Ciaza w Norwegii
-
WIADOMOŚĆ
-
Giannaa, dostałam dzis maila ze skattu, ze jest mozna zarejestrować maluszka, tam juz był podany jego ID i trzeba było tylko wpisać imie i nazwisko. Wejdź w altinn moze juz masz, a jak nie to czekaj. W ciagu 2 tyg powinnaś dostac.
Kto wie co dalej robic? Jak z ta wizytą w ambasadzie i paszportem? I czy powinnam go tez zgłaszać w UDI?Giannaa, marti87 lubią tę wiadomość
-
Cynnia, co do UDI, jesli nie macie obywatelstwa to tak. Musisz wystąpić o pozwolenie na pobyt.
Co do ambasady. Do wydania paszportu, potrzebny jest polski akt urodzenia. Czyli najpierw musisz złożyć wniosek o polski akt urodzenia, a dopiero jak go dostaniesz to o paszport. bez aktu możesz wnioskować o paszport tymczasowy -
Cynnia ja pytałam co i jak na forum i dostałam taka odpowiedz;
Najpierw musisz czekac ok 3 tyg na papiery albo maila gdzie bedziesz musiała nadac małej imie i potem przyslą Ci akt urodzenia. Potem z aktem urodzenia musisz wyrobić małej paszport.Jak dostaniesz paszport to idziesz zarejestrowac ja na policji i załatwiasz rodzinne -
Giannaa wrote:Cynnia ja pytałam co i jak na forum i dostałam taka odpowiedz;
Najpierw musisz czekac ok 3 tyg na papiery albo maila gdzie bedziesz musiała nadac małej imie i potem przyslą Ci akt urodzenia. Potem z aktem urodzenia musisz wyrobić małej paszport.Jak dostaniesz paszport to idziesz zarejestrowac ja na policji i załatwiasz rodzinne
A jeśli ja nie wyrobię małej paszportu od razu to nie dostanie pozwolenia na pobyt???? -
Giannaa wrote:Zielonego pojęcia nie mam... słyszałam tylko, że trzeba dziecko w ciągu pół roku zarejestrować w UDI. Ale to wszystko ja tylko słyszałam.
No bo ja tak szybko paszportu nie wyrobię jednak do Oslo mam kilka km a u męża w pracy są teraz duże zmiany i nie wiem kiedy moglibyśmy pojechać... -
My byliśmy w pon w skatten, bo nie ma aktu i okazało się ze dziecko nie ma zarejestrowanego ojca, bo nie widniejemy jako małżeństwo. W ogóle na drzwiach jest wielki plakat ze od 2 stycznia nie drukują aktów urodzenia, można sobie wydrukować samemu, ale pierwszy przyjdzie poczta t
-
Hej dziewczęta melduje że u mnie cisza w temacie
jestem tylko bardziej zmęczona i gorzej śpie, ale to chymba normalne .... 10 dni do terminu
Miuu - walcz o swoje, Norwegia to bardzo dziwny kraj z jeszcze dziwniejszym podejściem do ciąży i opieki w ciąży, ale wiem jedno, trzeba im truć, pokazywać że czasami wie się nawet więcej od lekarza (niestety w moim przypadku tak było) ale wywalczyłam swoje. także głowa do góry i będzie dobrze, musi być !!! wszystkie trzymamy kciuki!!!!!
Nefer - Ty byś mogła podać sobie rękę z moim mężem jesli chodzi o opinie o norweskiej służbie zdrowia, ma takie samo zdanie jak Ty .... ja po części też ale chyba boję się do tego przyznać głośno moj mąż leczony na przepukline kręgosłupową 8 mcy na tramadolu i odpoczynku bo przecież jak jest ból to do fizjoterapeuty absolutnie nie można, ehhh szkoda gadać, gdyby nie fizjoterapeuta, (polski) to nie wiem jak by było...no i przy okazji przeprawy z NAV bo nie wyplacili chorobowego...nie wiem jak ci ludzie tutaj się leczą?? ale już nie truje ...
paszport tymczasowy - potrzebny chyba tylko norweski akt urodzenia, i wyrabiaja i na tej samej wizycie można poprosić o nadanie polskiego nr pesel i meldunku dziecka w polsce, koszt wiekszy ale jak ktoś sie nie wybiera do pl to moze to zrobić przez ambasade, kiedys to było 600nok jakies 4 lata temu a teraz to nie wiem.
idę robić blok czekoladowy hihih taka mam ochotę -
Ale, a już myślałam, że wpadniesz do nas z dobrą nowiną oby już wkrótce
Co do paszportu, ja się zmartwiłam, bo do Oslo mamy kawał drogi, a u męża w pracy są teraz kosmiczne zmiany i nawet nie będzie miał wakacji - dopiero pewnie w grudniu weźmie 5 tygodni...
więc nie wiem kiedy będziemy mieli czas pojechać
Do Pl nie jeździmy, ja byłam ostatnio w połowie 2014 i się nie wybieram, więc i paszport dla małej nie jest mi jakoś na gwałt potrzebny bo nie sądze byśmy prędko lecieli do Pl, zwłaszcza, że z pracą męża wyszło jak wyszło..
Ale skoro do UDI jest potrzebny paszport, to będziemy musieli pojechać na wiosnę i złożyć chociaż wniosek o paszport tymczasowy i pesel, aby normalny paszport kiedyś zrobić...
A czy jest obowiązek meldunku w Pl? bo mąż nie ma meldunku w Polsce a ja chcę się wymeldować następnym razem jak będę... więc wolałabym dziecku nie wpisywać żadnego polskiego adresu -
A po co meldunek !? Nie jest Wam polski meldunek potrzebny jsk paszporty wyrabiacie tutaj ja 18 stycznia jade zlozyc juz o 5 letni dla kokoszki i zadnego meldunku nie potrzebuje w polsxe bo takowych zadno z Nas nie ma potrzebne tylko zdjecie paszport tym czasowy ktory wyrabialismy wczesnuej i wniosek wypelnimy na miejscu
Aaa i jeszcze jedno Pianistka ja rejestrowalam na UDI kokoszke jakos 7 miesiecy po urodzeniu i nikt nic nie mowil