopiero do porodu... na wszelki wypadek wypełniłam dzisiaj :)

Cynnia, jest coś o co powinnam dopytać na tej wizycie? coś ci przychodzi do głowy? a może ty żałowałaś że o coś nie zapytałaś?

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miuu ja słuszałam o przypadkach gdzie szyjka się wydłużyła. Nie wie dlaczego może błąd pomiaru...trzymam kciuki za Was musi być dobrze !
    Cynnia dzięki za info, ja przemywałam tylko wodą i osuszałam patyczkiem. Jutro zacznę przemywać solą fizjologiczną.

Co do brzucha ja nie mówię, że u mnie wygląda jak przed ciąża ;-) Ale mając porównanie po po młodym teraz jestem zadowolona ;-)

a.png
    a.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miuu ja słuszałam o przypadkach gdzie szyjka się wydłużyła. Nie wie dlaczego może błąd pomiaru...trzymam kciuki za Was musi być dobrze !
    Cynnia dzięki za info, ja przemywałam tylko wodą i osuszałam patyczkiem. Jutro zacznę przemywać solą fizjologiczną.

Co do brzucha ja nie mówię, że u mnie wygląda jak przed ciąża ;-) Ale mając porównanie po po młodym teraz jestem zadowolona ;-)

a.png
    a.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka, nic mi nie przychodzi do głowy :( wg mnie było wszystko jak byc powinno

zem3sg18fbglipi0.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chcę się dopytać dokładnie żeby się potem nie stresować, ze czegoś nie wiem :)
    będę chciała zobaczyć salę jesli mieliby czas pokazać :)

A Ty po porodzie byłaś w tym hotelu? i miałaś salę pojedynczą?

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, byłam w hotelu. Pokoj był pojedynczy. Warunki całkiem fajne, czyściutko. Dostajesz ręczniki, codziennie sprzątają.

zem3sg18fbglipi0.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No bo czytałam własnie że normalnie jest się w hotelu, ale jeśli hotel ma obłożenie to w szpitalu w sali kilkuosobowej :/ wolałabym nie...

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • nefer Przyjaciółka

Wysłany: 5 stycznia 2016, 23:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miuu wrote:
    Jutro idę znów na kontrole na razie dali mi luteinę i wypuścili ze szpitala leżę w domu. Szyjkę mam pol cm ;( i niewielkie rozwarcie. Maja mi zbadać glukozę i znaleźli bakterie ale mowil lekarz ze to te ze skory. Podobno nie wypisali by mnie jesli by było tragicznie. Sama nie wiem co myślec. Mam dostać zastrzyk na rozwój płuc małego. Powiem im jutro o pesarze. Rozmawiałam z dziewczyna która jest w 26 tyg z bliźniakami i ma to samo ze jej powiedzieli ze lepiej nie ingerować. Ogólnie ogłupiała jedtem i załamana. Nie wiem co robić. Łykam magnez i tyle. Skurczy nie mam duzo na boku jak leżę w ogole. Szkoda ze szyjka sie nie wydłuży. Kurcze od czego mogła mi sie tak szybko skurczyć. Toc 11.11 ja badałam w pl i było idealnie.
    Ojjj, pieprzone norki!!! nie ingerowac. U mnie tez nie ingerowali. Pozwolili moim dwom chlopakom sie urodzic za wczesnie...
    Udzielam sie na forum o pessarach. Dziewczynom zakladali nawet przy rozwarciu i szyjka dzieki temu sie wydluzala. Norki jak ognia boja sie nawet zwyklego badania ginekologicznego w ciazy, "bo dojdzie powietrze, bakterie i bedzie koniec swiata"!!! Wsciekaja mnie!!!!
    Nie ingerowac??? Skoro szyjka juz taka krotka??? a tu jeszcze 16 tyg??? A Ty w domu, nie w szpitalu??
    To sa pierdoly, neandertalczyki i sa sto lat za murzynami!!!
    Wszystkiego sie boja!!! Szlag mnie trafia normalnie.
    Bakteria ze skory, czyli staphylococcus aureus, czyli gronkowiec zlocisty? Ja niby ostatnio mialam ale albo wyleczylam albo probka zabrudzona byla, bo znikla. NIby niegrozna, ale jak jest, to pessara moga nie chciec zalozyc...
    Ja nie mowie, ze bedzie dobrze i ze trzymam kciuki. Ja mowie: WALCZ, albo bedziesz miala wczesniaczka. Jesli szyjka tak szybko poszla, to masz niewydolnosc. A niewydolnosc nie cofa sie do szyjki 3-centymetrowej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2016, 23:40

d869f9fdbd.png
  • nefer Przyjaciółka

Wysłany: 5 stycznia 2016, 23:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi teraz tez pessara nie chcieli zakladac. Ale ja twardo, ze ma byc. No i jest. W ostatniej chwili. bo od 14 tc mialam juz skurcze... A slyszalam tylko "zazwyczaj tak wczesnie nie zakladamy, bla bla bla". Ja kwitowalam krotkim "ja musze i mam wczesnie." Wtedy przyznawali racje, ze widocznie dobrze. To sa zmiennie choragiewki i jak sobie zazyczysz cos, to sie uginaja. Oni sa niedoszkoleni. U zwyklego lekarza jak powiesz objawy, to szuka zawsze w necie, co to moze byc za choroba...

d869f9fdbd.png
  • nefer Przyjaciółka

Wysłany: 5 stycznia 2016, 23:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I lez z biodrami do gory, zeby glowka nie naciskala na szyjke. Wez cos na zapracia, zeby sie nie wysilac w WC.

d869f9fdbd.png
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 23:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nom w domu. Jutro maz bedzie sie z nim użerał o ten pesar. Dam wam znać.
    Nefer a ty przy tym pesarze jakie leki bierzesz ?

Wystarczy poduszkę podłożyć pod pupę ?

A bolało cie przy tych skurczach ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2016, 23:42

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • nefer Przyjaciółka

Wysłany: 6 stycznia 2016, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ogolnie zadnych lekow nie trzeba brac, ale dziewczyny biora profilaktycznie cos przeciwgrzybiczego i przeciwbakteryjnego raz na 2-3 dni. Ja nie biore nic.
    Wystarczy poduszka
    Skurcze sa... nieprzyjemne. Nie dochodza do granicy bolu, aczkolwiek niektore moglabym tak okreslic, tak mocno twardnial.
    Daj znac co i jak, bo cala noc o Tobie myslalam.
    Nie daj sobie wcisnac dwoch tyg lezenia plackiem w domu. Ządaj kontroli nawet co pare dni. Mi po lezeniu wyszlo rozwarcie na 4cm i pecherz wpuklony do pochwy...

Najwaniejze teraz to rozpoznac, ktore skurcze masz. Czy sa to skurcze porodowe (rier), czy braxtona (kynnere). Przy porodowych nie pomoga Ci. Przy braxtonach jak najbardziej. I tego żądaj. Walcz, Kochana!!

d869f9fdbd.png
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2016, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry.
    Jestem po wizycie. Nie wiem jakim cudem szyjka ma dziś 2 cm. Rozwarcie nadal ba pol cm. Pytałam o zastrzyk na płucka dla małego to mówi ze za wcześnie. Zrobili mi badania na prawo lewo itak wyszła. Dostałam luteinę i następna wizyta za 2 tyg. Prosiliśmy o pesar to mi lekarz odmówił bo nie widzi potrzeby i ze w moim stanie nie ma sensu dodatkowo ingerować i wprowadzać ciała obcego. Cos marudził ze to metoda pakistańska nazwał to krążkiem arabskim i ze sie od tego odchodzi. Najśmieszniejsze ze stwierdził ze wcale nie mam leżeć plackiem bo osłabienie mięśnie i bedzie problem przy porodzie tylko odpoczywać ale chodzić. I bądź tu mądry. W Polsce co innego tu co innego. Na dodatek lekarz z Austrii bądź Niemiec.

Zastanawiam sie czy lecieć do polski i tam cos ogarniać czy faktycznie odpoczywać i nie nadwyrężać organizmu lotem.

Juz głupia jestem. Dobrze ze ta szyjka raka długa. Na własne oczy widziałam wiec kurcze nie ma mowy o błędzie.

Nefer a jak rozróżnić porodowe od zwykłych ? Porodowe sa regularne ? A braxtona nie ?

Aaaaa jeszcze sie okaże ze bede miała poród naturalny. Chyba ze sie na sterylizacje zdecyduje. Ha sie boje!!!

No i kazał natychmiast przyjeżdzać przy Ew skurczach regularnych zwiększeniu wydzieliny bądź plamieniach

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2016, 12:34

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • Asit Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2016, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dzis jestesmy po wizycie w Ultralydklinikken gdzie bylismy na USG genetycznym, , maluszek jest zdrowy i rozwija sie prawidlowo, dostalismy przy okazji pamiatki w postaci zdjec i pendrajwa z nagranymi filmikami i zdjeciami. No i udalo na sie dowiedziec ze bedziemy miec kolejnego synka :)
    8496c9990e193174med.jpg

Cynnia, Giannaa lubią tę wiadomość

Synek William <3 rg5043r8y3ikdze3.png[/url]
    rg502rindfsy9xvy.png[/url]
    rg50wn15p5voaroc.png[/urlrg50kqi19n1awyxr.png[/url]
  • nefer Przyjaciółka

Wysłany: 6 stycznia 2016, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MIUU, co za lekarz Ci sie trafil. Ja od wszystkich lekarzy (a co tydzien jestem w szpitalu na kontroli, plus w zeszla sobote na awaryjnej kontroli), slysze, ze coraz wiecej sie stosuje pessar, bo jest duzo lepszy od szwu... Ze coraz wiecej kobiet dostaje pessara, bo ratuje dzidzie!!
    Lepiej uciekaj od tego lekarza!!
    Lepiej nie ingerowac?? Szyjka 2cm to KROTKA SZYJKA!! Zalozenie pessara nie jest taka ingerencja, jak on to opisal...
    Pakistanska metoda?? Krazek arabski?? Chyba jest rasista. I ma nie pokolei w glowie...
    Niewazne, jak nazwie, pessar uratowal niejedna ciaze.
    ZWLASZCZA, jesli masz rozwarcie!!!
    Masakra, po prostu masakra.
    Twoj stan nie jest normalny ani naturalny, a nawet zastrzyku nie dali... Norwegia...

skurcze porodowe bola... bola plecy, brzuch jak na okres.
    Braxtony nie bola. To tylko twardnienie brzucha, przechodzace po nastu sekundach lub po zmianie pozycji.

Ten lekarz to byl fastlege czy ginekolog?

d869f9fdbd.png
‹‹ 454 455 456 457 458 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ