Cisnienie krwi w ciazy
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja właśnie walczę z nadciśnieniem miałam ok 140/90 jakieś dwa tygodnie temu niekiedy trochę wyższe, niekiedy niższe. Moja ginekolog przepisała mi dopegyt pół tabletki rano i pół wieczór, ale ciśnienie nadal utrzymywało się w granicach 130/80, więc podwyższyła mi dawkę ranną na całą tabletkę. Dalej kontroluję 3 razy w ciągu doby i zobaczymy jak teraz się będzie zachowywać.
Mychowe bierzesz może jakieś już tabletki czy tylko kontrolujesz??? -
mychowe ja najwyzsze miałam 150/80, nie wysłali mnie do szpitala ze względu na drugie "dobre". Granica jest tak jak napisałas 140/90, ja biorę rano i wieczorem po jednej tabletce dopegyta. Teraz ciśnienie i tak mam 130/70-130/80 puls w granicach 90.
Limerikowo lubi tę wiadomość
-
Nie biorę żadnych tabletek, mieszkam w Uk i za każdym razem jak mi mierzył ciśnienie, to wychodziło podobnie 133/73, ale powiedzieli, że jak będzie wyzsze niż 140/90, to wtedy cos zrobia. Ale moje jest już tak blisko. Kupiłam sobie ciśnieniomierz i mierze codziennie.
-
Witajcie ja dzisiaj mierzyłam i pokazało mi 133/92 i puls 101 nigdy takiego nie miałam zjem sniadanie troszke odczekam i znów zmierze
po śniadaniu i odczekaniu 40 min cisnienie troszke spadło 114/75 i puls 98Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2014, 11:18
-
Ja ciążę zaczynałam z bardzo niskim ciśnieniem, z czasem się podwyższało, aż w 36 tyg. było niebezpieczne wysokie. Trafiłam do szpitala na obserwacje, bo dodatkowo miałam białko w moczu i byłam spuchnięta - czyli zatrucie ciążowe. Dostałam tabletki obniżające ciśnienie, no i zapadła decyzja by wywołać ciążę w 38 tyg.
Innymi objawami (ja ich nie miałam) może być ból głowy, problemy z widzeniem (np. mroczki przed oczami), ból w mostku.mychowe, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
;oniqa wrote:Witajcie ja dzisiaj mierzyłam i pokazało mi 133/92 i puls 101 nigdy takiego nie miałam zjem sniadanie troszke odczekam i znów zmierze
po śniadaniu i odczekaniu 40 min cisnienie troszke spadło 114/75 i puls 98
Trochę wysoki puls, to po wysiłku? -
Tak zatrucie może skończyć się śmiercią dziecka lub matki. A z takich mniej dramatycznych powikłań, może przyhamować się rozwój dziecka, bo wysokie ciśnienie powoduję niedostateczne zaopatrzenie dziecka w składniki, których potrzebuje.
-
Wysokie ciśnienie jest niebezpieczne już od początku ciąży, ponieważ zmniejsza ilość przepływu krwi do dziecka. Ja jestem na dopegycie już od pierwszego dnia miesiączki, ponieważ leczę się na nadciśnienie już od jakiegoś czasu. Na mnie zaczął działać dopiero po 2-3 tygodniach brania i narazie jest ok.