Ciężarówki po IVF 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
rebe wrote:Obudziłam się z lista pytań najwyraźniej. Brak snu wpędza mnie w paranoje, bo oprócz niebezpiecznej kołderki, takie pytania krążyły mi w głowie:
- Tym razem pytanie o dietę-
Wiem ze nie powinno się pic kawy ani herbaty, czytałam jednak ze jedna filiżanka kawy na dzień może być..rozumiem, ze fo samo dotyczy herbaty? Kawy nie pije, ale dzisiaj czarna herbata, pierwsza od 3 miesięcy i mi życie ratuje...
- Od kiedy wiem, zejestem w ciąży zjadłam kilka deserów z kremem, typu „profiterole”(tzn ptysie), raz zjadłam rogalika nadziewanego kremem...i teraz sei skapnelam, ze te kremy się robi z jajek... i się boje czy krzywdy maleństwu nie zrobiłam? Niby dobre ciastkarnie itp, ale...(
- I jajecznica średnio ścięta? Tez nie można? Zrobiłam sobie wczoraj po raz pierwszy...nie była płynna, ale bardzo sucha tez nie
Co myślicie...?
Jeśli do tej pory nic Ci się po tych kremach nie stało, to dziecku też nie. Jajka nie mają toksoplazmozy, tylko możesz się nimi zatruć lub co gorsza złapać salmonellę. Ale to wiadomo dość szybko EDIT: zerknęłam jeszcze na przepis na profiterole i widzę, że krem jest z jajkami, ale jest gotowany. Także luz, a następnym razem dopytaj w cukierni po prostu
Surowe jajka niby się odradza, ale jeśli jajko się ścięło, to ok. Nie musi być ścięte na wiór. Ja na przykład cały czas jem jajka na miękko, tylko patrzę, żeby nie były takie hardcorowe na miękko, że białko przezroczysteWiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2019, 11:52
rebe lubi tę wiadomość
-
Patryka89 wrote:Ech, strasznie się słucha o takich rzeczach ja mimo wszystko mam nadzieję, że dobre usg przełoży się na zdrowe dziecko. NIFTY nie robimy, musimy odkuć się finansowo po ivf, a męża nie przekonam by robić bez wskazań - on jest optymistą
A, no i gratulacje, że usg wyszło ok 💜
Ja w końcu otrzymałam wyniki tych ryzyk, wyszło bardzo niskie ZD itd, za to wysokie porodu przedwczesnego. U Was też? Czy to przez niska wagę?? Nie mam żadnych obciążeń... -
rebe wrote:Zmieniając trochę temat, to dziś mój pierwszy dzień bez lekarstw i nie mam żadnych plamien, wszystko Ok, ale dziś...prawie zemdlałam na ulicy, ratowały mnie jakieś starsze panie...do tej pory zrzuciłam to na ciąże, zmianę ciśnienia i upał, ale teraz pomyslalam czy to może ma coś wspólnego z odstąpieniem leków?? Coś się działo u was?? Czego mogę się spodziewać?? U mnie tez dodatkowo znów mnie bolą piersi, pierwszy raz od dwóch tygodni...myśle, ze jeszcze przez kilka dni będę aplikować 1 globulke progesteronu...
-
zulka wrote:Mój mąż też uważa , że skoro usg wyszło dobre to wszystko z dzidzią jesy ok. Ja bym chyba to badanie zrobiła dla psychicznego komfortu. Jakie masz ryzyko przedwczesnego porodu? U mnie z tego co pamiętam 1:52 ale na razie się tym nie stresuje.
Właśnie waham się czy robić te badania, z drugiej strony jeśli wyjdzie ZD to przecież i tak będę kochać i nie oddam dziecka... poza tym ZD, który nie objawił się w badaniach wydaje mi się, że nie jest najcięższą postacią, tylko lżejszą raczej. Ech. Bez sensu ta pappa, myślałam że choć trochę mnie uspokoi, a tu lipa.
Marianka, postaram się wieczorem jak wrócę do domu ogarnąć tą listę badańMarianka@87 lubi tę wiadomość
-
sucharek85 wrote:Dziewczyny,
Dostajecie heparynę na ryczałt ? Ja mam 2 mutacje i hematolog powiedział że profilaktycznie jak nie było nigdy żadnych chorób zatorowo-zakrzepowych nie może mi dać. Ale czytam z drugiej strony, że sporo dziewczyn ma refundację... mimo iż żadnych chorób nigdy nie było.sucharek85 lubi tę wiadomość
-
aganieszkam wrote:Też mam takie obawy, dlatego jeśli zdecyduje się na dostawke, to będę trochę unosiła ten bok, żeby się maluch nie zturlał jakby zrobiła się przerwa pomiędzy łóżkiem a łóżeczkiem. Ale drugiej strony myślę sobie, że będziemy miały czujny sen
-
Patryka89 wrote:1:62 chyba, ciekawe czemu tak nam to wyliczono. Przez ivf? Bo wagę jeszcze na pewno odbiję.
Właśnie waham się czy robić te badania, z drugiej strony jeśli wyjdzie ZD to przecież i tak będę kochać i nie oddam dziecka... poza tym ZD, który nie objawił się w badaniach wydaje mi się, że nie jest najcięższą postacią, tylko lżejszą raczej. Ech. Bez sensu ta pappa, myślałam że choć trochę mnie uspokoi, a tu lipa.
Marianka, postaram się wieczorem jak wrócę do domu ogarnąć tą listę badań -
Dziewczyny co ile robicie USG?
rebe Ty to masz myślenie o 5 rano. Ja piję 1 kawę , 2 herbaty. Jajecznicę jadam, do ciastek z kremem to mnie nie ciągnie. Jest lista produktów których należy unikać w ciąży i tego się trzymam a tak to jem wszystko w granicach rozsądku nie możemy dać się zwariować.
Muszę się pochwalić, że wczoraj w końcu z mężem znaleźliśmy detektorem bijące serduszko groszka. Wcześniej to było jednak moje tętno.
Teraz co jakiś czas będę sprawdzać co u groszka.
A po za tym jestem przerażona tymi zakupami. Jest tego tyle, że nie wiem od czego zacząć. Wózek, fotelik to nic w porównaniu do reszty. Tak mi się wydaje. -
Dokladnie tak, wiekszosc dostawek ma albo pasy do mocowania, albo takie nakladki/zaczepy na rame lozka
Dodatkowo te, ktore sa na kolkach maja tez blokade tych kol...
Ja mialam dostawke w szpitalu, nie mialam jej doczepionej do lozka, bo wiadomo, a mimo wszystko ani razu sie nie zdarzylo, zeby mi odjechala
Co do kawy, mozna dwie slabe z mlekiem dziennie ja jak mi smak na kawe wrocilpilam 1-2 dziennie
Jajka nie musza byc sciete na wior, ale przed uzyciem powinno sie w wysokiej temp sparzyc skorupke, bo to wlasnie na niej jest salmonella, sparzenie zapobiegnie przedostaniu sie do jajka w momencie np wbijania do jajecznicy
Z heparyna nie pomoge, bo u nas leki dla ciezarnych wszystkie jakie sa na recepte sa za darmo...
Co do krzywej, to ja wspominam milo badanie tzn. Neutralne dla mnie bylo, ani nie tragedia, ani euforia😂
Co do pappy, w drugiej ciazy juz bym sie chyba nie zdecydowala...
Moja kuzynka w ogole prenatalnych nie robila, tylko normalne usg, bo powiedziala, ze jezeli dziecko bedzie mialo ZD i tak to niczego nie zmieni i urodzi, wiec zamiast placic za statystyki 200€ woli kupic cos dziecku...Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2019, 12:25
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Rebe, slaba kawe mozna pic, ja pije tak co drugi dzien, chyba ze mam ochote to zdarza sie dzien po dniu. Herbate czarna pije, tylko tez raczej slabsza, za to lekarz zakazal zielonej 🙁
Za to zjadlabym jajko na miekko ale podobno lepiej nie, lepiej na twardo...Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2019, 12:26
-
Dzięki dziewczyny jesteście niezastąpione.
Właśnie budzę się z takimi wątpliwościami i Potem mam tylko wiekszy mętlik w głowie.
Teraz tylko pozostało nam informować dalsze grono znajomych, maz chce niż teraz, a ja głupia wole poczekac na kolejne usg (26/08) -
aprill wrote:Rebe, slaba kawe mozna pic, ja pije tak co drugi dzien, chyba ze mam ochote to zdarza sie dzien po dniu. Herbate czarna pije, tylko tez raczej slabsza, za to lekarz zakazal zielonej 🙁
Za to zjadlabym jajko na miekko ale podobno lepiej nie, lepiej na twardo... -
zulka wrote:Dziewczyny co ile robicie USG?
rebe Ty to masz myślenie o 5 rano. Ja piję 1 kawę , 2 herbaty. Jajecznicę jadam, do ciastek z kremem to mnie nie ciągnie. Jest lista produktów których należy unikać w ciąży i tego się trzymam a tak to jem wszystko w granicach rozsądku nie możemy dać się zwariować.
Muszę się pochwalić, że wczoraj w końcu z mężem znaleźliśmy detektorem bijące serduszko groszka. Wcześniej to było jednak moje tętno.
Teraz co jakiś czas będę sprawdzać co u groszka.
A po za tym jestem przerażona tymi zakupami. Jest tego tyle, że nie wiem od czego zacząć. Wózek, fotelik to nic w porównaniu do reszty. Tak mi się wydaje.
Ja ostatnio byłam na połówkowych u innego lekarza niż prowadzący i kolejną wizytę u prowadzącego mam po 3 tygodniach - tak celowo prowadzący to ustawił
A wyprawka tylko na początku brzmi tak strasznie. Zrób sobie listę bazując na blogach/filmach z youtube (Cierpliwa ma swoją wyprawkę spisaną na blogu, link w jej stopce) i zobaczysz, że z listą pójdzie łatwiejzulka lubi tę wiadomość
-
Zulka, ja poczatkowo mialam co ok 2tyg, pozniej ci 3-4tyg, a od 28tc mialam co 2tyg na zmiane raz samo ktg, raz ktg+usg, chyba, ze na samym ktg byki cos zastanawiajacego, to wtedy dodatkowo robili usg...
Ale co 2tyg regularnie bylam w praktyce u mojego ginekologa w
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
elfi wrote:Na miękko można, byle nie na półsurowo Ja gotuję na 4 minuty od momentu zagotowania się wody
-
Rebe jeszcze wez pod uwage ze przez pierwsze mce dzidzius sie nie przekreca w ogole tylko spi nieruchomo wiec zanim sie zacznie wiercic to ty juz na lekka kolderke sie przerzucisz
Ja planuje jedno lozeczko wpol opuszczone miec obok i dopoki sie zmieszcza oboje wlasnie bez wiercenia to tam.
Ja pije kawe bezkafeinowa codziennie... zaczelam gdzies of 13 tyg wlasnie , wczesniej to nawet paznokci nie malowalam
Mao my siedzielismy w necie i czytalismy po kolei, jesli jakies bylo "ok" to wskakiwalo na liste. tez mielismy problem zeby cokolwiek na niej bylo. i potem ta liste z 3ma imionami dla kazdego czytalam mu prawie codziennie az sie zdecydowalismy ale w sumie chlopiece wszystkie skasowalismy i wskoczyl nasz Samu(el).2.02. 2019 poczatek stymulacji 1 IVF, PICSI
14.02 - punkcja / hiperstymulacja (transfer odroczony), 3 blastki ❄️❄️❄️,25.03 - crio 2 zarodkow.
15.04 - dwa serduszka
22.10 Maluszki sa z nami (32 tc.stan
[ -
Z jajkami to ponoć wystarczy je umyć, bo jeśli jest salmonella to na skorupce
Co do dostawek, to wiem że są pasy, ale naczytałam się dziwnych historii i lepiej dmuchać na zimne
26dpt USG jest ❤️
20dpt-2mm zarodek 😍
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB (❄️3BB)
---
Krzyś 26.07.21(36+4tc)💙
Madzia 13.12.19 (40+1tc)💓
21dpt USG- 2,5mm szczęścia♥️
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
23dpt jest ♥️
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
01.2019r. Laparoskopia - niedrożne jajowody
Starania od 10.2016r. -
a! wreszci sie umowilam do nowej lekarki . na jutro!trzymajcie kcuki zeby wszystko poszlo ok i to byla "ta" bo odkad zdecydowalismy sie zmienic to kolejny stres nie miec potwierdzonego lekarza..
aganieszkam, Bajka_88 lubią tę wiadomość
2.02. 2019 poczatek stymulacji 1 IVF, PICSI
14.02 - punkcja / hiperstymulacja (transfer odroczony), 3 blastki ❄️❄️❄️,25.03 - crio 2 zarodkow.
15.04 - dwa serduszka
22.10 Maluszki sa z nami (32 tc.stan
[ -
KeepCalm wrote:Rebe jeszcze wez pod uwage ze przez pierwsze mce dzidzius sie nie przekreca w ogole tylko spi nieruchomo wiec zanim sie zacznie wiercic to ty juz na lekka kolderke sie przerzucisz
Oj tutaj to niekoniecznie
Moje dziecko mialo tydzien jak przy kazdej pobudce znajdowalam ja w innej pozycji... spala w poprzek, w nogach kolyski i ogolnie potrafila w ciagu nocy po tysiac razy zmienic pozycje
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700