X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2017, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaja o matko. Wiesz co, znam mamy które nie maja wozka tylko chuste. Sama jednak nie kupie podwójnego :) ale! Nie wolno dzieci wozić w foteliku zamiast wozka :/ pomijając fakt ze sam fotelik wazy krocie z dzieckiem i cieżko to nosić. Ale chodzi o pozycje maluszka, taki okruszek powinien byc na płasko całkiem, fotelik jest na chwile bo nie zapewnia dobrej pozycji, nie powinien byc stosowany jako substytut wozka.
    Popatrz za używanym wózkiem w takim razie, masz troche czasu wiec zacznij szukać juz :) naprawde mozna kupic za niewielkie pieniądze :) lato czy nie lato, z dzieckiem trzeba wyjsć :) chyba ze chciałabyś chustowac to wtedy da sie żyć bez wozka, ja w tym momencie spokojnie mogłabym go nie mieć :)

Co do niani elektronicznej to ja sobie nie wyobrażam życia bez, ale mamy piętrowy dom, nasza sypialnia jest na gorze a Emmy na dole... teraz chce kupic druga by mieć nadajniki w dwóch sypialniach. Przy mniejszym mieszkaniu to chyba nie jest konieczne, bo usłyszysz maleństwo :) ale ja bym sie chyba czuła bezpieczniej. Ze mogę pojsc do łazienki i umyć włosy bez stresu ze dziecko sie obudzi i nie usłyszę :)

Co do laktatora, ja miałam. Z założenia miał byc do rozkręcenia laktacji a potem odciągania mleczka gdybym gdzieś miała wyjsć. W efekcie wisiałam na nim wiele godzin dziennie i probowalam rozkręcić laktację. Tak czy inaczej wiele mam w ogole nie używa bądź sporadycznie. Jesli masz ograniczony budżet wyprawkowy to kup moze na początek ręczny a gdyby była duza potrzeba to kupisz elektryczny :) są tez niedrogie elektryczne, np canpol, to jesli masz ciut większy budżet :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2017, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Naskrobalam, naskrobalam i doczytałam dopiero o które sprzęty pytasz a nie czy w ogole -.- brawo ja!

Ja mam nianie avent scd 505 i jestem bardzo zadowolona :) świetna czułość, jakość dźwięku. Ma piękne melodyjki (Emma przy nich zasypia ;) ), ładna, poręczna, lekka. Mogę z czystym sumieniem polecić

Laktator - ja miałam odczynienia z 2. Avent ręczny i medela swing. Obydwa ok :) aczkolwiek medela droga, duzo mam poleca canpol i lovi :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2017, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze co do wozka. Gdybys miała kogos kto ci przewiezie z polski wózek bez cła, to tak by ci wyszło najkorzystniej :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • czarna_owca Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2017, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba Emma juz spi, ze tu takie elaboraty powstają :p

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
  • czarna_owca Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2017, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja uspilam mojego urwisa o 20 i tez mam chwile :) choc ostatnio bardzo niespokojnie spi i w zasadzie to musze przy nim czuwać bo zanim dobrze zaśnie potrafi sie kilka razy przebudzic i jak mikogo nie ma to w płacz. Łudzę sie, ze to przez zeby i mam nadzieje ze minie niebawem, wlasnie przebijają sie dwie jedynki górna i dolna po skosie i nauczył sie dzis zgrzytać zębami! Dźwięk taki jakby tiktaki wpruwal :p

Kaja ja niani nie mam bo mamy małe mieszkanie i z każdego miejsca, nawet z łazienki słyszę. A laktatora używałam sporadycznie, mam ręczny avent i canpol, ten drugi jak dla mnie lepszy choc nie nawidze ich używać. Nawet podczas nawału laktator u mnie sie nie sprawdził, najlepszym laktatorem była moja mala przyssawka ;)

A wózek my sprowadziliśmy z Pl bez cła wiec wyszedł nam za całkiem fajne pieniądze. Mam x-ladner x-pulse i jest ok ale w trakcie użytkowania wyszło kilka mankamentów, pocieszam sie ze chyba nie ma wózków idealnych

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2017, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Owco, Emma zawsze śpi od 19:30 ok :D

a za wózek nie płaciłaś cła? nas to zniszczyło :/ transport + cło wyszły nam ok 4,5 tys kr.

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • czarna_owca Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2017, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A o ktorej wstaje? Ja Alexa kładę ok 20 i z reguły zasypia, tylko czasem zdarzy mu sie powalczyć do 21 jak jest bardzo nakręcony i niezależnie o ktorej pojdzie spac budzi sie jak w zegarku o 7:30.

Cła nie płaciłam za wózek, wyszło nam polowe tego co Tobie. Ja sporo rzeczy zamawiałam transportem z Pl bo w No nie mogłam znaleźć takich jakich chciałam. Jednak rynek mniejszy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2017, 22:02

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2017, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emma wstaje teraz strasznie rożnie, ale przeszłyśmy na 1 drzemkę wiec jesteśmy w fazie zmian.
    Jednak wczesniej wstawała codziennie o 6:30, bez względu na to czy poszła spac o 18 czy 22 ;)
    Czesto chodziła spac ok 18 ;)
    Teraz zasypia 19-19:30 i wstaje miedzy 6 a 8, przewaznie 6:30-7:30

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Motylkowa1 Przyjaciółka

Wysłany: 12 stycznia 2017, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Dawno tu nie pisałam. Może też podzielę się doświadczeniem. Malutka juz skończyła urodzinowe 6mcy ( korygowane 5). Szczepionka na rotawirusy zmasakrowala jej brzuszek ale już wyszlysmy na prostą. Jest strasznie fajna i taka kochana jak juz nie boli i wiek juz poważniejszy.;) dziasla dają popalić. I moje dziecko w 5mcu zaczęło jeść tylko z cyca. Co ja się napompowalam. Dzisiaj wiem, że musi mieć ciszę totalna do cyckania. Pomogło wylegiwanie się w lozku 2 dni i karmienie co 1h. Teraz nie chce na butle patrzeć. Zaczęły my juz poznawać warzywa i kaszkę. Na razie smakujemy. Ale dziecko pochloneloby całe porcję.

Nasza myszka jest już z nami

Wysłany: 12 stycznia 2017, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja długo wybietalam wozek. Były 3 na oku: 1. Baby jogger. Ale tu brak amortyzacji i duża spacerowka,której nie odwrócisz do siebie.myślę ze jest ok ale po 2 latach. 2. Stokke trailz. Spacerowa wydała mi się trochę fikusna. Ale wózek piękny. 3. Britax go next. I ten kupiłam. Leciutenki w prowadzeniu. Ergonomiczna rączka. Ja chodzę dużo i jestem mega zadowolona. B. Dobra ochronna przed wiatrem. Amortyzacja. Dla mnie nie ma wady ten wózek. Chodzę po asfalcie.grusie itd. Można dokupić koła country. Używam gdy jest śnieg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2017, 16:37

Wysłany: 12 stycznia 2017, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laktator miałam elektr.medela. super się sprawdził. Ale myślę, że najlepiej sprawdza się naturalna papka. Dzisiaj bym go nie kupiła a położyła się z dzieckiem na 2 dni do łóżka by rozkręcić laktacje i by maluch nauczył się jesc

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2017, 16:35

Wysłany: 13 stycznia 2017, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamuśki te które juz wysłały dzieciaczki do przedszkola. W jakim wieku,jak sobie poradziły? Mi urlop się kończy w marcu. Biorę bezpłatny do jej 1 3mcy. Ale dalej nie wiem co. Podanie do dobrych przedszkoli składa się do 15.2. Ale nie wiem czy będziemy gotowe od sierpnia

• Pianistka Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2017, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylkowa Emma miała isc w wieku 13 miesięcy ale z racji mojej ciazy zostaje w domu.
    Koleżanki wysyłały dzieci w tym wieku i są zachwycone jak maluszki rozwijają sie wśród rówieśników

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2017, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć kochane:) po przeszukaniu ogromu internetu w poszukiwaniu informacji natrafiłam na wasze forum:) Mam bardzo wiele wątpliwości i niejasności odnośnie zasiłków ciążowych i macierzyńskich w Norwegii. Pomożecie??

1. Czy czekając na zasiłek ciążowy (decyzje nav) mogę legalnie przebywać w Polsce i dostać pieniądze wstecz (czekam juz 4 miesiace).
    2. Czy mogę rodzić w Polsce i dostawać zasiłek macierzyński?
    3. Czy norweską kartę ciąży może wypełnić polski lekarz bądź lekarz nor prywatny? (chodzi o korekte terminu porodu po 26 tyg ciąży) lub czy naw respektuje polskie karty ciąży i polskie dokumenty?

Będę bardzo wdzięczna za wszystkie informacje:*

• Pianistka Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2017, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia ja chyba niezbyt pomogę bo nigdy nie orientowałam sie w tych sprawach... ja do Polski latam raz na 2 lata wiec nie miałam potrzeby ale! Na 99% svangerskapspenger możesz otrzymywać będąc w Polsce. Macierzyński chyba tez, ale to chyba.
    Co do 3 punktu to polski lekarz raczej moze wpisać w kartę np wielkosc dziecka, ale nie moze bawić sie w korekty, zmianę wyników badań itd. Norweski lekarz prywatnie moze wpisywać w kartę.
    Czy nav dokumenty polskie bierze pod uwage? Ale jakie i do czego?
    Navu nie obchodzi twoja karta ciazy czy to Polska czy norweska :) do macierzyńskiego potrzebujesz tylko terminbekreftelse od położnej. Poza tym czemu ktokolwiek miałby Ci korygować termin tak późno? To nonsens.
    Po połowie ciazy dzieci różnią sie miedzy sobą gabarytami co nie określa ze są gotowe by narodzić sie wczesniej. :)
    Przykładowo moja córka urodzona 10.02 według usg w 30 tc wychodziła terminem na polowe stycznia ;) po prostu była duza i tyle :) powodzenia

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Kaja87 Koleżanka

Wysłany: 18 stycznia 2017, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam mamusie:-)
    Od wczoraj my już w No i na tym koniec naszych wyjazdów aż do lipca :-P
    Brzuszek urósł przez Święta ;-D wszytko dobrze, samopoczucie też b.dobre:-)

Wydarzyło się coś u was ciekawego?
    Jak zdrówko?

Do pracy już nie wracam, zabieram się za inną pracę czyli poszukiwanie fajnego, niedrogiego, dwupokojowego mieszkanka w okolicach Lorenskog, Lillestrom, coś w tych okolicach także jak coś która wie to proszę pisać ;-)
    Następnie zbieram potrzebne rzeczy do przywitania mojego synka- dużo rzeczy już mam np dużo ciuszków, przewijak, rożek,kocyk, prześcieradła, pieluszki,łóżeczko, karuzelkę do łóżeczka, butelki, smoczki, termofor,natomiast gruszkę, termometr, wanienkę,laktator i podstawowe leki kupię, nad wózkiem także się jeszcze zastanawiam który wybrać... o czymś jeszcze zapomniałam?

Czekając na nasze największe Szczęście ...
    3jgxgywl4bxnffgo.png
  • Kaja87 Koleżanka

Wysłany: 18 stycznia 2017, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do których sklepów warto zajrzeć po wyprawkę dla niemowlaka?
    Najlepiej okolice Lillestrom ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2017, 22:33

3jgxgywl4bxnffgo.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2017, 07:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaja jak chcesz to udostępnię ci moja listę wyprawkowa to sobie przejrzysz czy jest cos o czym zapomniałaś :)
    A sklepy u was to tak jak wszędzie barnashus i babyshop ale jest tez kilka internetowych

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Kaja87 Koleżanka

Wysłany: 19 stycznia 2017, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie jak możesz to mi udostępnij , najlepiej na messenger ;-) super

Jak u was zdrówko?

Eh dziewczyny czas leci szybko, za niedługo pewnie zacznę się schizować porodem i bólem jaki mnie czeka :-/ oby nie...

3jgxgywl4bxnffgo.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2017, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaja zaraz Ci wyślę listę :)

U nas zdrówko ok :)

Dzisiaj zaczynam 20 tc i z tej okazji mam w końcu 100 gram na plusie! alleluja! :D

No i byliśmy na połówkowych, potwierdzony synek :)
    O ile jeszcze miesiąc temu był sporo mniejszy od Emmy na tamtym etapie tak teraz ją dogonił! Ma wymiary dokładnie takie jak siostra w 19+0 :D także jesli tempo utrzyma to będzie kaaaaawał chłopa, babka od usg mówiła że zapowiada się duży.
    No i mamy za miesiąc jeszcze jedno USG bo dzisiaj nie chciał współpracować i nie mogła zbadać serduszka :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
‹‹ 553 554 555 556 557 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ