Ciaza w Norwegii
-
WIADOMOŚĆ
-
Jestem , jestem zgłaszam się po szalonym weselu siostry
Było super, wytańczyliśmy się z synem, potem trza było dojść do siebie, bo jednak emocje i zarwana nocka dały oznaki na drugi dzień.
Byliśmy na badaniu prenatalnym,wszystko dobrze, lekarka nie miała zastrzeżeń widziałam dobrze synka, on jest prze luzak , leży z nóżkami przeplecionymi i rączki cały czas pakuje do buzi
Niestety po tym weselu jestem przeziębiona , głowa mnie boli mam straszny katar i gardło mnie boli , z rozmachu wzięłam pare tabletek do ssania Doc Trippel Effekt źle zrobiłam ??
co radzicie z domowych sposobów na takie objawy?
Najbardziej boli mnie gardło -
Kaja, nie mam pojęcia czy te tabletki można w ciąży...
w Polsce jesteś? Na gardło można na 10000% tantum verde, prenalen.
No i zrób sobie syrop z cebuli My tym cudem w 2 dni Emmę wyleczyliśmy! naprawdę daje radę
herbata z miodem, cytryną, kanapka z czosnkiem... ale ten syrop z cebuli daje rade
Super, że badania pomyślne! Jak wymiary synka?
Ja zdradzę sekret, że Jenta urodziła wczoraj Ale pewnie sama wpadnie napisać więcej jak dojdą do siebie -
Ooooo nie ale mnie dopadło, rozłożyło na łopatki
Zrobię syrop z cebuli Jak Emmusie postawiło na nóżki to idę w jej ślady
Na tym zdjęciu, w chuście jest po prostu Emma do schrupania, prze śliczna i prze kochana dziewczynka, Zakochałam się
Podoba mi się noszenie dzidziusia we chuście bardziej od tych sztywnych nosidełek będę chciała coś takiego praktykować ale pierw muszę nauczyć się to bezpiecznie wiązać Ah zacznę kompletować wszystko w styczniu jak wrócimy ze Świąt
-
Kaja, ja Ci powiem więcej.... te sztywne nosidełka są cholernie szkodliwe dla dziecka dla bioderek, kręgosłupa...
zdrowe są jedynie nosidła ergonomiczne, ALE tylko dla dzieci samodzielnie siadających, bo wymuszają szerokie odwiedzenie nóżek i wyprost kręgosłupa...
Jestem adminką grupy Polskie Chustomamy w Norwegii, dodaj się
I zdrówka! :* syrop powinien pomóc -
Hej dziewczyny, można dołączyć?
Mieszkam w Oslo, to moja pierwsza ciąża, jak widzicie sam początek. Troszkę mnie stresuje to że jeszcze nie byłam u lekarza (kazali przyjść w 8 tyg) i że dopiero 30.12 usg (w Polsce - jedziemy na święta).
Ogólnie jestem ciekawa jak to będzie wyglądało z opieką tutaj, chciałam zrobić jakies usg prywatnie, jeszcze przed świętami ale 1200 koron to trochę dużo i tak się zastanawiam czy nie wytrzymać do tego 30.12.
Wy robiłyście usg wcześniej niż to jedno co tu jest w standardzie?
Jest może ktoś z Oslo?
PozdrawiamAniołek 29.12.16
-
Ja natomiast byłam dopiero dwa razy u Położnej w Norwegii i raz u lekarza bo zlecał mi podstawowe badania, dotychczas tak jakoś się składało że wcześniej co byłam w Polsce to szłam do lekarza, robiłam podstawowe badania i usg genetyczne także dopiero teraz zaczęłam opiekę tu a też jakoś specjalnie mi się z tym nie śpieszyło bo dziewczyny pisały jak tu jest,a miałam wszystko pod kontrolą bo w Polsce wszystko sprawdziłam
Teraz obecnie w grudniu przed Świętami mam jeszcze wizytę u lekarza i Położnej tutaj oraz czekam na list ze szpitala na usg który wysłałam Położna bo taka tu jest procedura -
Dzięki za odpowiedzi tez wlasnie sie ciesze ze teraz na swieta jadę i bede mogła usg normalnie zrobic. A ile płacicie za usg tutaj prywatnie? Myślicie ze jest sens isc tak w 7-8 tyg isc tutaj czy poczekać do tego 11 tyg na usg w Polsce?
A pracujecie dalej czy juz na zwolnieniu? Mojej szefowej sie wydaje ze bede do 8 miesiąca pracować ale mam nadzieje ze sie myli bo 8 godzin na nogach z takim brzuchem to bedzie troche ciężkie...Aniołek 29.12.16
-
Ja bym się wstrzymała i poszła w Polsce 7-8 tyg mało co widać także bardziej Ci się będzie opłacało w Polsce to zrobić
Ja pracuje ale tylko od czasu do czasu bo nie mam pełnego wymiaru czasu... a będę pracować aż do tą aż mi brzuszek nie będzie przeszkadzał i miała dobre samopoczucie, na dzień dzisiejszy brzuch jest taki malutki że pod bluzką w ogóle go nie widać także nawet nikt po mnie nie poznaje że jestem w ciąży a czuje się także świetnie więc nic tylko pracować, jeszcze się w domu nasiedzę jak jest wszystko ok to polecam aktywność, jeszcze jeden plus jest tego że czas szybko leci i to oczekiwanie na dzidziusia się skraca- szybciej będzie z nami -
Chyba rzeczywiscie wytrzymam do wizyty w Polsce.
Ja tez mam zamiar pracować dopóki bede sie czuła dobrze, z tym ze prace mam dość ciężka i ciezko o odpoczynek w razie czego, wiec jak juz bedzie to mocno uciążliwe to chciałabym pójść na zwolnienie.
Kaja to bedzie Twoje pierwsze dziecko?
Ja juz sie nie moge doczekać zeby powiedzieć rodzinie na swietaAniołek 29.12.16
-
Lili, ja bym poczekała do tego 11 tc, serio Jeśli nic się nie dzieje niepokojącego to poczekaj
Ja za USG płacę różnie, zależy gdzie robię... U radiologa ot tak żeby sobie podejrzeć 800 kr a jak chcę coś wiecej to 1400.
Ja jestem do końca roku na macierzyńskim a potem idę na zwolnienie, nie opłaca mi się wracać do pracy na chwilę... mają tam zastępstwo za mnie, wszystko poukładane. Szefowa sama powiedziała, że super sobie radzą beze mnie...
A ja mam kłopot z kręgosłupem i nie dam rady stać na nogach 8 h.... Po poprzedniej ciąży kręgosłup mam nadwyrężony, Emma 10,5 kg waży więc też nie mało, a brzuch już wychodzi... wieczorami się spina, boli. Nie będę szaleć. Ciąża po ciąży jest obarczona pewnym ryzykiem.. -
Tak, Lili to mój pierwszy dzidziuś nie mogę się go doczekać aby Go zobaczyć już...
Ja powiedziałam rodzicom i siostrze przez tel bo nie mogłam wytrzymać z tą wiadomością , a mężowi prosto w oczy bo nie mogłam przegapić jego reakcji - bezcenna Pierwsze 3 miesiące strasznie mnie mdliło natomiast w drugim trymetrze czuje się wyśmienicie (poza ostatnimi dniami gdzie się przeziębiłam), brzuszek mam mini mini także nic mi jeszcze nie ciąży i nie przeszkadza także praca jak najbardziej mi pasuje :-)pod koniec stycznia maja mi przedłużyć umowę i jak to się uda to pójdę sobie na zwolnienie aby się nie przeciążać bo pracy wcale nie mam lekkiej
Na początek wszystko porób sobie w Polsce a startniesz tutaj od Nowego Roku i będzie ok -
Przeziębnie powoli ustępuje... na szczęście
W środę jadę do szpitala na pierwsze usg w Norwegii, biorę wyjątkowo męża niech popatrzy na swoje dzieło
Pianistka mam jakoś specjalnie się przygotować? czego się spodziewać? o co będą pytać? przygotować sobie jakieś pytania? -
Hej Mamuśki
Lili ja jestem z Oslo ale obecnie jestesmy w Pl, przylecieliśmy juz na swieta poród w Norwegii to najlepsze co moze Cie spotkac z usg tak jak dziewczyny mówią poczekaj do grudnia. Około 12 tyg robi sie w Pl pierwsze usg genetyczne takze warto a wczesniej, ok 7-8 tyg to tylko moze stwierdzić, ze serduszko bije i nic wiecej w zasadzie Ci nie powie.
Kaja ja tez w ciąży przechodziłam paskudne przeziębienie, mialam wrażenie ze w tym stanie wszystko o wiele mocniej odczuwam. Syropem z cebuli tez sie leczyłam i cała seria prenalen jest bezpieczna. Nie bierz na gardło zadnych tabletek z tymiankiem. No i zdrówka życzę i nie szalej za bardzo w tej pracy
Pianistka jak Emmulka, juz zdrowa? Ty tez wypoczywaj -
Super, dzięki za rady dziewczyny pierwsza ciąża i to jeszcze za granica wiec dobrze sie kogoś doradzić.
Mnie na razie przeziębienia omijają, a zwykle na początku zimy juz choruje wiec oby tak dalej. Za to byłam wcześniej uzależniona totalnie od kropli do nosa, wiec po zrobionym teście jak musiałam je odstawić to była masakra. Ale juz sie przyzwyczaiłam
Czarna Owca fajnie ze tez z Oslo. Synek Twoj widze ze ma 7 miesięcy? Jak byłam niańka to uwielbiałam sie zajmować dzieciaczkami w tym wieku, słodziaki jak nie wiem
Kaja ja tez juz nie moge sie doczekać zeby mojego bąbla zobaczyć a to jeszcze tyyyyyle czasu.
Pianistka doczytałam teraz ze nosisz mała w chuście? Ja tez sie juz troche tym interesowałam i na pewno bede chciała spróbować. Moje kolezanki noszą i bardzo sobie chwalą.Aniołek 29.12.16
-
Owca w Polsce , już na Święta
Super, więc udanego wypoczynku!!!!
My też planujemy długo być bo od 22.12 do 17.01.2017
Przeszedł mi cały plik makulatury ze szpitala ;-)po norwesku także nic tam nie rozszyfruje ale domyślam się że potwierdzenie usg między innymi oraz powitanie wezmę to następnym razem do położnej to mi powie po angielsku co to . -
hej dziewczyny interesuje mnie usg które jest wykonywane w 18 tyg ciąży co dokładnie jest w nim sprawdzane , czy tylko płeć czy coś jeszcze ?27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
07.06.2019 synek
3 aniołki w niebie [ 13tc, 10tc, 10tc] Cb
BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity