Ciaza w Norwegii
-
WIADOMOŚĆ
-
Mała czrna wrote:Mam pytanie odnośnie rejestracji dziecka( UDI ) jakie papiery będą mi potrzebne.
Jak to bywa w Norwegii zależy na kogo trafisz za biurkiem
Od nas chcieli ( Oslo ) : kontrakt z pracy , odcinki z wypłatami z 3 ostatnich miesięcy , akt urodzenia dziecka , paszporty .
Tutaj zawsze tak jest że nie wiadomo czego się spodziewać załatwiając sprawy urzędowe wiem że od niektórych chcą też akt własności domu , mieszkania albo kontrakt za wynajem ...........
-
pati1980 wrote:Czy przed szczepieniem zawsze bada dziecko lekarz?.
Teraz mam termin szczepienia i wizytę u helsesøster. Jak to tutaj wygląda?
Niestety lekarz nie bada
Lekarza mieliśmy tylko w 6 tygodniu i w 6 miesiącu .
Przed szczepieniem w 3 i 5 miesiącu nie było lekarza
pati1980 lubi tę wiadomość
-
alda wrote:Niestety lekarz nie bada
Lekarza mieliśmy tylko w 6 tygodniu i w 6 miesiącu .
Przed szczepieniem w 3 i 5 miesiącu nie było lekarza
W 6 tygodniu też miałam lekarza. A ktoś sprawdza czy dziecko jest zdrowe czy tylko pytają mamy jak się dziecko miewa.
Jak zawsze wszystko po łebkach w tym kraju😱 -
pati1980 wrote:. A ktoś sprawdza czy dziecko jest zdrowe czy tylko pytają mamy jak się dziecko miewa.
Tylko pytają , jak masz jakieś wątpilwości to decyzja należy do Ciebie czy szczepić danego dnia czy przełożyć szczepienie , ja raz przełożyłam.
-
Dziewczyny jaka jest różnica między prywatnym przedszkolem a komunalnym ? Podanie i tak się składa przez stronę komuny więc o co chodzi ? O sam koszt czy coś więcej ? Czy w prywatnych też jest dofinansowanie ?
Właśnie nadszedł czas składania podania a ja jestem zielona
-
alda wrote:Dziewczyny jaka jest różnica między prywatnym przedszkolem a komunalnym ? Podanie i tak się składa przez stronę komuny więc o co chodzi ? O sam koszt czy coś więcej ? Czy w prywatnych też jest dofinansowanie ?
Właśnie nadszedł czas składania podania a ja jestem zielona
Przedszkola prywatne są mniejsze niż komunalne ( mniejsza liczba dzieci)
Bardzo często w prywatnych rodzice są bardziej zaangażowani w prowadzenie przedszkola. Czyli muszą
sprzątać raz na jakiś czas, kosic trawę.
Ceny są raczej takie same, mogą być inne dopłaty do posiłków.
Ja polecam pochodzić po tych przedszkolach co jesteś zainteresowana i popytać o wszystko.
Teraz miały by być dni otwarte w różnych przedszkolach ale nie wszystkie to praktykują. -
pati1980 wrote:Teraz są duże wyprzedaże w Barnashus warto kupić ciuchy do przedszkola 😊😊
U mnie już prawie pusto w sklepie
Nie wiem jaki rozmiar kupić 86 czy 92 . Do przedszkola chce ją dać od sierpnia o ile dostaniemy miejsce . Kończymy roczek w czerwcu - doradzicie coś ?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2020, 11:08
-
Na deszcz Helly Hansen lub Reima, Didrikson.
Polecam kupić dwa jeden zwykły A drugi ocieplany na polarku.
Kombinezony też z tych firm ale te z Didrikson są bardzo fajne. I najważniejsze od razu zaimpregnowac, prac jak już są bardzo brudne. Ale suszyć codziennie. Ważne żeby miały te gumki przy nogawkach.
A i jeszcze kurtkę na wiatr taką jesienną.
Jak coś mi się przypomni to napisze. -
alda wrote:U mnie już prawie pusto w sklepie
Nie wiem jaki rozmiar kupić 86 czy 92 . Do przedszkola chce ją dać od sierpnia o ile dostaniemy miejsce . Kończymy roczek w czerwcu - doradzicie coś ?