Ciężarówki po IVF 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Z wózkiem to było tak że wybrałam adamex pajero, poszłam go zamówić a w sklepie ostatecznie wybrałam lameiro baby boss, 1399. Fotelik maxi cosi.
Obawiam się że ubranek mam za mało, ale to już dokupię jak mały będzie na świecie bo nie wiem co się sprawdzi i jaki synek będzie ostatecznie duży. No i jeszcze łóżeczko i pościel w tym tygodniu kupuję. Aha i dodam że nie mam nic na zapas typu 4 prześcieradła, 10 paczek pampersów, czy 5 butelek.Ciasteczko77 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa schodził z progesteronu powoli, brałam tak jak większość tutaj 600 mg i odstawilam na początku 150 mg (luteine 50 mg zmieniłam z 3*2 na 3*1), a później po 100 mg co jakiś czas. Moja gin narzekała, że już dawno powinnam skończyć, ale ja się czułam pewniej jak zmniejszalam powoli, to pewnie bardziej było dla mojej glowy i zrobiłam po swojemu.
Ja rozwiązałam bankowanie krwi, ale ta opcje z krwią i sznurem pepowinowym, bo wg prezentacji, które widziałam (a zaliczyłam ich przez całą ciąże kilka) ta opcja daje o wiele więcej możliwości niż sama krew, która faktycznie ma mało zastosowan. Ostatecznie się nie zdecydowaliśmy na to, a jeszcze na sali porodowe położna pytała czy planuje -
skórka33 wrote:Powiedziała że na dzień obecny (wczoraj) nie widzi przeciwwskazań do naturalnego, ale zaznaczyła że jeszcze wszystko może się zmienić.
Magnolia wybacz że pytam, Twoja córka również z ivf? Nie jestem na wątku od początku dlatego pytam. Jeśli moje pytanie uważasz za niedelikatne to nie odpowiadaj a ja z góry przepraszam za nie.
Nie Kochana, z naturalnych starańBuko lubi tę wiadomość
-
Skorka jak moge doradzic to kup sobie zapas przescieradelek... tzn tak zeby chociaz 3 w domu miec...
Jesli ci dziecko bedzie ulewalo a przy tym sie wiercilo jak moje, ze mimo pieluszki pod glowa pokreci sie tak, ze uleje na przescieradlo to czaaem mozesz wszystkie 3 w jeden dzien wykorzystac
Wiadomo ze wszystko mozna dokupic ale akurat przescieradlo jak jedno ci dzidzius zaleje to nim kolejne kupisz, wypierzesz i wyschna to dzien/dea w plecy...klamka lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
nick nieaktualnyByłam pierwsza wizytę na NFZ u starej mojej dr. Czyli w sumie teraz chodzę pryw i na NFZ - oboje sie wpisują do karty ciąży, a to lekarze którzy pracują w dwóch szpitalach w których chciałabym rodzić.
U nas wszystko Ok - Dzidziak ma 3,8 cm, serce wali 183/ min; a oglądaliśmy pupę .. tak... wypiął się na nas ..
Mimo mojego tłuszczu miałam usg tylko przez brzuch ... szok...
Olciaaa, Veri, akilegna♥ lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyWłaśnie wypiłam kubek glukozy, jakoś poszło chociaż łatwo nie było teraz jeszcze tylko 2 godz siedzenia w przychodni...
Dziewczyny ostatnio kiepsko mi się śpi, dzisiaj spałam od 23 do 3 bo mały nie dał dłużej pospać. Chyba lubi nocne życie ten mój maluch -
Olciaaa wrote:Właśnie wypiłam kubek glukozy, jakoś poszło chociaż łatwo nie było teraz jeszcze tylko 2 godz siedzenia w przychodni...
Dziewczyny ostatnio kiepsko mi się śpi, dzisiaj spałam od 23 do 3 bo mały nie dał dłużej pospać. Chyba lubi nocne życie ten mój maluch
Wczoraj np.obudziłam sie o 3 i byłam głodna , pałaszowałam po kuchni haha dopiero kolo 6 zasnełam znowu.Dziś w nocy obudziła mnie zgaga , pojadłam migdałów , ktore mi naszczęście pomagaja i dalej lulu
Daj znać jak wyniki !
Miłego dnia ciężaróweczki -
Skorka nie ma za co no napewno warto miec wiecej pampersow, bo taki maluszek zuzywa bardzo duzo, czasem co 2-3h nowy pampek, a czasem nawet 3 pampki w ciagu jednego karmienia...
Ja mialam na poczatek w domu (tylko do domu bo szpital zapewnial wszystko dla maluszka) dwie male paczki pampres premium protection, paczke babylove i paczke babydream z rozmiaru 1 oraz jumbopack pampers premium protection i paczke babylove z rozmiaru 2...
Bralam odrazu rozne firmy, zeby probowac co malej pasuje i w ktorych pupa ok (nie kazdy pamperek bedzie dziecku pasowal, niektore nawet od oryginalnych pampkow maja czerwona pupe) a dodatkowo te w rozmiarze 1 w malych paczkach, bo nie wiedzialam jaka Mia duza sie urodzi i ile z nich wykorzystamy, a tak w malych paczkach zawsze moglam otwierac po jednej i w razie czego jakby wyrosła szybko to te zamkniete sprzedac czy sprezentowac jakiejs znajomej swiezo upieczonej mamie...
Dwojki tez wolalam miec w domu, bo wlasnie nie wiedzialam czy 1 beda dobre i jak dlugo, a chcialam uniknac latania po sklepach na dzien czy dwa dni po wyjsciu ze szpitala...
No i nie wiedzialam, czy dotrzymam do terminu, czy urodze wczesniej i np wyjde w piatek, czy sobote, bede miala w domu tylko paczke mala czy dwie i w niedziele jak pozamykane braknie pampersow...
Ostatecznie te w rozmiarze 2 poczekaly 5tyg bo Mia byla kurczaczkiem i w jedynkach dlugo chodzila...
Sprawdzily sie u nas wszystkie 3 rodzaje... i tak testuje z kazdego rozmiaru rozne firmy, bo raz ze czasem mniejszy rozmiar pupa spoko, a juz wiekszy tego samego producenta i nie pasuje pupa czerwona...
A dodatkowo danh producent moze miec jeden rozmiar super, a z innego moga byc pampki beznadziejne mniej chlonne itp... albo na odwroc mniejsze beznadzieja, a wieksze super, wiec warto testowac i sprawdzac co nam i dziecku odpowiada...
No i jak juz sie maly urodzi to bodziaki... duuuuuzo bodziakow... tego nigdy za wiele...
A Mia poki co dobrze, jest juz "rozmowna" bardzo i jak tylko nas zobaczy to strzela wielkie szerokie usmiechy
No i rosnie nasz kurczak jak na drozdzach...
Klamka polecam! Sama dopiero pod koniec ciazy przemyslalam, ze przeciez majac nawet tylko dwa bo przeciez az tak czesto sie nie zmienia to moze byc jednak malo, bo jesli raz przesika pampka, a pozniej uleje to zostaje z golym lozeczkiem...
Po tych przemysleniach dokupilam jeszcze dwa bo stwierdzilam ze dwa na zmiane to moga mi starczyc ale z dzieckiem lepiej miec wiecej zeby bylo co zalizyc nim tamte wyschna... a zmarniwac sie nie zmarnuja... dziecko troche z lozeczka czasu korzysta wiec przez te powiedzmy 1,5 roku spokojnie zdazy je wszystkie wykorzystac...klamka lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
nick nieaktualnyMy pampki zmieniamy zazwyczaj przed i po karmieniu... Poza tym często brudzi pampka odrazu po jego założeniu tylko zdążymy ją ubrać i słyszymy jak robi kupke, tak sobie robi z nas żarty, więc cały rytuał zaczynamy od nowa.
U nas idzie też sporo podkładów jednorazowych, ktore kładziemy na przewijak, bo albo coś się nam ubrudzi albo mała zostawia nam niespodziankę w momencie ja
k akurat nie ma pieluszki pod pupa.
I Ubranka też w hurtowej ilości (nie myślałam, że tak często się je zmienia), bo Agatka ulewa po karmieniu i nie zawsze uda się nam ochronić ubranko. I oczywiście pieluchy tetrowe, do wszystkiego, w ciąży myślałam, że niepotrzebnie kupiłam tyle, jeszcze trochę dostałam, a teraz wiem, że ich nigdy nie ma za dużo.
I stwierdzam, że Moje dziecko w ogóle ma dwa tryby życiowe. Od 7 rano do 20 tylko je i odrazu zasypia w każdym miejscu i drugi tryb od 20 do 7 kiedy nie ma opcji odłożyć jej do lozeczka, zasypia jedynie przytulną do mnie lub meza. Ja jednak szybciej sie regeneruje i już odespalam noc w czasie tej drzemki od 7, a mój mąż jest jak zombi po takiej nocy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października 2018, 10:20
-
nick nieaktualny
-
To ja jeszcze mam pytanie do mam. Czy lepiej ciuszki układać w komodzie rozmiarami 56,62 osobno czy razem. Czy różnica w rozmiarach jest tak duża że dziecko w 62 sie "utopi".
klamka lubi tę wiadomość
-
Buko to my mamy jeszcze tez pieluszki flanelowe podszyte ceratka wlasnie ekstra na przewijak... wtedy jak uleje czy cos sie zbrydxi to do prania i jak nowe... dzieki temu tych jednorazowych schodza nam naprawde male ilosci bo uzywamy jak wszystkie 3 flanelowe z ceratka akurat sa w praniu lub sie susza...
I juz sie nauczylam, ze rozkladam pampka najpierw pozniej odpinam tego ktory ma mala z nim pidlozonym czyszcze pupe i jak zabieram to odrazu podkladam nowego juz przygotowanego...
Na poczatku najpierw czyszczenie pupy a pizniej dopiero jak zostawala z czysta to rozkladalam nowego zeby zalozyc to prawie zawsze jakis sik ladowal na podkladzie...
Co do ubranek to prawda przy ulewajacym dziecku ani ubranek ani pieluszek nigdy nie ma za duzo...
Ja mam chyba z 30 tetry i 12 flaneli ktora podkladam pod glowke w wozku, lozeczku, kolysce, 3 bambusowe i 3 te z ceratka i czasem od prania do prania w szufladzie zostac potrafa dwa bambusy (ale tych to raczej uzywalam do okrycia w cieplejsze dni) i dwie tetry...
Bodziakow na dlugj rekaw tez mam z obecnego rozmiaru z 20 a czasem potrafi zabraknac nim wstawie pranie i wyprasuje jak akurat duzo ulewa...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Rubi Mia urodzila sie 51cm i w 56 sie topila... pierwsze 5 tyg tylko 50 na tapecie, teraz chodzi w 56 (ma 56,5) ktore sa lekko z zapasem ale w 62 sie topi...
Ale! Najlepiej ukladac ubranka jienpo rozmiarach z metek a po faktycznej wiwlkosci, bo mam bodziaki z metka 56 ktore odpowiadaja wielkoacia 62 a mam 62 ktore sa pomiedzy reszta na 50 i 56...
Wiwc rozmiar rozmiarowi nierowny...
Ale przeskok w rozmiarach jeat widoczny na dzieku...
A i co jeszcze Mia ma dlugie nogi, polspiochy 56 byly odrazu dobre (spodenki bez stopek pasowaly 50) a pajace musiala miec 56 a pozniej 62 wlasnie przez zbyt krotkie nogawki... i wygladalo to tak, ze gora owinelabym ja ze dwa razy, rekawy na dwa razy zawijane a nogawki na styk...
Ssybko zaczelam zwracac uwage przy zakupie pajacy zeby mialy dlugie nogawki albo nie bralam wcale bo zakladanie zbyt duzych u szerokuch na gorze uwazalam ze mija sie z celem jak to na niej wisiRubi27 lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
nick nieaktualny
-
Ciasteczko77 wrote:Boże ja tego nie ogarnę jak/ skąd to wszystko wiedzieć, przewidzieć, ogarnąć ?! Tyle wiecie, umiecie a to początek a Wy juz wszystko i perfect podziwiam !!! A ja zielona i przerażona
Ciasteczko77 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDzięki cierpliwa, muszę nad tym popracować, dziś rozpielam pampka z kupka i dałam jej jeszcze chwilkę, w ciągu 30 sekund zrobiła siku. Kupię na pewno te pieluszki o których pisałaś, bo naprawdę mi schodzi dużo podkladow (a jak je zamawiałam, to zastanawiałam się po co mi taka wielka paczka 60 szt
-
Tak podziwiam dziewczyny!też sie zastanawiam jak to ogarne i teraz patrze że chyba mam wszystkiego zamało, tylko 8 pieluch tetrowych, bodziaków z 10, dobrze że jeszcze mam 3 miesiące.
Ciasteczko77 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyOjej, napisałam taki długi post i jest tylko początek
To tak w skrocie: ja mam ubranka ułożone tak na oko rozmiarami. Agatka urodziła się 53 cm, więc większość ubranek jest za duża na nią, ale przez często przebieranie nie mam wyjścia i leży w za dużych. Mam pajac że smyka na 50 cm, a jest tak duży, że weszłaby tam jeszcze jedna Agatka.
Ciasteczko, mój wczorsjszy dzien i dzisiejszy zapowiada się podobnie, wygląda tak, że karmie mała najrzadziej co 2,5 godziny, a schodzi mi się na tym obecnie ponad godzinę, licząc wybudzanie, bo sama się nie chce budzić, przebieranie i to, że próbuje po karmieniu ściągnąć pokarm, którym dokarmiam ja przy kolejnym karmieniu (spadła na wadze przez to, że nie umiałam jej przystawic, więc moja położna laktacyjne kazała mi ją tak odżywic dodatkowo). Tak więc mam około godziny dla siebie pomiędzy karmieniami, bo mała śpi jak zaklęta i żaden hałas jej w dzień nie budzi. Tylko te noce jeszcze, jakby inne dziecko, nie da się odłożyć nawet na chwilę, mi wystarczyła drzemka między 7, a 9.30 i funkcjonuje normalnie, a mój mąż śpi do teraz, ale to on w nocy spał z małą na rękach.
I faktycznie dużo przychodzi instynktownie, a nie wierzyłam jak mi to wszyscy mówili. I teraz poradniki o opiece nad noworodkiem bardziej do mnie przemawiają, bo stosuje je już w praktyce, a nie tylko czytam teorie. I internet jako skarbnica wiedzy przed pierwszą kąpielą obejrzałam chyba wszystkie filmiki na YouTube jak to zrobićCiasteczko77 lubi tę wiadomość