Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Dołączam do dziewczyn z sensorem. Wczoraj pokazywało ładnie, tak dziś te wartości strasznie rozjechane i nie wiem co myśleć, pozostaje mi obserwować 🤷🏼♀️ raz mi prawie do 200 skoczyło ale na chwilę a na glukometrze 150 więc chyba jakieś też przekłamania
-
Malwinka14 wrote:Mi na tym etapie włącza się alarm na sensorze a później spada szybko poniżej.
Lekarz mi kazal trzymać się ponad 80 bo niedocukrzenie moze byc gorsze niż skok wysoki cukru.
Bo tak masz ustawione alarmy, dlatego się włączają. Ja np. mam normę od 70 do 140, bo hipoglikemia jest dopiero poniżej 70.
Też Twój diabetolog zna Cię lepiej i widocznie uważa, że powinnaś się trzymać tych 80, natomiast u mnie - i pewnie u większości dziewczyn tutaj - 70-80 to wciąż jeszcze norma, a nie hipoglikemia. ☺️ -
Hej słodkie dziewczynki . Informuje ,że na świecie pojawiła się dzisiaj Hania. 3470 g i 54 cm Słoneczka.
Cukry dalej mierze 🙈 muszę do konca pobytu w szpitalu. Mam szalenie niskie , podają mi glukozę .Biedronka@, Paulina1106, Pinkflower, smoothie, le_bonheur, Karcia33, Nosa, bluebell, Moooniii lubią tę wiadomość
-
kropeleczka wrote:Hej słodkie dziewczynki . Informuje ,że na świecie pojawiła się dzisiaj Hania. 3470 g i 54 cm Słoneczka.
Cukry dalej mierze 🙈 muszę do konca pobytu w szpitalu. Mam szalenie niskie , podają mi glukozę .
Gratulacje kochana 😘❤️29🙋♀️ 31🙋♂️
2023-2 💔
05.2024- powrót do starań
06.2024 stymulacja, clostilbegyt 5-9 dc
13.07 ⏸️
22.07 pęcherzyk w macicy
31.07, 5+6 ❤️
07.08, 6+6, CRL 9mm, ❤️ 138
19.08 CRL 22mm bobusia🥰, ❤️ 176
26.08 CRL 3 cm, ❤️ 178
10.09 USG prenatalne, wszystko ok 🥳
17.09 wyniki pappa, ryzyka niskie 🥰
25.09 8.6 cm, 95 gram szczęścia 🥳
16.10 205 gram księżniczki 🩷
18.10 Veracity, ryzyka niskie ☘️🩷
05.11 połówkowe, 360 g dziewczynki 👶
18.11 544 g słodkiej 🍓
09.12 874 g 🩷
23.12 1119 g 👸
Zostań proszę 🙏🙏🙏
Tak bardzo na Ciebie czekamy kochanie 🌈
Kir bx: brak implantacyjnych i kiry hamujące
💉accofil, neoparin, encorton, acard, cyclogest, glucophage, euthyrox, norprolac
Aktualnie: euthyrox 50, neoparin 0.6, cyclogest 2x400, acard 150
-
Ja wczoraj miałam kontrolę u diabetologa i dostałam insulinę doposiłkową do obiadu i kolacji. Lekarz powiedział, że ewidentnie widać ze te posiłki mi wybijają cukry i dziś miałam naprawdę mega ładne.
Za 2 tygodnie znowu wizyta. To już się chyba będę toczyć.29🙋♀️ 31🙋♂️
2023-2 💔
13.07 ⏸️
22.07 pęcherzyk w macicy
31.07, 5+6 ❤️
26.08 CRL 3 cm, ❤️ 178
18.11 544 g słodkiej 🍓
09.12 874 g 🩷
23.12 1119 g 👸
Zostań proszę 🙏🙏🙏
-
kropeleczka wrote:Hej słodkie dziewczynki . Informuje ,że na świecie pojawiła się dzisiaj Hania. 3470 g i 54 cm Słoneczka.
Cukry dalej mierze 🙈 muszę do konca pobytu w szpitalu. Mam szalenie niskie , podają mi glukozę .
Dużo zdrówka dla Ciebie i Hani! Trzymajcie się tam i cieszcie się swoją obecnością.Mam nadzieję, że cukry szybko wrócą do normy!
Pinkflower wrote:Ja wczoraj miałam kontrolę u diabetologa i dostałam insulinę doposiłkową do obiadu i kolacji. Lekarz powiedział, że ewidentnie widać ze te posiłki mi wybijają cukry i dziś miałam naprawdę mega ładne.
Za 2 tygodnie znowu wizyta. To już się chyba będę toczyć.
Cieszę się, że insulina doposiłkowa pomogła ogarnąć cukry. 😌 Myślę, że dzięki temu będziesz już spokojniejsza aż do samego porodu. ☺️ Mam taką nadzieję przynajmniej - spokój jest nam teraz bardzo potrzebny.
Oj, to prawda. Mi już ciężko samej jeździć samochodem - zważywszy też na to, że w centrum parkingi często są bardzo ciasne i wcisnąć się czasami do tego samochodu to najtrudniejszy wyczyn dnia... 🤣 Mąż mnie ostatnio wszędzie wozi, ale akurat jak będę miała wizyty w tym tygodniu, to często będzie w pracy, więc będę musiała radzić sobie sama. 🤣
Ja mam wizytę u diabeto we wtorek - trochę się boję, bo moje cukry wystrzeliły w kosmos i tyle wyrzutów ile miałam w ostatnim czasie, to nie miałam już dawno... 😩 Cukier na czczo praktycznie codziennie w okolicach 100, w nocy także cukier ponad 100 cały czas, po posiłkach mimo insuliny doposiłkowej również wyrzuty. Co prawda miałam ciężki czas - nieprzespane noce, leżące dni, więc zwalam trochę na to. Miałam chyba jakąś mikro grypę albo zapowiedź, bo byłam przekonana, że mnie rozłoży, a dzisiaj czuję się już bardzo dobrze. 🤷♀️ Liczę na to, że skoro czuję się już lepiej to i cukry się trochę ogarną - widzę, że dzisiaj po śniadaniu rośnie mi łagodnie i raczej nie wystrzeli ponad normę, także jestem dobrej myśli. 🙏 -
le_bonheur wrote:Cieszę się, że insulina doposiłkowa pomogła ogarnąć cukry. 😌 Myślę, że dzięki temu będziesz już spokojniejsza aż do samego porodu. ☺️ Mam taką nadzieję przynajmniej - spokój jest nam teraz bardzo potrzebny.
Oj, to prawda. Mi już ciężko samej jeździć samochodem - zważywszy też na to, że w centrum parkingi często są bardzo ciasne i wcisnąć się czasami do tego samochodu to najtrudniejszy wyczyn dnia... 🤣 Mąż mnie ostatnio wszędzie wozi, ale akurat jak będę miała wizyty w tym tygodniu, to często będzie w pracy, więc będę musiała radzić sobie sama. 🤣
Ja mam wizytę u diabeto we wtorek - trochę się boję, bo moje cukry wystrzeliły w kosmos i tyle wyrzutów ile miałam w ostatnim czasie, to nie miałam już dawno... 😩 Cukier na czczo praktycznie codziennie w okolicach 100, w nocy także cukier ponad 100 cały czas, po posiłkach mimo insuliny doposiłkowej również wyrzuty. Co prawda miałam ciężki czas - nieprzespane noce, leżące dni, więc zwalam trochę na to. Miałam chyba jakąś mikro grypę albo zapowiedź, bo byłam przekonana, że mnie rozłoży, a dzisiaj czuję się już bardzo dobrze. 🤷♀️ Liczę na to, że skoro czuję się już lepiej to i cukry się trochę ogarną - widzę, że dzisiaj po śniadaniu rośnie mi łagodnie i raczej nie wystrzeli ponad normę, także jestem dobrej myśli. 🙏
Oby było już dobrze z tymi cukrami. Jutro mam urodziny bratanka więc może być ciekawie z tymi cukrami. Muszę wykminic kiedy wtedy sobie podać insulinę ale postaram się nie opychać jakoś.
Daj spokój to już jest jakaś masakra. Usiądę źle I potem się nie mogę rozruszać albo czasem mam wrażenie ze mi się normalnie coś urwie. W nocy się za szybko obróciłam i zabolało mocno. Jeszcze 2 tygodnie do donoszonej 🙏🙏🙏 my na jednym wózku obie. Niech siedzą jeszcze.
Ja już w tym tygodniu brałam brata żeby że mną jeździł bo akurat był dostępny. U diabetologa widziałam że jedna dziewczyna w ciąży była z mamą. Kurcze już każdy się boi. Ja jeszcze czekam na etap aż zaczniemy torby wozić w aucie.
Trzymam kciuki kochana za wizytę 🤞 powiem szczerze że ja się nie spodziewałam trochę tej doposilkowej insuliny bo wydawało mi się że nie jest źle ale przyjęłam to że ok I tyle.
Ale tak jak piszesz to wszystko ma wpływ na cukry, niewyspanie, zmęczenie, choroba. Sił też mamy coraz mniej. Ja mam takie momenty, że cokolwiek zrobię a czuję się wykończona. No wieczory to już jest dla mnie masakra a mała wtedy sie mega mocno rusza i wygina że aż boli. Ciekawe ile będzie ważyć w poniedziałek. 2 tygodnie temu juz było 2300, będzie spora dziewczynale_bonheur lubi tę wiadomość
29🙋♀️ 31🙋♂️
2023-2 💔
13.07 ⏸️
22.07 pęcherzyk w macicy
31.07, 5+6 ❤️
26.08 CRL 3 cm, ❤️ 178
18.11 544 g słodkiej 🍓
09.12 874 g 🩷
23.12 1119 g 👸
Zostań proszę 🙏🙏🙏
-
Dziewczyny, a jaka macie ta insulinę doposilkowa ? Ja liprolog kwikpen i tak mam wrażenie że wstrzykuję to ale nic nie czuje 😅29🙋♀️ 31🙋♂️
2023-2 💔
13.07 ⏸️
22.07 pęcherzyk w macicy
31.07, 5+6 ❤️
26.08 CRL 3 cm, ❤️ 178
18.11 544 g słodkiej 🍓
09.12 874 g 🩷
23.12 1119 g 👸
Zostań proszę 🙏🙏🙏
-
Pinkflower wrote:Dziewczyny, a jaka macie ta insulinę doposilkowa ? Ja liprolog kwikpen i tak mam wrażenie że wstrzykuję to ale nic nie czuje 😅
Ja mam Humalog - też nic nie czuję jak wstrzykuję, tym bardziej, że u mnie dawka jest mała, więc to szybka akcja jest zazwyczaj. Wstrzykuję sobie w boczki brzucha, więc fajnie, zero dyskomfortu. W uda jak wstrzykuję nocną to praktycznie za każdym razem coś boli - już te uda są tak przeorane, że masakra. 😅 -
le_bonheur wrote:Ja mam Humalog - też nic nie czuję jak wstrzykuję, tym bardziej, że u mnie dawka jest mała, więc to szybka akcja jest zazwyczaj. Wstrzykuję sobie w boczki brzucha, więc fajnie, zero dyskomfortu. W uda jak wstrzykuję nocną to praktycznie za każdym razem coś boli - już te uda są tak przeorane, że masakra. 😅
Oo widzisz to ja mam tak samo. Bo mam 3 j albo 4 więc też mało. Jak wstrzykuje nocna to też boli29🙋♀️ 31🙋♂️
2023-2 💔
13.07 ⏸️
22.07 pęcherzyk w macicy
31.07, 5+6 ❤️
26.08 CRL 3 cm, ❤️ 178
18.11 544 g słodkiej 🍓
09.12 874 g 🩷
23.12 1119 g 👸
Zostań proszę 🙏🙏🙏
-
Marthepl wrote:Cześć, biorę 4j insuliny długodziałającej na dzień i zauważyłam, że częściej jestem głodna (nawet po sporym obiedzie). Czy też tak macie? Nie wiem czy to uroki 3 trymestru czy insulina tak działa:)
Masz insulinę długodziałającą przepisaną do brania w ciągu dnia?Nie słyszałam chyba jeszcze o takim przypadku.
Ja długodziałającą mam na noc, więc nie pomogę w tej kwestii. -
Mi też przeziębienie rozwaliło cukry, ale dziś już lepiej i rano było 90, uff. Żeby chociaż to 90 zostało 😅 -
le_bonheur wrote:Masz insulinę długodziałającą przepisaną do brania w ciągu dnia?
Nie słyszałam chyba jeszcze o takim przypadku.
Ja długodziałającą mam na noc, więc nie pomogę w tej kwestii.le_bonheur lubi tę wiadomość
-
Midi wrote:Hej, czy któraś z Was miała kiepskie cukry np po samych śniadaniach? Główkuje, czy to przez to że rano metabolizm nierozkręcony i stąd skoki , a potem już dużo lepiej, więcej ruchu. Po kolacji więcej jem niż na śniadanie i zero skoków. Co myślicie?🤔
A co jesz na śniadania zazwyczaj? Często słodkie mamy niezbyt dobrze reagują na nabiał z rana i trzeba celować raczej w śniadania bez nabiału. -
Troszkę słabo zbilansowane śniadanie powiem szczerze - chleb i warzywa na najważniejszy posiłek dnia?
Przede wszystkim dodałabym jednak jakąś wędlinę/mięso chociaż. Poza tym spróbowałabym pokombinować z chlebem - bardzo często (wbrew pozorom niestety) chlebki IG nie są dla nas dobre. Ja np. nie mogę ich jeść, może u Ciebie właśnie też niekorzystnie wpływają na cukry ze względu na ogrom nasion?
U mnie najlepiej sprawdza się chleb żytni albo chleb żytni razowy (niestety małe kromeczki, 30-45 g). Możesz też spróbować zamiast pieczywa jeść kasze (bulgur, gryczana).
Spróbowałabym też może dodać trochę innych produktów - jajka gotowane, jajecznica (jajka to nie nabiał, pamiętajmy), może jakaś pasta z awokado i jajek.
Wydaje mi się, że problemem może być tu zbyt małe zróżnicowanie. Bilans działa cuda, naprawdę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego, 20:02
-
le_bonheur wrote:Troszkę słabo zbilansowane śniadanie powiem szczerze - chleb i warzywa na najważniejszy posiłek dnia?
Przede wszystkim dodałabym jednak jakąś wędlinę/mięso chociaż. Poza tym spróbowałabym pokombinować z chlebem - bardzo często (wbrew pozorom niestety) chlebki IG nie są dla nas dobre. Ja np. nie mogę ich jeść, może u Ciebie właśnie też niekorzystnie wpływają na cukry ze względu na ogrom nasion?
U mnie najlepiej sprawdza się chleb żytni albo chleb żytni razowy (niestety małe kromeczki, 30-45 g). Możesz też spróbować zamiast pieczywa jeść kasze (bulgur, gryczana).
Spróbowałabym też może dodać trochę innych produktów - jajka gotowane, jajecznica (jajka to nie nabiał, pamiętajmy), może jakaś pasta z awokado i jajek.
Wydaje mi się, że problemem może być tu zbyt małe zróżnicowanie. Bilans działa cuda, naprawdę.
Dzięki za podpowiedzi ☺️