X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • cati Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maja tez tak uwazam :)

Co do cen , no coz... norwegia ... druga sprawa to klinika z roznymi specjalnosciami.
    Polskiego ginekologa tu nie ma... najblizszy pewnie gdzies z 300-400 km stąd ;D

Moze znajdziecie cos w Trondheim ? ja albo kiepsko szukam albo nic nie widze tanszego :/

ckai9jcgmxpymslt.png
    https://www.maluchy.pl/li-71768.png
    ******* Gang 18+*******
  • maja35 Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja akurat jestem z Oslo,to mam więcej mozliwosci.Mam polskiego ginekologa i Polke fastlege.

yn3dsvl.png
    córcie 17 lat i 19 lat.
    Moi 2 Anielscy synkowie [*] [*] 20.02.2014. (18tc)
    Ciocia aniołka Julci (*) 24.01.2015 (37tc)
  • derii84 Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hym,w Nordland ciężko z polskim gin,ale przynajmniej po porodzie pedatrą i neonatologiem jest Polak,więc będę mogła wypytać się o szczegóły i zaspokoić swoją ciekawość :)

cati lubi tę wiadomość

Dwa cuda: Tymus i Olafek ♥♥♥

p19uskjok4jap6fv.png
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was kobitki :)
    Ruch u Nas dzisiaj jak nigdy i tak trzymać :)

Witaj usia i gratuluję pozytywnego testu :)

Co do lotów samolotem to można latać, jeśli nie ma się żadnych przeciwskazań. I to każdego indywidualna sprawa czy polecieć czy nie. Ja leciałam w 10tyg. na wakacje, lot trwał 3 godz. i to była pierwsza i ostatnia podróż samolotem.

My właśnie wrócilismy ze Szwecji, teraz będziemy sobie umilać popołudnie z julebrus i pepperkake :P

usia89 lubi tę wiadomość

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • usia89 Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny, czy to normalne że ja czuje cały czas bóle okresowe i ciepło w macicy ? jak długo to może trwać ?

Nasz <3 cykl szczęśliwy :* 1.06.2015 :) Emilia <3
    57cy3j3.png
    20130824040120.png
  • beszka Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Usia, to normlane :) i dlugo mozesz czuc bole okresowe....

co do lotu, ja latalam sporom w poprzednich ciazach - prywatnie i sluzbowo. nic sie nie stalo, ale to TY musisz czuc sie swobodnie i bezpiecznie. Twoj stres nie sluzy dziecku.

Ja na Twoim mijescu poszlabym do lekarza kolo 8 tc a wiadomo ze wizyte musisz umowic wczesniej. Mi w kazdym razie w 8tc kazali przyjsc i wtedy zalozyli karte ciaze + badania.

i teraz tak: w Åsane jest super polska fastlege i polska pielegniarka - zrobi ci wszystkie badania. a usg mozesz zrobic prywatnie. mam super lekarza, kotry jest ordynatorem w szpitalu a jego zona jest z polski - pracuje w recepcji w prywatnym gabinecie. jesli chcesz moge Ci podac namiary na obu lekarzy na priva.
    Fastlege nie jest prywany - panstwowo i przyjmuje osoby spoza listy, wiec nie musi byc Twoim fastlege. ginekolog niestety prywatnie. wizyta kosztuje nieco ponad 1000NOK

Ja swoja 2 ciaze prowadzilam u tego ginka....a fastelge to znajoma, kotra mi kiedys pomogla z wynikami na dosc skomplikowana chorobe ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2014, 07:52

***** Gang 18+ *****
    epAcp2.png

NO
  • usia89 Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) Dziękuję, uspokoiłaś mnie, bo wczoraj dostałam bóli okropnych na wieczór, na szczescie w nocy ulżyło i dzisiaj te bóle są minimalne.

Wiesz ja na Åsane jestem zapisana do Hagali. I planowałam do niej się wcześniej zapisać żeby mi chociaż bete zrobiła, o ile to badanie u niej będzie możliwe.

Pewnie, możesz wysłać mi namiary na obu lekarzy :)

Ty jesteś z Bergen ? :)

Nasz <3 cykl szczęśliwy :* 1.06.2015 :) Emilia <3
    57cy3j3.png
    20130824040120.png
  • beszka Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hagala to właśnie fastlege o którym pisałam.

Je wiem czy bete ci zrobi bo jaki sens jej robienia tutaj? Nic nie zadadzą. Szybciej progrsteron bo może poda ci jak wynk bedzie niski. Na lesno zrobi toxo morfologia grupę krwi i inne zalecane bad w ciąży. Wiem ze cukier tez bada w tyg w których robi sie to badanie.
    Namiary na Ginka podam wieczorem

***** Gang 18+ *****
    epAcp2.png

NO
  • Myszka-Minnie Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie Mamuski :-)

Jak się rozpisałyście. Mam do Was małe pytanko. Jutro mam wizyte w szpitalu, bede miała badana glukoze. Nie zapytałam o to poloznej jak byłam na wizycie. Na badanie musze przyjsc nad czczo czy moge byc po sniadaniu i wynik glukozy nie ma nic z tym wspolnego? Bede wdzieczna za odpowiedz.

f2wl9vvj16detq98.png

w57vlbetiy8u8flo.png
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszka-Minnie wrote:
    Witajcie Mamuski :-)

Jak się rozpisałyście. Mam do Was małe pytanko. Jutro mam wizyte w szpitalu, bede miała badana glukoze. Nie zapytałam o to poloznej jak byłam na wizycie. Na badanie musze przyjsc nad czczo czy moge byc po sniadaniu i wynik glukozy nie ma nic z tym wspolnego? Bede wdzieczna za odpowiedz.

z tego co się orientuję to raczej na czczo :)Należy się wstrzymać z jedzeniem na 12 godzin przed wykonaniem testu. To nie wszystko. Ginekolodzy zalecają również, by na kolację dnia poprzedniego nie jeść owoców oraz nie spożywać słodyczy. Przed samym badaniem można pić wodę mineralną :)

trzymam kciuki ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2014, 13:34

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • maja35 Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja myślałam,że nie robią tutaj badania na glukoze.Miałam własnie się dzisiaj spytać o to moją fastlege ale zapomniałam.

Myszka napisz jutro ile mniej więcej czasu spędziłas w szpitalu na tym badaniu,bo ja będe miała pewnie za miesiąc i bede musiała się zwolnić z pracy więc dobrze jakbym wiedziała ile czasu będe potrzebowała,

yn3dsvl.png
    córcie 17 lat i 19 lat.
  • maja35 Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj jak wyszłam rano o 7.30 tak wrociłam przed 22.00 z pracy.Jestem padnieta i ide lulu. W czawartek czeka mnie powtórka tyle,że wróce ok.21.00 :-( Aż się sama dziwie,że jeszcze daje rade.Dzisiaj byłam na kontroli u fastlege.Serduszko biło,wyniki moczu dobre,pomiar brzucha też więc się ciesze,że wszystko ok.Dzisiaj w autobusie miałam kontrol a mi się bilet wczoraj skonczyl i zapomnialam doładowac.Na szczęście pan był tak miły,ze nie wlepił mi mandatu,tylko kazał szybko doładować. Może nie chciał stresować kobiety w ciąży :-)

yn3dsvl.png
    córcie 17 lat i 19 lat.

Wysłany: 28 października 2014, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kafabi wrote:

My właśnie wrócilismy ze Szwecji, teraz będziemy sobie umilać popołudnie z julebrus i pepperkake :P

Gdzie dokładnie jeździcie do Szwecji na zakupy? Mogła byś zdradzić jakie tam są sklepy?

f2wl9vvj16detq98.png

w57vlbetiy8u8flo.png

Wysłany: 28 października 2014, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kafabi wrote:
    z tego co się orientuję to raczej na czczo :)Należy się wstrzymać z jedzeniem na 12 godzin przed wykonaniem testu. To nie wszystko. Ginekolodzy zalecają również, by na kolację dnia poprzedniego nie jeść owoców oraz nie spożywać słodyczy. Przed samym badaniem można pić wodę mineralną :)

trzymam kciuki ;)

Dzięki Kafabi za odpowiedz. Nie takie straszne to badanie. Mogę zdradzić Wam, że glukozę do wypicia podają obrazu wymieszana z cytryna. Jest to 75g. Nie trzema mieć swojego plasterka ze sobą.

f2wl9vvj16detq98.png

w57vlbetiy8u8flo.png

Wysłany: 28 października 2014, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam również nowe osoby na forum. 3mam za wszystkie kciuki by szczęśliwie donosiły ciążę.

f2wl9vvj16detq98.png

w57vlbetiy8u8flo.png

Wysłany: 28 października 2014, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maja35 wrote:
    A ja myślałam,że nie robią tutaj badania na glukoze.Miałam własnie się dzisiaj spytać o to moją fastlege ale zapomniałam.

Myszka napisz jutro ile mniej więcej czasu spędziłas w szpitalu na tym badaniu,bo ja będe miała pewnie za miesiąc i bede musiała się zwolnić z pracy więc dobrze jakbym wiedziała ile czasu będe potrzebowała,

Maja,

Generalnie nie robią tutaj badania glukozy, ale niestety mam beznadziejna położna, ktktóra by nic nie robiła. Także poprosiłam ja o skierowanie do szpitala. Z bólem serca wypisana. Na początku badają ci podstawowy poziom. Jeżeli mieścisz się w normie (nie wiem ile ta norma wynosi, nie zapytałam lekarza) to podają ci do wypicia 200 ml glukozy (opisałam to oowyzej) i po 2 godzinach ponownie pobierają ci krew z żyły łokciowej. Wynik badania dostaniesz listem bądź będzie do odebrania u fastlege / położnej w zależności do kogo chodzisz na wizyty kontrolne.

f2wl9vvj16detq98.png

w57vlbetiy8u8flo.png
  • maja35 Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ile trzeba pozniej czekac po wypiciu glukozy?

yn3dsvl.png
    córcie 17 lat i 19 lat.
  • maja35 Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha.Kurde ja bylam wczoraj u fastlege i zapomnialam sie o to zapytac.Z tego co piszesz to sami mnie nie wysla na to badanie.

yn3dsvl.png
    córcie 17 lat i 19 lat.
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszka-Minnie wrote:
    Gdzie dokładnie jeździcie do Szwecji na zakupy? Mogła byś zdradzić jakie tam są sklepy?

http://nordby.se/butiker/ tutaj jest strona tego centrum handlowego i jakie są sklepy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2014, 18:26

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam kobitki :)

Ja wróciłam niedawno z Ikeii i jestem padnięta, zaraz legnę na sofkę i będę czekać na swoje serialiki :)

milego wieczorku życzę :)

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
‹‹ 7 8 9 10 11 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ