X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2016, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja bym nie popadała ze skrajności w skrajność ;)
    ale fajnie że podzieliłaś się swoimi doświadczeniami :)

Mam koleżankę, która przy porodzie córki 2,8 kg została tak porozrywana, że na stole operacyjnym składali jej odbytnicę ;)
    A inna urodziła 4,9 kg w 15 minut bez szwanku :)
    to chyba kwestia budowy kobiety i indywidualnych cech

U mnie poród 4,15 kg dziecko, skończyło się z małym obtarciem w środku a pochwę mam jak przed porodem. Ale ćwiczyłam dużo w ciąży, i mięśnie Kegla i masaż krocza...

A kleszcze? są używane przy porodach 3 kg dzieci jeśli matka opada już z sił i nie prze efektywnie.
    Miałaś pecha, współczuję Ci przeżyć.

Ja jednak nie chciałabym mieć cc z powodu wagi dziecka i chętnie urodzę jeszcze większe w czerwcu :)
    choć póki co się nie zapowiada..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2016, 09:19

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Kaja87 Koleżanka

Wysłany: 17 grudnia 2016, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojej straszne to co piszesz, ale uważam że należy myśleć pozytywnie, a będzie na pewno dobrze :-) tak jak Pianistka pisze nie ma reguły czy dziecko małe czy duże na to składa się dużo czynników jak i fizycznych kobiety , opieka medyczna oraz inne

Fajnie że uświadamiasz nas o takim rarytasie jak laser i poprawa naszej kobiecości- obyśmy nie musiały z niego korzystać ;-)

Czekając na nasze największe Szczęście ...
    3jgxgywl4bxnffgo.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2016, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaja, i jak? wybraliście imię?

U nas debata trwa :D

dla chłopca mamy

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Kaja87 Koleżanka

Wysłany: 18 grudnia 2016, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka, mąż wciąż nie wie, mówi że chce zastanowić się do końca roku :-/ ja mu oświadczyłam jakie ja biorę pod uwagę czyli Karol lub Wiktor, a wy jak macie dla chłopca ???
    Dla dziewczynki jesteśmy zgodni na przyszłość Hania :-D

Najlepsza moja siostra tak jak pisałam wcześniej też jest w ciąży ma termin na 17 maja czyli miesiąc za mną, ona jest starsza ode mnie i jest jej to pierwsze dziecko. Śmieszne jest to że w kobiecie rodzi się jakaś rywalizacja, (ona zaszła zaraz po tym jak ja jej powiedziałam ze jestem w ciąży) czuje ze ona tak jakby chciała ,mnie "wyprzedzić" z ciąża :-P Ona tak się opisuje jakby ona była bardziej w ciąży ode mnie hihi
    Strasznie chce poznać płeć od momentu kiedy ja znam i chodzi co tydzień do lekarza ale ma pecha bo już coś stoi na przeszkodzie i jeszcze nie wiem ale znów idzie w poniedziałek :-P
    Pewnie jakby mogła to by chciała urodzić wcześniej ode mnie... Mama mi mówi że ona to robi nieświadomie...
    Ah kobiety w ciąży różnie się zachowują i wszystko się im wybacza :-)
    Siebie też obserwuje ale oprócz większej wrażliwości to nic innego nie zaobserwowałam, nie mam zachcianek do tej pory....nic a nic , ani na słodkie ani na kwaśne...

3jgxgywl4bxnffgo.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2016, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiktor mi się bardzo podoba :) Karol mniej :)
    My dla chłopca jesteśmy zgodni, będzie Emil.
    Dla dziewczynki są dwie propozycje, ale wybierzemy pewnie dopiero jeśli się okaże, że dziewczynka :) Linda lub Rita

wiesz co, ja po części rozumiem, Twoją siostrę. Tzn żeby było jasne, uważam, że jakaś rywalizacji, wyścig szczurów czy zazdrość nie są fajne, zwłaszcza między siostrami! Oczywiście, to niezdrowe.
    Ale ona jako ciężarna pewnie chciałaby się czuć wyjątkowo, być pytana o samopoczucie itd. Podejrzewam, że ona podświadomie boi się, że jak Ty urodzisz to cała rodzina będzie tak zaaferowana powitaniem nowego członka rodziny, że ona zejdzie na dalszy plan i nikt nie będzie tak mocno oczekiwał na jej dziecko.
    Ja tak to rozumiem :) Ona napewno nie chce ani źle dla Ciebie ani nie chce się ścigać, tylko może zwyczajnie czuje, że musi dzielić się tą wyjątkowością. Wiesz o co mi chodzi? ;)
    ciężarne mają w głowie różne myśli, a jeśli to jej pierwsze dziecko, pewnie chciałaby być obecnie w centrum zainteresowania, różne są temperamenty :)
    To jak z panną młodą, jednej nie będzie przeszkadzało gdy jakaś kobieta gość przyjdzie w przepięknej sukni i skupi uwagę innych gości, a innej bardzo :)
    nie wiem czy dobrze ujęłam co chciałam :D

A ja witam się dziś w 15 tc :) w środę idę na USG i po cichutku liczę na poznanie płci :)
    t5lgk2.jpg

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2016, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć dziewczyny czy orientujecie się czy w norwegii można zrobić badanie płci płodu ?

27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
    07.06.2019 synek
    3 aniołki w niebie [ <3 13tc,<3 10tc,<3 10tc] Cb

BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2016, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnulka, popatrzyłam w stopkę... i uświadomiłam sobie ze teraz jest grudzień 2016 :(
    Bardzo mi przykro...

Zapewne chodzi ci o badanie płci aniołka? Musisz rozmawiać z lekarzem, moze w szpitalu lub klinice...
    ja straciłam 4 ciąże ale nigdy nie robiłam takiego badania

Tulę :(

czarnulka24 lubi tę wiadomość

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2016, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka wrote:
    Czarnulka, popatrzyłam w stopkę... i uświadomiłam sobie ze teraz jest grudzień 2016 :(
    Bardzo mi przykro...

Zapewne chodzi ci o badanie płci aniołka? Musisz rozmawiać z lekarzem, moze w szpitalu lub klinice...
    ja straciłam 4 ciąże ale nigdy nie robiłam takiego badania

Tulę :(

tak straciłam fasolkę tydzień temu ale zabieg mam jutro lub we wtorek ostatnio była dziewczynka i chciałabym bardzo zrobić znów bo wiem ze czasem danej płci się nie da donosić ;/ ale słyszałam od kilku osób ze w norwegii nie robią na płeć - ale co aż tak by byli zacofani ? będę za tydzień w polsce będę robić badanie kariotypu ..bo może już się nie opłaca starać

07.06.2019 synek

BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2016, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kochana, zawsze się opłaca! zawsze! Tylko musicie poznać przyczynę i ją wyeliminować :)
    Tak, własnie myślałam, że to Ci po głowie chodzi... ja straciłam 4 ciąże ale u mnie problem był inny, fasolki nie mogły się dobrze zagnieździć z powodu zaawansowanej endometriozy.
    trzymam bardzo mocno kciuki za Ciebie...
    Jenta, która pisała tu casem, też straciła 4 ciąże a w listopadzie urodziła Jasia <3
    Ale zawsze warto walczyć, w końcu się uda :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2016, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka wrote:
    kochana, zawsze się opłaca! zawsze! Tylko musicie poznać przyczynę i ją wyeliminować :)
    Tak, własnie myślałam, że to Ci po głowie chodzi... ja straciłam 4 ciąże ale u mnie problem był inny, fasolki nie mogły się dobrze zagnieździć z powodu zaawansowanej endometriozy.
    trzymam bardzo mocno kciuki za Ciebie...
    Jenta, która pisała tu casem, też straciła 4 ciąże a w listopadzie urodziła Jasia <3
    Ale zawsze warto walczyć, w końcu się uda :)

aha współczuję strat ;/ a wiesz może co było u niej przyczyną poronień? u mnie objawia się tym że ciąża się rozwija książkowo a nagle z dnia na dzień obumiera zawsze jest to 9 tydz + któryś dzień tylko o tym dowiedziałam się trochę później bo w 10 tg

07.06.2019 synek

• Pianistka Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2016, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz co, nie pamietam jaka u niej była przyczyna... :/

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Kaja87 Koleżanka

Wysłany: 19 grudnia 2016, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak wiem ona też chce być ważna ale to ona odwraca uwagę ode mnie bo ja też chce być ważna a muszę się dzielić tą uwagą :-) ale dość o mnie to tak naprawdę mało ważne...

Czarnulka zawsze warto walczyć do KOŃCA- ja zawsze walczę jak czegoś pragnę trza być cierpliwym i pokornym :-) Pianistka dobrze pisze, pierw zlokalizować przyczynę poronień, wyeliminować tą przyczynę, a następnie użyć różnych sposobów by osiągnąć cel, życzę powodzenia i trzymam kciuki :-D na pewno będzie dobrze Czarnulka, nie traćcie nadziei :-)

3jgxgywl4bxnffgo.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2016, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaja, rozumiem ze i ty chcesz byc w tym wyjątkowym stanie ważna i zauważona ale z twojej wypowiedzi wywnioskowałam ze ty tu jesteś tą mądrzejszą która sie nie bedzie spierać o uwage :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Kaja87 Koleżanka

Wysłany: 20 grudnia 2016, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam starszą siostrę ale zachowywała się zawsze jak młodsza :-/
    Ona jest w Polsce więc to i tak koło niej skaczą rodzice i dziadki :-)także wszystkich ma i tak dla siebie... czasem jej zazdroszczę tego :-/ to jest wyjątkowy czas i każda chce być choć trochę w centrum zainteresowania w sumie to nasza jedyna okazja przed porodem bo potem już tylko dziecko ściąga na siebie całą uwagę :-)

Byłam dziś u położnej, ważyłam się i ważę tyle samo co na poprzedniej wizycie :-/ dziwne... pytała czy jem i czy lubię jeść, oczywiście że tak!!! jem normalnie, nie chodzę chłodna a waga się zatrzymała :-/
    Potem się śmiała że po Świętach na pewno przybiorę ;-)miała tak któraś?
    Aha i lekarz mi określił że jestem w 23 tyg (zgodnie z kalendarzem BellyBestFriend) a położna stwierdziła że jestem w 22 tygodniu :-/ już sama nie wiem o co tu chodzi?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2016, 11:27

3jgxgywl4bxnffgo.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2016, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaja, wagą się nie przejmuj :) Ja tak miałam z Emmą, skakała jak opętana! Potrafiłam z wizyty na wizytę mieć np -0,2 kg a potem nagle (w 6 miesiącu) przywaliłam 6 kg :/ gdzie z ręką na sercu, odżywiałam się i żyłam jak przedtem :/ potem w 7 miesiącu nic nie przybrałam, w 8 normalnie ze 2 kg a potem ostatni miesiąc kolejne 6 kg :/
    No ale ja z Emmą sporo przybrałam na początku, na tym etapie co jestem teraz przybrałam już wtedy 5 kg!
    W sumie skończyłam ciążę z +19,5 :/

Teraz 15 tc a ja mam -0,3 kg od początku

A z tymi tygodniami to jest cyrk :D Ja wg belly i wg terminu miesiączki, jestem dzisiaj w 15+0, wg owulacji i USG 14+2 a wg mojej lekarki 14+5 :D także kto to wie jak oni liczą?
    JEdno jest pewne! nasze dzieciaczki i tak urodzą się kiedy one zechcą :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Kaja87 Koleżanka

Wysłany: 20 grudnia 2016, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie ;-) one tam wiedzą kiedy się wyprowadzić z naszych apartamentów
    all inclusive ;-P

My jutro wyjeżdżamy w dłuuuugą trasę autem do Polski ;-/ trza będzie przecierpieć i wytrzymać...

3jgxgywl4bxnffgo.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2016, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaja no to miłej podróży! Gdzie w Polsce mieszkaliscie?

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2016, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już po USG :)
    Maluszek piękny i zdrowy :)

chłopiec :) mamy parkę <3

Lili91 lubi tę wiadomość

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Kaja87 Koleżanka

Wysłany: 23 grudnia 2016, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję parki, super sprawa

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 grudnia 2016, 22:39

3jgxgywl4bxnffgo.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2016, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    halo halo :) a gdzie Wy?

Kaja jak samopoczucie? brzuszek wyskoczył w końcu? :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
‹‹ 551 552 553 554 555 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ