Cisnienie krwi w ciazy
-
WIADOMOŚĆ
-
darijka wrote:ja całe życie niskocisnieniowiec cisnienie 90/60 do 30 tyg. takie mi tez sie utrzymywało. niestety po 30 tygodniu zaczęło rosnąc było około 130/80- aż w koncu w 37 osiągło wartosc 190/130. jak zobaczylam tą wartosc u ginka bylam w szoku gdyż bardzo dobrze sie czulam, to z niskim cisnieniem fatalnie ciążką głowe miałam. diagnoza zatrucie ciązowe *( wysokie cisnienie, białko w moczu, cholestaza itd duzo wymieniac).od razu szpital dopegyt 3 razy po tabl. po 24 h spadlo do 130/80 potem badania zbiórki moczu itd. diagnoza - zatrucie i szybkie cc. ja bylam w ciązy blizniaczej. na szczescie wszystko dobrze sie skonczylo ze mna i dzieciaczkami gdyz mialam juz stayny p[rzedrzucawkowe. rada mierzcie cisnienie i badajcie mocz gyz nie wiadomo co moze sie przyplatac.powadzenia
Wtedy nie miałam pojecia o zatruciu ciążowym,teraz posiadam dużą wiedzę na ten temat.Jestem teraz w 8tyg.ciąży nie chcę jeszcze raz tego przeżywać chociaż wiem,że może znowu to chole.....wystąpić ale jestem na to przygotowana sama będę walczyć o moje Dziecko,jakas głupia położna już mnie nie zbyje....urodzę zdrowe Dzieciątko
-
Dziewczyny przy jakiej wysokości ciśnienia należy się zacząć niepokoić?
Z ogóły ciśnienie mam niskie 100/60 czasem nawet mniej niż 100 to pierwsze
Ale zdarzają mi sie bóle głowy wczoraj w nocy ból mnie obudził ciśnienie miałam 144/84 pierwszy raz w życiu, teraz po nocy mam 128/74 wiec też nie super jak na mnie
Nie wiem kiedy reagować bo nie rozmawiałam z lekarzem na ten temat, lekarka nie podaje pacjentkom swojego numeru o ciśnieniu powiem jej dopiero w środę na wizycie
Ale co robic gdyby sytuacja sie powtarzała? -
Przede wszystkim kontroluj ciśnienie. Jeśli będzie za wysokie (górna granica powyżej 160, dolna - nie pamiętam, bo mi akurat rośnie wyłącznie górna wartość), jeśli będziesz się źle czuła lub pojawią się niepokojące objawy ( np obrzęki) po prostu jedź na izbę przyjęć!
-
Gosia bez paniki Twoje wcale nie jest wysokie, a to 140 to może jednorazowy wybryk:). Musisz kontrolować. Ja mierzyłam ciśnienie od początku ciąży , bo mam tzw syndrom białego fartucha. U lekarza potrafiłam mieć 160/80 po powrocie do domu 120/70. Jednak kiedy w domu podniosło mi się do 140/90 wylądowałam w szpitalu. Dostałam leki i teraz jest ok. W trzecim trymestrze ciśnienie lubi się podnosić, trzeba na to uważać.
-
Cześć.
Chciała bym odnowić wątek w związku z nadciśnieniem które mam od początku ciąży.Biorę dopegyt 3x1 przez 3 tygodnie miałam spokoj i cisnienie w okolicy 125/75 teraz zaczęłam 21 tydzień i znów mam skoki od paru dni np 141/82 144/80 ,do tego pęka mi głowa i nie mam siły na nic.
Czy są jakieś mamy z podobnym problemem?
-