X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciężarówki po IVF 2018
Odpowiedz

Ciężarówki po IVF 2018

Oceń ten wątek:
  • morganaa Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko777 wrote:
    Temat -dopajania wodą przy wyłącznym karmieniu mm - Help - czy dopajać wodą? Jaką? Ile? Jak często :(??

ja dopajałam, bo pojawił się problem z kupkami. Dawałam wodę przegotowaną. Wtedy czytałam, że niby dziecko powinno w ciągu całego dnia wypić tyle wody ile jedna porcja mleka, ale ja się tego nie trzymałam jakoś strasznie.

Wszystko na spokojnie, bo zwariujesz. W środę zapytaj lekarza, nam pediatra zalecił głownie ze względu przyzwyczajania dziecka do picia wody

Ciasteczko777 lubi tę wiadomość

mbnotr8.png
  • Necia124 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 23:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwkaaa wrote:
    Dziewuszki poczytałam chwilę co u Was. Przeboje widzę kolki kupki zawsze coś. Ja zaczęłam jednak małą budzić. Daje jej tak 3 max 4h. W środę mam położną zobaczymy jak zbada małą. Ja z początku piłam herbatki ale położna mówi żeby odstwic bo mam dużo mleka fakt lało się raz z 1 raz z 2. Teraz z kolei jak już ich nie piję mam wrażenie że mam puste piersi. Nie umiem czasem wyczuć która jest pełna która pusta i tak karmie raz z 1 raz z 2 i nie wiem czy mała się najada. Czytałam ze to niby mit że jak piersi są flaki to nie ma w nich pokarmu. Ale powinnam chyba coś czuć w cyckach. Chodz jak naciskam na sutki to leci mleko. Powiem Wam że staram się jeść te 5 posiłków ale i tak czuję się wiecznie głodna jak wilk.
    Moja Misia jak śpi to jak zmijka tak się wierci w łóżeczku że hej... Nie raz takie pozy zrobi że aż myślę czy się nie polamie ale skoro sama się tak układa tzn że jej dobrze

Moje piersi nigdy nie były nabrzmiałe. Nieraz po nocy kiedy mały już spał dłużej (od 21 do 5) też nie były jakoś wypełnione zebym mogła poczuć że jest w nich mleko.

Pozycje i nienaturalne wręcz wygięcie ciała nie dawało mi przez długi okres czasu spokoju. Mały miał tak wygięta głowę do tyłu że wydawało się że zaraz złamie sobie szyjke. Ile razy ja go poprawiał i prpstowalam ta głowę a on po kilku minutach wyginął się w ten sama sposób. Później przestałam z tym walczyć a teraz mając 4 mc już śpi normalnie.

ty0qs6r.png
  • Necia124 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 23:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko u nas też były ogromne problemy brzuszkowe. Nie pomagały cudowne niemieckie kropelki które zachwalali mi wszyscy.

Nasza recepta na brak problemów przy karmieniu mieszanym. Przed każdym karmieniem 5-7 kropelek (jak widziałam że pięć mało to zwiększyliśmy do 6 i później do 7 jak bym starszy) Delicolu. Po karmieniu o 12, 15, 18, 21 dodatkowo Espumisan (na początku 5 kropelek pod koniec 10 kropelek). Karmienie o 5 i 9 bez Espumisanu. Czasamk zdarzało się że mały popłakał i się prężył ale generalnie zdawało to egzamin.

ty0qs6r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2019, 03:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Necia - a delicol podawałas na zalecenie lek czy miałaś stwierdzone nietol? Ja nie podaje póki co -tylko espumisan 100 co 3 h..
    Właśnie nie wiem czy to można samemu dziecku podawać czy lepiej poczekać na lek

• morganaa Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 04:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko777 wrote:
    Necia - a delicol podawałas na zalecenie lek czy miałaś stwierdzone nietol? Ja nie podaje póki co -tylko espumisan 100 co 3 h..

Nam delicol zaleciła położna

mbnotr8.png
  • Lubię_czekoladę Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 05:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko777 wrote:
    Ta znajoma pediatra kazała kupić delicol. Dzisiaj mamy wizytę naszej pediatry to zobaczymy czy też tak powie.. podobno jest mała szansa, ze takie maluszki dobrze trawia ta laktoze..

atdcg7rfvm6x7lmu.png
    6 cykli stymulowanych- Aromek :(
    ICSI Maj 2017 :(
    IMSI Kwiecień 2018- Mamy jedną ❄️ :)
    FET 24.05 Ciąża biochemiczna :(
    IMSI Lipiec 2018- Mamy dwie ❄️❄️ :)
    FET 4BB 22.08 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2019, 06:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to wtedy jak mam podawać ten delicol ? Skoro jemy przed każdym mm 7 kropli espumisan na łyżeczce - czyli co 3 h- delicol jak mam dawkować /przed, po ?

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2019, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też problemy brzuszków się trochę uspokoiły jak podałam delicol.

• Lubię_czekoladę Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko777 wrote:
    A to wtedy jak mam podawać ten delicol ? Skoro jemy przed każdym mm 7 kropli espumisan na łyżeczce - czyli co 3 h- delicol jak mam dawkować /przed, po ?
    Dam znać po wizycie pediatry. Może rozpisze dawkowanie. Pewnie albo delicol albo espumisan. Dopytam :)

atdcg7rfvm6x7lmu.png
    6 cykli stymulowanych- Aromek :(
    ICSI Maj 2017 :(
    IMSI Kwiecień 2018- Mamy jedną ❄️ :)
    FET 24.05 Ciąża biochemiczna :(
    IMSI Lipiec 2018- Mamy dwie ❄️❄️ :)
    FET 4BB 22.08 <3
  • Magkb Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klamka wrote:
    Ja mam. Róża i ja go kochamy. Ma trzy poziomy, wiec dziecko moze być w prawie pozycji leżącej.

I teraz wrażliwe pytanie, długo Róża spędza czasu w tym bujaczku? Ja myślałam o nim juz od dawna chociaż opinie sa mieszane. Dzis mój synek dużo czasu spędza na macie i w krzesełku stokke, ale tam zawsze muszę go przypinać pasami. Szukam czegoś gdzie będę mogła włożyć dziecko na chwile i tez będę mogła zabierać na ogródek latem.

Morgana na spacerze dzidzia Ci nie śpi dłużej? U nas w ciągu dni drzemki tez sa krótkie poza spaniem w wózku, wtedy 2-3 h może spać.

o1489vvjvnnzrzny.png
  • morganaa Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magkb wrote:

Morgana na spacerze dzidzia Ci nie śpi dłużej? U nas w ciągu dni drzemki tez sa krótkie poza spaniem w wózku, wtedy 2-3 h może spać.

Na spacerze potrafi i 2-3 h spać,nawet porę karmienia potrafi przespać

mbnotr8.png
  • Magkb Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To tak samo jak u nas. Ja sie ostatnio wzięłam na sposób kłaść małego w naszym łóżku na drzemkę i przytulania sie do niego. Wczoraj zasnął tak prawie na godzinę. Ja oczywiście z nim :)
    Najgorsze jest to, ze jak drzemki ma za krótkie to pozniej marudzi.

o1489vvjvnnzrzny.png
  • Necia124 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko777 wrote:
    Podawałam po naradzie z położna. Później na wizycie pytałam pediatry i też zalecił dalej go podawać. Do 3mc później mieliśmy stopniowo obniżać ilość dawek tak by zejść calkoeicie Nie miał mały nigdy robionych badań w tym kierunku.

Tak jak pisałam u nas były podawany Delicol i Espumisan. Delicol przed jedzeniem podawałam na łyżeczce po 5-7kropelek, a Espumisan dostawał do butelki albo po karmieniu łyżeczka. Delicol był do każdego jedzonko a Espumisan tylko do karmienia od 11 do 21 bo wtedy obserwowaliśmy że były największe problemy z gazami.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2019, 09:15

ty0qs6r.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magkb, wszystko zalezy od temperamentu twojego malucha ;)
    U nas np mala we wszelkich lezaczkach, krzeselkach itp byla zawsze tylko na czas kiedy ja np wieszalam pranie, chcialam zjesc itp, czyli kwestia max 20 minut...
    Jakos nie wierze, ze jakikolwiek lezaczek moze byc dobry i nieszkodliwy dla dziecka i moze w nim spedzac dlugi czas...
    Zreszta tak rowniez uwaza kazdy specjalista (lekarze, polozne, osteopata), z ktorymi jeszcze w ciazy na ten temat rozmawialam, wiec tylko mi potwierdzili, ze mata to najlepsza opcja...
    Ale u nas jak mala miala 5 miesiecy, juz absolutnie zaden nie wchodzil w gre, bo ona zwyczajnie probowala z nich uciekac (mimo, ze wczesniej ladnie lezala i bez protestow), przy pasach wylacznie biodrowych wylecialaby z lezaczka, a przy calkowicie zapietych wywrocila go na siebie🙈
    Takze wszystko lezaczkowe poszlo do sprzedania, zostalo tylko krzeselko do karmienia🙈

Baby Björn super, tez mi sie podobal i ogolnie tutaj u nas jedynym polecanym jako jeszcze w miare ok lezaczek, z najmniejsza szkoda dla kregoslupa i miesni maluszka ;) sama myslalam, ale dobrze, ze nie kupilam, bo pouzywalabym miesiac, o ile, bo moje dziecko wszedzie gdzie siedzi musi miec pelna uprząż😂
    Ale dla spokojnych dzueci, na chwile fajna sprawa

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mala na spacerach nie spi od ok 4 muesiaca... tzn czasem sie zdarzy jej zasnac, ale spi z 20 minut moze 30 zazwyczaj, a w domu nawet ok 2h, wiec u nas spacery tylko w porze aktywnosci i albo sobie lezy, teraz juz siedzi, albo przysnie na chwile czasem jeszcze

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Zizu87 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja Mała nie śpi na spacerach odkąd skończyła miesiąc 🙈 A po 15 minutach albo ma mokro albo gondola ją parzy i jest płacz. Od kilku dni stała się bardziej wymagająca, już przytulnie do piersi nie wystarcza. Na chwilę zajmie się karuzelą albo pobawi na macie. Coraz dłużej lubi leżeć na brzuszku i jest już w stanie dość długo trzymać głowę. A najfajniej jest na rekach u mamy :-D Tylko muszę ją nosić na leniwca bo wtedy może podziwiać świat, w innym przypadku jest głośny protest.
    W poniedziałek mam spotkanie z doradcą od chustonoszenia. Mam nadzieję, że Małej się spodoba, bo w chuście będzie mogła oglądać wszystko z góry :-)

• Rubi27 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adaś też raczej już nie sypia na spacerach chyba że go uśpie i włoże do wózka ale to max godzine. Bujaczek służył nam gdzies do 3 miesiąca,bo teraz mata najfajniejsza.
    A noce ostatnio ciężkie płacze przez sen i musze go ponosić trochę żeby przestał.
    A dzisiaj kończymy 4 miesiące :)

klamka lubi tę wiadomość

oar83e3ker59blqv.png
    3jvzp07wx4745wqo.png
    Starania od 2015r
    Słabe nasienie
    Novum od 09.2017
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2019, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2019, 10:07

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2019, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To moja mała do tej pory śpi na spacerze, ale ja zawsze wychodzę z nią po ok. 2 godzinach aktywności w domu i nie ma innego wyjścia jak zasnac :) jak wyjde w porze aktywności to jest problem, bo chce lezec tylko na brzuszku i oglądać świat.
    W samochodzie jest to samo, zaśnie tylko jak jest czas drzemki. Ostatnio jechaliśmy do rodzicow i akurat była świeżo po drzemce. Przez 2 godziny bawiła się gryzakami i grzechotkami.

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2019, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2019, 10:09

‹‹ 605 606 607 608 609 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ