Ciężarówki po IVF 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Dizekuje Wam za porady. Mam wyrzuty sumienia ze mam tak malo mleka i ze moze uczulalo moja Anie przez wlasnie np hormony albo ze jednak cos zjadlam nie takiego. Meczylo mnie to ściąganie bo tali kupilam laktator ze ma za szerolo lejek i bolalo mnie jak wciagalo sutekrazem z brodawka. A zakup nowego to za duzy koszt znowu.
2021.05.05 crio blastki 4BB
5dpt bhcg 20,52; 7dpt bhcg 48,18; 9dpt bhcg 189,84; 13dpt bhcg 1726; 14dpt usg mamy pecherzyk ciazowy
21dpt bhcg 20544,47 mIU/ml prog 12,87
2021.05.29 (23dpt) usg mamy serduszko❤
2021.06.15 usg dzidzia ma 2cm❤
2021.07.08 usg dzidzia ma 6cm❤
2021.08.05 usg dziewczynka 150g❤
2021.09.03 usg ważę juz 330g❤
2021.10.03 usg ważę 700g❤
2021.12.22 usg ważę 2,8kg❤
2022.01.10 3780g 53cm Ewelinka porod cc
Mamy jeszcze 4❄❄❄❄
2021.04.06 transfer blastki 4AB, 9dpt bhcg 0
2020.03.19 Ania 52cm, 3680g
2019.07.29 dzidzia 0,3cm ❤
11dpt bhcg 959, 9dpt bhcg 354, 7dpt bhcg 81,76
2019.07.08 FET 4AA godz 14:00 (EG)
-
Zdecydowaliśmy się dziś spróbować podać Ali marchewkę 😅 jestem zaskoczona. Na początku była zaskoczona co to jest, mamlala w buzi po czym sama otwierała buzke żeby jej włożyć jedzonko 🤦♀️ jakby mogła to by chyba zjadła pół słoika. Dostała 3 łyżeczki na próbę w sumie myślę, zobaczymy co dalej 🤗
aganieszkam, KeepCalm, glittergold lubią tę wiadomość
Ja: 32 lat.
Mąż :34 lat. Słabe nasienie.
I IVF- marzec 2019,
transfer: 30.03.19
Beta 8dpt - 149.8
Beta 10 dpt - 408. 3
Beta 13 dpt - 972.4
Beta 16 dpt - 2673.8 😍
❤️ 👧🏼A. 06.12.2019
II IVF lipiec2023
07.08-punkcja
10.08-transfer 3dn
7dpt - beta 12,3
9dpt - beta 73,6
11dpt- beta 177,2 -
Czy można karmić tymczasowo z jednej piersi A z drugiej trochę ściągać do uczucia ulgi? Mam strasznie poraniona brodawek że strupami i każde przestawienie to ogromny bol:( chciałabym to jakoś wyleczyć zanim przystawie.
Albo ściągać oddawać butelka z tej piersi??Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2020, 16:18
-
Kalade, może z nakladkami byłoby lepiej?
Jeśli chcesz karmić ogólnie obiema piersiami, to musisz ściągać "porcję", a nie tylko do uczucia ulgi, bo tak to ci się produkcja zmniejszy. -
Z kolei jeśli chcesz karmić butelką, to poczytaj jak to prawidłowo robić, żeby nie zaburzyc odruchu ssania. Mamaginekolog ma fajny wpis o tym.
-
Patryka89 wrote:Kalade, może z nakladkami byłoby lepiej?
Jeśli chcesz karmić ogólnie obiema piersiami, to musisz ściągać "porcję", a nie tylko do uczucia ulgi, bo tak to ci się produkcja zmniejszy.
Nie wiem juz czy lepsze nakładki czy butelka🤷♀️
Dzięki, przeczytam wpis -
Ja karmiłam przez nakładkę jak miałam poranioną pierś.
kalade lubi tę wiadomość
Czekamy na Synka 💙
26dpt USG jest ❤️
20dpt-2mm zarodek 😍
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB (❄️3BB)
---
Krzyś 26.07.21(36+4tc)💙
Madzia 13.12.19 (40+1tc)💓
21dpt USG- 2,5mm szczęścia♥️
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
23dpt jest ♥️
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
01.2019r. Laparoskopia - niedrożne jajowody
Starania od 10.2016r. -
Kalade a jak myslisz, to ból „fizjologiczny” (w sensie ktoś ci nagle miętosi sutki przez pół dnia, wiadomo ze ciało musi się przyzwyczaić) czy ból wynikający ze nieodpowiedniego przystawienia? Bo teoretycznie karmienie nie powinno bolec (chociaż ten, kto to mówi nie słyszał nigdy o boli fizjologicznym).
Może warto, żeby ta doradczyni online zobaczyła was podczas karmienia, może bedzie miała jakieś rady?
Ja „z perspektywy czasu” widze ze moje pierwsze tygodnie KP to był jakis chaos i pewnie gdyby nie to ze synek był mądrzejszy od matki i wiedział o co chodzi to sama bym miała poważne wątpliwości czy kontynuować. Wg mnie naprawdę w KP bardzo dużo zależy na początku od dziecka. Zreszta do teraz (prawie 8 tyg!) „dokształcam” się o karmieniu, czasem obejrzę jakieś video, zmienię pozycje i widze różnice w komforcie. Np taka bzdura jak NIE układanie głowy dziecka w zgięciu łokciowym matki, tylko na przedramieniu- po tej małej zmianie w pozycji komfort KP wzrósł z 90% do 150;-) a wprowadziłam te zmianę może 10 dni temu czyli jak młody miał 6 tygodni 🤦🏼♀️!
No i smaruj się lanolina! -
rebe wrote:Kalade a jak myslisz, to ból „fizjologiczny” (w sensie ktoś ci nagle miętosi sutki przez pół dnia, wiadomo ze ciało musi się przyzwyczaić) czy ból wynikający ze nieodpowiedniego przystawienia? Bo teoretycznie karmienie nie powinno bolec (chociaż ten, kto to mówi nie słyszał nigdy o boli fizjologicznym).
Może warto, żeby ta doradczyni online zobaczyła was podczas karmienia, może bedzie miała jakieś rady?
Ja „z perspektywy czasu” widze ze moje pierwsze tygodnie KP to był jakis chaos i pewnie gdyby nie to ze synek był mądrzejszy od matki i wiedział o co chodzi to sama bym miała poważne wątpliwości czy kontynuować. Wg mnie naprawdę w KP bardzo dużo zależy na początku od dziecka. Zreszta do teraz (prawie 8 tyg!) „dokształcam” się o karmieniu, czasem obejrzę jakieś video, zmienię pozycje i widze różnice w komforcie. Np taka bzdura jak NIE układanie głowy dziecka w zgięciu łokciowym matki, tylko na przedramieniu- po tej małej zmianie w pozycji komfort KP wzrósł z 90% do 150;-) a wprowadziłam te zmianę może 10 dni temu czyli jak młody miał 6 tygodni 🤦🏼♀️!
No i smaruj się lanolina!
Wydaje mi się że dobrze przystawiam, bo drugi cycek jest w stanie idealnym i nic mnie nie boli, mały nie ma z nim zadnego problemu.
A ten cały czas się patrzę, jakieś struoki na nim mam i z boku dziurkę, która jest zamykana tym korkiem i w żaden sposób to nie chce się odetkac:( młody też ma jakiś problem z Ta oiersoa, bo ciężej jest mu ja złapać o przez to mnie gryzie zanim się odpowiednio przyssie.
Lanolina smaruje po każdym karmieniu i maz dzisiaj pojechał na drugi koniec miasta to apteki po kompresy multi-mam. Zrezygnowałam też ze stanika na rzecz wietrzenia i smaruje trochę swoim mlekiem. Mam nadzieję, że to pomoże i ściąganie i butelka i będę mogła wrócić do normalnego karmienia.
W czwartek będę w szpitalu z uchem młodego, więc jak nie będzie poprawy z tym kanalikiem i strupami to poproszę polozne, żeby zerknely na ten cycek i przebily ten ksnalik. -
Kate2friend mi pomogła myśl z grupy na Fb :nawet jeśli dajesz np 150ml dziennie to w tydzien dajesz malej ponad litr(!)witaminek. Ale może też szkodzić, czasem jest uczulenie na laktoze która jest w naszym mleku też i nie sposób go "odlaltozowic". A najważniejsze jak chyba Rebe powiedziała to żeby mama była szczęśliwa i to dla Ani najważniejsze, bo czy piła twoje czy mm nawet nie będzie pamiętać2.02. 2019 poczatek stymulacji 1 IVF, PICSI
14.02 - punkcja / hiperstymulacja (transfer odroczony), 3 blastki ❄️❄️❄️,25.03 - crio 2 zarodkow.
15.04 - dwa serduszka
22.10 Maluszki sa z nami (32 tc.stan
[
-
Jakie macie sposoby na oparzenia? Zauważyłam dziś, że wzdloz środka pośladków synek ma czerwony, odparzony oasek:( nie używam chusteczek tylko waciki, zakładam pampersa na suchą pupcie i co któraś zmianę smaruje naścia łagodzące bez cynku. Co może pomoc? Maka ziemniaczana? Wietrzenie? Trochę maści z rynkiem jednak?
-
Kalade ja jak jest odparzenie to smaruje Sudocremem i szybko schodzi. A tak to Bepanthen. W sumie nie wiem czemu odparzenie sie robi bo przewijamy Mala od razu po kupie a czasem i w trakcie 😉
A polozna kiedys mi mowila ze wietrzenie tez jest dobre, ale nie probowalam -
A ja mam inny problem - zaczely wypadac mi wlosy i to w duzych ilosciach 😕 nigdy nie mialam takiego problemu, czyzby po porodzie sie cos spierdzielilo? Hormony czy cos? Poza tym zawsze mialam krotkie wlosy a teraz przez ta epidemie musialam zapuscic i moze to tez dlatego... szybciej sie na pewno przetluszczaja niz jak mialam krotsze.
Pytanie czy polecacie cos na ta przypadlosc? Skrzyp, biotyna? -
Po porodzie wypadają włosy niestety, chyba przez spadek hormonów
Czekamy na Synka 💙
26dpt USG jest ❤️
20dpt-2mm zarodek 😍
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB (❄️3BB)
---
Krzyś 26.07.21(36+4tc)💙
Madzia 13.12.19 (40+1tc)💓
21dpt USG- 2,5mm szczęścia♥️
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
23dpt jest ♥️
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
01.2019r. Laparoskopia - niedrożne jajowody
Starania od 10.2016r. -
Aprill to normalne niestety. Mi jezzcze nie wypadają, ale prawie przestały rosnąć, więc to pewnie kwestia czasu...
Dziewczyny, Kornelia wczoraj skończyła 10 tygodni i w końcu odpadł jej kikut! Jestem szczęśliwa 😁Kaaama892, glittergold, aganieszkam lubią tę wiadomość
-
aprill wrote:Kalade ja jak jest odparzenie to smaruje Sudocremem i szybko schodzi. A tak to Bepanthen. W sumie nie wiem czemu odparzenie sie robi bo przewijamy Mala od razu po kupie a czasem i w trakcie 😉
A polozna kiedys mi mowila ze wietrzenie tez jest dobre, ale nie probowalam
No właśnie ja też czesto przewijam. Może wsadzilam wilgotna pupę w pampersa 🙈
Też podobbo pomaga, babcia mi powiedziała żeby wierzyć przy każdej zmianie pieluszki -
aprill wrote:A ja mam inny problem - zaczely wypadac mi wlosy i to w duzych ilosciach 😕 nigdy nie mialam takiego problemu, czyzby po porodzie sie cos spierdzielilo? Hormony czy cos? Poza tym zawsze mialam krotkie wlosy a teraz przez ta epidemie musialam zapuscic i moze to tez dlatego... szybciej sie na pewno przetluszczaja niz jak mialam krotsze.
Pytanie czy polecacie cos na ta przypadlosc? Skrzyp, biotyna? -
Jeszcze s propos ulewania- Kurcze o co chodzi ze mi dziecko zaczęło ulewac tuż przed skończeniem 2 miesięcy?? Do 6 tygodnia nie ulewal wcale, w 6 tygodniu ulał może z 3 razy a od dwóch dni codziennie, również w nocy. O co chodzi?? Za dużo je??
Poza tym to mam wrażenie ze on się boi tego ulewania i stara się to połknąć biedaczek.
Jak dziecku pomoc? No i sobie bo mnie każde ułanie przeraża, mam wrażenie ze dziecko się krztusi, chociaż wiem ze ulewania są normalne -
Rebe, nam pediatra mówił, ze dziecko może ulewac, bo się obje jak świnka i nie ma gdzie tego jedzenia zmieścić😉 Trzba przetrwać.
Dziewczyny, przygotowujemy się powoli do rozszerzania diety... jestem w tym kompletnie zielona... co muszę kupić? Dziecko wtedy musi już dostawac wode? Z czego najlepiej będzie mu się pic? Boszzz jakie ja mam dylematy, przegladam te naczynka w necie i nie wiem co kupic 🙈😂 -
Aprill ja właśnie niedawno też pisałam że już mam mega zakola i jak tak dalej pójdzie to wylysieje zupełnie..
U nas odparzenia były na początku ciągle pewnie przez wczesniactwo, smarowałam kremami. Teraz od czasu do czasu używam zasypki J&J fioletowej, bosko pachnie.
Mao ja też już tyyyle przeczytałam i rozszerzaniu diety że wiem że Nic nie wiem( w dodatku info są często sprzeczne.
kalade lubi tę wiadomość
2.02. 2019 poczatek stymulacji 1 IVF, PICSI
14.02 - punkcja / hiperstymulacja (transfer odroczony), 3 blastki ❄️❄️❄️,25.03 - crio 2 zarodkow.
15.04 - dwa serduszka
22.10 Maluszki sa z nami (32 tc.stan
[