Ciaza w Norwegii
-
WIADOMOŚĆ
-
pati1980 wrote:Ile zjadły wasze 10tyg maluchy. Bo mój je 140ml co 3 godz i to po walkach bo tak to by jadł co 2 godz.
Nie wiem czy to nie za dużo. Waży już 6,5 kg
-
Alutka 32 wrote:Moja zjadała 120ml mieszanki co 2,5 godz. po 12 tygodniu dostawała 150 ml co 3 godz. w nocy tylko dwa razy piła mleczko , musiałam ją budzić bo sama się nie budziła .Tez sprawiała zawsze wrażenie bardzo głodnej. Jakbym dała po godzinie to tez pewnie by wypiła.
Tak poza tym mam Nutramigen 2 zakupiony w Polsce do oddania. Może z 5 miarek użyte. Jeśli jesteś chętna to zapraszam. Nasz niestety nie zaakceptował tego mleka. -
Zoja36 wrote:Alutka A jak teraz budzenie w nocy? U nas młody ma 11,5 miesiąca i nadal często budzi się i tylko karmienie pomaga dalej zasnąć.
Tak poza tym mam Nutramigen 2 zakupiony w Polsce do oddania. Może z 5 miarek użyte. Jeśli jesteś chętna to zapraszam. Nasz niestety nie zaakceptował tego mleka.
Podejrzewam ze synek nie jest głodny tylko mleko działa na niego uspokajająco . Albo zmęczy się piciem i dlatego zasypia .Alutka -
Zoja36 wrote:Teraz są zalecenia żeby mm też karmić na żądanie, a jedyne czego pilnować to tego żeby mniej więcej dobowej dawki nie przekraczać.Alutka
-
Zoja36 wrote:Teraz są zalecenia żeby mm też karmić na żądanie, a jedyne czego pilnować to tego żeby mniej więcej dobowej dawki nie przekraczać.
Jaka jest dobowa dawka bo nie wiem.
My mamy nadal problemy z ulewaniem woda, nie wiem co jest przyczyną. Lekarz norweski mówi że " alt er bra . Mały dobrze przybiera na wadze ale muszę mu zakładać sliniak bo jest mokry.
W lutym lecimy do Polski i już mam umówione wizytę u pediatry- kardiologa. Chce sprawdzić czy nadal ma ten biały punkcik na serduszku. Tutaj też nikt tego nie sprawdził. Urodził się zdrowy to ok. -
pati1980 wrote:Jaka jest dobowa dawka bo nie wiem.
My mamy nadal problemy z ulewaniem woda, nie wiem co jest przyczyną. Lekarz norweski mówi że " alt er bra . Mały dobrze przybiera na wadze ale muszę mu zakładać sliniak bo jest mokry.
W lutym lecimy do Polski i już mam umówione wizytę u pediatry- kardiologa. Chce sprawdzić czy nadal ma ten biały punkcik na serduszku. Tutaj też nikt tego nie sprawdził. Urodził się zdrowy to ok.
U nas tez było ulewanie jakby wodą. A często się odbija ? W Polsce dostałyśmy zagęstnik do mleczka ale to nic nie pomogło. Przeszło jak malutka zaczęła siadać choć czasem jeszcze słyszę jak jej podchodzi. Pisałaś ze synuś ciagle głodny może go zgaga męczy. Niektóre dzieci przy refleksie odmawiają jedzenia a niektóre zajadą refluksWiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2019, 08:50
Alutka -
Alutka 32 wrote:Dziękuje za propozycje ale mamy niebieską receptę wiec mleczko mamy darmowe. A dlaczego próbowałaś Nutramigenu u Was tez jakieś problemy ? Córcia już dawno przestała się budzić na mleczko w nocy w sumie mozne powiedzieć ze to ja ją budziłam w nocy . Moja jest bardzo smoczkowa jak się obudzi wystarczy dać smoczek , No chyba ze chce się pobawić bo tak się czasem zdarza. Śpi dobrze tyle ze się rzuca przez sen uderza główka w szczebelki , siada itd. Ale ja tez mocno się rzucam przez sen , pewnie ma to po mnie . idzie spać około 19:00 -19:30 wstaje około 6:30 nigdy z płaczem często się bawi w łóżeczku zanim da o sobie znać. Budzi mnie jej rozmowa z koleżanką w lustrze hehe . A jak zobaczy ze otwieram oczy to się zaczyna cieszyć i wyciąga rączki żeby ją wziąć .
Podejrzewam ze synek nie jest głodny tylko mleko działa na niego uspokajająco . Albo zmęczy się piciem i dlatego zasypia .
Co do nutramigen, to była próba, ponieważ od momentu rozszerzania diety wyszły typowe poliki przy skazie. Więc zaczęła się eliminacja miedzy innymi mm. Nie zaakceptował niestety innego. Na szczęście mm dostaje tylko jak jestem w pracy więc max dwa razy dziennie, ale najczęściej tylko raz. Od miesiąca jest dużo lepiej, jakby wyrastal że skazy. Więc już się tak nie martwię i powoli wprowadzam produkty strategiczne 😊 -
Zoja - ja nie napisałam , że masz nie karmić w nocy”, absolutnie nie miałam tego na myśli . Skoro synek tego potrzebuje to jak najbardziej. A mogę wiedzieć jak często karmisz w dzień ? Mi w Helse powiedziała położne żeby dawać już tylko na dzień dobry i dobranoc.Alutka
-
Z tego co kojarzę, w szpitalu mi mówili, że do trzeciego miesiąca dziecko powinno zjadać do 15% masy ciała, a potem do 12%. Mój na pewno jadł więcej, bo około litra na dobę (jakoś od pierwszego miesiąca). Na pewno płacz nie był z głodu, ale nic innego nie działało. Około drugiego miesiąca nauczył się smoczka, ale jakoś mniej nie jadł. Zresztą miał i ma go tylko do snu. Pamiętam, że przy wizycie w 10tym miesiącu Helse mi mówiła, że w nocy dziecko już nie jest głodne. Nie wiem, czy przypadkiem w ósmym już mi tego nie zaczęła mówić. Ale w 10tym na pewno. Ja do roku nie miałam odwagi odstawić mu butelki, a mieliśmy duży problem, bo ile razy by się nie budził, tyle razy chciał mleko. A budził się często 6 razy. Każde dziecko jest inne. Patrząc wstecz to nie wiem, kiedy bym postanowiła zabrać butelkę na noc. Na pewno nie wcześniej niż 10ty miesiąc. Ale wcześniej bym zaczęła suplementować żelazo, bo myślę, że częściowo budził się z niedoboru. Koleżanki Helsesøster z kolei mówi, że do drugiego roku dziecko może dostawać dwie butelki w nocy. Widać, moja helse jest bardziej rygorystyczna, a norweskie zalecenia oczywiście nie są jednolite.
Każde dziecko jest inne. A przy KP to już w ogóle inna bajka, bo pewnie tu głównie chodzi o bliskość. -
Najsmaczniejsza pasta według mnie to kartonik soczewicy, słoiczek pomidorów suszonych z oleju i pół szklanki pestek dyni. Dynię moczę, potem blenduję razem z soczewicą i pomidorami, dolewam trochę oleju z pomidorów, żeby była bardziej kremowa.
To przepis z agamasmaka -
Alutka 32 wrote:U nas tez było ulewanie jakby wodą. A często się odbija ? W Polsce dostałyśmy zagęstnik do mleczka ale to nic nie pomogło. Przeszło jak malutka zaczęła siadać choć czasem jeszcze słyszę jak jej podchodzi. Pisałaś ze synuś ciagle głodny może go zgaga męczy. Niektóre dzieci przy refleksie odmawiają jedzenia a niektóre zajadą refluks
Zawsze po jedzeniu trzymam małego wysoko zeby mu się odbiło, czasem nawet tak 30min.
A to potrafi się ulac godzinę i więcej po jedzeniu.
Zapytam w Polsce u lekarza o co chodzi.
Próbowałam ten zagęstnik z Polski ale też nie pomogło.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2019, 13:24
-
Alutka 32 wrote:Zoja - ja nie napisałam , że masz nie karmić w nocy”, absolutnie nie miałam tego na myśli . Skoro synek tego potrzebuje to jak najbardziej. A mogę wiedzieć jak często karmisz w dzień ? Mi w Helse powiedziała położne żeby dawać już tylko na dzień dobry i dobranoc.
-
pati1980 wrote:Zawsze po jedzeniu trzymam małego wysoko zeby mu się odbiło, czasem nawet tak 30min.
A to potrafi się ulac godzinę i więcej po jedzeniu.
Zapytam w Polsce u lekarza o co chodzi.
Próbowałam ten zagęstnik z Polski ale też nie pomogło.