Cisnienie krwi w ciazy
-
WIADOMOŚĆ
-
moje cisnienie 115/70 musze zacząc pic kawe, przed ciążą piłam kawe litrami 2 kawy od razu na rozbudzenie a potem jeszcze 2 albo 3 a teraz nie pije ani jednej bo mnie odrzuca. ale kupilam sobie rozpuszczalna i zaczne pic jedna dziennieMonis
[/link]
-
Witam mogę dołączyć? Niestety Dopegyt mi tez gin przepisał 2xpo 1 tab ale nie widzę poprawy na razie choć gin uprzedził ze po paru dniach będzie efekt cisnienie 140/80 , 150/89
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2014, 00:02
Limerikowo lubi tę wiadomość
-
monalisa wrote:Witam mogę dołączyć? Niestety Dopegyt mi tez gin przepisał 2xpo 1 tab ale nie widzę poprawy na razie choć gin uprzedził ze po paru dniach będzie efekt cisnienie 140/80 , 150/89
Mieszkam w Uk i mi nic nie przepisywali, jak dotąd ciśnienie mam w granicach tej wyższej normy, czasem jak się nie wyspie, to bywa gorzej.monalisa lubi tę wiadomość
-
Moni& wrote:moje cisnienie 115/70 musze zacząc pic kawe, przed ciążą piłam kawe litrami 2 kawy od razu na rozbudzenie a potem jeszcze 2 albo 3 a teraz nie pije ani jednej bo mnie odrzuca. ale kupilam sobie rozpuszczalna i zaczne pic jedna dziennie
-
Mychowe z tym nadcis to idz do gp.da Ci trandate czyli labetalol np 100mg I zbije.labetalol jest ok terowany w ciazy przez organizm matki I bAby. Nadcis naDa leczyc I full kontrola.mi w irl spokojnie przepisuja;-)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2014, 11:48
mychowe lubi tę wiadomość
-
mychowe wrote:A jak odczuwasz to wysokie ciśnienie?
Mieszkam w Uk i mi nic nie przepisywali, jak dotąd ciśnienie mam w granicach tej wyższej normy, czasem jak się nie wyspie, to bywa gorzej.[/QUO
Czasami boli mnie tak głowa ze az na wymioty sie zbiera ale na ogół to jest taki pulsujacy bol głowy czasami mroczki przed oczami lub ucho sie zatyka albo oczy mnie bolą gdzieś tam od tyłu. Od czasu jak zaszłam to mam ten problem i mówiłam ze to migrena, a tu się okazało ze nadciśnienie -
dba wrote:w poprzedniej ciąży miałam ciśnienie podwyższone, ale gin mówiła, że to normalne, teraz jestem w pierwszym trymestrze i mam 100/70, podejerzewam, że wraz z wzrostem dzidzi ciśnienie mi się podniesie
U mnie podobnie, kończę 1 trymestr, miewam 100/50, co kilka dni. I potworne bóle głowy, na które pomaga tylko kawa Ale doradził mi ją sam lekarz i położna. Mam nadzieję, że niedługo minie, ale nie będzie przesady w drugą stronęAniołek (*) 12.03.2013
Lilianna ur. 09.08.2014 3700 g, 56 cm
Pola ur. 24.04.2016 3650 g, 55 cm -
ja całe życie niskocisnieniowiec cisnienie 90/60 do 30 tyg. takie mi tez sie utrzymywało. niestety po 30 tygodniu zaczęło rosnąc było około 130/80- aż w koncu w 37 osiągło wartosc 190/130. jak zobaczylam tą wartosc u ginka bylam w szoku gdyż bardzo dobrze sie czulam, to z niskim cisnieniem fatalnie ciążką głowe miałam. diagnoza zatrucie ciązowe *( wysokie cisnienie, białko w moczu, cholestaza itd duzo wymieniac).od razu szpital dopegyt 3 razy po tabl. po 24 h spadlo do 130/80 potem badania zbiórki moczu itd. diagnoza - zatrucie i szybkie cc. ja bylam w ciązy blizniaczej. na szczescie wszystko dobrze sie skonczylo ze mna i dzieciaczkami gdyz mialam juz stayny p[rzedrzucawkowe. rada mierzcie cisnienie i badajcie mocz gyz nie wiadomo co moze sie przyplatac.powadzenia
dojrzała lubi tę wiadomość
-
Mi za każdym razem jak mierzą i jest 135/75 albo 140/80 to nic nie dają, nic nie mówią, uważają za trochę podwyższone, ale nic więcej się nie dzieje, dziwne... i to nie jeden raz się zdarzyło. a teraz w 26 tygodniu to zazwyczaj jest 137/75.
Limerikowo lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Mój lekarz też zaniepokoił się moim ciśnieniem... ale waha mi się... raz mam 142/80, najwyższe jakie miałam to pierwsze to 146/76, a tak to mam 111/73, 118, 126, 139, różnie. Zalezy od dnia i pogody i od tego czy się stresuje czy nie, choć ostatnio dużo się stresuję. Cukier w normie.
25 mam wizytę, zobaczymy co lekarz pow ie na moje ciśnienia. -
caśka wrote:Mój lekarz też zaniepokoił się moim ciśnieniem... ale waha mi się... raz mam 142/80, najwyższe jakie miałam to pierwsze to 146/76, a tak to mam 111/73, 118, 126, 139, różnie. Zalezy od dnia i pogody i od tego czy się stresuje czy nie, choć ostatnio dużo się stresuję. Cukier w normie.
25 mam wizytę, zobaczymy co lekarz pow ie na moje ciśnienia.
ważniejsze jest to drugie ciśnienie, do 90 jest ok, odpowiada za doprowadzanie tlenu do płodu jeśli jest za wysoki to dziecko nie dostaje tlenu tyle ile powinno, dlatego tak ważne jest zeby kontrolować ciśnienie.Monis
[/link]
-
Warto zrobic holter cisnieniowy, wtedy mozna wykluczyc efekt białego fartucha.
Koniecznie do sprawdzenia potas i magnez przy np. napadach wysokiego pulsu, bo przy niskim potasie, czesto serducho wariuje. Niektorzy lekarze od razu przepisuja proszki...bez sprawdzenia podstawowych elektrolitów.